Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ceauşescu îşi atrage ura aşa-numitei aristocraţii a nomenklaturii staliniste

1) Prima îşi are izvorul într-o idee găsită în volumul lui Nicolae Breban: Aventurierii politicii româneşti.

Şi anume că, în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, fostul conducător reuşise să-şi atragă ura unei aşa-numite aristocraţii a nomenklaturii staliniste. Alexandru Bârlădeanu, Silviu Brucan şi alţii asemenea acestora, fuseseră scoşi din şefii de Nicolae Ceauşescu în cadrul procesului de destalinizare a României. Bătrînii stalinişti, formaţi la şcoala Moscovei, se considerau însă gardienii marxism-leninismului autentic. De pe această poziţie, ei n-au văzut cu ochi buni, încă din 1965, depărtarea lui Ceauşescu de dogmatismul stalinist, dar mai ales, rebeliunea acestuia faţă de Moscova, rămasă pentru cadavrele staliniste, drept Mecca a dictaturii proletariatului.

Nici unul dintre ei nu ajunsese în faţa Plutonului de execuţie. Mai mult, din punct de vedere material, continuau să se bucure de privilegiile nomenklaturii, ba chiar şi de nişte funcţii mărunte, dar funcţii, totuşi. Lor însă, încredinţaţi că li se cuvine – prin stagiul în ilegalitate sau la şcoala Moscovei – posturi de prim-rang, situaţia li se părea de proporţiile unei pedepsiri nedrepte. Printr-o astfel de credinţă se explică strădania lui Ion Iliescu după decembrie 1989 de a înfăţişa trimiterea la Timiş, din 1971, sau la editură, din 1984, ca o sancţiune înfricoşătoare.

E ciudat cum opinia publică postdecembristă nu s-a întrebat, martoră a lamentărilor lui Ion Iliescu:
— Bine, bine, domnule Preşedinte al României zise şi pluraliste, dar dumneavoastră s-ar fi cuvenit să vă bucuraţi de scoaterea din cercul Puterii de decizie a Dictaturii, ba chiar să şi cereţi plecarea în producţie ca simplu inginer!

Nu de alta, dar din cîte înţelegem acum, împărtăşeaţi idealuri capitaliste chiar de cînd eraţi secretar al C.C. al PCR!

2) A doua mi-a venit întîmplător, pe cînd număram paginile scrise. Unui paragraf îi pusesem titlul Baronii partidului îi luaseră la ochi. Prin Baroni înţelesesem, la vremea conceperii eseului, bătrînii activişti, moşteniţi de Ceauşescu de la Dej, unii de real folos în alegerea ca prim-secretar, după moartea antecesorului. Iliescu făcea parte dintre oamenii tineri promovaţi de Ceauşescu în detrimentul fostei echipe. Ambiţios, favorit al noului Şef, Iliescu ajunsese să trezească enervări baronilor, mai ales că noua stea PCR îşi luase lumea-n cap niţel.

Asta e teza paragrafului cu baronii.
Chiar şi fără să-l citesc, îmi dau seama deodată – şi mă pregătesc să notez asta – că situaţia lui Ion Iliescu din 1971 nu diferea de cea a tuturor tinerilor din partidele postdecembriste, descoperiţi şi afirmaţi de Liderii Supremi în ambiţia lor de a-şi face o echipă proprie. În multe cazuri – şi pe fondul greşelilor comise din prea multă nerăbdare – aceşti tineri sînt lucraţi atît de bine de baroni încît Şeful se vede obligat, pînă la urmă, să-l sacrifice.

Temporar sau pentru totdeauna n-are importanţă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

5 comentarii pentru articolul „Ceauşescu îşi atrage ura aşa-numitei aristocraţii a nomenklaturii staliniste”

  • Maestre ,tutunul dauneaza grav sanatatii.

  • ehei domnule cristoiu; il avm pe ceausescu acm prite noi,si el se numeste ponta.a-ti observat ce se intampla in ultimul tip?”” justita a inceput sa fuctioneze decad au veni noi la putere”” si eu daca as-i vrea sa ajung presedite ,as-i vrea sa scap de baroni lui nastase si sa-mi aduc baroni mei.

  • E BINE CA V-ATI DUMIRIT CHIAR SI ACUM MAESTRE !… Dupa 24 de ani de la caderea dictatorului ! „LEGENDA” de fatada proletcultista facuta lui Ion Ilici Iliescu era cultivata cu mare atentie in interiorul nomenklaturii prin intermediul „abilitatiilor” Securitatii a ofiterilor indoctrinati si specializati in „chestiunea dizidentiei” ! Vechiul „plan Valev” functioneaza si azi si operatiunile tip „Vorkuta” n-au incetat ! Deunazi , la ceas de seara , m-am intalnit cu un „dizident” din sistem care m-a facut sa-mi inghete gandurile acum in prag de primavara ! Tocmai a sosit din zona transnistreana – via Basarabia si m-a sesizat ca treaba aia de care s-a legat Traian Basescu …”cu gurile Dunarii” si reocuparea Lituaniei , Estoniei si Letoniei nu ar fi tocmai o gogoasa asa aruncata peste gardul N.A.T.O. in tarina noastra strabuna !(?) Am sesizat si fluxul de stiri „facut in fel si chip” insa „dizidentul” a precizat faptul ca „(…) Putin e grozav si isi urmeaza cu precizie planul de refacere a intereselor in fostul spatiu ex-sovietic al fostei U.R.S.S. (…) ” ! M-a mai avertizat cu privire la sindicate … atat cele din Ukraina si Basarabia dar si de pe la noi ! Inca n-am scos materialul de pe reportofon dar … deocamdata „no comment” ! Eu am atras atentia cu niscaiva zile in urma ca …Putin nu se va opri ! Ramane de vazut … care-i faza urmatoare ! Desi lucrurile par a fi insailate … in realitate sunt atinse „cu precizie germana si tehnica americana” … Romania abia scoate oile din saivane … cu gand de a ajunge la pasunile alpine ! In rest numai de bine … Cu drag,onoare si consideratie … *MultaViata* *Lupul*Alb*GetoDac* *Vicentiu*I*Voiculescu* *Zamolxienii*Zegetini*

  • Ceausescu dictator,o prostie cit casa,Trujilo dictator(„beti apa de la acest izvor datorita presedintelui Trujillo;Trujillo pe Pământ, Dumnezeu în Rai”).Arunca rivalii din avion fara parasuta.Iliescu mutat la Timisoara,era in „raiul” Romaniei numai daca va ginditi la Comtim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *