Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Baronii PSD care își joacă ultima carte

Pentru că au bani și bazin electoral, baronii PSD au fost, de ani mulți, spaima conducerii centrale.
Când își parca Marian Oprișan jeep-ul în Kiseleff, intenționat cu fundul în gard, să arate cam pe unde-l doare, liderii se uitau intens pe geam să-l vadă de-i binedispus sau bate cu pumnul în masă și-i beștelește pe modelul „cine plătește, comandă muzica”.

Când Dumitru Buzatu descindea la CEx și-și făcea numărul în fața presei, care l-a cultivat cu ardoare de dragul de a scoate de la el un „breaking news”, liderii de la centru se piteau după stâlpi. Vasluiul, chiar dacă nu a fost o pepinieră de lideri, a fost o sursă inepuizabilă de voturi.

Ionel Arsene din Neamț, cu aerul lui de dandy îmbătrânit în rele, nu face multe valuri, pentru că din postura în care se află este recomandat să fie discret.

Vrancea, Vaslui și Neamț, tripleta roșie a Moldovei, își joacă acum cartea cea mare. Cel mai bucuros să scape de ei ar fi chiar Marcel Ciolacu. Trași pe linie moartă în partid, cei trei, fiecare candidat la funcția de președinte de Consiliu Județean, dacă mai câștigă un mandat vor arăta, nu doar competitorilor, ci, mai ales, propriilor lideri, că sunt vioara întâi, una de care nu te poți lipsi pentru ca orchestra să sune bine.

PSD mai are și alți baroni, însă faima și longevitatea celor trei, sub privirile cărora au căzut Năstase, Geoană, Dragnea și Dăncilă, produc cele mai mari frisoane.

Marian Oprișan este la conducerea județului de 25 de ani. Când și-a depus candidatura pentru un nou mandat, acesta a reluat promisiunile din 2016, de care nu s-a achitat, și s-a plâns de lipsa infrastructurii rutiere și a autostrăzilor. Pentru că nu putea da vina pe el însuși, a spus că acestea nu s-au realizat din cauza poziționării geografice a județului. Nu a explicat și nimeni nu l-a întrebat cum va rezolva situația, deoarece nimeni nu va lua județul să-l ducă în vestul țării, acolo unde, spune Oprișan, dau buluc investitorii. Spitalul regional și aeroportul au rămas în planul lui, chiar dacă niciunul dintre obiective nu figurează în strategia la nivel național.

Dumitru Buzatu este președintele Consiliului Județean Vaslui din 2012. Înainte a fost vicepreședinte, timp de două mandate, și parlamentar trei mandate. Acum promite că este ultimul mandat pe care-l vrea, pentru că „mi-ajunge și trebuie să fac loc tinerei generații”. Conduce un județ care a intrat în conștiința românilor drept unul sinonim cu sărăcia, alcoolismul și violurile. De parcă s-a vorbit cu Oprișan, și el spune că geografia le-a jucat feste. Și presa, care a mediatizat excesiv aceste cazuri. Și istoria, pentru că el merge până în evul mediu cu iscodirea cauzelor. „Istoricește, zona estică a fost una subdezvoltată din punct de vedere economic, unde s-au derulat activități agricole. Fiind o zonă marginală, a avut numeroase probleme de dezvoltare, în epoca medievală nu a permis dezvoltarea unor orașe stabile cu activități economice, comerciale, industriale. Singurul moment din istoria zonei în care s-a simțit un proces serios de modernizare și de inițiere a unor activități industriale a fost perioada comunistă. Au apărut fabrici de ventilatoare, izolatoare, abatoare, fabrici de ulei”, a explicat recent, pentru Europa Liberă, Dumitru Buzatu.

Despre averea lui au circulat tot felul de informații, însă el refuză să accepte că ar fi un un baron bogat care conduce un județ sărac.

Ionel Arsene este doar la primul mandat de președinte de Consiliu Județean, la Neamț, fiind prins mai mult cu rezolvarea problemelor penale decât cu cele administrative. În 2018 a fost reținut, apoi arestat preventiv pentru două fapte de trafic de influență care ar fi fost săvârșite pe vremea când era deputat.

Arsene a fost un susținător înflăcărat al lui Liviu Dragnea. În aprilie, 2016, a dat fuga la București să aștepte, la sediul central, cu toată spuma partidului, sentința lui Dragnea în dosarul „Referendmului”.

Când Viorica Dăncilă a fost propusă premier, a elogiat-o: „O cunosc de mult timp pe Viorica Dăncilă și consider că întrunește calitățile necesare pentru a ocupa funcția de prim-ministru. Este o femeie cu o mare capacitate de a colabora cu ceilalți, nefiind conflictuală, extrem de apreciată în partid, dar și în afara lui. Cred că este o propunere foarte rațională și foarte potrivită pentru momentul acesta în care ne aflăm, o propunere care poate să dea unitate acțiunii PSD-ului, atât la nivel politic, cât și guvernamental”.

Chiar dacă idolul lui, Liviu Dragnea, a ajuns la pușcărie, Arsene a mers tot pe mâna Viorcăi Dăncilă, pentru reușita căreia a organizat chiar și o slujbă de sfințire a sediului PSD din Târgu Neamț. „Suntem optimiști înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. M-am întâlnit cu colegii mei din zona Târgu Neamț și după ce am luat parte la slujba de sfințire a sediului, am discutat despre campanie și ce mai avem de făcut”, a scris el pe Facebook.

Cel mai de răsunet scandal în care a fost implicat el este „sex cu o minoră”, după apariția unui film care îl are drept protagonist. Dincolo de aspectele penale, Arsene a fost ridiculizat pentru că purta șosete.

Ocupat cu scandalurile și sforăriile din partid, el nici nu a sesizat când i-a trecut mandatul. Așa că, acum își propune să facă serios ceva.

„Candidez pentru un nou mandat pentru că mai sunt multe de făcut în Neamţ, şi sunt proiecte pe care vreau să le finalizez. Sunt lucruri importante care necesită timp. Am candidat acum 4 ani cu nişte gânduri şi proiecte pentru Neamţ, convins că voi face ceea ce promit oamenilor. Astăzi, am bucuria să vin în faţa nemţenilor, să pot să ţin fruntea sus şi spatele drept, să le spun că am fost serios şi m-am ţinut de cuvânt. Ceea ce voi propune pentru următorul mandat, mă voi ţine de cuvânt şi voi face alături de colegii mei din Consiliul Judeţean. Vom implementa proiecte serioase, mai avem de lucru şi pe partea de infrastructură chiar dacă am reuşit să modernizăm 90% din infrastructura judeţului. Vrem să venim cu proiecte serioase pentru dezvoltarea infrastructurii turistice”, a promis el la depunerea candidaturii.

Pe lista baronilor PSD mai figurează și alte nume (Paul Stănescu, Nicolae Bădălău), însă ei fie preferă să scoată castanele din foc cu mâna altora, fie sunt baroni în devenire.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii