Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Presa occidentală e încîntată de cum a fost trasă pe sfoară de ucraineni în cazul Justițiarul din aer

Prestigiosul post TV France 24 – cu pretenții de a fi un CNN francez – a postat pe site-ul din 2 mai 2022, la orele 18.10, următorul text, variantă scrisă a știrii video:

«Fantoma de la Kiev», un mit în serviciul propagandei ucrainene

Forțele aeriene ucrainene au recunoscut sîmbătă că «Fantoma din Kiev» nu există, după ce a sugerat altfel în trecut. Dar acest mit al unui pilot anonim care a doborît de unul singur zeci de avioane rusești ilustrează eficiența și obiectivele propagandei ucrainene.

«Fantoma din Kiev» nu mai există. Forțele aeriene ucrainene au pus capăt, sîmbătă, 30 aprilie, mitului acestui «as» al aerului care ar fi doborît peste patruzeci de avioane de luptă rusești de la începutul războiului.

«Fantoma din Kiev» este o legendă a super-eroului creată de ucraineni! Ar trebui privit ca o reprezentare colectivă a piloților Brigăzii 40 de Aviație Tactică. Ei sunt cei care protejează cerul capitalei și pot apărea brusc acolo unde inamicul nu se așteaptă la ei», au spus forțele aeriene pe pagina sa de Facebook.

Această mărturisire pune capăt la mai bine de o lună de fervoare pe rețelele de socializare – întreținută adesea chiar de autoritățile ucrainene – și speculații în jurul identității și existenței acestei «fantome» eroice, înfățișate drept cel mai rău coșmar al piloților ruși. Armata nu a precizat de ce a ajuns să ridice vălul acestei campanii de propagandă.

Cu o zi înainte de mărturisirea armatei ucrainene, mai multe mass-media – inclusiv Times – au susținut că au identificat celebra fantomă. Pentru ei, a fost maiorul Stepan Tarabalka, un pilot ucrainean care a murit în acțiune pe 13 martie și care a primit titlul onorific de «erou ucrainean» pentru isprăvile sale aeriene. (…)

Autoritățile și politicienii ucraineni au profitat de șansa de a da un strat de legitimitate aventurilor acestui justițiar din aer. Guvernul a postat astfel un videoclip, pe 27 februarie, cu acest «pilot MIG-29 anonim» care doborîse deja zece avioane rusești. Ulterior s-a stabilit că imaginile folosite au fost preluate dintr-un joc video”.

Lectura acestui text (e un fragment dintr-un articol mai amplu) de către un cunoscător al măruntaielor – nu totdeauna parfumate! – ale Presei ne conduce la cîteva observații:

a) CNN-ul francez n-a făcut altceva decît să consemneze o informație dată de autoritățile ucrainene. Avînd în vedere că alte instituții de presă cu pretenții au trecut sub tăcere știrea, deși se bat în a prelua toate sughițurile de pe internet ale autorităților locale din Ucraina (primari, consilieri, contabili,) ba chiar și pe ale naziștilor de la Azov, postul francez merită aprecierea noastră. Asta nu înseamnă că putem ocoli întrebarea, inevitabilă cînd vine vorba de o publicație:
De ce n-a descoperit falsul prestigiosul post francez?
Pentru că deconspirarea falsului n-a fost făcută de presă, ci de autoritățile ucrainene.

Și dacă ucrainenii nu recunoșteau că eroul e o născocire și continuau să cultive mitul?
France 24, la fel ca toate televiziunile planetare, ar fi relatat pe larg și cu lux de amănunte faptele legendare ale Născocitului.

Ar fi fost normal ca măcar un jurnalist occidental, stîrnit de numărul incredibil de avioane rusești doborîte ( 40 de avioane în nici o lună!) să purceadă la o investigație jurnalistică.
N-a făcut-o nimeni.
Și nu pentru că n-ar fi fost suspicioși, ci pentru că -potrivit ultimelor teorii din presă- poți minți, poți minți porcește, dacă asta servește Cauzei. Mulți știau că e un fals de doi lei. N-au zis nici pîs. Cum să zică? Nu sînt mai nou ziariștii în ținută de luptă?

b) De ce a socotit Armata Ucraineană să mărturisească falsul?
Un post cu pretenții de a fi alcătuit din profesioniști ar fi încercat să afle răspunsul la această întrebare. Din cîte se vede, CNN-ul francez nu-și bate capul cu așa ceva. El se mulțumește să consemneze că nu se știe de ce.

Dacă s-ar fi ostenit să răspundă, postul ar fi ajuns la concluzia că menținerea falsului ar fi pus probleme propagandei de război a Ucrainei. Personajul, prezentat de presa lumii ca fiind unul real, devenise obiect de preocupare pentru jurnaliștii occidentali. Loviți de sindromul hollywoodian al super eroului care salvează planeta trăgînd cu pușca în asteroizi, aceștia se năpustiseră asupra ucrainenilor ca să obțină și mai multe amănunte. De aceea, la început ucrainenii l-au făcut să moară. Eroic, firește. Un erou mort e mai periculos dacă e un fals decît un erou viu. Mai mult ca sigur coțofenele din presa lumii, în căutare de bărbați în stare să le încingă imaginația pe parcursul nopții, s-ar fi grăbit să-i caute monumentul, pentru a suspina în marginea lui. Dîndu-și seama de asta, ucrainenii au socotit că trebuie să-l dea în gît. Conștienți că nu vor suferi nici o pagubă. Presa lumii nu s-ar fi trezit din beția telenovelistică în care s-a cufundat de la începutul Războiului. Nu era nici un risc ca presa occidentală să repete figura din cazul decembrie 1989 în România. Și anume ca suspicioasă că propaganda de război ucraineană a tras-o pe sfoară în chip primitiv, să pornească o campanie furibundă de descoperire și a altor falsuri – campanie urmată, cum s-a întîmplat cazul lui Decembrie 1989 cu mărturisirea c-a fost o proastă.

c) France 24 lasă impresia unei anume admirații față de farsa pusă la cale de ucraineni. Se distinge chiar un anume entuziasm față de inteligența propagandei de război ucraineană. Asta chiar dacă ea a tras pe sfoară mai întîi presa occidentală, bătîndu-și joc de ea în chip fățiș și apoi, prin intermediul presei, pe cetățenii occidentali. Luîndu-i, între noi fie vorba, de proști, pentru că doar proștii pot crede că un avion poate doborî peste patruzeci de avioane în mai puțin de o lună, fără ca să aibă măcar o singură zgârietură. De parcă avioanele rusești erau de hîrtie!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Presa occidentală e încîntată de cum a fost trasă pe sfoară de ucraineni în cazul Justițiarul din aer”

  • Ce dracu mai Tovarasi nu intelegeti odata pentru totdeauna va rog sa urmati ordinul intocmai si la timp ordinul pe unitate este sa va inarmati cu multa rabdare si sa vizionati acest film….WAG THE DOG….vizionare placuta!

  • Așa-i cere o zdreanță de bărbat unei femei pe care o știe de poamă: ”Minte-mă, dar minte-mă frumos!”. Presa a ajuns bordel în care ”analizele” la zi ale salariatelor sunt cerute și certificate prin E-mai-uri!

  • Domnu’ Cristoiu,

    Presa a’ la’ France o scalda fiindca de fapt fix presa occidentala a „creat” toate povestile ca sa-i „ajute” pe ucrainieni.

    Parerea mea este ca prin aceasta „recunoastere” ucrainienii le-a tras una peste ceafa occidentalilor. S-au saturat si ei de atatea povesti in timp ce tara arde. Nu toti sunt actori ca Zelenski, mai sunt si ucrainiei cu picioarele pe pamant!…

  • Maestre, presa occidentală nu a fost trasă pe sfoară, ESTE COMPLICE!

  • Buna dimineata Mare Maestru
    Foarte dragut articolul…
    Acum citiva ani toata umanitatea a fost zdruncinata de abjectia asasinilor (rusi binenteles)
    care au indraznit sa l ucida pe un defector de Al lor Babcenko Aleksandr (antre nu un rahat de om)
    Ragete pe toate canalele care trebuie pe tv care trebuie la onu Pina si reprezentantul American si a rupt maieul de pe dins.
    Trece 1 ora doua si apare purcelul viu si nevatamat si rozaliu …in ce locanta?…si in ce companie?SBU
    Cica a fost nevoie de inscenare pt a devoala un complot?
    Propaganda ukr e dusa de sbu prin media debila Care nu e debila e prorusa deci trebuie inchisa.Ceea ce au reusit.
    Deja multe media private sint robite de prostie si rautate.
    Sint ceva rataciti care Mai rezista si exista.
    Success in continuare maestre.
    Va placut filmul Z?
    No ormsl

  • Presa lumii, iar a noastră în abundență, s-a dezbărat de orice deontologie in numele sprijinirii cauzei considerate juste. Excesele corectitudinii politice au lăsat loc, cu aceeași obediență, incorectitudinii anti ruse. Asta pe principiul că morala primează in fața informării corecte care e temelia unei prese obiective și libere. In România lucrurile stau mai rău. La noi morala neexistând, presa oferă pur și simplu, ca un traficant de droguri fara scrupule, ce vrea publicul sa audă. Adică românul istoric anti rus din motive bine cunoscute, dorește să i se spuna in mod cât mai exagerat cum armata rusă se dezintegrează rușinos iar ucrainenii eroi se dedau la acte legendare de curaj. In consecință presa română este nici mai mult nici mai puțin decât oglinda publicului caruia i se adresează.

  • Toți sunt în goana după senzațional, nu verifică informațiile…Au devenit necredibile toate televiziunile de știri!

  • e plina mass-media de porcarii d-astea,
    EI STIU!

  • „Tânără lovită cu bestialitate la lift. 4 ani de detenție pentru … ”
    (pentru talharie),
    undeva in Romania,
    doar 1 singur pe fostul „liveleak”
    s-a prins ca a fost si nitzica aggresiune secsuala,
    VEZI FILMU!

  • https://www.youtube.com/watch?v=eViNSPjg3yg

    minutul 0:53
    catushe +legat cu cablu,
    vezi mainile,rotatzia bizara a corpului
    (ipoteza „legat cu cablu” e unicat mondial, „maxtor”).
    cel care nu supporta ” violentza asta ”
    sa se uite pe cartoon network a tom&jerry.

    -toate tembeliziunile publice din Franta au 1 singur individ responsabil cu cenzura;
    aia de la „3” au fost pusi la refec pentru incalcare de consemn….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *