Lozinci cu şi din Che Guevara îţi sar în ochi peste tot în Havana, dar şi pe autostrada Pinar del Rio-Santiago de Cuba. Peste nemiloasa exploatare a lui Che dăm şi în Tîrgul de vechituri din Havana, spaţiu rezervat exclusiv economiei capitaliste de piaţă. Ceea ce înseamnă că Ernesto Che Guevara e unul dintre cele mai competitive produse cubaneze, înaintea zahărului şi la egalitate cu fetele de pe faleză. Tîrgul se află undeva pe Malecon. Ca să ajungem din Havana Veche, unde ne-am oprit de dimineaţă, trebuie să ocolim. O barieră pe care scrie PNR (Poliţia Naţională Revoluţionară) baricadează drumul neaveniţilor spre Tribuna Abierta Antiimperialista, aşezată dinadins faţă în faţă cu Oficiul de interese al SUA. Fiind duminică dimineaţă, Tribuna Abierta e în toi. Noi nu mergem însă ca să protestăm împotriva imperialismului american. Noi mergem la tîrgul de vechituri. Găseşti în incinta strîmtă, ocrotită de cîteva bare de metal, de toate: de la papuci pînă la bucăţi de gheaţă. Se vînd: galoane din scoici, cu pînzele din intestin de peşte oceanic, statuete din mahon, pantofi din piele de Cuba, hanorace din bumbac, pălării de colonialist alungat pentru totdeauna de Revoluţia biruitoare, macete de defrişat jungla, dar şi de tăiat gîtul ciocoilor, cutii de lemn pentru trabuce, tratate de alchimie, suporturi din lemn pentru Havana Club, imitînd o ramură proaspăt retezată.
Surprinzător, poate, pentru ageamii într-ale Cubei, în acest tîrg de vechituri, marcat de capitalismul adevărat şi de plăţile în dolari, produsul Che Guevara e printre cele mai bogat reprezentante. Uriaşe căni de lemn, al căror mîner e lipit cu clei de palmier, oglindind portretul faimosului bărbat, tabachere revoluţionare din lemn, surprinzîndu-l într-o luntre care stă pe loc, scrumiere avînd pictate pe fund chipul lui Che Guevara şi îndemnul Hasta la victoria siempre!, ceasuri cu Che Guevara, chibrituri cu Che Guevara, ba chiar şi păpuşi ţinînd în gură trabucul de guerillero. Se vînd pe rupte şi T-Shirt-uri cu El Comandante. Un T-Shirt cu poza lui Che costă 15 dolari. Un poster mare, reproducînd profilul de pe faţada Ministerului de Interne, face 20 de dolari.
Ceva profit se scoate, culmea! şi din embargoul american.
Poţi găsi, nu numai aici, T-Shirturi (20 dolari) prin care se protestează împotriva embargoului dar şi bare de protecţie auto (pe care scrie Lăsaţi Cuba să trăiască! Puneţi capăt embargoului!), pentru care trebuie să dai 5 dolari, taşcă (30 dolari).
E rentabil cand e pe tricoul lui ponta,si poate,in imaginatia comunista a dumitale