Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Arhiva Afectivă. Farfuria cu fructe de ceară (II)

Hm… Grea decizie… Vrei să intri în concursul de admitere anul viitor? E bine, ar fi ceva timp. Nu mult, dar suficient să-ți însușești anumite elemente necesare. Sunt curios cum și cât vei reuși să acumulezi, să recuperezi. Gândește-te bine, vei concura alături de tineri care au în spate cel puțin patru ani de studiu organizat. Da. Știu cu cine vei putea lucra. Mary, mă gândesc la Dreptu, la Ioan Dreptu.

Când profesorul Ștefan Szönyi a rostit acest nume, în încăpere s-a așternut o liniște care mi-a adus în gând prezența unui înger păzitor. Doamna Mary, soția profesorului Szönyi a aprobat, mulțumită de gândul bun al maestrului.

În holul fostei case Miclescu din Bulevardul Kiseleff, unde locuia în acea vreme familia Szönyi, lumina de ambră anunța o înserare de o neasemuită blândețe care, în câteva secunde, urma să transforme brusc interiorul într-o secvență alb-negru de film clasic. Așezată pe o măsuță a holului, farfuria cu struguri de ceară amintind coșul de fructe a lui Caravaggio s-a transformat în câteva clipe într-o natură moartă de Daguerre. La ce te gândești? Ai observat că s-a întunecat? Mery, aprinde te rog lumina. Uite, am scris aici ceva, o dedicație, o vei citi acasă. E un catalog cu picturile mele. Sunt destul de slăbit, dar sper să mai pot lucra. Vei începe studiul desenului cu cel mai bun student al meu, sper să vă înțelegeți. El nu e prea vorbăreț, dar când e vorba de lucru la șevalet spune întotdeauna ceea ce trebuie. Da. Îmi pare rău că te grăbești să concurezi, dar ai vârsta, desigur e dreptul dumitale. Uite, Mary, anumite calități pe care le au unii copii se pierd pentru totdeauna. Școala nu ar trebui să-i uniformizeze. Să-ți spun ceva important – încearcă să înveți fără să-ți pierzi personalitatea. Ai nevoie de câteva luni de lucru.

Va trebui să înveți să vezi altfel lumea. Să te obișnuiești să sesizezi esențialul, să deslușești forma, dominantele, contrastele. Sunt multe cele ce trebuiesc însușite. Totuși, ferește-te de șabloane sau de scheme învățate pe de rost! În artă, bunul simț, măsura, discernământul, echilibrul sunt primordiale. Până și cea mai năstrușnică îmbinare de forme trebuie să aibă un anume echilibru. Altfel nu stă în pagină, se răstoarnă, iar asta denotă stângăcie și necunoaștere.

Ajunsă acasă am deschis catalogul oferit de domnul profesor și am citit dedicația „Dragă Sabina, tu va trebui să faci o artă mai luminoasă, Ștefan Szönyi!”

De la Ioan Dreptu (Kiki), curând am aflat că maestrul e foarte bolnav. Kiki ținea foarte mult la profesorul său, pentru care avea o reținută venerație. Domnul Szönyi stăpânea o noblețe a gândirii formei, o eleganță a construcției anatomiei umane, o discreție a înveșmântării, a punerii drapajului, care putea părea cumva manieristă deși nu imita pe nimeni. Nu a fost un mare colorist, a fost însă un excepțional desenator, un artist capabil să compună și să dinamizeze mari suprafețe ale arhitecturii de interior sau de exterior cu secvențe în care mișcarea și stop–cadrul alternau într-o orchestrație desăvârșit armonizată.

În arta lui Ștefan Szönyi nu există disonanțe, ci multă măsură și sobrietate. Chiar și peisajele au o noblețe aparte. Copaci, coline, orizonturi se supun unei viziuni mai degrabă scenografice.

În săptămâna în care am aflat că se stinge și că șansele vindecării sale sunt nule, mi-am amintit remarca profesorului Szönyi în holul casei sale, în timp ce eu priveam farfuria cu fructe de ceară – La ce te gândești? Ai observat că s-a întunecat? Mery, aprinde te rog lumina.

https://www.observatorcultural.ro/articol/arte-vizuale-ioan-dreptu-simtul-masurii/

https://www.qmagazine.ro/din-paris-la-timisoara-marturia-unei-traiectorii-umane-fantastice/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *