O mare problemă pentru oamenii sensibili și cu posibilități financiare este alegerea cadourilor potrivite pentru sărbătorile de la finalul fiecărui an.
Pentru decembrie 2021, am eu o propunere grozavă.
Este vorba de doamna Ioana Belejan, o adevărată regină a armoniilor cromatice.
Dar, să facem acum prezentările. Că așa e politicos.
Intră în scenă doamna.
– Numele meu este Ioana Belejan, sunt născută în municipiul Arad, în anul 1979. Sunt soție și mamă, iar de profesie … economist. Sunt o fire comunicativă, deschisă spre noi provocări. Hobby-ul meu preferat este pictura, hobby care a devenit, de un an de zile, un mod de viață pentru mine deoarece aproape că nu există zi în care să nu pictez o floare, un moment sau un peisaj.
– Care sunt pictorii români care vă plac mai mult?
– Dacă ne referim la pictorii români, din toate timpurile, atunci preferatul meu este unicul Nicolae Grigorescu, a cărui măiestrie este cunoscută în întreaga lume. Totuși, cu mândrie vă spun că țara noastră se bucură de numeroși oameni talentați în domeniul artelor plastice. Mai mult decât atât, în ultima perioadă am avut ocazia să admir lucrări semnate de pictori de toate vârstele, încă necunoscuți la nivel național, dar deosebit de talentați.
Pot să vă spun că urmăresc cu mare interes opera lui Neculai Rebegea, un pictor din Brașov, ale cărui lucrări sunt axate în principal pe peisaje.
– Dar dintre coloriștii străini, de care vă simțiți mai aproape?
– O adevărată inspirație pentru mine a fost și va rămâne celebrul Bob Ross, militar de profesie, care, după 20 de ani de armată, a ales să pună accent pe ceea ce îi place și îl face să se simtă împlinit – artele plastice. Bob Ross este cel care a utilizat și a promovat tehnica de pictură în ulei – alla prima – care presupune adăugarea mai multor straturi succesive de vopsea fără a aștepta uscarea acestora.
– Ce rol au avut muzeele, expozițiile, galeriile de artă la educarea simțului dvs. artistic?
– Iubesc expozițiile de artă și muzeele, însă, din păcate, nu am avut acces la atât de multe pe cât mi-aș fi dorit. Evenimentele culturale au un rol deosebit în viața unui om, dar în țara noastră nu se pune – deocamdată – un accent atât de mare pe expoziții de artă. Totuși, un lucru bun care se întâmpla în orașul nostru, înainte de pandemie, consta în organizarea unor expoziții în aer liber, cu prilejul unor evenimente importante, precum zilele orașului, unde tinerele talente aveau ocazia să picteze și să expună în parcurile orașului. A fost o idee binevenită, deoarece a dat ocazia unor oameni, care nu au fost vreodată într-o galerie de artă, să admire lucrări deosebite în timpul unei plimbări prin parc sau în timp ce plecau sau se întorceau de la serviciu. Sper că aceste expoziții să revină în orașul nostru.
– Ce sfătuiți un părinte care are urmaș cu înclinația în domeniul artelor plastic?
– Consider că părintele trebuie să își îndrume copilul să facă ceea ce îi place. Este cel care trebuie să îi deschidă porțile spre viitor și să nu îi îngrădească orizonturile. Dacă ești pasionat de artă – indiferent despre ce artă este vorba – și există un gram de talent și multă dorință, atunci cu siguranță îți vei putea lăsa amprenta în acest domeniu.
Le mai spun, totuși, părinților, că arta plastică nu este tocmai ieftină: sunt necesare culori, pensule, pânze… s-ar putea produce o oarecare debandadă în casă, însă dacă au un copil pasionat și talentat de pictură atunci toate eforturile depuse nu vor fi în zadar.
– Ce vă doriți pentru ultima parte a anului 2021? Dar în 2022?
– În primul rând, îmi doresc sănătate. Dacă avem sănătate cu siguranță ne vom putea îndeplini visurile. Pentru mine, un vis pentru anul ce stă să vină îl reprezintă organizarea unei expoziții personale. Deja am mare parte din lucrările necesare, așteptăm finalul pandemiei pentru a le putea prezenta publicului arădean.
– În afară de postările de pe internet, în ce loc vor mai putea administratorii dvs. să întâlnească tablourile pe care le semnați?
– Primele mele lucrări au fost cunoscute de publicul larg prin intermediul internetului, a rețelelor de socializare. Treptat, o dată cu comenzile primite oamenii au început să mă cunoască prin intermediul lucrărilor mele expuse în casele prietenilor lor. Sper ca în viitorul apropiat să-mi poată regăsi lucrările și în cadrul unor galerii de artă.
– Până unde știți că a ajuns cea mai departe lucrare de-ale dvs?
– Din ceea ce știu eu, deocamdată nu am depășit hotarele țării, însă au ajuns în capitală, în Maramureș și Tg. Jiu.
– Vă mulțumim frumos, un viitor …sănătos! Ca să rimeze.
– Vreau să mai spun ceva înainte de final. Am făcut ornamente de Crăciun pictate pe felii de lemn.
– Propunere interesantă pentru sărbătorile din luna decembrie!
Lasă un răspuns