Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Avocatul Poporului, sesizat pentru discriminare de gen în guvernul Cîțu

Instituția Avocatul Poporului a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componența Guvernului propus de coaliția de guvernare se află o singură femeie și nouăsprezece bărbați, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale. Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (3) din Constituție, funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țara. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități. De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, prevede că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie. Astfel, opinăm că în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, România a armonizat legislația specifică, în acord cu reglementările internaționale și comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia. Totuși, chiar dacă realizarea egalității de șanse între femei și bărbați este un element important în prevenirea și eliminarea inechităților sociale manifestate la nivelul societății, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului. Reamintim faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională doar cu privire la conținutul legilor și ordonanțelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competențelor instituției.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Avocatul Poporului, sesizat pentru discriminare de gen în guvernul Cîțu”

 • Nu știu cine a făcut sesizarea dar e foarte bine că a fost respinsă de Avocatul Poporului.
  Persoana care a făcut sesizarea ori habar n-are ce-i aia egalitatea de șanse, ori e rău-voitoare.
  Egalitatea de șanse înseamnă tocmai să NU ții cont de sexul persoanelor când faci selecția, adică să dai aceleași șanse și unei femei și unui bărbat.
  Ăștia care au făcut sesizarea vor exact opusul: SĂ ȚII CONT, adică să echilibrezi artificial balanța bărbați/femei dintre cei selectați. Ca și cum dacă la un concurs sunt admiși 10 candidați din care sunt 6 bărbați și 4 femei, cei ce fac admiterea ar descalifica un bărbat și ar mai primi o femeie doar pentru ”egalitatea de șanse”.

  Las la o parte altă aberație: se folosește termenul ”gen” în loc de ”sex”, care deși nu se precizează, înseamnă cam cum se autodefinește (sexual,dar nu numai) o persoană și nu cum e definită de la naștere de adulți pe baza organelor sexuale.
  Acest termen a fost în toată lumea strecurat subtil în discursul public mondial și planul e ca la început oamenii să creadă că e totuna cu sexul iar cei ce dau legile să menționeze termenul ”gen” și nu ”sex” în acele legi. De exemplu una e să condamni discriminarea bazată pe sex, și cu totul altceva ar ieși dacă condamni discriminarea bazată pe gen.
  În țările cică dezvoltate, Canada de exemplu, oamenii au de suferit (sunt dați afară de la serviciu, etc) dacă se încăpățânează să-i ”bărbat” unuia care se pretinde a fi femeie.

  • Erată (corecție a ultimei propoziții):
   În țările cică dezvoltate, Canada de exemplu, oamenii au de suferit (sunt dați afară de la serviciu, etc) dacă se încăpățânează să-i zică ”bărbat” unuia care se pretinde a fi femeie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *