În timp ce Alberto Fernández a fost în centrul atenției, săptămâna aceasta, cu gafa sa rasistă, o licitație digitală organizată de Sotheby’s a adus 17,1 milioane de dolari americani din vânzarea de artă digitală, inclusiv un CryptoPunk cunoscut sub numele de „Covid Alien”, care a fost vândut pentru 11,75 milioane de dolari americani. Într-adevăr, un nou raport a indicat că Argentina s-a clasat anul trecut pe locul 21 în lume în ceea ce privește câștigurile bitcoin realizate, cu aproximativ 200 de milioane de dolari.
În timp ce ministrul economiei, Martín Guzmán, se duelează cu guvernatorul provinciei Buenos Aires, Axel Kicillof, și cu vicepreședintele Cristina Fernández de Kirchner în legătură cu subvențiile pentru energie, într-un an electoral, acestea au contribuit la alimentarea unui boom al mineritului de criptomonede, având în vedere costurile foarte mici ale energiei electrice pentru locuințe. În ciuda volatilității extreme de pe piața criptomonedelor, care a dus la creșterea prețului bitcoin cu 550% până la un record de peste 60.000 USD în doar câteva luni, pentru ca apoi, doar 13 zile mai târziu, să se prăbușească sub 35.000 USD, există un boom al criptomonedelor în întreaga lume. Economia Argentinei este un teren propice pentru lumea cripto. Blocate într-o recesiune economică de zeci de ani, cu rafalele sale constante de stagflație (situația economică în care rata inflației este mare, creșterea economică este mică sau nulă, iar rata șomajului este înaltă), administrațiile de toate culorile s-au bazat pe înghețarea prețurilor și pe controlul monetar pentru a încerca să pună un capac asupra inflației. Cu toate acestea, distrugerea puterii de cumpărare continuă nestingherită, ceea ce îi determină pe mulți să încerce să găsească o cale de a avea dolari americani plătind o primă masivă pentru așa-numitul „dolar albastru”, în prezent de 58%. Potrivit unui raport al cotidianului economic El Economista, argentinienii dețin aproximativ 130 de miliarde de dolari în sistemul financiar, estimat a reprezenta aproximativ opt procente din stocul fizic real de dolari din lume, și alte 175 de miliarde de dolari „sub saltea”, cum ne place să spunem. Criptomonedele sunt deja folosite pentru a converti pesos în dolari ocolind restricțiile guvernamentale prin tranzacții peer-to-peer la rate de schimb mai competitive decât dolarul blue-chip menționat mai sus, tranzacțiile respective crescând de la sub 200.000 USD la sfârșitul anului 2019 la 600.000 USD anul trecut, potrivit datelor de la ChainAnalysis.
În plină campanie electorală, coaliția Frente de Todos, aflată la guvernare, duce o luptă internă pentru putere în ceea ce privește alegerea unui plan economic. Guzmán a căutat să reducă deficitul fiscal, chiar și în mijlocul unei recesiuni explozive, exacerbată de ultimul episod de infecții și decese cauzate de Covid-19. Guzmán se află în vizorul lui Fernández de Kirchner, cel din urmă consideră că fostul președinte Mauricio Macri a pierdut alegerile prin creșterea facturilor la serviciile publice în timpul recesiunii. Promisiunea populistă de energie ieftină a devenit visul unui minier cripto. Bitfarms este o companie de minerit bitcoin, cotată la bursă, care a anunțat că își intensifică operațiunile din Argentina de la 60 de megawați la 210, suficient pentru a susține aproximativ 55.000 de mineri de nouă generație, care ar putea genera venituri de aproximativ 650 de milioane de dolari. În aceeași declarație, Bitfarms a indicat că prețul de rentabilitate al mineritului unui bitcoin în Quebec, Canada, unde își desfășoară operațiunile, se situa la 7.500 de dolari în trimestrul al patrulea din 2020, față de un cost estimat la 4.125 de dolari în Argentina, dacă instalația lor ar fi fost funcțională la acel moment. Electricitatea reprezintă aproximativ 75 la sută din costurile de minerit, ceea ce ajută la explicarea matematicii din spatele plății energiei subvenționate în pesos, doar pentru a se întoarce și a descărca bitcoini și ether, a doua cea mai mare criptomonedă, cu o primă față de cursul oficial de schimb al dolarului. Argentina are deja peste 20 de cripto-ferme, mai multe dintre acestea profitând de vremea rece din Patagonia pentru a reduce costurile de răcire ale aparaturii. Precum majoritatea lucrurilor din lumea cripto, cea mai recentă nebunie a fost legată de NFT-uri, care înseamnă „token-uri ne-fungibile”. Piața a crescut în mod exploziv, și bineînțeles, s-a prăbușit rapid. Aceste NFT-uri sunt legate de bucăți de conținut digital, cum ar fi cele mai importante momente sportive sau arta digitală, iar mai apoi sunt vândute. Licitația Sotheby’s, menționată mai sus, a urmat unei vânzări realizate de casa de licitații rivală Christies, în martie, care a încoronat un artist pe nume Beeple ca fiind al treilea cel mai scump artist în viață, vânzând un singur NFT pentru peste 69 de milioane de dolari. Comunitatea creatoare din Argentina, cu reputația de a fi destul de bună și relativ ieftină, are o mare oportunitate în lumea în plină expansiune a NFT-urilor, mai mulți dintre ei fiind implicați în proiecte majore, de la metavers la muzee digitale. În ceea ce privește sportul, Asociația Argentiniană de Fotbal (AFA) a anunțat un parteneriat care va face ca echipa națională să fie prima care va emite propriul token, alăturându-se astfel unei serii de cluburi, printre care River Plate, Racing Club și Rosario Central.
Toate aceste lucruri par să fi înflorit dintr-o serie vastă de motive. Dincolo de înclinația către criză și devalorizarea monedei care, în mod inerent, face ca fiecare argentinian să caute soluții de rezolvare constante, promisiunea unei plăți viitoare a stimulat o cripto-comunitate globală să intre în acțiune. Indiferent dacă tehnologia va construi viitorul banilor sau dacă amprenta sa de carbon ne va distruge, stimulentul de a se lansa în proiecte de criptomonede merge mână în mână cu potențialul câștig. Nu se așteaptă ca acest lucru să dureze, deoarece Banca Centrală a început deja să investigheze nouă firme fintech pentru că ar fi permis deponenților să câștige dobânzi pentru cripto-monedele pe care le dețin. Comisia Națională a Valorilor Mobiliare s-a alăturat Băncii Centrale în avertizarea investitorilor de a fi prudenți în investițiile lor în criptomonede, iar agenția fiscală AFIP a început să „își bage nasul”, pentru a vedea dacă poate lua și ea o parte.
Se întâmplă multe în lumea cripto în Argentina și, până acum, aceasta a reușit să zboare sub radar într-o anumită măsură. Nu numai că Bitcoin și restul activelor criptografice sunt interesante din punct de vedere al speculațiilor financiare, dar au creat și un hype masiv care a adus cu sine creativitate și inovație. Argentina are, încă o dată, o oportunitate foarte reală de a fi pe primul loc.
Lasă un răspuns