Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Actualitatea Căderii lui Nicolae Ceaușescu

Sînt întrebat de ce mi-am dedicat eu o mare parte din viață iscodirii Evenimentelor din decembrie 1989. După apariția celor două volume sub titlul Decembrie 1989. Un talmeș-balmeș bine regizat, numărul întrebătorilor a sporit.

Explicabil într-un fel.
Despre decembrie 1989 apar cărți și articole doar în partea a doua a lui decembrie, atunci cînd se sărbătorește de unii Revoluția din decembrie 1989 și se denunță de către alții Lovitura de stat din decembrie 1989. Înaintea întrebării Ce m-a apucat să public o carte în plină vară? sînt chestionat asupra titlului. Ce vrea să spună? Răspund: Vrea să spună că Lovitura de stat din decembrie 1989 a avut drept componentă esențială talmeș-balmeșul, aparența balamucului, a haosului. Crearea aparenței de haos s-a făcut în principal prin TVR. El, talmeș-balmeșul, a servit Complotului pentru Căderea lui Nicolae Ceaușescu. Impresia de haos, de bulibășeală era inevitabilă dacă ne gîndim că nimic din ceea ce înseamnă o Lovitură de stat nu se manifesta în public. La televiziune primii care anunță Fuga (manipulatoriu, Nicolae Ceaușescu n-a fugit, el a fost tras pe sfoară de Victor Stănculescu) sînt scriitori și actori și nu activiști sau militari. O mulțime fără țeluri intră sediul CC și începe să umble bezmetică prin clădirea simbol a puterii. Pe acest fond al talmeș-balmeșului se înscenează acțiunea Teroristă. Dacă n-ar fi fost haosul aparent, cetățeanul simplu ar fi observat că tancurile ies din cazărmi și iau poziție de luptă în fața principalelor obiective. Teoretic, pentru a le feri de acțiunea teroriștilor. Practic, pentru a le ține sub control. Mult mai important, talmeș-balmeșul a creat condițiile pentru preluarea Puterii de către echipa lui Ion Iliescu. Lozinca mult timp folosită de echipa Iliescu pentru a justifica preluarea puterii de către un grup fără nici o legătură cu tulburările din stradă a fost Am salvat România de la haosul creat de vidul de putere.

La întrebarea De ce m-a preocupat și mă preocupă Decembrie 1989?, răspund precizînd:
Decembrie 1989 are pentru mine semnificația unei Căderi și nu cea a cîștigării unei Puteri.
În cazul Decembrie 1989 mă interesează Nicolae Ceaușescu și nu Ion Iliescu.
Pentru că decembrie 1989 înseamnă în principal Căderea lui Ceaușescu.
Nici victoria maselor populare, nici venirea democrației, nici Căderea regimului, nici Căderea comunismului.

Decembrie 1989 înseamnă Căderea unui om.
Cu toate notele sale definitorii din care Shakespeare ar fi făcut o tragedie zguduitoare.
Și această Cădere e huruitoare, unică în felul ei în Istoria României și chiar și a Lumii, pentru că subiectul Căderii e omul considerat a fi cel mai puternic din România.
Acest cel mai puternic om dintr-o țară, care-i speria pînă și pe membrii CPEx, care îi urechește pe șefii Armatei, ai Securității, ai Internelor cu puține zile înainte – în 17 decembrie 1989 – de parcă aceștia ar fi fost niște terchea-berchea, ajunge să plece precipitat cu un elicopter și să fie fugărit prin țară ca un bandit, deși pînă atunci Poporul i se ploconea la picioare.

Căderea lui Ceaușescu – pentru că asta înseamnă decembrie 1989 – rămîne înainte de toate o lecție de Istorie din care orice conducător, inclusiv unul din democrație, trebuie să învețe.
Putem vorbi astfel de actualitatea Căderii lui Ceaușescu.
Altfel spus, de cauzele care au dus la căderea sa în doar cîteva zile.
Și aceste cauze trebuie știute și studiate atent de orice politician. Chiar dacă în democrație nu sînt prăbușiri precum cea a lui Ceaușescu, totuși, orice Conducător poate pierde puterea repetînd erorile fundamentale ale lui Nicolae Ceaușescu.

Așadar, ce ar trebui să învețe orice Conducător din lumea de azi, fie din democrație, fie din dictatură?

1. Păstrarea unui permanent contact cu profunzimile realități. Pentru Anteu contactul cu pămîntul era vital. Pentru orice conducător pămîntul e realitatea. Contactul cu realitatea e blocat mai totdeauna de cei din jur, care se constituie în oglinzi mincinoase pentru Conducător. Acest adevăr e dureros de puternic în România infectată de fanariotism. Pe 17 decembrie 1989 majoritatea CPEx-știlor știau că Timișoara poate fi începutul Sfîrșitului. Rămîi uimit văzînd cum se comportă cei mai puternici oameni din România în fața lui Nicolae Ceaușescu. La Timișoara s-a ivit și se dezvoltă o Criză deosebit de periculoasă pentru regim. Cu atît mai periculoasă, cu cît ea lăsa impresia unui detonator pentru un eveniment așteptat de întreaga lume: Căderea regimului Ceaușescu.

E imposibil ca membrii CPEx să nu știe ce s-a întîmplat și se întîmplă în tot lagărul din Est. Dar chiar dacă n-ar fi știut, convocarea intempestivă a ședinței, acuzațiile aduse de Nicolae Ceaușescu și de Elena Ceaușescu, ordinele date de Nicolae Ceaușescu peste noapte sînt suficiente temeiuri pentru ca membrii CPEx să fie măcar curioși. Prin urmare măcar unul dintre ei să ceară mai multe amănunte de la Nicolae Ceaușescu decît cele vagi din discursul introductiv. Ei nu îndrăznesc nici măcar să ridice două degete și să întrebe, d-apoi să ceară punerea în dezbatere a chestiunii. De ce fac asta? O întrebare cu atît mai gravă cu cît niciunul dintre cei care l-au contrazis pe Nicolae Ceaușescu în public n-a ajuns în lagăr sau în fața plutonului de execuție. A ajuns cel mult director de mare întreprindere precum Cornel Burtică sau director de editură precum Ion Iliescu. Așadar, prestația nu de slugi, ci de copii trași de urechi a celor din CPEx, nu se explică prin teamă. Se explică prin slugărnicia românească pe care eu am numit-o slugărnicie băloasă. Dacă unul sau doi ar fi avut curajul să-l înfrunte pe Nicolae Ceaușescu sau măcar să-i ceară o ședință de dezbatere a Crizei și nu una de muștruluire în fața colectivului a șefilor Armatei și Securității, poate că soarta lui Ceaușescu era alta. Această slugărnicie băloasă s-a manifestat după decembrie 1989 în cazul tuturor președinților. S-a dovedit în cei treizeci de ani că marele, cel mai mare pericol pentru un Conducător în România îl constituie cei din jur, cei apropiați. Aceștia îi cîntă în strună. Aceștia îi ascund realitățile. Aceștia îi dau sentimentul că e Supraom. Aceștia îi dau aroganța cumplită față de realități, cînd orice Conducător trebuie să fie de o rară modestie cu realitățile.

2. Căderea lui Ceaușescu a fost posibilă, pentru că politica românească se definește prin lipsa de caracter. În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, la ședința convocată de Nicolae Ceaușescu, membri CPEx au răspuns că luptă pînă la capăt. După amiază, pe la trei și ceva, unii dintre ei se înghesuiau la TVR pentru a denunța dictatura lui Nicolae Ceaușescu. Așa cum era de așteptat, trecerea peste noapte de partea noului Stăpîn nu le-a folosit la nimic. Au făcut cu toții pușcărie. Dacă tot urmau să facă pușcărie nu era mai bine pentru demnitatea lor dacă nu se desolidarizau de Nicolae Ceaușescu? România e una dintre țările cele mai primejdioase pentru un Conducător. În alte locuri ale lumii, Conducătorul e contrazis, e înfruntat, e informat cu problemele vieții. În orice moment, Conducătorul de acolo știe că e pîndit de pericole, că are adversari declarați și prin urmare stă clipă de clipă sub puterea lucidității devastatoare. Asta îl face puternic, pentru că un om care se așteaptă totdeauna la ce e mai rău e un om nefericit, dar nu un om slab. La noi, de treizeci de ani, se repetă același scenariu. Conducătorul e înconjurat de zîmbete lingușitoare, e ținut zilnic într-o baie aromată, e drogat cu informații false despre realitate și cu vorbe despre cît de bun e el.
Și cînd cade în jurul său se face un gol înfricoșător.
Nu pentru că oamenii săi, cei care-l preamăreau pînă atunci, ar fi plecat acasă, ci pentru că respectivii au plecat deja la noul Stăpîn, pentru a-l premări.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Actualitatea Căderii lui Nicolae Ceaușescu”

  • Era şi frică, nu doar slugărnicie. Pentru că n-au tras încă la Timişoara, Ceauşescu ameninţa în 17 decembrie pe Milea, Postelnicu şi Vlad că-i pune la zid!
    În chestiunea înscenării teroriste, ce surprinde cel mai mult e că s-au succedat în 30 de ani mai multe schimbări de putere şi absolut toate au preferat acuzaţia de complicitate unei adânciri a anchetei.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Eu observ ca nu se discuta unul dintre cele mai importante subiecte legate de „căderea” lui Ceaușescu, desi este vorba fix de motivul pentru care viața în România s-a deteriorat într-un hal greu de suportat: plătirea datoriilor externe.
    Acesta a motivul pentru care s-a luat de la „gura” romanilor tot ce se putea vinde în afara. Începând cu electricitatea și combustibilul fluid pana la produsele alimentare de baza, totul s-a raționalizat cu explicația ca atunci când datoria externa va fost plătită integral, în România se va trai ca în Rai.
    Ei bine, ce vreau sa spun este ca aceasta „cădere” a lui Ceaușescu s-a „întâmplat” exact în perioada în care datoria externa s-a plătit și deci ar fi trebuit sa înceapă Era de Aur. Din păcate, tot sacrificiul pe care l-au suportat romanii ani de zile a fost zadarnic. Iar dacă e sa ne gândim la ce datorie externa are România în ziua de azi, am putea spune ca în România de azi se trăiește exclusiv pe datorie după ce, evident, s-a vândut tot ce însemna producție… 🙂

  • ‘Conducătorul e înconjurat de zîmbete lingușitoare, e ținut zilnic într-o baie aromată, e drogat cu informații false despre realitate și cu vorbe despre cît de bun e el.’

    cind se ntampla asta?!, inainte sa fie ales sau dupa:))

    Conducatori n au mai fost paici de muuulta vreme, asa ca vorbim despre ei cam cum vorbim despre Fat-Frumos:))

    io cred ca un Conducator nu trage nadejde ca va iesi viu din ‘povestea sa’:)),
    ca mai nepretuita e menirea sa, nu viata sa,
    iar cel care simte altfel pesemne ca tinde spre manifestarea unui Conducator cam tot asa cum Infinit tinde catre Zero:))

  • Caderea lui Ceausescu a fost posibile pentru ca politica romaneasca…..
    Splendida formulare Maestre!!!
    Pentru ea ai merita un fotoliu la Academie.

  • „În alte locuri ale lumii, Conducătorul e contrazis, e înfruntat, e informat cu problemele vieții.” La noi este „contrazis ” cu pupici pe fese . De aceea le miroase atat de urat gura „alesilor” La mai multe fentari de alegeri !

  • Nu cred ca este vorba despre lașitatea celor din conducerea țării…
    Este vorba despre selecția cadrelor din conducerea țării din eșalonul doi în anii 80. Au fost preferați oamenii care erau supuși și fără personalitate. Au fost preferați oamenii fără opinii, aplaudacii, care fie nu înțelegeau ceea ce se întâmpla fie se făceau ca nu observă. Este specificul liderilor/dictatorilor care cred ca le știu pe toate și care se află la conducerea țării de prea mult timp.
    NC putea sa se salveze dacă citea mai atent scrisoarea celor șase foști demnitari comuniști, scrisoare apărută înaintea evenimentelor din 89. Cred, îmi permit să scriu, ca este vorba despre managementul falimentar de personal din eșalonul doi din anii 80. Trebuie studiat acest fapt.
    Va salut cu deosebit respect.
    Mihai.

  • Nu cred ca este vorba despre lașitatea celor din conducerea țării…
    Este vorba despre selecția cadrelor din conducerea țării din eșalonul doi în anii 80. Au fost preferați oamenii fără personalitate care erau supuși și fără personalitate. Au fost preferați oamenii fără opinii, aplaudacii, care fie nu înțelegeau ceea ce se întâmpla fie se făceau ca nu observă. Este specificul liderilor/dictatorilor care cred ca le știu pe toate și care se află la conducerea țării de prea mult timp.
    NC putea sa se salveze dacă citea mai atent scrisoarea celor șase foști demnitari comuniști, scrisoare apărută înaintea evenimentelor din 89. Cred, îmi permit să scriu, ca este vorba despre managementul falimentar de personal din eșalonul doi din anii 80. Trebuie studiat acest fapt.
    Va salut cu deosebit respect.
    Mihai.

    • Ceausescu a fost condamnat din momentul in care a vrut sa industrializeze aceasta tara. Ca dovada, dupa caderea lui, s-a les prafu’ si pulberea de industria Romaniei. S-a trecut la un nivel superior: badante si sparanghelisti pentru tot cartieru’ UE!

  • Ceasca s a bazat pe Amerloci ca l scapa de Rusi(cum fac si prostanacii de romani acum),insa la un moment dat(ca si intotdeauna) Rusii si Amerlocii s au inteles si au hotarat sa se descotoroseasca de Ceasca (asa cum si amerlocii se pot descotorosi de noi la o adica,daca nu au facut o deja,vanzandu ne Craiesei Merkel ca de aia nu investesc in Romania ci vand doar armament casat pe la noi,din cand in cand,ne pot vinde si la rusi, amerlocii daca pot obtine ceva din treaba asta).Asa a aparut Lovilutia Romana.De fapt Rusii i au sugerat lui Ceasca sa plece cu ani buni inainte de 1989.Ceasca(ca si Ludovic Orban in zilele noastre cand Sistemul i cere plecarea) nu a vrut sa inteleaga.Ceasca nu voia sa inteleaga nici ca atunci cand rusii i au cerut plecarea erau deja intelesi cu americanii.Si a refuzat.Rezultatul:L au ciuruit.

    • Si pe el si pe nevasta sa.Si a fost un live show pe cinste.In anul ala nu s a taiat porcu de Craciun,ca ni i au taiat pe Ceasca si pe nevasta pe post de porci de Craciun.Sau taierea porcului in stil CIA-KGB.Un adevarat joint venture a celor doua case de film.Mai tare ca Holywoodul. 🙄 🙄 🙄 Cu actori romani in rol de figuranti.Eram copilas mic dar am vazut filmul ,era transmis in direct la tot boborul.Simulacrul de proces(finalul era stiut deja stiam toti ce urmeaza inca de cand dadeau aia procesul,ca urmeaza ciuruirea) si ciuruire fu.Asta fu cu tovarasu Ceasca fie i tarana usoara.Daca nu stii sa te retragi la timp… 🙄 🙄 🙄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *