Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Columbia și Venezuela, conflictul ignorat al anului 2022

Luptele dintre grupările armate de la granița dintre Columbia și Venezuela au provocat o creștere alarmantă a violențelor în primele luni ale anului 2022, punând pe fugă mii de oameni. La data de 1 ianuarie 2022 au izbucnit lupte între Comandamentul Comun de Est, o coaliție de grupuri disidente care au apărut din Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC) demobilizate și gherilele Armatei de Eliberare Națională (ELN), pentru controlul teritoriului și activitățile ilegale din statul columbian Arauca și statul venezuelean Apure. Luptătorii de gherilă din ambele tabere, care anterior au operat ca aliați, au comis o serie de abuzuri, inclusiv omoruri în masă, recrutare forțată (inclusiv a copiilor) și strămutări forțate. De la izbucnirea confruntărilor dintre ELN și Comandamentul Comun de Est la 1 ianuarie, cel puțin 7500 de persoane au fost strămutate forțat.

Ambele grupări armate au ucis zeci de persoane. Multe dintre persoanele intervievate de către Human Rights Watch au declarat că membrii ELN căutau persoane pe care le acuzau că ar fi colaborat cu grupurile disidente ale FARC. Martorii au spus că membrii ELN au ucis unele dintre aceste persoane, iar pe altele le-au răpit. Unii au fost declarați morți câteva zile mai târziu, iar familiile altora nu știu ce s-a întâmplat cu cei dragi. La data de 19 ianuarie, o mașină capcană a explodat în apropierea unei clădiri din centrul orașului Saravena, Arauca, unde își aveau sediul mai multe organizații pentru drepturile omului și organizații comunitare și unde se refugiau cel puțin 50 de lideri ai comunității locale și apărători ai drepturilor omului. Membrii Frontului 28, care face parte din Comandamentul comun de Est, au declarat că sunt responsabili pentru atac, afirmând că incinta era sediul centrului de comandă urban al ELN. Poliția națională columbiană a raportat că 110 persoane au fost ucise în Arauca în lunile ianuarie și februarie, de departe cea mai mare cifră raportată pentru aceste două luni cel puțin din 2010 încoace. Diferite surse au indicat că unii dintre cei uciși ar fi putut fi membri ai grupurilor armate, dar și că majoritatea erau civili. Creșterea dramatică a numărului de morți reflectă o deteriorare îngrijorătoare a condițiilor de securitate pentru civili. Totodată, a doua zi, pe data de 20 ianuarie, membrii ELN au pătruns într-o casă din zona rurală Puerto Páez, Apure, și au răpit două persoane, o fată de 14 ani și pe fratele ei de 18 ani, sub amenințarea armelor, a declarat o rudă.

În ziua de 28 ianuarie, mama lor a aflat de la un vecin că și copiii ei au fost uciși în timpul unei lupte cu un grup disident al FARC, vecinul indicându-i și locul unde erau cadavrele. Aceasta i-a găsit și a mai spus altora că mai erau multe alte cadavre în zonă. Cel mai interesant lucru este că Venezuela este sprijinită de către Federația Rusă, iar Columbia este sprijinită de către SUA și NATO. Rămâne de văzut ce va urma. Mai multe detalii aici: https://www.hrw.org/about/people/tamara-taraciuk-broner, aici: https://acleddata.com/10-conflicts-to-worry-about-in-2022/colombia/ și aici: https://www.hrw.org/news/2022/03/28/colombia/venezuela-border-area-abuses-armed-groups.

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *