Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Pentru Occident Rusia e o forţă stranie

Am ajuns, ba chiar am trecut de Petru cel Mare cu lectura celor patru volume de biografii din cele mai vechi timpuri şi pînă azi tipărite de Larousse sub titlul Personalităţi care au schimbat istoria lumii.

Scurtul text introductiv la paginile dedicate lui Petru cel Mare, dublu faţă de cele sacrificate pe altarul altor personaje, îl fixează pe marele ţar ca pionierul unor dispute ce vor defini istoria ulterioară a Rusiei.

Printre acestea se numără: disputele Occident-Orient, Intrarea în veac – Rămînerea în veacul anterior, care marchează aproape toate marile dezbateri din spritualitatea rusească. Pe armura lui Petru cel Mare, Rusia era văzută de Occident ca un imens imperiu barbar obscur. Într-un film de cîteva ore consacrat marelui ţar, un oaspete rus la curtea împărătească a Germaniei muşcă sălbatec dintr-o pulpă de găină şi o aruncă peste umăr. Albe, delicate, prinţesele privesc pe furiş cu oroare. Pentru Occident, Rusia e o forţă. Dar o forţă stranie, venind de dincolo de civilizaţie. Petru cel Mare vrea să scoată Rusia în lume. Deciziile sale şochează, înspăimîntă. Biserica, atinsă în interesele majore, şopteşte peste tot că în ţar a intrat Satana. Masele de mojici bărboşi şi slinoşi, vîrîţi în straie ciudate, prosternîndu-se la vederea boierilor, cred şi şoptesc la rîndu-le.
Cu toate acestea, ţarul Petru învinge.

Explicaţia acestei enigme istorice ne-o dă dubla fire a lui Petru cel Mare. Prin multe din trăsăturile sale, ţarul e un occidental. Prin imensa majoritate a altora, el rămîne un rus autentic. Ba chiar, dacă ne gîndim bine, el e rus, rus pur şi simplu. Occidentalismul său e un produs al inteligenţei. Spirit neliniştit, dominîndu-şi veacul, Petru cel Mare n-avea cum să nu-şi dea seama că preluarea unor standarde occidentale e absolut necesară Rusiei. Contrar aparenţelor, ţarul se prosternează în faţa Vestului. Rus pînă la ultima fibră a sufletului său, el visează ca toţi precursorii, ca şi cei care-l vor urma, stăpînirea Rusiei asupra întregii Europe. El vrea să construiască nave nu pentru că l-ar fi fascinat bărcuţele suedeze, ci pentru că-şi dă seama de necesitatea unei flote pentru ambiţiile sale expansioniste.

Petru cel Mare e rus nu numai prin obsesia măreţii Rusii. El e rus prin tot ce face pentru a-şi impune planurile de occidentalizare, prin cruzimea sa, prin firea sălbatică, prin lipsa sa de scrupule. Dacă scopul rămîne occidentalizarea, mijloacele sînt pur ruseşti. Sînt mijloacele la care vor apela, decenii în şir, după aceea, toţi ţarii şi toţi primii secretari din fruntea ţării. Preferinţa pentru mijloace pur ruseşti îi garantează lui Petru supravieţuirea politică. Folosite cu mult mai multă dibăcie decît adversarii săi, aceste mijloace reuşesc să impună planurile lui Petru de occidentalizare a Rusiei.

Întrebarea e dacă putem vorbi de o veritabilă occidentalizare cîtă vreme mijloacele rămîn pur ruseşti.
Tot atît de bine, Petru cel Mare putea avea alte ambiţii. Net antioccidentale, de exemplu. Şi ele ar fi fost realizate la fel de bine ca şi cele de occidentalizare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Pentru Occident Rusia e o forţă stranie”

  • Razboaiele de cucerirea au expirat.

    Razboaiele care aveau ca tinta impunerea prin forta a proprei ecuatii de miscare si-au consumat potentialul.

    La moda sint razboaiele purtate pentru asigurarea pozitiei de Administrator al ecuatiei de miscare a Civilizatiei.

    Rusii asta vor, securizarea pozitiei de Administrator al ecuatiei de miscare a Civilizatiei.

    odata cu finalizarea procesului de Globalizare ( la nivel macro ) jumatate din procesul de cucerire s-a terminat deja, …despre ce razboaie de cucerire sa mai fie vorba…?!

    urmeaza Unificarea ( adica…globalizarea la nivel cuantic ) , adica manifestarea celeilalte jumatati a procesului de ‘cucerire’.
    fiecare natiune cu staif va incerca sa si securizeze accesul la Setarile ecuatiei de miscare a Civilizatiei. parola de Administrator e singura optiune.

    faza e ca Globalizarea a permis intrarea in armonie si la nivel cuantic, prin urmare…nu mai sint prea multe tari pe lumea asta care sa si bata capul cum sa si pastreze barim una din cele doua ecuatii de miscare care definesc orice Natie.
    pentru unii subiectul e inexistent, Globalizarea i-a hipnotizat deja.

    rusii au spus-o deja, in lipsa parolei de Administrator…Pa! Civilizatie.

    Globalizarea a murit, traiasca Unificarea!
    –-
    cred ca asistam la primul razboi dus pentru a capata sau a pastra accesul la setarile ecuatiei de miscare a Civilizatiei. pina acum regii si imparatii si-au dorit sa cucereasca lumea mare. acum regii si imparatii lupta pentru a-si insera gena in ADN ul Civilizatiei
    nu mai e nimic de cucerit, Globalizarea a insemnat chiar ‘cucerirea’.

    azi ‘pe masa’ e chiar ecuatia de miscare a Civilizatiei. despre ea e vorba.

    era ceva de bun-simt ca la finalul Globalizarii… intrarea in noul veac sa genereze ape involburate. asa cum arata ele acum…sint ‘de gradinita’, stai sa vezi spectacol atunci cind isi vor da doctoratul…

  • https://www.facebook.com/100077618101395/videos/334974851922220
    Poate reușiți să urmăriți acest documentar făcut în 2014-2015.
    Unde era Vestul când se întâmplau asemenea orori? Precis, îl mângâiau pe creștet pe Zelensky și-i pregăteau ascensiunea!? Am auzit chiar azi pe cineva spunând că nimic nu justifică invadarea Ucrainei! Oare? ? Vor fi jurnaliști care vor face documentare despre ororile războiului actual. Nu mă voi putea uita nici la acelea, cum nu m-am putut uita în totalitate nici la acesta. ?

    • A apărut un film in care Zelenski joaca rolul unui președinte,acest film a avut rolul de a manipula alegătorii ca după vizionarea acelui film sa sădească in subconștientul popular convingea că e cea mai buna alegere ca președinte,finanțarea,apariția în film,candidatura la alegeri totul a fost regizat și plănuit până la cel mai mic detaliu,interesele au fost mari și încep să iasă la lumină.Nimic nu e întâmplător.
      A început sa- i cresca nasul lui Zelenski precum lui Pinocchio,sforile cu care este manevrata păpușa de lemn încep să se încurce tot mai rău.

  • Gata, istorie am invatat destula, acum sa caut si un ghid de conversatie. :)))))))

  • S-au occidentalizat, pe naiba. Au rămas aceeași sălbatici dornici de expansiune care au fost dintotdeauna. Dovada cea mai recentă: mitingul de ieri al minciunilor lui Putin, la care a fost veselie mare pentru că în Ucraina mor oameni nevinovați și soldați ruși trimiși de ticălos în „operațiunea lui specială”.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Stranie?… 🙂
    Eu zic ca e de-a dreptu’ o forță opusa. Ori fix asta ii deranjează pe „occidentali”, ca sunt unii care le arunca la gunoi „valorile”.
    Nu toți pot fi „cuceriți” de bulshitu’ despre libertate și drepturile omului. Unii s-au prins ca în „democrație” e ca si-n armata. Dupa ce-ai intrat în „rânduri”, ai parte doar de „culcat” și „târâș. Plus nelipsitul „marș”…!

    • Da, domnule Paul. Spre deosebire de democrația autentică din imperiul lui Putin, democrația din occident este sub orice critică.
      Care o fi explicația că există persoane care nu sunt cretine, dar scriu asemenea texte în momentele acestea, în care un criminal a invadat o țară suverană, provocând atâta suferință, mi-e greu să înțeleg.

      • @profu,

        Ei, ce sa-i faci, m-a desensibilizat Pandemia… 🙂
        Apropo, care era explicatia „democratica” cand mureau de-adevarate-lea oamenii nevinovati in razboaiele americane de „democratizare”? Parca li se zicea „victime colaterale”, nu?… Jocu’ de-a cuvintele, domn’le, asta-i explicatia!…

        • În concluzie, liber lui Putin să ucidă ucrainieni nevinovați pentru că „mureau de-adevarate-lea oamenii nevinovati in razboaiele americane de „democratizare””?
          Felicitări, pentru judecata impecabilă, domnu’ Paul.

      • Mai sunt in ziua de azi tari suverane?Nu multe.Noi suntem o țară suverana?Cine mai crede.

  • Ceea ce vezi…te oglineste.

  • Rușii ăștia au o trăsătură majoră pe care am avut-o și noi în trecut – își iubesc fiecare palmă de pâmânt.
    Pentru ei pământul e sfânt.
    Maica Rusie, pământul care te binecuvântează când te naști, care te hrănește și care te îmbrățișează la pieptul ei când ești îngropat.
    Occidentul se hrănește doar cu bani.

    • Da, ai dreptate, rușii își iubesc pămâtul lor, dar îl iubesc și pe al altora, aici este necazul. Ion Cristoiu asta a scos în evidență.

  • Apreciez cu adevărat principiile pe care le urmați în postările dumneavoastră, fapt pentru care mă deranjează lăturile pe care le aruncă în jur unul ca Sabin Gherman…Apropo, sunteți menționat și dumneavoastră, pe nedrept, consider eu, la min.11:00 https://www.youtube.com/watch?v=RyKhVPUUEFQ&ab_channel=SabinGhermanOficial
    Respect Maestre ! Vă urmărim cu drag !

  • pe vremea lui Putin, spre fundamentala diferenta fata de vremea lui Petru, Biserica isi impleteste miscarea cu Statul.
    astfel, spre fundamentala diferenta, Putin are inca o valenta la dispozitie, una care disponibilizeaza intreg potentialul de care e in stare poporul rus. tura asta…antihristul nu mai e Putin, cum era vazut Petru la vremea lui, initial…

    ‘Şi ele ar fi fost realizate la fel de bine ca şi cele de occidentalizare.’
    dupa cum se si vede :))

    ‘Întrebarea e dacă putem vorbi de o veritabilă occidentalizare cîtă vreme mijloacele rămîn pur ruseşti.’
    pai…hai sa vedem, ca apele se retrag! :)))

  • Duamne ajuta!Tovarase am o sugestie pentru dumneata este exact la minutul 1:26 in acest clip https://youtu.be/1sIcTsSRca8 si pentru cei interesati de groapa de gunoi a istoriei unde ar trebui sa ajunga acesti paraziti politici!
    P.S.acest tip FRANK este spaniol o fi si el platit de rusi?https://youtu.be/uvc3r1tXnB0 sau DA?!Nu trebuie luat in serios oricum este un tip care se ocupa de extraterestri.PROSTII MOR PENTRU IDEILE CELOR DESTEPTI! citat din PARAZITII!

  • Zelenski va ajunge la lada de gunoi a istoriei. Nu si-a tinut promisiunea in fata celor 70% ucrainieni care l-au votat. A distrus o tara si continua cu distrugerea continentului, din pacate

    • Toate afacerile cu armament in lumea asta se fac cam după aceleași scenarii care implica coruptia,mită santaj,se da mită unor politicieni in posturi cheie că sa facă lobby,unor generali de armata,servicii secrete ca să își dea
      girul , se mai da la ziariști că sa nu apară nimic în presa despre tranzactii,mai câștigă din asta comisionarii cei care intermediază aceste afaceri,șantajul e folosit împotriva celor care de împotrivesc afacerii ,un întreg roi de muște la borcanul cu miere.Si acum toată lumea e mulțumită,șpăgile sunt de milioane de euro la afaceri de miliarde de euro,ei că treabă asta să funcționeze periodic, armele trebuie sa vorbească,restul ,eroism,apărăm tara,asta e pentru literatură de război.

  • Ce faci fetito?Ai probleme hormonale? De cele mintale nu exista dubii…
    Fa un tratament cu seminte de in. Inghite un pumn de seminte de in intregi, nu le macina. Ai grija mare sa nu te inneci, tine o cana cu apa pe aproape.
    Semințele întregi de in conțin lignani și fitoestrogeni, care pot avea, de asemenea, proprietăți antineoplazice și hormonale. Daca un pumn nu da rezultate, mareste la doi pumni, dimineata si seara. Pumnul de dimineata pentru hormoni, cel de seara poate te ajuta si la cap. Mai stii???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *