Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Pictorița Mariana Bodea despre împlinirea prin artă

Scriu aceste rânduri când nu au venit nici zorii zilei de 24 februarie. Este deci Dragobete. În afară de dragostea pentru soție, îmi place mult pictura. Așa se explică faptul că vă prezint mereu un pictor sau altul. Îmi face plăcere să aduc azi în centrul atenției pe doamna Mariana Bodea.

–Vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.
-Copil fiind, îmi plăcea să o urmăresc pe mama când desena și colora materiale didactice pentru elevii ei. De la mama am învățat primele aspecte despre desen-pictură și ea mi-a stimulat dragostea față de artă.

Am urmat cursurile Liceului Teoretic din Tg Lăpuș-Maramureș la profil matematică-mecanică, unde am avut-o ca profesoară de desen pe artista Natalia Grigore Sigarteu.
În continuare, am studiat Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Al. I .Cuza”- Iași, pe care am absolvit-o în 1984.

După absolvirea facultății am avut până la pensie o frumoasă cariera profesională ca economist, inspector economist, revizor contabil, contabil șef, pornind din Industria de Confecții și continuând cu instituții  de nivel județean –Administrația financiară, Banca de Investiții, Inspectoratul Școlar, sau de nivel național -Ministerul Tineretului-Eurotin România, Academia de Studii Economice București, și o frumoasă carieră de profesor pentru  discipline economice -Tehnologii, Economie și Educație Antreprenorială, în special la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” și Colegiul Tehnic ,,George Barițiu” Baia Mare.

În anii de după absolvirea facultății am studiat pictura la Școala Populară de Arte din Baia Mare, pe care am absolvit-o în 1991. Aici am studiat la clasa artistei Cernoschi Timis Paula.
După absolvirea Școlii de Arte, am pictat  mai mult ocazional, pentru a onora câte o comandă de pictura, a face cadouri, sau a dona picturile mele unor biserici.
După  ce am intrat în pensie, am început să acord prioritate picturii ca activitate în viața mea.

În 2020 am participat la un concurs on line cu o lucrare în ulei pe hartie pânzată A4, reprezentând panseluțe si intitulată ,,Plecăciune Smerită”, la care feedbakc-ul foarte bun obținut prin like-urile primite, m-a dat încrederea și curajul de a debuta pe simezele expoziției „Cluj ArtEvolution” organizată de Galeriile Cluj Art, cu o lucrare intitulată ”Un ceai visând împlinirea la ceas de primăvară”- ulei pe hârtie pânzată A4.

În continuare am participat la mai multe expoziții în țară, organizate de către doamna artist Titrea Adina Moldova, la doua expoziții organizate de către doamna artist Mariana Frum și la o expoziție organizată de către doamna artist Voicilă Drăgulescu.

Tehnic, până acum m-am lăsat influiențată cel mai mult de către maestrul arhitect acuarelist Ovidiu Iovănel, și maestrul Laurențiu Popa.
Mă bucur de recunoaștere pe pagina personală de artist, pe diverse grupuri de artă, de la care am  primit diplome virtuale pentru activitate.

La începutul anului 2022 m-am înscris în Asociația Pictorilor Alexandru Șainelic Maramureș.
Am participat la toate expozițiile organizate de asociație, atât la Saloanele de primăvară, vară, toamnă și iarnă, la alte expoziții tematice și cele organizate împreună cu Asociația de Pictori din Satu Mare .

Faptul că sunt membra a acestei asociații este o bucurie si o onoare pentru mine.
Apreciez ca asociația are artiști valoroși, mai mulți își continuă acum studiile de arte la Universitatea Babeș Bolyai- Centru Universitar Nord -Baia Mare.
Faptul că asociația este cu brațele deschise spre oricine este dornic să progreseze ca artist plastic, concomitent cu privilegiul de a putea fi alături de artiști profesioniști cunoscuți și valoroși, alături de faptul că în asociație este o atmosferă colegială foarte plăcută, agreabilă, face ca asociația să fie un mediu de creștere, care asupra mea cu siguranța are un efect pozitiv, stimulativ.
Asociația își propune să continue tradiția Școlii Băimărene, ceea ce percepem ca o mare, onorabilă și plăcută răspundere, și aceasta ne face să muncim mai sârguincios și cu seriozitate.

Sunt o persoană care pictează cu sufletul. Temele pe care le pictez sunt diverse. Sufletul meu știe ce dorește să exprime și traversez etape de studiu, observație conștientă și căutare de idei inspiratoare, până când ideea pe care o voi reprezenta pictural, se clarifică și iese la suprafață. Uneori motivul pe care doresc cu exactitate să îl redau apare în timpul lucrului efectiv la tablou. Astfel este posibil ca titlul exact al lucrării să mi se dezvăluie la terminarea tabloului când în sfâșit îmi pot spune „Da! Asta-i, asta am vrut sa fac, mă bucur si semnez”!

-Cum a fost anul 2022 pentru arta dvs?
-Pentru anul 2022, mi-am dorit să activez în cadrul Asociației Artiștilor Plastici Alexandru Șainelic, să particip în continuare la expoziții la nivel național, să activez și să obțin recunoaștere în grupuri de artă cu membrii din țară sau din mai multe țări, să îmi administrez pagina de artist devenind mai cunoscută, să îmi fac prieteni artiști și să învăț admirându-le arta lor, și mi-am realizat aceste dorințe.

Mi-am dorit să încep și să vând dintre tablourile mele. Recunosc că aici am de învățat  despre marketingul necesar pentru a reuși să devin un pictor a cărui artă să fie cumpărată, dar am în atenție să evoluez și în această direcție. Pentru început sunt mulțumită că am putut face cadouri tablourile mele cu diferite ocazii și pentru că am onorat și comenzi de tablouri, la prietene, diverse cunoștințe, cât și la persoane care mi-au agreat arta pe internet, atât din țară, cât și de peste ocean.

A fost plăcut când am primit fotografii cu tablourile mele ajunse la destinație alături de noii proprietari cu chipuri fericite și cu scrisori de mulțumire pentru noul lor tablou pictat de mine.
De asemeni, am avut un sentiment de bucurie când o cunoștință m-a invitat să îmi arate locuința decorată cu nouă tablouri pictate de mine atârnând pe pereții locuinței sale. Îmi amintesc cu câtă încântare mi-a arătat fiecare perete. Am rămas impresionată, întrucât nu îmi imaginam ca atât de bine pot arăta înrămate corespunzător și bine plasate, tablourile mele într-o locuință.

Pe ansamblu, consider ca am un stil de viață mai bun, am dobândit un mai mare calm interior și privesc viața cu mai multă detașare, cu un nivel de conștientizare și de vibrație mai ridicat, cea ce mă face să mă simt per ansamblu mai bine. Mă declar mulțumită și împăcată pentru că am făcut mereu maxim cât am știut și putut mai bine în acel moment.

Referitor la activitatea artistică, aceasta constituie unul dintre rolurile pe care le joc în viață. Evoluez în primul rând ca om, ca spirit, iar aceasta se reflecta în arta mea. Totodată orice evoluție în arta mea, se răsfrânge asupra celorlalte aspecte ale vieții mele, dar și ale celor din jurul meu. Mă străduiesc deci să evoluez, să cresc ca artist, și consider ca arta îmi face viața mai frumoasă și mai împlinită.

Sunt bucuroasă că viața am avut o cariera de economist- pentru că în esență asta mi-am dorit, o carieră de profesor, asta mi-am dorit de pe băncile liceului, să devin profesoară de economie. Iată că la pensie, viața îmi dă privilegiul de a-mi îndeplini și cel mai de suflet vis al meu, acela de a fi pictor.

Mi-am dorit să îmi cresc capacitatea de exprimare plastică, iar în 2022 acest aspect l-am realizat în special pe studiul portretului.
Am deschis seriile Femeia și Bărbatul. Cele mai multe portrete pe care le-am efectuat până în prezent reprezintă femeia. Femeia de vârste diferite, surprinsă în a diverse activități, ori doar etalându-și expresivitatea în portret. Este fascinant cât de multe pot fi exprimate prin portret, orice portret, dar mai ales cel feminin. Femeia în tablourile mele este o femeie cu noblețe, cu demnitate, cu profunzime și sensibilitate, dar și cu forță, putere, care rezidă dintr-un caracter bazat pe valori frumoase și solide. Poate fi si ușor jucăușă, ori poate copilăroasă,  modestă și simplă totodată. Finalizarea portretelor mele este de regulă concomitentă cu marcarea pupilei și a strălucirii luminii în ochi care conturează privirea personajului pictat, combinat cu expresivitatea zâmbetului. Portretul se naște în mine ca un cumul de emoții și conștientizări ale vieții, care simt ca se vor revarsă și concretiză într-un nou portret.

–Ce visați pentru 2023 dar si pentru următorii ani ?
-Am vise, însă dezvăluirea acestora o voi face orientativ și pe măsură ce acestea se structurează în intenții bine stabilite.
Pentru acest an și următorii ani îmi doresc să continui progresul pe liniile de acțiune deja conturate  în ansamblul vieții și în arta în special.

Voi continua să pictez după cum mă va îndruma sufletul, teme diverse și tehnici diferite. Voi însuși lucruri noi, voi diversifica tematica, tehnicile, voi aborda si mai mult creion , pastel, cuțit etc. Voi aprofunda studiul portretului care m-a fascinat încă din copilărie. Voi continua sa activez pe grupuri de artă de pe internet, să îmi administrez pagina de artist, să îmi consolidez actualele prietenii cu artiștii și să îmi fac noi prieteni artiști din stilul cărora să învăț și să mă perfecționez. Voi continua să particip la expoziții în țară, iar în următorii ani o voi face și în străinătate. Am în vedere și să urmez diverse cursuri de durată mai scurta pentru diferite perfecționări în pictură, alături de artiști profesioniști realizați.

Voi continua să aduc valoare în Asociația Artiștilor Plastici Alexandru Șainelic.
Pe plan general, în primul rând îmi doresc sănătate mie, mamei mele, fiului meu, cunoștințelor mele și oricărei ființe vii de pe pământ.

-Mulțumesc frumos. Să vedem acum niște lucrări valoroase semnate de dvs.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *