Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

„Acestea nu sunt fetele noastre”

„These are not our girls” (acestea nu sunt fetele noastre). Chiar prea multe din ele sunt. Dar așa funcționează mecanismele de apărare și de justificare la englezi, când vine vorba de a fi vigilenți la realitatea traficului de persoane în scopul exploatării sexuale. Totul se întâmplă  „in full sight, at their doorstep”, cu alte cuvinte, sub nasul lor. ‘Nefiind ale lor’, mulți nu-și bat capul, nu au mustrări de conștiință dacă observă sau știu ce se întâmplă și unde se întâmplă în comunitățile lor. Dar sunt și din cei care sesizează la Crimestoppers.

La noi sunt alte mecanisme puse în mișcare de mintea cea rea, prin care se justifică indiferența, lipsa de empatie, refuzul de a sesiza autoritățile, atunci când cineva află sau suspectează cazuri de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale. Am asistat la prea multe conversații ale oamenilor de rând, care minimizează cu o plăcere perversă problema, universalizând fenomenul și blamându-le tot pe victime. „Prostituția e o meserie veche din antichitate”. Se gândește ca un tăiș de topor ce cade peste cei și cele care ‘ajung în acea situație’. Responsabilitatea, vina că au ajuns acolo, e a lor. Gândirea ‘tăiș de topor’ pune semnul egal între practicantele celei mai vechi meserii și persoanele traficate în vederea exploatării sexuale, pe care le devalorizează, acceptând dezumanizarea lor, ca pe un fapt colateral, divers, parte a vieții de ‘prostituată’. Noțiunile de consimțământ și alegere liberă, sau dimpotrivă, absența acestora, nici nu fac obiectul reflecției gândirii coadă de topor. Toate intră la grămadă. Din observațiile mele, când conversațiile o iau pe acea pantă, bărbații sunt cei ce sar să dea cu piatra, bagatelizând, persiflând, făcând haz sau dându-se atotștiutori în ale ‘celei mai vechi meserii’. Consoartele, matroanele ascultă, dar se vede limpede că sunt întru totul de acord, pe aceeași lungime de undă cu ei. Cum să-i contrazică pe această temă când ochii le sticlesc de plăcere că bărbații lor pun ‘curvele’ la pământ. Matroanele fac sacrificiile, îi servesc și îi ‘slugăresc’ (așa zic tot ele la necaz și la nervi). Suportă hachițele bărbaților lor. Și prostituția sacră o acceptă, în patul conjugal, și abstinența, dacă așa e voia lui. Măcar privilegiul acesta să-l aibă: al rânduielii făcute de omul lor, judecătorul. Oile albe să fie  despărțite de capre! Se simt răzbunate.

Palermo Protocol (9 februarie 2006) este definiția traficului de persoane, acceptată internațional.
Articolul 3 (a) al Protocolului de la Palermo definește traficul, astfel:

(a) „Traficul de persoane” înseamnă recrutarea, transportarea, transferul, ascunderea sau primirea persoanelor, prin intermediul amenințărilor sau prin folosirea forței fizice sau a altor forme de constrângere, răpire, fraudă, decepție, abuz de putere sau printr-o poziție de vulnerabilitate a persoanei traficate, sau prin oferirea sau acceptarea de bani sau beneficii, cu scopul de a obține consimțământul persoanei, prin care o persoană deține controlul asupra persoanei traficate, în scopul exploatării. Exploatarea va include, ca minim: exploatarea prostituției altor persoane sau alte forme de exploatare sexuală, munca forțată, servitute sau îndepărtarea/extragerea organelor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „„Acestea nu sunt fetele noastre””

  • @Monica,

    Dupa cum bine observi, „meseria” fetelor e veche de cand lumea. Dupa mine surpriza cea mare este alta: acum se cauta baieteii…! Si nu oricine isi poate permite asa „lux”, doar aia satui de toate fetitele din lume…! Iar despre aia nu indrazneste sa spuna nimeni nimic ca ei sunt mai presus de orice „banuiala”, incepand de la ministrii pana la consilierii Papei. Sigur, nici asta nu e o noutate, ca o gasim pana si la grecu’ Aristotel, ca doar nu degeaba a fost mereu inconjurat de baietei care visau sa ajunga si ei „mari” si mai ales „tari”. Momeala asta functioneaza pana-n ziua de azi si o putem vedea cu ochii liberi daca ne uitam putin in jur. Din pacate. Asa ca, atentie marita!
    PS. I hope you got my idea!… Boys are vulnerable too!

  • In 99 % din cazuri , societatea nu a oferit aparare sau alternativa acestor fiinte . Mai mult , cazul Caracal a demonstrat faptul ca acele persoane care trebuiau sa vegheze ca traficul acestor persoane sa nu se poata produce – politisti , procurori , politicieni – erau mana in mana cu interlopii , intr-o fratie . Si tragicul , toata Romania e un Caracal.

  • Îmi aduc aminte o stire despre o banda de proxeneti din Timisoara care drogau fetele pe care le obligau sa se prostitueze si le legau cu lanturi de pat. Câtiva indivizi dispuneau de viata unor zeci sau sute de fete fara aparare care nu le gresisera cu absolut nimic.
    Legislatia este prea blânda cu asemenea bestii, nu doar la noi, ci în întreaga lume civilizata. Ei nenorocesc vieti si tot lor trebuie obligatoriu sa li se respecte drepturile omului. De parca, scursurile astea ar fi oameni.

  • This is not our world in fact.We care only about profit.

  • In capitalism totul este de vanzare,inclusiv persoanele,asta am vrut, asta avem.Traiasca Dreapta.Asta e lumea pe care am creat o noi,cu stapini si sclavi.Si ne mai miram ca ne mai arde Tatuca Sfant cu cate un Covid,o nenorocire,ceva(PS.Putin asteapta la panda si el cu soldatii sai).Si nu numai femeile traficate,sclavii folositi la munca,razboaiele,crimele,violenta,saracia,umilinta,somajul,traficul de organe,copiii traficati,abuzati,dictaturile,represiunile,suferinta umana nu mai inseamna nimic pentru societatea actuala,doar bulele unor bogatasi care vor doar sa si rotunjeasca profiturile,banii si profitul,atata tot,zeul Profit.In rest nu mai conteaza nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *