Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

America lui Marlon Brando

America lui Marlon Brando e una dezbrăcată de accesoriile propagandistice înșelătoare. Iar ceea ce rămâne nu-i deloc o priveliște atrăgătoare, dimpotrivă! Fiindcă, de pildă, „în Statele Unite ni se pare că avem  la dispoziţie aproape orice – și subliniez expresia «ni se pare». Avem case mari și mașini, tratament medical de calitate, avioane, trenuri și monorailuri; avem computere, linii de comunicaţii bune, mult confort şi tot felul de servicii. Dar unde ne-au dus toate acestea? Deținem o mulțime de bunuri materiale, dar o societate bună produce oameni fericiţi, iar eu cred că noi producem mai mulți oameni nefericiți decât orice alt loc de pe pământ. Am călătorit în multe locuri din lume, și n-am văzut niciodată oameni atât de nefericiți precum cei din Statele Unite. Avem de toate, dar de fapt n-avem nimic, şi întotdeauna vrem mai mult. Alergând după succesul material, care este măsura culturii noastre, am renunțat la orice altceva. Am pierdut capacitatea de a produce oameni veseli. Fuga după bunurile materiale a devenit rațiunea noastră de a trăi, și nu bucuriile vieţii ca atare. În Tahiti există mai multe feţe surâzătoare pe kilometru pătrat decât în orice alt loc pe care l-am vizitat, în timp ce noi l-am trimis pe om pe Lună, dar producem oameni frustrați și mânioși. Deja îi aud pe unii cititori zicând: «De ce vrei să ponegreşti America, Marlon? Doar aici ţi-a mers destul de bine!»“[1]

Strasurile strălucitoare au fost și sunt confecționate în fabrica de visuri de la Hollywood și nu numai, studiouri a căror deviză este de-un pragmatism  dezarmant: „Nimeni n-a pierdut vreodată bani subestimând gustul publicului american.”[2] Apropo,  „Hollywoodul a fost întotdeauna o comunitate evreiască; a fost construit de evrei și până în ziua de astăzi este condus în bună parte tot de ei. Dar mult timp a fost puternic antisemit într-un fel pervers, în special înainte de război, când actorii evrei trebuia să-și ascundă înfățișarea dacă doreau o slujbă. E de înţeles de ce acești actori erau înspăimântați. Pe când debutam în teatru, am auzit în mod constant de impresari care propuneau un actor sau o actriță pentru un rol, îi duceau la teatru pentru audiție și apoi îl auzeau pe producător zicând:

– Grozav. Mulţumesc foarte mult. O să vă sunăm noi.

După ce actorul pleca, impresarul întreba:

– Ei bine, Al, ce crezi?

– Minunat, spunea producătorul. A fost grozav, dar prea arată a evreu.

Dacă «arătai a evreu», nu primeai rolul și nu puteai să-ți câştigi existența ca actor. Trebuia să arăţi precum Kirk Douglas, Tony Curtis, Paul Muni sau Pauletre Goddard și să-ţi schimbi numele. Ei erau evrei, dar nu arătau a evrei, și se camuflau sub nume neevreiești.

Astfel, Julius Gaefinkle a devenit John Garfield, Marion Levy a devenit Paulette Goddard, Emmanuel Goldenberg a devenit Edward G. Robinson, iar Muni Weisenfreund a devenit Paul Muni. Lucrurile s-au schimbat ulterior, când oameni ca Barbra Streisand au spus: «Să fiu a dracului dacă-mi schimb numele. Sunt evreică şi sunt mândră de asta». Acum, evreii nu mai trebuie să-și opereze nasul pentru a primi o slujbă, dar Stella a trăit într-o altă perioadă. Fusese la Hollywood, făcuse trei filme și-și schimbase numele de familie în Ardler, sperând că asta o s-o ajute, dar avea un nas ascuţit, acvilin, care o făcea să «arate a evreică». Și l-a operat, şi rezultatul a făcut-o să arate ca o neevreică, dar producătorii au continuat să spună că arăta prea semită pentru a-i oferi rolurile pe care talentul ei le merita și care ar fi făcut-o vedetă.”[3]  Și tot în vremea aia, povestește actorul, „într-o după-amiază, am intrat într-un mic restaurant de la intersecția Străzilor 4 și 7 și m-am așezat lângă doi bărbați. Când am început să discutăm, unul din ei vorbea cu un accent texan foarte pronunțat, așa că l-am întrebat de unde este.

– Din New York, mi-a spus.

– Și cum ai căpătat accentul ăsta texan?

– Am fost în armată.

– Şi cum Dumnezeu te-ai pricopsit cu un accent texan în armată? Sunt sigur că aveam o expresie uimită pe față.

– Era pentru protecţie, spuse el, pentru că, în armată, dacă erai evreu, ți se dădeau tot felul de porecle, toată lumea râdea de tine şi-ţi făcea zile fripte. Așa că am pretins că sunt texan.”[4]

Paralela între Mafie, CIA și  politicieni este de ținut minte și de reflectat îndelung:  „În perioada în care am făcut filmul (n.m. Nașul), la începutul anilor 1970, mai tot ce se putea vorbi despre Mafie se putea spune și despre alte grupări din SUA. Era vreo diferenţă între crimele Mafiei și «Operațiunea Phoenix», programul de asasinate ale CTA în Vietnam? Ca și în cazul Mafiei, nu era vorba decât de afaceri, de nimic personal. Sigur că exista multă imoralitate în cadrul Mafiei și multă violenţă, dar, în esență, ea era o afacere; în multe privințe nu funcţiona diferit de anumite corporaţii multinaționale, care aruncau cu bună știință produse toxice în apele reziduale. Poate că Mafia a omorât o mulţime de oameni în lupte intestine, dar, în timp ce noi turnam filmul, reprezentanţii CIA se ocupau cu drogurile în Triunghiul de Aur[5], torturau oameni pentru a obține informaţii și îi asasinau cu mult mai multă eficiență decât Mafia. Nu văd vreo diferență între asasinarea unor gangsteri ca Joey Gallo[6] și cea a fraţilor Diem din Vietnam[7], cu excepţia faptului că țara noastră a făcut totul cu mai mare ipocrizie. Când Henry Cabot Lodge[8] a apărut la televizor și a explicat moartea fraţilor Diem, toată lumea știa că minte de îngheaţă apele, dar oamenii n-au pus nicio întrebare, deoarece toţi credeam în mitul conform căruia SUA erau o mare  naţiune,  care   n-ar fi făcut niciun lucru imoral. În multe privinţe, mafioții trăiesc după un cod mai strict decât președinții și alți politicieni; mă întreb ce s-ar întâmpla dacă, în loc să-i punem să jure pe Biblie, le-am cere politicienilor să promită să fie cinstiţi cu prețul de a i se băga picioarele în ciment şi a fi aruncaţi în râul Potomac dacă o iau pe de lături. Corupţia politică ar scădea dramatic!”[9] Oare?  Am serioase îndoieli, corupția  politică e cu neputință să scadă în  societățile clădite pe atracția irezistibilă și maladivă a capitalului!

De aceea,  „în Christian Diestl am vrut, de asemenea, să arăt cum oameni ca Johnson și McNamara au adesea un simț al dreptăţii și un idealism  atât de prost înțelese, încât cred sincer că acţiuni inerent imorale sau greșite sunt justificabile, comit fapte teribile pentru a-și atinge scopurile, iar apoi le legitimează fără probleme. Participanții la programul CIA în Vietnam, denumit «Operaţiunea Phoenix», au fost responsabili de torturarea și asasinarea a sute de oameni. Un  om al CIA, care cunoștea bine programul, mi-a spus odată că, dacă vreo persoană apărea într-un computer ca membru al Vietcongului, numele ei era apoi trimis mai multor plutoane de asasinare, și omul era ucis; totuşi, o bună parte dintre ei nu făceau parte cu adevărat din Vietcong, numele lor fuseseră introduse pe liste din greșeală sau deoarece cineva le purtase pică. Omul de la CIA spunea  că se plânsese de asta unei persoane importante din agenție și  răspunsul fusese: «Uite ce-i, inocenți sunt uciși în toate războaiele. Dacă nimerim măcar unul din patru vinovat, e OK. Restul pur și  simplu trebuie sacrificați; e  război». Acest lider era un catolic fervent care  fusese antrenat să-şi facă treaba fără remușcări, dar cât de  diferit era el de Heydrich sau Himmler?

Oamenii pot fi învățați să facă orice. O crimă comisă în numele țării e numită patriotism. Înainte să-i trimită pe tineri în Vietnam,  armata le spăla creierul, făcându-i să creadă că erau de partea binelui. Marina trimitea tineri la Camp Pendleton, îi izola și îi făcea să intre într-un fel de transă prin indoctrinare, crearea de reflexe condiționate şi antrenament. Dacă li se spunea să facă ceva, o făceau, la fel ca pușcașii marini din cel de al Doilea Război Mondial în Saipan, care, când li s-a cerut să arunce bombe incendiare în peșterile în care se ascunseseră femeile şi copiii, au făcut-o fără să pună întrebări, fără remușcări sau vreun sentiment de vinovăţie. Au folosit aruncătoare de flăcări ca să ardă oamenii de vii, tot așa cum piloţii noştri au exterminat civilii vietnamezi folosind napalm și bombe antipersonal care ciuruiau trupurile cu mici săgeți ascuţite proiectate să rănească haotic și violent, ucigând cu mai mare eficienţă. Soldaţii care i-au masacrat pe sătenii din My Lai nu erau mai răi decât nemții care comiseseră atrocități în cel de al Doilea Război Mondial.

Fuseseră doar programaţi să devină prădători feroce. În unități ca Fort Bragg și Fort Benning, soldaţii noștri au fost îndoctrinaţi cu  același crez ca şi Christian Diesil: «Ţara mea, la bine și la rău; când ţara mă cheamă, îmi voi face datoria; voi face orice».“[10] A face orice pentru țara ta este sloganul sub care totul e permis, din păcate,  iar istoria ne dovedește asta cu asupra de măsură…

O altă pagină din existența yankeilor:  „Timp de mai mult de cincizeci de ani, Războiul Rece a dominat vieţile noastre ca un cer prevestitor de furtună, iar comunismul a fost învinuit pentru toate relele din lume. Acum, când Războiul Rece s-a terminat, lumea se fărâmițează și conflictele etnice au erupt peste tot, inclusiv pe străzile din Statele Unite, unde sărăcia, crima, violenţa și nedreptatea sunt endemice. Obsesia noastră cu comunismul acoperise putreziciunea unui sistem politic și economic de care eram nespus de mândri. De-a lungul istoriei, a existat iluzia că, atunci când omul «va progresa» suficient, tehnologia avansată îl va ajuta să comunice mai bine, astfel încât conflictele și neînțelegerile dintre noi vor înceta. Dar acum, că avem antenă de satelit, acoperire globală prin CNN, televiziune interactivă, telecomunicaţii instantanee, cel mai sofisticat echipament și cercetările de medicină legală ale corporației Rand[11], situația noastră este mai proastă decât oricând.”[12] Atunci, „Comitetul pentru Activități Antiamericane din cadrul Camerei Reprezentanţilor era condus de J. Parnell Thomas, un stâlp al comunității noastre politice, care mai târziu a fost trimis la pușcărie pentru fraudă. Ceilalţi membri ai comitetului erau mult mai preocupaţi să exploateze fascinația publicului faţă de Hollywood și să-și  facă publicitate decât de orice altceva.(…)

În acea perioadă, a coborî de pe trotuar cu piciorul stâng era motiv de suspiciune că ai fi fost membru al Partidului Comunist. Până în ziua de azi cred că am ratat la mustață instalarea fascismului în țara noastră.”[13]  Cum se ajunsese aici? Simplu, „la vremea aceea, Statele Unite tocmai ieșeau din era McCarthy, când viețile multor oameni fuseseră distruse pentru că mulți americani acceptaseră mitul că orice comunist – sau oricine băuse vreodată un pahar cu un comunist – era încarnarea răului, ignorând pericolul reprezentat de Joe McCarthy, care era o ameninţare mult mai mare decât oamenii pe care-i vâna.”[14]  Pfu, ce teroare…

Ca și cea care i-a avut  captivi pe oamenii de culoare, actorul  confesându-se tulburător: „Am citit istoria oamenilor de culoare; am simțit  empatie faţă de ei și am încercat cât am putut să-mi imaginez cum ar fi să fiu în pielea unui negru – lucru care, desigur, este imposibil,  deși mi-a luat mulți ani să înţeleg asta. Am început să-i consider pe afroamericani un popor eroic, pentru enorma lor reziliență acumulată de-a lungul a aproape patru sute de ani. În ciuda sclaviei și a tratamentului îngrozitor la care i-au supus albii, ei n-au permis niciodată ca spiritul să le fie înfrânt. Prin toate nenorocirile şi greutăţile, și-au păstrat întotdeauna ceva al lor, chiar dacă a fost numai muzica sau religia. Au fost smulși din colibele lor din Africa, forţaţi să îndure în lanţuri o lungă călătorie către porturi, apoi întemnițați pe corăbii, înainte de a fi trimiși cine ştie unde pentru a fi vânduți. Au supraviețuit nu numai acestor încercări, dar și incertitudinii și șocului de a nu fi ştiut încotro se îndreptau şi ce avea să se întâmple cu ei odată ajunși acolo. Apoi, au fost aruncaţi în ceea ce trebuie să fi fost pentru ei o lume înspăimântătoare, cu o limbă, obiceiuri şi o cultură diferite. Familiile au fost despărțite și vândute stăpânilor de sclavi, care-i forțau să lucreze ca niște vite, dându-le să mănânce foarte prost. Au trebuit să trăiască în acest fel generație după generaţie, bătuți și tratați ca animalele. Cei care au supravieţuit trebuie să fi fost foarte puternici, și acesta este motivul pentru care am considerat întotdeauna că afroamericanii sunt diferiți de africanii nativi; strămoșii acestora au trebuit să îndure atât de mult, încât numai cei mai puternici au putut să supraviețuiască. Când Lincoln le-a dat negrilor așa-numita libertate, aceasta a fost transformată cu viteza luminii într-un sistem de dijme. Apoi, au apărut linșările, deposedarea de drepturile constituționale și celelalte tipuri moderne de sclavie. Negrii erau liberi, dar discriminarea era atât de completă și de insidioasă, încât nu era decât o altă formă de sclavie. Albii erau majoritari, iar negrii au fost învățați de la naștere să se considere inferiori. Ei simt acest lucru în fiecare zi. Nu li se oferă nicio speranţă, totuși au supraviețuit adversităţilor, îmbogăţindu-ne enorm cultura. Mare parte din umorul american provine de la negri, la fel și muzica. Negrii au învăţat lumea cum să danseze, de la jitterbug la rock’n’roll, și cred că au fost principalii responsabili de eliberarea americanilor de atitudinea puritană față de sexualitate care a apăsat asupra culturii noastre mare parte din secolul acesta și în secolul anterior[15] ! Ca și muzica, sexul a fost printre puţinele lucruri permise sclavilor, deoarece procrearea însemna obținerea unui nou sclav. Dansul și muzica le-au fost expropriate de albi, dar, prin intermediul lor, ei ne-au învățat pe noi și pe alții din toate colțurile lumii să fim conștienți de sexualitatea noastră și mai puțin inhibați în faţa impulsurilor care sunt o parte integrantă a fiinţei noastre.”[16]

Călătoriile prin lumea largă  l-au ajutat pe Marlon Brando să descopere „ceva foarte diferit; deși colonialismul era pe moarte, țările industrializate exploatau încă economiile fostelor colonii. Ajutoarele străine erau acordate în general pentru a servi propriilor lor scopuri politice, iar cei mai mulţi occidentali nu se deranjau niciodată să înveţe limba țărilor asiatice și locuiau în grupuri de vile închise ermetic, cu servitori, bourbon, birouri cu aer condiționat, petreceri pe banii firmei și cluburi numai pentru albi. O mulțime de funcționari de la centrele de ajutoare pe care i-am întâlnit păreau aroganți și condescendenți și aveau un aer de superioritate. Probabil pentru că Statele Unite deţineau mai multe televizoare și automobile, erau convinși că sistemul nostru era infailibil și că aveau misiune de la Dumnezeu să impună modul nostru de viață și altora. Eram încă un ignorant în ale diplomaţiei și în ipocrizia politicii externe americane, dar am avut impresia că mulţi dintre liderii politici pe care noi îi susțineam în aceste țări erau interesați numai de ei și de conturile lor în bancă. Locuiau în palate, în timp ce oamenii lor locuiau în cocioabe.”[17] De parcă acum ar fi altcumva…  Nimic nu s-a schimbat și  nici  că se va  schimba vreodată, mereu,  peștele mare îl va înghiți pe cel mic. Altfel nu se poate!

 

 

[1] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[2] H. L. Mencken, citat în aceeași carte. Jurnalist şi critic american (1880-1956), supranumit, pentru cinismul și spiritul său dezinhibat, „un Nietzsche american“. (n.red.)

 

[3] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[4] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[5] Zonă a Asiei, cu numeroase plantaţii de plante producătoare de droguri, cuprinzând Burma, Thailanda și Laos (n.red.)

[6] Joey Gallo, membru al familiei mafiote Protaci, criminal cu sânge rece, asasinat în 1972

[7] Ngo Dinh Diem, primul președinte al Republicii Vietnam (1955-1963), asasinat împreună cu fratele său în timpul unei lovituri de stat, cu știința și aprobarea serviciilor secrete americane (n.red.)

[8] Politician american, ambasadorul SUA în Vietnamul de Sud la vremea respectivă (n.red.)

 

[9] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[10] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[11] Colos american care realizează cercetări în cele mai variate domenii ştiinţifice (n.red.)

[12] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[13] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[14] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[15] E vorba, desigur, de  secolele XX și, respectiv, al XIX lea (n.red.)

[16] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama

[17] Marlon Brando și Robert Lindsey, Cântece învățate de la mama


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „America lui Marlon Brando”

 • Mare noroc a fost ca a existat URSS-ul. A mai temperat lacomia si ticalosia americanilor manifestate la nivel mondial.
  Ticalosia se manifesta inclusiv intre ei; un popor corcit lipsit de credinta si constiinta.
  Ma uit la voi, lacomi si josnici, cei ce salivati la „visul american”…Sunteti in stare de crima pentru bogatie si putere, in numele
  unor himere generate de o „industrie” a smintelii.
  Nu exista scapare: „Homo homini lupus” ; (caracterul se mosteneste).

 • A fost o vreme in care America implinea visul american . Era o societate in dezvoltare si bunastare iar fabrica de vise a Hollywoodului isi avea cat de cat o referinta . America nu fusese atinsa de distrugerile razboiului , de somaj si chiar foamete , asa cum fusese Europa dupa RM II . Constituia un model .
  Situatia actuala [ „sărăcia, crima, violenţa și nedreptatea sunt endemice”] a fost generata de rapacitatea fara grad de comparatie a claselor conducatoare care au privilegiat bursa in fata industriei , specula in fata creatiei . Tara a fost dezindustrializata prin exportarea industriilor in China . Dasemenea statul nu s-a mai implicat in infrastructura , astfel incat din multe p de v SUA e o tara de lumea a III-a . Sa nu vorbim apoi despre serviciile sociale adresate populatiei . Azi SUA nu mai are un potential de prim rang in dezvoltarea multidomeniala a tehnologiilor fiindca au un invatamant execrabil iar oamenii pregatiti , „brains ” cauta alte azimuturi .
  La urma urmei , cine-i va plange ? Lumea se va bucura :”bine ca am scapat de astia „. Sper sa prind momentul .

 • ‘Corupţia politică ar scădea dramatic!”[9] Oare? Am serioase îndoieli, corupția politică e cu neputință să scadă în societățile clădite pe atracția irezistibilă și maladivă a capitalului!’

  coruptia e ingredient fundamental in dinamica oricarei civilizatii bazata pe Acumulare.
  si cum singura ‘civilizatie’ care e bazata pe Daruire e Natura, ce rezulta e ca vei putea scapa de coruptie, in ‘patria capitalului’, daca si numai daca sistemele sociale proprii acestei patrii sint fundamental corupte, adica Antinaturale.

  poti scapa de coruptie pe lumea asta in doua cazuri:
  Armonizindu te cu Natura,
  manifestindu te intr un sistem fix pe dos decit Natura,

  adica ntr o Antinatura
  ( caz in care cu toate ca ‘legea de miscare’ a sistemului e Matematica, adica plenar lipsita de Iubire ( Matematica fiind clona Iubirii, Iubirea fiind ‘ecuatia de miscare’ a Oului Absolut ), prin chiar natura matematica a acestei ecuatii ea nu are intersectie cu coruptia, Matematica fiind ( spre deosebire fundamentala de Iubire ) cea mai stricta lege posibila in Univers ( Iubirea fiind …invers!, ea permitind manifestarea oricarei dorinte, ba chiar si implinirea garantata a acestora, mai devreme sau mai tarziu )

  prin urmare propovaduita Anticoruptie …cu toate ca pare a fi o joaca, pe motiv ca e folosita in tot felul de lupte care numai cu ‘antcoruptia nu au tangenta, iata ca duce negresit! catre ‘noi sisteme sociale’, ele fiind Matematice, deci Incoruptibile,
  insa fix cind acest Incoruptibil s a manifestat, deci omul va trai intr un sistem in care coruptia e imposibila, cel care e Corupt, plenar corupt, e chiar ‘sistemul’,’sistemele sociale’, acestea avanad ca esenta Matematica ( desavarsirea matematicii )

  Anticoruptia se gradinareste!, deci de ea scapi tot pe calea Daruirii. daca te apuci sa scapi de ea folosind actiuni in final vei fi nevoit sa folosesti Actiuni ( adica te vei impotrivi chiar Naturii )

  Civilizatia ( ca mai e doar una pe planeta, Globalizarea uniicindu le ) e ‘creatia omului’
  mai simplu:
  ‘pe lumea asta’ exista …’doua Creatii’,
  una e clasica Creatie, aia rinduita de Sfanta Treime, nascuta din Oul Absolut si pe care o numim Natura,
  si mai e una, ‘Creatia omului’, careia ii spunem Civilizatie, si care, …deja se vede cu ochul liber!, are tendinta sa devina o Antinatura ( pentru ca Desavarsiri sint doua: una e Absolutul, iar cealalta e Relativul Absolut, adica ‘Imaginea din Oglinda a Absolutului )
  ea e o Antinatura pentru ca e …Imaginea din Oglinda a Naturii:)), deci e o Natura intoarsa pe dos cu totul, asemenea ‘imaginii din oglinda’

  Civilizatia ( mai clar spus ‘Creata omului’ ) …ce sa faca si ea, civilizeaza!:))))
  adica Artificializeaza tot ce atinge, pina la urma, pentru ca ea din start, din nascare a fost ‘fix pe dos decit Natura’:))

  insa lumea a ajuns ea insasi atat de ‘sucita’, incat a ridicat ‘civilizarea’ la rang de virtute, cu toate ca ea e Antivirtutea :)))
  cum sa fie, domne, un adept al Civilizatiei, adica al Antinaturii, altceva decit ceva Artificial, pina la urma?!
  mai devreme sau mai tarziu …oamenii, oamenii!, aia cae ‘raman oameni, neavand nimic impotriva artificializarii omului’ vor fugi de civilizatie fix asa cum fugi de Antinatura :))

  ‘civilizatia’ prin definitie e lipsita de Inima, asa ca mai devreme sau mai tarziu, insa atunci cind ‘se desavarseste’, ‘civilizatia’ fix pe masura asta se va manifesta.
  dar …stai!, deja face asta! :))))

  omului i s a varat in minte si n inima faptul ca ‘civilizarea’ e …progres!:)), fara sa i se specifice Destinatia, care se numeste Artificializare.

  calea Acumularii duce la Artificializare, …si deja duce, nu mai e nimic de facut. iar calea asta e despre ‘mai mult’
  calea Daruirii duce …la Natura. adica te ntoarce la Natura:)), deci e vorba de a te debarasa de balastul pe care l ai acumulat, spre ex atunci cind ti s a tot varat in cap si n inima faptul ca ‘civilizarea’ e ….de vis!:)))( fara sa ti se spuna si faptul ca Destinatia e Artificializarea, Raiul pe Pamant( …adica chestia aia careia in Cer i se spune pe sleau …Iadul:))) )

  imi amintesc despre Cifre, acum, si despre cum …i se tot vara omului in minte si n inima, de mic copil, faptul ca exista zece cifre, cind…pe orice alta cale o iei ajungi la aceesi concluzie, ca le sint Sapte, celelalte trei fiind tot una cu Sfanta Treime, cu Oul Absolut.
  de ce o fi ciopirtit ‘omul’ Oul Absolut, Sfata Treime, care e Intregul, in Componente, ‘nascind’ …matematc:)) Cifra 1, Cifra 2, Cifra 3 …ar putea fi un mister, insa nu mai e :))))
  cu cit ‘stii’ mai mult, pe luema asta, cu atat stii mai putin. cu cit acumulezi mai multa ‘cunoastere’, cu atit vei avea mai putin ‘acces’ la ‘cunoasterea care vine pe calea Daruirii ) 🙂

  am rezumat asta spunind ca …un om Inteligent e un om Prost, iar orice om Destept e lipsit de Inteligenta ( de fapt, la limita, Desteptaciunea Intruchipata, adica IA Cuantica, se pare ca e plenar lipsita fix de ‘inteligenta’ :)), insa …pesemne pentru ca sa sune olecut mai bine si a ‘redefinit Desteptacinea spunindu i ‘Inteligenta Artificiala’ :)))

  un om care bubuie de destepaciune, despre Desteptaciune nici nu mai zic!, va considera …prin Definitie ca ‘exista zece cifre’ :)))), daca i vei spune ca de fapt sint Sapte …te va considera un tacanit, cel mai probabil :))

  • ‘un om care bubuie de destepaciune, despre Desteptaciune nici nu mai zic!, va considera …prin Definitie ca ‘exista zece cifre’ :)))), daca i vei spune ca de fapt sint Sapte …te va considera un tacanit, cel mai probabil :))’
   cu cit e mai destept, cu atit ‘nu va vedea’ ‘intreita manifestare a Sfintei Treimi’, deci nu va ‘recunoaste’ Oul Absolut privind …’cele zece cifre’ care i se vara n ochi de …cind se naste:))
   insa ar putea si sa recunoasca Oul Absolut, caz in care ‘Cele Sapte Cifre’, deci Curcubeul:)), devine ‘legamanat intre Om si Dumnezeu 🙂 ( pentru ca, pina la urma, ‘Cele Sapte Cifre’ sint Oglindirea Absoluta a Oului Absolut ) ( Oglindirea Absoluta …Oglindeste nu doar Chipul, ci si Asemanarea :)))), ca Omul a fost facut dupa Chipul SI Asemanarea ‘Sfintei Treimi’ 🙂 )

   • deci daca vorbim despre ‘civilizare’ in mod relativ s ar putea sa ne ntelegem,
    daca vorbim despre ‘civilizare’ in mod absolut …si aici s ar putea sa ne ntelegem, ca sintem oameni,
    insa e mai probbil sa ne ntelegem in primul caz dcit in al doilea, pentru ca ‘va fi coada la cumparat antioameni, dind la schimb omul ce esti :)) )

   • acuma ziceti si dvs, …chiar suna bine?!:))
    cum sa iei, nenicutule, barda si sa …hacuiesti Sfanta Treime?! :)),…doar pentru a face rost de trei cifre?! :)))
    ‘povestea Civilizatiei’ are la temelie ‘hacuirea Sfintei Treimi, despletirea ‘in componente’ a Sfintei Treimi, astfel incat ea sa nu se mai manifeste ca un Intreg,…e ca si cum ai lua un ou si …l ai despleti in componente, intr un vas punind albusul, in alt vas punind galbenusul, in alt vas punind coaja, adica’Definitia Intregului
    domne…mie nu mi suna bine, sa fie clar :)). or fi de folos ‘cele zece cifre’, insa …prefer sa folosesc ‘cele sapte cifre’ si sa le identific Radacina fix in Sfanta Treime, care ramane dupa cum E!, adica Intregul :), iar daca, facand asta, nu ma nteleg cu alti oameni …aia e!:)))))

 • O radiografie terifiantă a Americii,țara care s-a născut prin masacrarea indienilor și din munca sclavilor aduși din Africa,țara care a folosit bomba atomică împotriva civililor ,jandarmul autoproclamat al libertății în lume,mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă rușii nu ar fi avut și ei bomba nucleară? Este de fapt așa cum spunea Tutea ,dorința anglo-saxonilor de a stăpâni lumea,se pare ca nu toți sunt de acord cu asta.Pretul galonului de benzina ,un barometru al bunăstării americane a fost menținut zeci de ani la nivel scăzut prin războaie ,dominație,șantaj politic și economic,se pare ca acolo sus ,în cer nu e valabilă clauza națiunii cele mai favorizate,vine și vremea plăților.

  ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *