Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

”Afacerea dronei rusești”

Pentru că Guvernul României, din rațiuni pe care până la un punct le pot înțelege (fără a le putea scuza), ezită să se pronunțe cu claritate în legatură cu ceea ce am putea numi “afacerea dronei rusești”, îmi asum eu răspunderea de a aduce precizările necesare.

 

În orice ipoteză imaginabilă, evenimentul în discuție:

 

  1. NU este un casus belli (motiv de război) în dreptul internațional.
  2. NU este un casus foederis (motiv de solidarizare) în ordinea Tratatului de la Washington și deci nu este de natură a activa art 5 al acestui tratat.

 

În vecinătatea imediată a României, țară membră a NATO, are loc un război. Ucraina a depozitat în apropierea frontierei române, poate nu tocmai inocent, muniție și armament care reprezintă ținte firești în cadrul confruntării militare. Proiectilele îndreptate împotriva acestora pot atinge accidental și teritoriul românesc. Asemenea riscuri cresc pe măsură ce contraofensiva ucraineană nu își atinge obiectivele.

 

De aici concluzia că războiului trebuie să i se pună capăt cât mai repede, pentru ca pierderile directe suferite de Ucraina, precum și cele colaterale suferite de vecinii săi membri ai NATO să nu se amplifice inutil.

 

Găsirea căilor pentru restabilirea păcii prin negocieri politice trebuie să fie preocuparea Consiliului de Securitate al ONU în apropiata ședință consacrată crizei ucrainene.

 

SUA, NATO și UE trebuie să înceteze alimentarea războiului cu arme și muniție, în măsura în care Rusia este dispusă să negocieze. Pentru purtarea negocierilor va trebui convocată o Conferință internațională.

 

Până atunci să cerem Ucrainei să dovedească înțelegere și respect pentru siguranța și interesele naționale ale României, cel puțin pe măsura în care România a arătat respect și susținere pentru siguranța ei. Încercarea de a atrage NATO în război prin intermediul României este inacceptabilă și inamicală.

 

De asemenea, să cerem presei române să înceteze jocul cu chibrituri pe lângă butoiul cu pulbere. Pe lângă goana după senzațional și speculații periculoase, în legătură cu “afacerea dronei rusești” media românească, în zdrobitoarea sa majoritate, nu a oferit nici un exemplu de profesionalism și responsabilitate.

 

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „”Afacerea dronei rusești””

  • se spune ca in dragoste si in razboi totul este permis … si Ucraina isi permite , de ce nu ar face-o , cata vreme pe pamantul ei se varsa sange … Si-a permis cu canalul Bastroe si le-a mers, au obtinut ce au dorit si cu cerealele lor – in dauna fermierilor nostri , acum supraliciteaza cu drone rusesti … Avem noi conducatori care sa se ridice la inaltimea acestui moment istoric pe care il traversam ? realitatile ne dovedesc contrariul … ramanem doar cu Doamne Ajuta ! si Doamne fereste !

  • Operatiunea Drona Ruseasca spune mai multe despre conducatorii nostri decat despre Ucraina si agresorul ei . Se mai simte cineva aparat in tara asta ? Poate numai de Dumnezeu , ca daca ne lasam pe mana lui Johannis , comandantul nostru suprem, nu avem nicio speranta . Pana la urma este de condamnat modul cum au comunicat toti cei implicati in aceasta operatiune . Ne-am facut de ras prin aroganta de neam prost, prin fanfaronada , prin slugarnicie , prin superficialitate , prin lipsa de demnitate . Lui Iohannis i se tolereaza orice : gafe, balbe, lipsa de transparenta , vacante luxoase si proprietati dobandite in mod dubios . A devenit simbolul lucrului prost facut fie ca e vorba de comunicare , de politica externa , de amestec in treburile partidelor politice pe care si le-a subordonat . Ciolacu ii lustruieste pantofii , de cand este prim ministru . PSD ul va deconta candva guvernarea asta in cardasie cu presedintele. Nu te poti simti decat neputincios cata vreme un intreg popor a votat de doua ori un asemenea presedinte care doar se preface ca ii reprezinta pe romani si le apara interesele . In fapt s-a inconjurat de o camarila care e paralela cu acest popor . Ungurii, ucraineenii fac bancuri si glume pe seama noastra , cat despre rusi ei ne asteapta la cotitura cata vreme intre Romania si partenerul strategic exista un imens ocean : si de apa si de … prostie la cel mai inalt nivel !

  • https://www.youtube.com/watch?v=ArS82ODqtvk – Video primit de la ukr, pt a demonstra ca drona a cazut la noi , ca am fost atacati de rusi – fragmente din filmarea originala, facuta de romani de pa malul nostru? Sunetul in fragment este acoperit. (emisiune 08sept 23 cu Ion Cristoiu “.Ucraina de azi este Ungaria care ne-a răpit Ardealul în 1940” – min. 17,09.). Mie mi se pare ca acel video de 20sec al vecinilor nostri este un doar un fragment, cu voci acoperite, din filmarea mai lunga, de pe malul romanesc, cu comentariile locuitorilor romani. Adaug un link dintr-o emisiune care se deschide cu filmarea originala: https://www.youtube.com/watch?v=93XXyxTDy4s – Filmare originala, facuta de pe malul romanesc, cu comentarii. – “BUNĂ, ROMÂNIA! NOI ATACURI CU DRONE ÎN PORTUL ISMAIL/ PNL NU MAI VALOREAZĂ CHIAR NIMIC? P1/2” – min. 0,6.
    …in alta ordine de idei, gropita prafuita gasita pe malul nostru, acoperita cu ramurele uscate, numai bue de un incendiu, dar fara urme de arsuri, cu cateva minuscule bucatele de „ceva” prafuite, o ramura de copac usor calcinata, etc, nu fac demonstratia unei catastrofale explozii, asa cum se vede in fragmetul prezentat de vecinii nostri PERVERS MANIPULATORI, care vor sa ne implice intr-un joc politic murdar. Acele fragmente ar fi putut fi aruncate de suflul unei explozii puternice, de pe malul vecinilor.

  • Scenariul nu este pentru atragerea NATO in conflict. Porturile de la Dunăre sunt esentiale in primul rand pentru intrarea armamentului si utilizarea canalului Bîstroe brat Chilia. Smecheria ucrainiana este de a arata pericolul mare pentru Romania, cetatenii romani sunt nevoiti sa plece, oricând România poate fi atacata. Cu sprijinul gogomanilor noștri se vor gasi si mai multe drone, poate si la Galati. Interesul este oprirea bombardarii porturilor. Ucrainienii nu vorbesc ce distrug dronele in porturi, nu dau imagini, si urmaresc o bucata de drona.

  • Cezar a spus ca Roma nu negociaza cu dusmanul inarmat. Si noi urmasii Romei sa negociem cu dusmanul n oar iarmat ci si atacator si bandit

  • Bag seama ca tot felul de obiecte militare care strabat spatiul aerian al Ucrainei cu directia si Romania cad pe la noi si sperie lumea. A fost si o drona ruseasa ratacita si poate ca vor mai fi.
    Desgur nimic intentionat si este vorba de greseli dar si noi trebuie sa ne protejam si contra unor lovituri date din gresela in capul nostru si in consecinta noi in carul NATO ar trebui sa cerem apobarea Ucrainei sa lovim si sa istugm orice OZN care se deplasaza in directia tarii noastre prin spatiul aerian ucrainian in vecinatara granitei cu Romania.
    Ce zieti fratilor trimitem si la NATO o propunere de acest soi? Cred ca este ceva legal si nimeni nu se poate supara daca ne exerciam drerptul la autoaparare fata de incompetente si neatentii.

    • @ion adrian a scris pe 07/09/2023 la 16:30
      A fost pe Dracu…nici Fratele Cazut Lucifer nu se asociaza cu mizeriile astea…vedeti poze cu explozia de la Crevedia si asta de la Izmail…e editare video…ce rahat au gasit…au pus poze pe g4media de la „locul impactului”…se vad niste copaci parliti si la baza copacilor…carton cu smoala de pus pe casa…au ars copacii cu carton de pus pe casa…la 3 metri vegetatia e verde…nu a ars nimic…trebuia sa fie neagra de la fum, de la foc….ce rahat e asta…ii cocoseaza Fratele Cazut pentru facatura asta….ce rahat e asta…daca s-a prabusit o drona sa vina mapn cu drona reconstituita din bucati…toate bucatile dronei trenuie sa fie acolo…de asta ii arde Fratele Cazut…stie El de ce ii maciucareste…
      Toate Bune!!!
      Vali Constantinescu

  • „Rusia este dispusă să negocieze. Pentru purtarea negocierilor va trebui convocată o Conferință”
    Pentru cine are minte sa inteleaga.

    • Pentru cine are minte să înțeleagă, Rusia nu va negocia niciodată părăsirea teritoriilor ucrainiene ocupate, ci furtul lor agresiv.

      • Care teritorii?care Ucraina?stat creat artificial chiar de Rusia ,asta spune istoria.Un stat corupt ,politicieni și guvern corupti de americani și-au târât poporul in război și moarte,aveau industrie,agricultura ,companii occidentale cu duiumul dar le lipsea NATO acum nu mai au nimic….

        • Da, le lipsea NATO ca să fie ajutați să se apere de pornirile imperialiste ale unui „țar” închipuit.
          De respectarea tratatelor internaționale, ai auzit vreodată? Interesează-te dacă Rusia a semnat tratatul care fixează granițele Ucrainei şi în ce condiţii.
          Dacă ne întoarcem în istorie şi schimbăm granițele mondiale actuale după unele vechi, pentru că aşa doresc unii, unde crezi că se ajunge?

          • Trebuia sa fie doar între slavi,fără americani,fără UE,si nu era nici un război.Dar americanii au creat un brand din a crea ,întreține si purta conflicte in toată lumea bineînțeles cu carne de tun autohtonă.

  • Domnule Profesor si Ministru Adrian Severin
    Totul suna a facatura,a gasit primarele ceva dupa ce au oracait ucrainienii,e cusut cu ata si nu alba neaparat.
    Va pot da niste motive reale,ucrainienii sunt in rahat,contraofensiva lor e ca si inexistenta,americanii terminasera banii de razboi in Septembrie iar blinken a anuntat la Kiev un ajutor de 1 Miliard $ si asta in conditiile in care ucrainienii au declarat ca fiecare zi de Razboi „ii costa” 100 Milioane $,adica au primit bani pentru 10 zile de Razboi.
    Toata Stima Domnule Adrian Severin!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

  • „…în măsura în care Rusia este dispusă să negocieze.” ???
    Rusia nu este dispusă să negocieze, ci să dicteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *