Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Arhiva afectivă. Despre „cărțile grămăticești și alte cărți cetitoare de steale” în Zodia Covidului și vremea lui Orban Vodă

Când te trezești dimineața având în cap ciudatul imbold de a afla mai multe și mai ales acel ceva care să facă să pălească placa stricată a știrilor marca digi 24, căutarea vechilor cărți cercetate de Domnii neamului în timp de restriște, poate fi un gând bun.

Așadar, să purcedem la răsfoirea cărților de prevestiri care, în secolele trecute, înlocuiau horoscopul de azi. Știut fiind că printre primele tipărituri, la loc de cinste se aflau alături de Biblie și cărți nu neapărat acceptate, dar tolerate de Biserică, aflăm că diverse cărți de proorociri erau nelipsite din bibliotecile intelectualilor, dar și ale țăranilor cititori de carte dintre secolele XVI și XIX. Se pare că numărul acelor cărți nu era de loc restrâns, iar gospodarii, fie ei crescători de grâne, fructe, pești sau animale de povară, nu pregetau să consulte aceste cărți la începutul fiecărui an. Dar mai înainte de toate, cărțile de prevestiri erau atent studiate de dregătorii domnești, care, încercau să lege între ele veștile oficiale, cele venite pe calea iscoadelor, cele aflate prin iarmaroace sau cele auzite la chefuri cu mulți boieri strânși laolaltă. Așa se concepeau breaking news-urile în acele timpuri. După care ieșeau dubașii satelor strigând pe ulița mare: Lumeee, lumeee, maaareee înștiințaaare de la Vooodăă zicere!

Slavă cerului că moderatorii nu stăteau în același plan cu dubașii, fiindcă ar fi alterat considerabil calitatea anunțului, a știrii. „Moderatorii”, comentatorii acelor vremi, stăteau fie pe marginea drumului, fie în cârciumi, fie în curtea Bisericii strânși cu toții după predică. Sătenii ascultau, se minunau, dau din cap, unii a pagubă, alții a mirare, întorcându-se apoi la casele lor. Însă, erau mult mai circumspecți comparativ cu orășenii de astăzi, pentru care un singur tip de anunț sau de știre merită toată stima și considerația, mai ales dacă anunțul/știrea a fost emis, lansat de digi 24 și atât!

Așa cum vă spuneam, la începutul acestei Arhive afective, dis-de – dimineață, am pornit scotocirea în bibliotecă și, culmea, am găsit Gromovnicul cumpărat în Anticariatul acela de lângă Kretzulescu, anticariat desființat puțin înainte de 1989. Deschid cărticica și constat că arată mult mai jalnic decât în urmă cu patruzeci de ani când am cumpărat-o. Răsfoind-o îmi vin în minte numele cu rezonanțe stranii ale altor cărți vechi de felul Gromovnicului: Rojdanic, Trepetnic, Pashalii, Cărți de Zodii, Cărți de Vise, și altele.
În „Gromovnicul lui Iraclie împărat carele au fost numărătoriul de stele” prezicerile încep cu zodia Berbecului, asociată cu luna martie.*

Ce să facem noi acum când pe cer avioanele repetă pentru Ziua Aviației Române din 20 iulie zborul aniversar? Putem să ne prefacem că nu știm că în aceeași zi este prăznuit Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților ? Nu putem și nici nu se cuvine. Dar ne putem aminti de drama lui Aurel Vlaicu, primul pilot care a încercat sa treacă zburând cu avionul său Vlaicu II peste Carpați și putem aprinde o lumânare pentru pomenirea lui. Nu, cu siguranță Aurel Vlaicu nu a stat să cerceteze Gromovnicul. Așa a fost scrisă cartea vieții lui care s-a întins între zbor și cădere. Dar uite câte ciudățenii se întâmplă la noi pe pământ de mai bine de treizeci de ani încoace. Prosperă lipsa oricărui crez în știință, creație, cultură, societate. În schimb, există crezul în „cornul abundenței” reclamelor. E vremea reclamelor în care trebuie sa crezi fiindcă ele îți arată multitudinea de soluții la îndemână pentru orice durere te încearcă. Ai o nedumerire de vreun fel? Fugi la farmacie și te vei lamuri. Suferi de melancolie? Ești cumva nostalgic? Pastila X pe bază de plante te va face să ai un somn bun și la trezire să fii optimist și să zâmbești din nimic. Mândria de a fi român? Las-o. E asociată cu xenofobia. Dragostea pentru valorile istoriei neamului este și ea asociată spectacolelor trupelor de amatori de pe scena Cântării României. Dorința de a le vorbi copiilor despre noțiunea de demnitate națională este amendată și tradusă în termenii ce definesc nazismul și ura de rasă etc. Hai, fii cuminte și ia pastila x, combinata cu y luată pe stomacul gol, înainte de masă. Se uită oare, în mod voit, că România a fost o cunoscută țară Europeană chiar și înainte de 1945? Ei a fost! N-a fost nimic, astea-s basme. Întreb la telefon un fost coleg de liceu, pensionat și el, care nu a ieșit din casă de patru luni: Ce vină are românul și cu ce este el mai prejos decât orice investitor venit din afară, încât restricțiile birocratice să îl determine să-și ia câmpii și din crescător de căpșuni să prefere să devină culegător pe plantații aflate la capătul lumii? Ce-ți veni cu căpșunarii? Păi… Nici un păi. Hai să vedem ce mai zice Orban. Închid telefonul fiindcă, nu-i așa, colegul musai să-l audă/vadă pe dom’ ministru. Îmi zic: Cu siguranță nici căpșunarii nu și-au făcut timp sa cerceteze Gromovnicul în căutarea vreunui răspuns. Ar fi găsit acolo tot soiul de îndrumări, lămuriri despre vechi tradiții și cum curg cinstitele zile ale anului, ale anilor. Dar, mai ales, ar fi aflat printre rânduri care au fost anii când oamenii plecau, chiar și în acele vremi, în alte locuri pentru o viață mai bună.

Iar noi, cei ce ne amintim cu durere în suflet perioada oarecum liniștită de dinainte de 17 martie 2020, dacă după Anul Nou am fi cercetat Gromovnicul am fi aflat că urmează să intrăm in Zodia Covidului din vremea lui Orban Vodă!


*Gabriel Mihăilescu, Universitatea București,
Anciens textes roumains de divination: Rojdanicul


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *