Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Atunci când pirații au atacat Baltimore. Coincidență ori teorie a conspirației?

În vara anului 1631, Baltimore a fost victima unui atac senzațional al piraților. La acea vreme, populația era formată în principal din coloniști din Anglia, care sosiseră cu câțiva ani mai devreme pentru a lucra în profitabila pescărie de sardine, închiriată de la căpetenia O’Driscoll, Sir Fineen O’Driscoll. Pirateria era foarte răspândită de-a lungul țărmurilor din West Cork, în mare parte fiind de origine locală. Până și fondatorul așezării, Thomas Crooke, a fost unul dintre cei acuzați de implicare în această activitate profitabilă. Cu toate acestea, pericolul în acest caz venea de la o distanță mult mai mare.

La bordul a două nave care au plecat din Alger se afla o forță combinată de olandezi, algerieni și turci sub comanda unuia dintre cei mai de succes lideri ai piraților din Barberia, un olandez renegat, Murat Reis cel Tânăr (Jan Janszoon van Haarlem). Până când au ajuns pe coasta West Cork, la peste 1.000 de mile distanță, au capturat deja o serie de nave mai mici, întemnițând echipajele acestora. Căpitanul uneia dintre ele era un bărbat din Dungarvan pe nume John Hackett. Ținta inițială a lui Reis era probabil Kinsale, dar Hackett a subliniat că portul de acolo era ,,prea fierbinte” pentru a intra și, în schimbul libertății sale, s-a oferit să îl direcționeze pe Reis până la satul fără apărare Baltimore. Nedetectați, pirații au ancorat în afara portului ,,la aproximativ un foc de muschetă de țărm”, târziu, în seara zilei de 19 iunie. De aici au lansat un atac asupra satului adormit înainte de zorii zilei următoare. Locuitorii au fost luați complet prin surprindere. Mai mult de 200 de corsari înarmați au debarcat în golfuleț, incendiind acoperișurile de paie ale caselor și luând cu ei tineri și bătrâni taman din paturile lor, la propriu. Mergând spre centrul satului, pirații au luat mai mulți prizonieri înainte ca focurile de muschetă și bătăile de tobă să-i mobilizeze pe sătenii rămași și să-l convingă pe Reis să pună capăt raidului. Până atunci, mai mult de 100 de bărbați, femei și copii fuseseră capturați. Aceștia au fost înghesuiți înapoi pe corăbii, care i-au dus din golfurile din West Cork spre piețele de sclavi din Africa de Nord. Raidul de la Baltimore, imortalizat în versuri și de către poetul Thomas Davis, a fost cel mai grav atac comis vreodată de către corsarii din Barberia (porneau din patru baze nord-africane: Alger, Tunis, Tripoli și diverse porturi din Maroc. Au activat masiv între secolele al XVI-lea și al XIX-lea) pe țărmul irlandez sau britanic. Majoritatea numelor din raportul oficial par a fi englezești, dar este probabil ca printre prizonieri să se fi aflat și câțiva nativi irlandezi. Cert este că foarte puțini dintre cei 107 s-au mai întors acasă (cel mult trei femei, care au fost răscumpărate până la 14 ani de la răpirea lor). Soarta celorlalți este necunoscută, dar mulți dintre ei au ajuns sclavi de galeră, iar multe dintre ele, concubine în haremurile din Alger. La rândul său, Hackett a fost arestat și spânzurat pe o stâncă din afara satului.

Atacul din Baltimore constituie un teren fertil și pentru așa zisa teorie a conspirației. Pe mine chiar mă amuză oamenii care consideră că nu există conspirații. Comploturi există de când e omul pe Pământ. Doar fiindcă au loc „în umbră și în spatele ușilor închise”, nu înseamnă că nu există. Uneltirile și conjurațiile sunt ceva absolut banal, uitați-vă în orice perioadă istorică. Oamenii l-au acuzat, pe atunci, pe rapacele Sir Walter Coppinger, cel care încercase să smulgă satul de la O’Driscoll, să-i alunge pe coloniști și să-l păstreze exclusiv pentru el. Fie din întâmplare, fie în mod intenționat, pirații au pus în aplicare o parte din acest plan pentru el. În urma raidului, sătenii care au supraviețuit s-au mutat în interiorul satului, la Skibbereen și în alte părți, în căutarea unei mai mari securități, iar planurile lui Coppinger asupra satului au fost îndeplinite. Mica invazie a marcat sfârșitul domniei de 400 de ani a familiei O’Driscoll ca stăpâni ai orașului Baltimore.

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Atunci când pirații au atacat Baltimore. Coincidență ori teorie a conspirației?”

  • Coincidență ori teorie a conspirației?
    -acum 30 de ani fix se lansa „Tacerea Mieilor” in Romania
    (cu actiune la Baltimore)

  • Sarut Mana,
    Suntem intr-o perioada de cumplit desert intelectual, unde imaginatia, inteligenta sunt aspru sanctionate de catre decintentii politici iar in societatea noastra actuala lispsesc cu desavarsire dezbaterile serioase cu privire la necesitatile concrete ale acestui popor iar din acest motiv a disparut efectiv sentimentul de coeziune sociala, incredere in autoritatile statului iar acest fapt este extrem de daunator pe plan intern si extrem de oferatant pentru cei cei care acum negociaza noile granite geo-politice.
    Au inceput sa dispara librariile, cartile sunt din ce in ce mai putine, oferta de carte autohtona este inlocuita cu carti de propaganda dupa modelul sovietic, ramai interzis sa vezi cati bani sau dat pentru a tipari carti despre Biden si ca lispesc marii autori clasici din oferta, este o perioada in care ti se inoculeaza spalatul creierului si mentalitatea de sluga de tip neo -imperialista sau fanariot.
    Asa ca o mica constatare, a fost data de 15 ianuarie ziua culturii nationale in Romania, ati vazut ceva sau poate mi a scapat un minim de efort din partea locatarului de Palatul Cotroceni care sa transmita un minim de mesaj, sau pe onor conducerea Academiei Romane, zau de parca limba romana, istoria nationala, titanii literaturii romane ar trebui sa cada in uitare sau desuetitudine pentru a face loc neo-marxismului de tip woke care declara razboi nemilos pe termen nelimitat la adresa identitatii nationale ca este de bon-ton la Bruxelles, real politik.

  • Va multumesc , domnule Moldovan , pentru informatiile istorice pe care ni le daruiti in fiecare zi.Ma mira faptul ca nimeni dintre cititorii acestui blog nu pare interesat de fapte , e drept , din trecutul indepartat ,sau care s-au petrecu pe alte meridiane, dar care au o atat de mare legatura cu ce ni se intampla azi. Istoria ne urmareste din leagan pana in mormant, dar alegem sa nu bagam de seama aceasta axioma. Sau sa intoarcem capul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *