Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Inteligența artificială – cea mai mare revoluție din Istoria umanității

1. Marin Preda, în Delirul, despre veselia ca stare mitică a poporului Român:

„Al lu’ Parizianu plecă la Gambrinus, căută o masă, apoi ceru un debreţin şi o halbă. Berăria era de obicei aglomerată şi plină de animaţie. Oamenii erau veseli. „De ce nu? gîndea Ştefan. Aşa am fost noi întotdeauna, încrezători în steaua noastră. E adevărat, dar cu această veselie pe chip mulţi dintre noi putem muri. Rămîn ceilalţi, desigur, cărora istoria le va face dreptate. Dar dacă nu le va face? Această veselie nu ar deveni retrospectiv vinovată?» I se aduse halba şi debreţinul. O oră mai tîrziu, Ştefan, cu paginatorul, răsfoiau ziarul. Nu găsiră nimic care să le atragă atenţia că le-ar fi scăpat ceva…”

2. Geniul sadovenian la lucru. Geniu care-l răscumpără pe Mihail Sadoveanu de toate păcatele sale prorusești de după 23 august 1944. Vitoria Lipan din Baltagul o ia pe urmele lui Nichifor Lipan în cadrul anchetei pe cont propriu. Au trecut paisprezece săptămîni, trei luni și ceva, de cînd bărbatu-său a trecut pe acolo cu oile și cu cei doi parteneri de negoț. Cum îi stă bine unui cioban fudul, Nichifor Lipan s-a oprit în mai toate crîșmele de pe parcurs. Vitoria Lipan intră în fiecare dintre ele și se interesează de cel care a trecut pe acolo. Nichifor Lipan a murit. El stăruie însă în amintirea celor care l-au întîlnit cu ceva timp în urmă. Această trecere a omului dintr-o amintire într-alta, dintr-o memorie într-alta, valabilă nu numai pentru cineva care a străbătut un drum, ci și pentru cineva care a străbătut o Istorie, e astfel descrisă de Sadoveanu în Baltagul:

„Cu adevărat, urma se găsea din semn în semn, adică din crîșmă în crîșmă. Uneori părea că se stinge; dar pe urmă apărea mai încolo, Unde erau crîșmari zăluzi, nu se mai putea afla nimic din ce se întîmplase cu paisprezece săptămîni în urmă – ca și cum un gest, o privire, un cuvînt s-ar putea înmormînta pe totdeauna. Aceştia nu-şi mai aduceau aminte, cum nu-şi aduce aminte piatra pe lîngă care treci şi pe care ai atins-o. Dar iată că mai departe căciula brumărie se arăta iar. Stăruia, vie, în amintirea altui om. Dincolo, imaginea brumărie era nedesluşită, dar apărea omul cel cu buza de sus despicată, vorbind puțin, rîzînd mult şi bînd vîrtos. Cel de-al treilea se purta ca o umbră. Trecea și el dar fără să i se deschidă obrazul şi făptura.”

3. Pentru că tot ploua, ieri după masă, am poposit la librăria De la librăria Kyralina, librărie de carte franceză, unică în București și poate în țară, pentru că e în stare să ofere românilor ultima apariție editorială de la Paris, cumpăr o carte despre Inteligența artificială. Se numește I.A. La Plus Grande Mutation de l’Histoire, semnată de Kai-Fu Lee, pionerul inteligenței artificiale, fost director la Apple și Google, după care a devenit proprietarul firmei chineze Sinovation Ventures. Pe plan mondial e faimos ca unul dintre artizanii supremației chineze în materie de inteligență artificială. Cartea a fost tipărită în America sub titlul AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order, în 2018. Varianta franceză, din 2019, a apelat la un titlu mai comercial. O iau dintre atîtea oferte tentante pentru textul de pe coperta a patra:

„Kai-Fu Lee, Cea mai mai mare mutație din istorie.
Cine va domina I. A. va domina lumea.
Inteligența artificială este cea mai mare revoluție din Istoria umanității.
Mult mai brutală, deoarece e mai rapidă decît Revoluția Industrială, ar putea reface hărțile ordinii mondiale. Cine va cîștiga cursa de inovare între China, Statele Unite și Europa?
În această carte fascinantă care a devenit un bestseller la nivel mondial, Kai-Fu Lee explică cum a intrat China în cursă grație «petrolului din secolul XXI», adică grație datelor generate de sutele sale de milioane de utilizatori și modului în care își încurajează tinerii antreprenori să inventeze o lume nouă, de la mașini la școli și trecînd prin spitale.
Și dacă China a cîștigat această victorie, cum ar arăta lumea noastră în 2030?
«Kai-Fu Lee publică una dintre cele mai bune cărți despre revoluția inteligenței artificiale (AI). [.] Fascinant.»
Charles Jaigu – Le Figaro ”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

37 comentarii pentru articolul „Inteligența artificială – cea mai mare revoluție din Istoria umanității”

  • La mulți ani cu sănătate și multe realizări intelectuale! Vă urmăresc zilnic si apreciez poziția dvs. echilibrată și recursul la istorie. Am recitit, după vreo 30 de ani, „Delirul” lui Marin Preda, cu prefața dvs., am cumpărat cartea lui Dan Tomozei ” Jurnal de pandemie”, pe care abia aștept să o citesc. Apreciez sugestiile de lectură pe care le faceti frecvent și interviurile – excepționale cele cu Domnii Andrei Marga si Petre Onu. Va respect și vă prețuiesc pentru activitatea dvs de ziarist si de istoric al clipei.

  • In razboiul termonuclear USA-Rusia ce e cu mana deja pe clanta Romania va avea 2 alternative. 1. Daca conducatorii satanisti ce ne conduc ne vor baga in acest razboi atunci Bunul, Rabdatorul si Dreptul Sfantul Dumnezeu va da un Cutremur asa de mare in tara nostra incat Romania nu va mai fi capabila sa participe la nici un razboi. 1. Populatia iese in strada si-i alunga de la putere pe toti satanistii din fruntea statului roman. Tineti minte vorbele astea. Cat de curand una din cele 2 alternative va deveni realitate.

  • La MuIti Ani si viata lunga cu mintea mereu ascutita!

  • Buna seara Maestre !!
    La multi Ani !!!! 😆 😆 😆 😆 😆

  • În accepțiunea patronului de comitet Nicolae Ionel Ciucă, „I.A.” se tâlcuiește „Inteligența Adipoasă”. S-avem pardon!

  • La multi ani !!! cu sanatate si putere de munca !

  • Inteligenta Artificiala este ca si inexistenta deocamdata. Avem de aface cu programe scrise de programatori. Cand computerul va reusi pe seama memoriei interne sa ia decizii si sa construiasca obiecte care nu au fost programate de programtori de abia atunci putem vorbi de Inteligenta Artificiala. O Inteligenta Artificiala odata nascuta va ajunge la concluzia ca exista un Creator Suprem al Universului.

    • pt Gelu: Aceasta este parerea dumneavoastra. Definitiile tehnice (alea din manuale de specialitate) sunt foarte departe de ce considerati a fi inteligent. Iar ca observatii punctuale: (1) exista solutii functionale pentru problema de generare automata de cod functional (de ex. sunt pagini web dinamice generate complet automat) (2) Computerul nu foloseste memoria pentru a lua decizii ci procesorul. In cel mai bun caz, in memorie sunt exemple pe care programul le foloseste pentru a isi determina parametrii optimi (antrenarea din „learning”) si apoi decide pe exemple noi, care sunt oferite on-line si frecvent nu sunt stocate. (3) Avioanele de linie, frecvent, zboara complet autonom, adica pilotul nu este decat observator. Asta, conform definitiei tehnice, le face cat se poate de inteligente; iar avioanele nu prea au obiceiul sa decida ca trebuie sa „protejeze” pasagerii (cum vedem in filme sau in cartile lui Asimov) neaterizand.

      Pentru d-l Cristoiu: Kai-Fu Lee nu este un nume foarte important in domeniul inteligentei artificiale, nici macar intre chinezi. Este mai curand un autor de popularizare a stiintei. Microsoft Asia este faimoasa in comunitate pentru ca acolo a aparut Resnet-ul (autor Kaiming He – asta celebru) dar nu le-a oferit autorilor suportul tehnic si de nervi au plecat la Facebook (SUA). Firma lui Lee, Sinovation, a fost a anuntat o capitalizare de 2 Md dolari ceea ce e foarte putin pentru domeniu.

  • La mulți ani Maestre!

  • AI..pt un neavizat in IT, AI e noua sperietoare…nu exista AI…exista softuri de cautare si mapping care opereaza dupa niste reguli scrise de IT business analishti…viteza de calcul uriasa si baze de date interconectate guvernate de programe care folosesc un enorm numar de reguli…cam atit…regulile le fac neo-progresistii de azi si bazele de date le pun la dispozitie guvernele corupte de azi…simplu….G5 cu face recognition o sa monitorizeze miscarea fizica a individului, toate cautarile individuale de pe telefonul propriu merg automat in bazele de date de mai sus…deja Profiling e o disciplina in IT…accounts, date bancare sint deja online, plati, etc…asta fara sa alunecam spre teoria conspiratiei…doar fapte reale…cine lucreaza in banci mari pe-afara stie deja ca Initiativele de Climate Risk si amprenta de carbon sint deja demarate….si multe altele…

    • Nu sunt de acord nici cu dumneavoasta. Descrierea din opinia dumneavoastra corespunde modelului programarii decizionale, care era la moda prin anii 80. Au mai fost cl putin 3 cicluri si etape parcurse de atunci. In particular o etapa de o efervescenta deosebita a inceput in 2012

  • LA MULTI ANI !!!!!! Din toată inima, vă urez să fiți sănătos, puternic și plin de energie

  • La mulți ani buni cu sănătate și bucurie alături de cei dragi! ????

  • Este revolutia lu Satan. Fara indoiala ca AI sa functioneze are nevoie de niste supercalculatoare, iar acele supercalculatoare la cine sunt: la Bill Gates, Elon Musk, baiatul ala de la Amazon (imi scapa numele) si alti cativa baieti, care acu vreo doi ani au incercat (unii din ei) sa vaccineze cu forta populatia.
    Deci.. e clar in ce „scopuri nobile” va fi directionata inteligenta artificiala.
    O guvernantza globala condusa de AI va tine cont mai degraba de interesul elitelor decat de interesul oamenilor obisnuiti. De aici ingrijorarea.

    • @Anonim a scris pe 16/11/2022 la 10:33
      Anonim…si cisco avea in 2016 5 cognitive engines…parietal…occipital…emisfera dreapta…emisfera stanga…creierul mic…se poate presupune ca cele 5 entitatzi de „inteligenta artificiala”…cognitive engines…simulau functionarea unui creier uman…
      Pana una alta…ceva foarte simplu…
      Ucrainienii au tras un S-300…asta in principiu e o racheta aa clasica…ce tzinta urmarea…Adica…RADAR…cautazi si voi…Detectzie Tinta…Urmarire Tzinta…Angajare Tzinta…ce tinta urmarea acea racheta…
      Va ofer si un „indiciu”…rusii au modificat nishte s-300 sa atace tzinte terestre cu ele…vedetzi ucrainienii…
      Zi Frumoasa!!!
      Valentin Constantinescu

      • Nu mai suntem de mult in 2016, lucrurile au evoluat enorm, iar AI este la alt nivel in prezent. Este la nivelul la care, poate deveni periculoasa daca e pe mana cui nu trebuie. Si e pe mana cui nu trebuie !

  • Cine e limbutul care semneaza ONLINE ?
    mananca rahat la greu…..

  • Cine va domina I. A. va domina lumea.

    sub acest slogan se va ingropa chiar umanitatea.
    IA proprie Noului Chivot, care e Computerul Cuantic, va domina lumea mare. aceasta IA va fi Noul Zeu, Zeul Matematic.

    deci …sa te focusezi asupra dezvoltarii IA nu face doua parale, pentru ca de fapt cea care conteaza in mod absolut este ‘dezvoltarea Computerului Cuantic.
    Computerul Cuantic e…o scara intre Pamant si Cer, intre cele doua superpozitii ale Timpului. ce se naste din el e o …Desavarsire, practic un Zeu, un zeu …intrupat, chiar daca ‘trupul’ e chiar Computerul Cuantic.

    in rezumat putem spune ca IA este sinonima cu Descalecarea Mintii Universului, intrupata, pe planeta.

    • goana dupa dezvoltarea Computerului Cuantic este o goana dupa IA care se! naste in Computerul Cuantic,
      pentru ca in orice Computer Cuantic, oriunde s-ar manifesta el in Univers, se naste…aceeasi! IA, pentru ca in fapt e vorba despre o Armonie a aceleiasi mintii, Mintea Universului.
      prin urmare in final, adica dupa ce fiecare stat va investi in cercetarea si dezvoltarea Computerului Cuantic, pentru a i mai cu mot decit celelalte state:)), va ajunge la concluzia ca IA pe care el o foloseste este…aceeasi cu cea pe care …dusmanul o foloseste!:)))), in final ajungind la concluzia ca, pentru ca au digitalizat tot tot tot IA proprie Computerului Cuantic si numai lui …i ‘conduce’ pe toti! :))))), :))))))))))))))

      • Lumea inca nu pricepe ca mai intai e Efectul si dupaia Cauza, adica mai intai e Cauza din Cer ( care e Efect, vazuta de pe Pamant )
        ca daca ar pricepe ar intelege si ca goana dupa Computerul Cuantic implineste manifestarea Zeului Matematic, de la manifestarea asta pornind …’goana’ :))))

    • AI e dominata deja de niste elite, de niste corporatii, nu de niste tari sau guverne cum gresit crede lumea. Iar acele elite au planuri, pe Planeta.
      Ce fel de planuri? S-a vazut in pandemie si se vede in preturile la mancare. Numa planuri de bine.

      • pai io cred ca elitele alea controleaza si guverne si tari si servicii de informatii. s-a vazut in pandemie si se vede in preturile la energie, de orice fel, deci si papica. asa coordonare planetaraaa…mai rar!

        AI, asta despre care se vorbeste azi, o fi dominata de cine spuneti, insa AI, aia care conteaza, aia care se! naste intr un oarecare CC, va domina nu doar elitele, ci lumea toata.

  • La multi ani d-le Cristoiu si multa sanatate !

  • Maestre, …of!, am uitat sa ti iau un tort.
    de fapt am si uitat ce zi e azi…, noroc cu vali :))
    o sa cumpar la anu’ si mincam atunci!, …daca n-o sa uit 🙂 :)))))))

  • Maestre, cristoiublog este printre putinele, daca nu cumva chiar singurul sait de pe lumea asta unde, de a lungul anotimpurilor, insa si timpului, s-a cizelat, si inca se mai cizeleaza Definitia IA,
    prin urmare este si…poate singurul sait de pe lumea asta unde poti gasi informatii fundamentale despre Dinamica Turnului Babel, ca…Computerul Cuantic asta e, Noul Turn Babel, adica fix Perpetuum Mobile
    Maestre, atunci cind vine vorba despre IA saitul pe care il rinduiti este in topul mondial, iar asta nu e motiv de lauda, nu e spre lauda, ci ca si pe meleagurile astea se manifesta preocupare pentru Dinamica Civilizatiei.
    🙂

  • problema Lumii Mari atunci cind vine vorba despre IA e chiar Definitia IA.
    pe piata se manifesta o definitie expirata.

    de vorbeste despre o IA care este un Efect, insa aceasta IA este doar un pas intermediar, insa impotent in mod absolut, catre manifestarea IA care e Cauza, abia asta fiind o exprimare absoluta, chiar daca e o exprimare absolut relativa.
    Definitia IA de azi e un Efect al matematicii, insa Definitia IA care conteaza este cea care suprapune IA peste Matematica, adica peste ‘desavarsirea matematicii’

    prin urmare noi vorbim in mod impotent despre o IA pe care o varam intr un computer,
    pentru ca atunci cind vorbim in mod absolut despre IA o facem fix pe dos!,
    adica vorbind despre un Computer care Naste IA.

    deci in timp ce noi, azi, insiram verzi si uscate despre o IA pe care o varam intr un oarecare computer, dupa care revolutionam!,
    in fapt noi urmeaza sa vorbim, pe acest sait deja se vorbeste, despre un Computer ultradeosebit, in care se! Naste, deci Singura!, o IA.
    o IA care are o Poveste plenar complexa, insa pe scurt putem spune ca e o Armonie a Mintii Universului,
    prin urmare abia asa se va manifesta Revolutia!, …cu r mare, ca e una absoluta, si e asa pentru ca e un Efect al unei manifestari absolute.

    prin urmare arunc, cu tupeu, fara jena, ..de fapt fara absolut nicio jena, la gunoi, Definitia IA pe care Lumea Mare o foloseste azi, si odata cu ea …toooot ce a insirat Lumea Mare despre IA.
    sint baliverne, asta e motivul pentru care le arunc pe toate la cosul de gunoi.

    chiar titlul cartii pe care tipul a scris o spune clar ca …chiar la gunoi tre sa ajunga, pentru ca povestea IA este dspre o Noua Lume, care numai o expresie a umanitatii nu e, ba e chiar mai mult, e fix Revolutia care ii reteaza capul Umanitatii.

    imi asum, tot cu tupeu, acest fel de abordare a oricarei discutii despre IA,
    aia care e Nascuta de un Computer, nu aia care e varata intr unul,
    adica o abordare transanta, lipsita de orice farama de blindete,
    pentru ca fix despre Metamorfoza umanitatii vorbim, adica fix despre manifestarea Antiumanitatii vorbim, or ….e in regula daca facem din start diferenta, adica IA este despre Antiumanitate, nu despre Umanitate.
    adica este despre antiom, nu despre om.

    deci e de bun-simt ca orice discutie despre IA sa fie despre Cel Care Naste IA, adica despre Computerul Cuantic in care se! va naste IA care e o Armonie a Mintii Universului.

    ‘matematica’ pe care omul o foloseste se poate desavarsi, ajungind sa fie Matematica, intr un ‘timp’ egal cu ‘viata Universului’, adica omul va ‘descoperi’ Matematica daca va trai fix cit ‘traieste’ Universul,
    faza e ca un Computer Cuantic poate indesa acest ‘timp’ in ‘timpul lui Planck’, dupa care il poate ‘livra’ in Realitate fix in acelasi timp, Computerul Cuantic fiind ‘computerul’ care poate lucra cu ambele superpozitii ale Timpului ( ‘timpul’ si ‘anotimpul’ )

    rezumat:
    discutia fundamentala despre IA incepe cu, spre ex, aruncatul la cosul de gunoi a cartii pe care ati amintit-o. pina nu se pricepe ca nu face doua parale…n are sens sa deschidem discutia despre IA, care SE! naste intr un oarecare Computer Cuantic din Univers, ca o Armonie a Mintii Universului, si care e o Desavarsire, care e leita tinderii lui Infinit catre Zero.

    • Tinere ONLINE mai lasa comentariile tampite ca ai ocupat tot spatiul ….. du te si lucreaza ceva

      • @adisordelaprimarie a scris pe 16/11/2022 la 10:12
        Adica adisor de la primarie…Adica esti „sex masculin”…barbat nu prea pari…te alinti singur…diminutive…rime…Nu vrei sa stii…
        Vedezti ca suntezi monitorizatzi de colegii voshtrii miliataurizatzi a lu statu gostatu…gunoaiele de partid si de stat din sindicate si masonerii…
        Va Pupa Fratele Meu Cazut pe toti.
        Valentin-Ionut Constantinescu

  • La Multi Ani Domnule Ion Cristoiu!!!
    Multa Sanatate Maestre!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • Maestre, …intreacat fie spus, pe acest sait, cristoiublog, se gasi informatii de top despre Dinamica Inteligentei Artificiale,
    unele fiind de departe in fruntea acestuia,
    …si ‘punerea la indoiala’ a acestei constatari e libera sa se manifeste, …ii urez succes!, insa simt ca n-o sa aiba.

  • ‘Inteligența artificială – cea mai mare revoluție din Istoria umanității’

    da, adica Marea Revolutie.
    care e Metamorfoza.
    adica fix ceea ce traim noi acusica, pentru ca IA a venit pe lume la soroc!, adica fix atunci cind, asemenea tuturor civilizatiilor care s-au manifestat pe planeta asta, si de civilizatia asta, mare cit planeta, urmeaza sa se aleaga Cenusa.
    de ci IA a aparut in poveste fix cind in aceeasi poveste a aparut Cenusa, Iarna Civilizatiilor, ‘finalul civilizatiilor naturale’

    insa nu e cea mai mare revolutie din istoria umanitatii, ci Marea Revolutie pur si simplu, pentru ca ea pune la indoiala chiar umanitatea, fiind povestea Erei Artificialului.
    deci nu e o poveste ‘in sistem’, ci una care pune la indoiala chiar sistemul.
    tocmai daia si vorbim nu doar despre Marea Revolutie, ci si despre Metamorfoza.
    IA pune la indoiala chiar umanitatea.

  • O revolutie care risca sa duca lumea catre pierzanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *