Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Câteva precizări despre alegerile americane, pe înțelesul tuturor

Mă uimește pasiunea românilor de a dezbate alegerile din SUA, ca și cum ar fi vorba despre președintele lor. Adică, nu cu obiectivitate, ci cu pasiune care poate merge până la insultă. Și totuși, în general, președintele SUA nu știe nimic despre România, decât atunci când îi vinde câte ceva, de obicei hârburi și, mai ales, pe bani foarte mulți.
Sunt uimită și de larga simpatie de care se bucură Trump în România. Un grobian, un misogin (poate tocmai de aceea ?) de la care n-a venit nimic bun. Nu mai evoc celebra șapcă, dar vă desfid să dați un exemplu…

Dar, pentru că în discuții (mai ales cele de pe marea platforma de dezbatere intelectuală Facebook) se strecoară multe aproximări și multe informații greșite, mă simt datoare să fac unele corecții. Doar așa, pentru onestitatea intelectuală a tuturor.

Presa l-a cenzurat pe Trump

Da, discursul sau a fost întrerupt de mai multe televiziuni deoarece au considerat că nu aduce dovezi în sprijinul acuzațiilor sale. În SUA, spre deosebire de România, dacă spui „X e corupt”, „Y a furat voturi” trebuie să o faci pe baza de dovezi. Din același motiv au fost marcate și unele dintre postările sale pe Twitter cu precizarea „nu există dovezi care să sprijine această afirmație”. Ar fi foarte sănătos pentru democrația din România dacă s-ar întâmplă la fel, deși înțeleg bine că într-o astfel de situație n-am mai avea politicieni pe ecranele televizoarelor.

Presa a anunțat învingătorul și toată lumea s-a luat după ea

Da, în SUA tradiția de 170 de ani este că învingătorul să fie declarat de un consorțiu de presă și nu de Curtea Supremă cum înclină să creadă unii. (atenție, declarat, nu validat !). Nu pot compară această cutumă cu un exit pool pentru că exit-pool-ul se bazează pe sondaje la ieșirea de la urne, în timp ce anunțul făcut de media americană se bazează pe voturile numărate. Tradiția a început cu AP, la care s-au asociat ulterior și principalele rețele de televiziune.

Alegerile ar fi fost furate

Trump acuză voturile prin corespondență și susține că ar fi ilegal să se continue numărătoarea acestora după ziua votului. Greșit, deoarece votul prin corespondență este reglementat legal, în unele state a fost amenajat, și din cauza Covid, astfel încât voturile prin corespondență sunt valabile dacă au fost expediate cu ștampila poștei din ziua votului, iar numărătoarea poate continuă chiar și două săptămâni după ziua votului.

Felicitările venite din partea unor lideri ai lumii pentru Biden fac presiune în favoarea acestuia

Principalii lideri ai planetei nu s-ar încumeta să facă greșeală de a consideră ales un candidat care riscă să fie invalidat. În statele unde diferența de voturi este sub 5%, renumărarea se face automat. Acolo unde diferența e prea mare că să mai poate fi recuperată, renumărarea este respinsă în absența unor dovezi clare de fraudare. Prin urmare, e clar pentru toată lumea că rezultatul anunțat este rezultatul corect.

În orice caz, după mine, sistemul de vot american s-a dovedit învechit. Inventat acum 200 de ani, când marii electori trebuiau să vină călare sau cu diligență că să aducă rezultatele electorale din diferite state, el produce azi în mod evident anomalii. Hilary Clinton a avut două milioane de voturi peste Trump în 2016, de exemplu. Iar Biden are acum aproape 4 milioane de voturi populare peste Trump. Dincolo de modul în care se adjudecă electorii, care oricum sunt în favoarea lui Biden, mi se pare moral că atunci când ai 4 milioane de voturi peste contracandidatul tău să fii învingător.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Câteva precizări despre alegerile americane, pe înțelesul tuturor”

  • Pai daca unul este grobian, misogin si este de nefrecventat atunci putem zice si de celalt ca este senil, utiuc, batran si mai stiu eu cum. „Mă uimește pasiunea românilor de a dezbate alegerile din SUA, ca și cum ar fi vorba despre președintele lor” pai cam este vorba despre presedintele lor avand in vedere modelul neofanariot mioritic, numai ca nu il pot vota.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *