Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Cazul Astrid Fodor sau ce înseamnă să fii Pupila Președintelui

Astrid Cora Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România a cîștigat localele din 27 septembrie 2020 la întrecere cu candidatul PNL.
O simplă privire asupra carierei de politician ne arată că distinsa, deși nemțoaică, e un exemplu tipic moldo-valah de salcie plîngătoare care crește în umbra unui pom.

A fost pînă în 2 decembrie 2014 viceprimar al primarului Klaus Iohannis. Cînd a plecat la București, Klaus Iohannis a lăsat-o prin testament nescris în fruntea primăriei cel puțin pînă în 2024, cînd el va fi un simplu cetățean. Evident, dacă nu cumva, folosind majoritatea absolută la care lucrează nonstop generalii din instituțiile de forță, nu va schimba Constituția astfel încît să mai obțină două mandate. În acest caz, Klaus Iohannis va fi președinte pînă în 2034, iar protejata sa, primar de Sibiu pînă în 2034. La alegerile din 2016, Astrid Fodor a cîștigat fără probleme. A cîștigat fără probleme și în 2020. Cum să întîmpine dificultăți în rămînerea în funcție cîtă vreme Klaus Iohannis a mers la Sibiu și a făcut campanie pentru ea? Cum să-și permită Sistemul să n-o declare cîștigătoare cînd Șeful le-a sugerat, ducînd-o de mînuță pe Astrid Fodor, că e candidata Mea?!

În perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, deși viceprimar Astrid Fodor, a fost membră în Consiliul de administrație al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și membru în Consiliul de administrație al grădiniței de copii nr. 37 din Sibiu.

Din punct de vedere legal, asta se cheamă conflict de interese.
Nu poți fi și primar și membru al unui consiliu de administrație dependent de primărie, adică de tine.

Conflictul de interese a fost și este o plagă a postdecembrismului. Una dintre șmecheriile politicienilor a constat în folosire funcției pentru a fi și membru al diferitelor consilii de administrație. Pentru a pune capăt sau măcar pentru a mai îmblînzi acest nărav, s-a înființat în 2007, prin Legea nr. 144/2007, Agenția Națională de Integritate. Printre alte multe fapte urmărite de ANI s-a numărat și se numără situația de incompatibilitate. Potrivit Legii, ANI se sesizează din oficiu sau la semnalarea unei persoane de situația de incompatibilitate a unui funcționar public. În urma investigațiilor, persoana vizată e declarată de ANI ca incompatibilă și sancționată cu interdicția de a mai ocupa un timp o funcție publică. Decizia ANI poate fi contestată în Justiție. Pînă la urmă, justiția e cea care stabilește dacă un funcționar public a fost sau nu incompatibil.

Pe baza Legii, ANI a investigat situația viceprimarului Astrid Fodor și a decis în 2015 că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012-2014. Astrid Fodor a atacat Raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate lui Astrid Fodor în 2016.
Nimic surprinzător.
Aceeași Curte de Apel îi dăduse dreptate și lui Klaus Iohannis pe vremea cînd era primar. Cum să nu fie amabilă Curtea de Apel Alba Iulia cu urmașa prin testament politic a lui Klaus Iohannis? ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. În mai 2019, Înalta Curte a admis recursul ANI. Potrivit Legii, prefectul de Sibiu de la vremea respectivă a suspendat-o din funcția de primar pe Astrid Fodor. Dacă n-ar fi fost urmașa lui Klaus Iohannis în materie de tupeu, Astrid Fodor ar fi demisionat din funcția de primar. N-a făcut-o. S-a adresat Tribunalului Sibiu. Tribunalul a repus-o în funcție. Să rămînă pupila lui Iohannis fără job?! Tribunalul Sibiu a decis doar continuarea mandatului nu și posibilitatea ca Astrid Fodor să candideze la alegerile din 2020. Dacă n-ar fi moștenit o dată cu fotoliul de primar și tupeul lui Klaus Iohannis, Astrid Fodor n-ar mai fi candidat. Decizia Înalte Curți era clară în acest sens și ea trebuia să respecte decizia. Dacă nu ca politiciană, măcar ca nemțoaică.

Potrivit Legii, ANI a comunicat entităților care se ocupă de validarea alegerilor locale lista cu cei cărora le este interzis să ocupe 3 ani o funcție eligibilă ca urmare a declanșării de către Justiție a situației de incompatibilitate.

Deși știa că n-are voie să candideze, Astrid Fodor se înscrie în cursă. Normal ar fi fost ca Înaltul Protector de la București pe numele său Klaus Iohannis, cel care se bate cu pumnu-n piept că luptă împotriva corupției, s-o consilieze să nu candideze. Klaus Iohannis nu a făcut asta. Ba mai mult, în campanie se afișează cu Astrid Fodor de mînuță. Cel care denunță corupția și cere repornirea DNA nu ezită să se afișeze cu Incompatibila Astrid Fodor.

După cum era de așteptat, Astrid Fodor cîștigă alegerile.
BEC Sibiu se grăbește să valideze alegerea, deși Astrid Fodor n-are voie să ocupe o funcție publică timp de trei ani de zile ca urmare a deciziei ÎCCJ.

Judecătoria din Sibiu ține cont însă de semnalarea din partea ANI. Mandatul e invalidat și pe drept cuvînt. ANI a fost înființată tocmai pentru a stopa năravul politicienilor de a se desfăta cu conflictul de interese.

Ce face Pupila? Acceptă decizia?
Nici vorbă.
Dînd curs unui alt nărav al politicienilor, ea acuză decizia ANI ca venind de la „adversari politici”. Decizia de incompatibilitate n-a fost a Agenției. A fost a Î.C.C.J. Astrid Fodor știa înainte de a candida că n-are voie să ocupe o funcție publică timp de 3 ani. De unde și pînă unde „mișcare politică”? Astrid Fodor depune contestație la Tribunal.

Nu înainte de a declara că a vorbit cu Klaus Iohannis și că acesta o sprijină:

„Da, am vorbit astăzi cu președintele. O convorbire scurtă, președintele era la Consiliul Europei, la Bruxelles, dar am discutat scurt această situație. Bineînțeles că m-a încurajat domnul președinte.”

Ca să vezi!
O persoană care are probleme cu Justiția se adresează președintelui.
Ca ce chestie?
Iar președintele, deși cu treburi presupus grele la Bruxelles nu numai că o ascultă plîngîndu-i-se că Justiția i-a făcut o nedreptate, dar mai mult o încurajează.
Cîți români dintre cei care au un proces îl pot suna pe președinte pentru a-i cere o consultație?

Președintele face mult mai mult pentru Pupila sa.
Pe 4 octombrie 2020 el participă la manifestațiile organizate cu prilejul împlinirii a 50 de ani de rezistență a Universității Lucian Blaga din Sibiu. A fost un pretext șiret de a ne arăta că o sprijină pe Astrid Fodor în demersul acesteia de a rămîne primar în pofida Legii. În acest scop, Klaus Iohannis s-a adresat lui Astrid Fodor cu „doamna primar general Astrid Fodor, care luptă cu succes să țină Sibiul la un nivel foarte sus”.

Pe 27 octombrie 2020, Tribunalul Sibiu a respins sentința judecătoriei Sibiu.
Astrid Fodor a fost validată ca primar al Sibiului.
Asta deși Legea spune clar că o persoană declarată de justiție ca vinovată de incompatibilitate n-are dreptul să fie aleasă într-o funcție publică, drept sancțiune, timp de 3 ani.

Ce înseamnă să ai un Înalt Protector?
Lege, ANI, lupta împotriva corupției devin fleacuri.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă în cauză nu era o Pupilă.
Ce-ar mai fi spumegat Klaus Iohannis împotriva  unui politician care nu știe să se retragă la timp!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Cazul Astrid Fodor sau ce înseamnă să fii Pupila Președintelui”

  • Am revazut interviul cu Silviu Predoiu. Recomand aceasta, ca pe un exercitiu necesar, dat fiind complexitatea personajului si a deciziei lui, de a intra in politica. Ma intrebam foarte serios, daca nu este cazul sa boicotez alegerile din 6 dec. Cred totusi, ca ar fi mai productiv sa participam toti cei care ne am gandit la strategia mai sus amintita. Charisma unui astfel de „om politic” – de acum, poate intr adevar sa manipuleze multa lume instruita. Totusi, daca mergem pe rationamentul asta (sunt atatia generali in statul paralel, activi in tot felu de servicii – care pun presedinti de tara, manipuleaza alegeri si fac jocuri peste capul natiunilor din care provin), nu prea mai avem unde sa ajungem. Cred ca trebuie sa privim cu atentie, in perioada urmatoare, prestatia Pro Romania si in mod special al „sefului operativ” al acestui partid.

  • De Iohannis Voda Caragea stim deja ce i cu el,deja e plictisitor sa vorbesti de el.Mai interesant este ce va iesi dupa 3 noiembrie la Amerloci,sunt tare curios.Am asa o nedumerire,desi Joe Biden este favorit la a castiga in viziunea mea ,exista sanse sa castige Trump,ei bine nedumerirea mea este,in cazul in care va castiga Trump,de ce oare Democratii americani au insistat cu Biden(care este si prea batran si cu starea de sanatate slaba,si cu anumite probleme de integritate,daca e sa ne raportam la afacerile fiului sau Hunter) sa fie candidatul lor,candidat care poate fi atacabil de tabara Trumpista si are vulnerabilitati,cand puteau veni cu un candidat mai tanar,mai robust fizic,fara problemele de integritate ale familiei Biden,un om care sa poata prelua conducerea SUA in plina forta(ma gandesc la un Andrew Cuomo,sau altii de genul),decat cu Biden??? Oare Democratii americani chiar vor sa castige presedentia SUA,sau de fapt fac jocul de tip PSD ,stiind ca dupa pandemie vine adevaratul greu(adica megacriza economica post pandemica care va fi cumplita) ❓ ❓ :?:Este posibil ca si Democratii americani sa vrea sa l lase pe Trump cu Republicanii lui inca un mandat ca sa si rupa gatul de tot in marea criza economica care va veni post pandemie,in timp ce ei vor sa ramana in opozitie ca sa”toace”puterea care trebuie sa tina vaporul in uragan??? Oare Democratii americani fac precum PSD care il va lasa pe Orban si pe liberali sa castige alegerile din 6 Decembrie ca sa guverneze in timpul crizei economice grave post Covid ,ca sa si rupa gatu definitiv in aceasta criza??? Daca Trump castiga ne putem pune aceste intrebari.Mai ales ca greul de abia acum incepe,Covid e inceputul,dar consecintele economice vor fi mult mai grave in anii ce vin(de frica virusului oamenii stau prin case,dar dupa marea vaccinare,vor prinde tupeu oamenii si vor iesi pe strazi datorita situatiei economice precare si atunci va fi vai de cei care vor guverna atunci,si smecherii vor sta in opozitie sa „toace” de pe margine).

  • biserica ortodoxa e zgandarita:)
    daca ea reactioneaza, fapta ei va fi definita, iute!, ca actiune:))
    iar in fata oricarei actiuni, se stie!,…se manifesta reactiunea! care intotdeauna pare a fi ceva de bun-simt! :)))

    deci biserica ortodoxa e zgandarita pentru ca ea, ca urmare a reactiunii manifestate in fata zganderelii…sa fie supusa unor reactiuni:)),
    care insa, pina la urma…destabilizeaza suplimentar dinamici care…oricum sint asa, ca urmare a Revolutiei Mondiale…
    de unde rezulta ca raspunsul lui daniel a fost chiar…tare:)), ca… l-a lasat pe Dumnezeu sa raspunda:))

    romanii sint niste pacatosi! mari de tot!:))
    insa asa pacatosi mari cum sint,…mai trec si pe la biserica!:))), unde pesemne ca se manifesta tot asa, ca pacatosii!:))), insa o fac in biserica…

    unii au tendinta, atunci cind ii privesc pe romani, sa-i vada niste pacatosi sadea, insa uita sa priveasca si cealalta fata a monedei, atractia catre biserica, catre Cer…
    iar pentru ca sint pacatosi, privesc spre Cer cu stangacia proprie pacatosilor, cum altfel!:)))

    insa io zic sa retinem esenta: privesc spre Cer.

    unii zic asa: iaaaaute-i si pastia!:)), se duc la biserica dar….doaaamne ce pacatosi sadea sint! …ce degradant!
    :)))) :)))))))

    e, uite…, fix asta e esenta romanului.

    toti cei care cauta sfinti pe Pamant, vor da exclusiv de Drac!

    sfintii nu sint ai Pamantului, ci ai Cerului, deci…in mod absolut!, pe Pamant exista exclusiv pacatosi,
    Calea catre…sfintenie…e stramta rau, iar pe ea pasesti…pasind dincolo de…Pamantul ce esti!:)

    daca cineva ar striga incolonaaaa…rea!:))), in fata lui, a tuturor ortodocsilor din tara asta, s-ar trezi cu o mare de pacatosi sadea!:)))
    dci iata cum se pot incolona…astia, ai neamului,…toti!, daca vine unu si cheama! toti pacatosii…la apel!:))) :))))

    prin urmare…unitatea! neamului se manifesta prin inchegarea tuturor pacatosilor neamului in jurul unui pacatos…mai mare!:))))

    daca vei chema, paici, sfinti, la apel, …cei care ti vor raspunde sint fix…dracii!:)))))))))

    in timp ce sfintii lui Dumnezeu sint in Cer, sfintii dracului sint pe Pamant!,
    deci…sa se stie ce se gaseste daca ceea ce se cauta sint…sfintii pe Pamant!
    :)))))))

    • diferenta dintre pacatosii care se simt pacatosi
      si pacatosii care se simt sfinti
      e fix diferenta dintre Vesnicie si Nemurire.

      • in curind…creca
        o sa ma duc la Daniel si o sa i zic asa:
        a venit vremea sa mi daruiesti Darul pe care tu insuti l-ai primit asa de la insusi Hristos!:)))
        adica o sa ma repet!

        :))))

  • Nu vrem penali in functii publice, daca ii cheama Dragnea.
    Altfel vrem! 🙂

  • Ca la noi la nimenea!
    Maestre nu ati vorbit de omul zilei de ieri patriarhul Daniel. Merita mai multa atentie decat dna cu pricina!

    • Avem presedinte autoritar,partid Prezidential,vom avea si Parlamentul Sau(Duma Prezidentiala) dupa 6 Decembrie,acum vrem si Ayatollah,ce naiba mai incarcam organigrama???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *