Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Chestiunea africană prinsă între: ruși, chinezi și Occident

Nu a fost nicio surpriză faptul că, statele africane au fost extrem de divizate în legătură cu votul ONU împotriva Federației Ruse. Nouăsprezece state africane s-au abținut. Mali, Republica Centrafricană, Etiopia, Republica Congo, Africa de Sud, Sudan, Uganda și Zimbabwe s-au numărat printre țările africane care s-au abținut. Interesant este faptul că până și Eritreea (care a votat anterior pentru respingerea unei rezoluții ONU care condamna invazia rusă în Ucraina) s-a abținut. Trei dintre statele care s-au abținut l-au găzduit pe șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în timpul turneului său în regiune din luna iulie. Burkina Faso, Camerun, Guineea Ecuatorială și Sao Tome au fost state absente de la adunare. Adunarea Generală a celor 193 de state membre se reunise în cadrul unei reuniuni de urgență. Adunarea a adoptat rezoluția cu 143 de voturi pentru, cinci împotrivă (Federația Rusă, Coreea de Nord, Belarus, Siria și Nicaragua) și 35 de abțineri, printre care China, India, Pakistan și Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite. Tot la începutul acestei luni, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a efectuat un turneu în Africa în încercarea de a contracara influența Rusiei pe continent. Scopul a fost acela de a-i convinge pe lideri să sprijine Kievul. El a fost nevoit să își scurteze vizita după ce Moscova și-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei. Sau după ce a văzut că nu prea are succes.

Altă știre interesantă. La data de 1 octombrie, demonstrațiile s-au înmulțit în Burkina-Faso, ca urmare a loviturii de stat care l-a adus la putere pe căpitanul Ibrahim Traoré, care l-a înlăturat pe locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, el însuși autorul unei lovituri de stat cu opt luni mai devreme. Clădirile franceze, inclusiv ambasada Franței și institutele franceze din Ouagadougou și Bobo-Dioulasso, al doilea oraș ca mărime al țării, au fost atacate de către demonstranții care au acuzat Parisul că îl protejează pe locotenent-colonelul Damiba, a cărui plecare o cereau. În Ouagadougou, strada care duce la Institutul Francez a fost plină de cioburi de sticlă, calculatoare sparte și aparate de aer condiționat arse. Mai multe detalii: aici https://www.africanews.com/2022/10/13/burkina-faso-french-institute-vandalized-during-anti-coup-demonstrations/

Ce detalii interesante putem să mai subliniem în continuare? Faptul că, Africa depinde acum de Federația Rusă pentru cel puțin 40 la sută din aprovizionarea sa cu cereale. Contractorii privați Wagner sunt preferați în locul militarilor francezi și contractorilor privați occidentali. Să exiști devine din ce în ce mai scump, iar în unele state nici măcar nu mai trăiești. Iar totul pentru ce și pentru cine? Pentru lupta dintre marile puteri pentru a forma o Nouă Ordine Internațională și pentru politicienii și cei care îi susțin. Legat de factorii de decizie sponsorizați de către afaceriști, cei din urmă vor fi cei dintâi? Ori sunt deja?

Fotografie: GIS


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Chestiunea africană prinsă între: ruși, chinezi și Occident”

  • capitalismu(elitele vestice)
    i-au bagat la concurenta cu mega-image, cu lidl, cu kaufland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *