Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Afganistanul, un premiu râvnit de către făuritorii de imperii

Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite după ce o bombă amplasată pe marginea drumului a lovit un autobuz în provincia afgană Zabul din sudul țării, a anunțat Ministerul de Interne. Explozia a avut loc duminică seara târziu, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernatorului provinciei Zabul, Gul Islam Sial. Acesta a adăugat că 25 de persoane au fost rănite, inclusiv femei și copii, care se află în stare critică. Violențele din țară au crescut brusc în ultimele săptămâni, după ce Statele Unite au anunțat că își vor retrage trupele din țară până la data de 11 septembrie. Talibanii au anunțat, duminică târziu, că vor declara o încetare a focului de trei zile pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, la sfârșitul acestei săptămâni. Nici talibanii, nici guvernul afgan nu au capacitatea de a se supune unul altuia. Talibanii sunt, în cel mai bun caz, o insurgență de gherilă fără capacitatea de a cuceri întreaga țară. Se estimează că are între 50.000 și 60.000 de luptători, o forță de cinci ori mai mică decât cea a guvernului. Chiar și în timpul domniei talibanilor, doar 15% din țară a rămas sub controlul acestora, o regiune denumită Alianța de Nord. Talibanii și-au pierdut, de asemenea, capacitatea de a justifica mai multe conflicte: în trecut, afirmația era că invadatorii străini trebuiau expulzați. Acum, SUA și NATO arată că sunt mai mult decât pregătite să predea frâiele politice ale țării forțelor interne.

Guvernul afgan dispune de o forță militară de 300.000 de oameni care va continua să fie susținută financiar de SUA și NATO. Conducerea militară americană a precizat că este dispusă să folosească forța în viitorul apropiat dacă ostilitățile continuă. Astfel de comentarii și angajamente arată că SUA vor rămâne în spatele cortinei, într-un fel sau altul, timp de ani de zile. Îndepărtarea trupelor nu include utilizarea consilierilor, precum și o eventuală utilizare a forțelor aeriene pentru a efectua lovituri limitate și direcționate în viitor. Este adevărat că, de când președintele Biden a anunțat retragerea trupelor americane, violențele au crescut în întreaga țară, atât din partea guvernului, cât și a talibanilor. Cu toate acestea, dublele demonstrații de forță sunt cel mai bine înțelese ca dovezi ale unei poziționări strategice, această escaladare temporară dovedește că cele două părți își păstrează capacitatea de a arunca în aer obiective și de a se ucide reciproc. Mai exact, acest scurt val de violență ilustrează modul în care niciuna dintre părți nu o poate supune pe cealaltă. Ce ar putea determina diferite interese economice și politice să considere că pacea în Afganistan este de dorit? În primul rând, sunt mulți bani de făcut. Cum? Există litiu, gaze naturale, cobalt, aur și tot felul de alte tipuri de depozite minerale care stau în prezent în pământ, neatinse. Dezvoltarea ar putea însemna locuri de muncă pentru oamenii din Afganistan, precum și venituri pentru toți cei implicați. Având în vedere că cea mai presantă problemă din țară este foametea, un flux constant de bani va atenua cu siguranță conflictul. Proiectele internaționale, precum conducta TAPI, care va transporta gaze naturale din Turkmenistan prin Afganistan, Pakistan și India, ar trebui să consolideze pacea regională prin cooperare și să genereze miliarde de dolari din redevențe pentru afgani și țările vecine. Proiectul, în valoare de 10 miliarde de dolari, nu numai că va furniza gaze naturale, ci va spori pacea și stabilitatea regională prin conectarea intereselor economice și energetice ale țărilor implicate.

Există, de asemenea, o potențială catastrofă de refugiați care ar putea rezulta din continuarea sau agravarea conflictului. Nu trebuie să ne uităm mai departe de războiul civil sirian pentru a vedea ce s-ar putea întâmpla dacă nu se schimbă nimic sau dacă se agravează situația. Conflictul sirian a strămutat peste 50 la sută din populație. Populația Afganistanului este dublă față de cea a Siriei. O criză a refugiaților afgani ar face să pară un fleac ceea ce s-a întâmplat în Siria.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *