Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

A fost aprinsă flacăra unei alte olimpiade bizare

Emoții mari în mișcarea olimpică. Flacăra a fost aprinsă luni, 18 brumărel, pentru JO de iarnă 2022, găzduite de China.
Vă rog frumos să îmi dați voie să fiu foarte sensibil cu acest subiect. Asta, pentru simplul motiv că în mileniul trecut, când aveam părul negru și bogat, am fost chiar la Olympia, în Grecia, acolo unde se aprinde flacăra, de fiecare dată, de la razele solare.

În imaginea alăturată, apar la linia de start, acolo unde alergătorii se întreceau în proba de alergare. Învingătorii erau în glorie timp de patru ani de zile, până la următoarea ediție a întrecerilor, la care nu aveau voie să participe femeile, nici măcar în calitate de spectatori.

Flacăra olimpică pentru Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022 (4-20 februarie) a fost aprinsă luni la situl antic al Olympiei, conform ritualului tradiţional, dar în absenţa publicului din cauza pandemiei.
Flacăra a fost aprinsă în jurul orei locale 12:00 de la razele soarelui coborâte peste ruinele templului antic al zeiţei Hera din Olympia, leagănul Jocurilor Antichităţii.

Singurele personalităţi prezente au fost Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, precum şi reprezentanţi ai comitetelor olimpice elen şi chinez. Nu au lipsit, evident, gazetarii acreditați la eveniment.
Simbolul jocurilor a plecat la drum, iar eu după ea. Cu gândul.

Pentru a doua oară consecutiv în trei decenii şi a treia oară în istoria Jocurilor Olimpice moderne, ceremonia tradiţională în leagănul olimpismului s-a desfăşurat în absenţa spectatorilor, după modelul JO de vară de la Tokyo, din cauza situației sanitare.

În istoria jocurilor din era modernă, flacăra nu a fost aprinsă cu porţile închise decât în 1984, când organizatorii eleni au vrut să protesteze împotriva caracterului comercial al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.
Actriţa Xanthi Georgiou, costumată în antică preoteasă elenă, a aprins flacăra în modul tradiţional, de la razele soarelui trecute printr-o oglindă parabolică.

„În aceste timpuri dificile pe care încă le trăim, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 vor fi un moment important pentru a reuni lumea în spiritul păcii, prieteniei şi solidarității”, a declarat preşedintele CIO.

După modelul măsurilor drastice luate de autorităţile de la Beijing, fără spectatori străini, Comitetul olimpic elen a întărit măsurile sanitare pentru aceste Jocuri sub pandemie după Tokyo, hotărând ca ştafeta flăcării olimpice să fie „mult mai scurtă decât în trecutul recent”.

Flacăra Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă va fi dusă într-un timp record la Atena, după care va pleca spre Beijing.
Asta înseamnă că ne stau în față mai multe episoade dedicate unei Olimpiade bizare, așa cum a fost și cea din Japonia, din vara care a trecut. Deja ducem dorul acestui anotimp. Bucureștiul nu a văzut, spre exemplu, o rază de soare de mult timp, iar temperatura ne-a făcut să cotrobăim în debarale după hainele groase.

Dar, vremea se încălzește acum, meteorologii ne promit că vom vedea și razele solare, adică sursa de unde a plecat spre lume Flacăra olimpică. Pentru a fi în ton cu atmosfera Greciei antice și moderne, semnez aceste rânduri cu un nume care înseamnă mult pentru civilizația elină.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *