Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Camera 39 – cel mai secret loc din Coreea de Nord

Potrivit jurnalistei Kelly Olsen, „Camera 39 este una dintre cele mai secrete organizații din probabil cel mai secretos stat din lume”. Creată la sfârșitul anilor 1970, Room 39 ar fi localizată în interiorul clădirii Partidului Muncitorilor din Pyongyang, luându-și numele, potrivit unor surse, de la biroul pe care l-a ocupat la sediul partidului în primele sale zile.

Deși nu există prea multe informații oficiale despre această cameră, din cauza caracterului secret al activităților sale, se crede că organizația strânge fonduri prin intermediul unor întreprinderi comerciale, atât legale, cât și ilegale, cu activități care variază de la contrafacere la vânzarea de aur, droguri sau arme. Se estimează că această rețea de companii prezente în diferite părți ale lumii a putut contribui cu peste 2 miliarde de dolari pe an pentru Coreea de Nord. Se speculează că Room 39 s-ar putea afla în spatele falsificării sofisticate a bancnotelor ,,supernote” de 100 de dolari care au fost emise de-a lungul deceniilor.

Experții care monitorizează această națiune izolată, consideră Camera 39 drept locația esențială pentru menținerea puterii familiei Kim, permițându-le să cumpere sprijin politic și să contribuie la finanțarea programului de arme nucleare al Coreei de Nord. Activitatea financiară care provine din locația secretă este supravegheată de sora liderului suprem, Kim Yo-Jong. Se crede că sora dictatorului și posibila succesoare a acestuia ține în permanență sub control banii națiunii prin puterea pe care o exercită asupra activităților ilicite desfășurate în Camera 39. Oficialii serviciilor de informații americane au încercat ani de zile să spargă nivelurile de securitate pentru a identifica întreaga natură a tranzacțiilor ilegale care provin de aici, dar fără succes. De când fostul președinte american Barack Obama a semnat Ordinul executiv 13551, care a redus finanțele regimului, a existat o creștere a veniturilor generate de Camera 39. Sancțiunile conduse de SUA vizau ,,persoanele și entitățile care facilitează traficul nord-coreean de arme și materiale conexe, achiziționarea de bunuri de lux și implicarea în anumite activități economice ilicite, cum ar fi spălarea de bani, contrafacerea de bunuri și valută, contrabanda cu numerar în vrac și traficul de stupefiante”.

Camera 39 este cel mai mare dintre cele trei birouri influente de la așa-numitul etaj al treilea, împreună cu Biroul 35, însărcinat cu informații, și Biroul 38, care se ocupă de activitățile financiare legale. Se crede că până la 120 de societăți de fațadă legale sunt controlate de Camera 39. Printre acestea se numără Zokwang Trading și Taesong Bank. Profiturile din exporturile de textile din fiecare an au atașate etichete false ,,made in China”, iar salariile celor aproximativ 50 000 de muncitori nord-coreeni trimiși la muncă în străinătate se pare că sunt gestionate de această locație secretă.

O analiză efectuată în anul 2020 de către Serviciul Național de Informații (principala agenție de informații a Coreei de Sud) a constatat că până și Korea Kaesong Koryo Insam Trading Corporation (o firmă Nord-Coreeană specializată în ginseng și produse de sănătate), a fost probabil o acoperire pentru Camera 39.

Agenția a fost înființată oficial în 1961 sub numele de Agenția Centrală Coreeană de Informații (KCIA), în timpul guvernării Consiliului Suprem Militar pentru Reconstrucție Națională al președintelui Park Chung-hee, care a înlocuit cea de-a doua Republică Coreeană. Atribuțiile inițiale ale KCIA au fost de a supraveghea și coordona activitățile de informații internaționale și interne, precum și investigațiile penale ale tuturor agențiilor guvernamentale de informații, inclusiv ale celor militare.

Competențele extinse ale agenției i-au permis să intervină în mod activ în politică. În ciuda faptului că a fost implicată în numeroase controverse, este considerată una dintre cele mai de elită agenții de informații din lume.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *