Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bieţii americani!

Pentru a-mi reîmprospăta memoria despre Irak (lucrez la amplul reportaj Prin Irakul lui Saddam Hussein, pentru volumul doi al serialului Lumea văzută de un român rupt în fund) citesc, sau mai degrabă recitesc Guide de Irak, volumul scris de francezul Gilles Munier şi tipărit în 2000.

L-am avut cu mine în timpul călătoriei în Irak. Sau cel puţin aşa cred. Nu-i exclus să mi-l fi dat cineva în toiul războiului din Golf, cînd Realitatea TV, pe care o conduceam părea Bagdadul din O mie şi una de nopţi, atîtea personaje şi personalităţi ciudate poposeau prin studio. E şi o dedicaţie în franceză (a autorului?!) pentru cineva al cărui nume îl descifrez cu greu, dedicaţie mai mult decît oficială, vorbind de ridicarea embargoului şi de reintegrarea Irakului în comunitatea internaţională.

Capitolul 2, Irak, peste 10000 de ani de Istorie, e o încîntare. Sumerieni, Akkadieni, Babilonieni, Assirieni, Parti, Alexandru cel Mare, Nabucodonosor, Hammurabi, Harun al Rashid.
Nume, tot atîtea nume care vin din depărtarea anilor de şcoală.

Mesopotamia se învăţă înaintea altor civilizaţii, distribuită cum e în primele pagini ale manualului.
4500, 2000, 1830 Înainte de Christos… Şi nu bolovani, cum se întîlnesc peste tot în lume, ci mărturii concrete al unei civilizaţii care ştie să ridice oraşe, turnuri, palate, grădini suspendate, care a îmblînzit maimuţa din om introducînd Codul de legi.

Nu pot să-mi reprim un zîmbet sarcastic la gîndul că pe acest covor de istorie calcă soldatul american, mîncătorul de hamburger şi băutorul de Coca-Cola, Jim şi Jack, alb sau negru, cu cefele lor groase de bivoli, care trag cu mitraliera, incapabili să-şi dea seama unde se află, deoarece orizontul frunţii lor înguste nu trece de prezervativ şi de pop-corn.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Bieţii americani!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *