Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd generalii români se plîng rușilor c-au suferit pe vremea dictaturii fasciste

1. Recitind Jurnalul lui Constantin Sănătescu pentru Conspiraţia generalilor împotriva Mareşalului, descopăr, consemnat în 29 decembrie 1944:

„Am luat parte la şedinţa Consiliului Superior al Oştirii, care a fost convocată spre a examina următorul caz, foarte curios: comisia rusă a trimis Ministerului de Război o adresă prin care cere să se cerceteze situaţia următorilor generali, pentru a fi reintegraţi în armată: Constantinescu Haralambie din artilerie; Şerpescu Benedict din infanterie; Enescu Ştefan din artilerie; Gomoescu Gheorghe din intendenţă. Aceşti ofiţeri generali lipsiţi de demnitate au reclamat comisiei ruseşti că ei au fost scoşi din armată pe nedrept de regimurile de dictatură.

Analizînd situaţia fiecăruia, am văzut că: primul a ieşit din armată fiind pensionat, căci atinsese limita de vîrstă prescrisă de lege; al doilea şi-a dat demisia de bunăvoie; al treilea a avut purtare urîtă în străinătate, cu ocazia unei vizite; al patrulea a fost scos pentru abuz de putere şi nepricepere bine constatată în conducerea serviciului.
Am răspuns comisiei ruseşti că reclamaţia ofiţerilor este neîntemeiată şi că vor să profite, arătînd şi toată documentarea”.

Carevasăzică, respectivii s-au plîns ruşilor că suferiseră pe vremea dictaturii şi, în consecinţă, cereau să li se facă dreptate.
Nu mă pot stăpîni să nu zîmbesc. În scris, desigur. În realitate rămîn serios.

Chestia asta cu suferitul sub odioasa dictatură s-a repetat, aproape trasă la indigo, după decembrie 1989.
Pînă şi azi, mai sînt găinari (în sens propriu, ei furînd găini) condamnaţi pe vremea lui Ceauşescu, care-şi fac un titlu de legendă din faptul că ar fi suferit, vezi Doamne! în regimul trecut.

Anticomunismul otova a împiedicat selecţia firească, reclamată de bunul simţ, a cazurilor de inşi nedreptăţiţi.
În judecarea pretenţiilor de reabilitare şi, prin asta, de pricopsire pe seama trecutului, ar fi fost normal să se discearnă între pedepsele pentru infracţiuni reale şi pedepsele pentru infracţiuni imaginare, între nedreptatea de care e responsabilă, de obicei, birocraţia şi nedreptatea de care e responsabilă dictatura politică.

Scriam mai sus, nu întîmplător, aproape trasă la indigo şi nu trasă la indigo.
Spre deosebire de perioada post-antonesciană, cînd se mai întîlneau şi reacţii de bun simţ, precum cea a lui Constantin Sănătescu, perioada post-ceauşistă a dat crezare publică pretenţiilor celor condamnaţi pentru găinării de a fi suferit „Ororile dictaturii”.

2. Trustul Universul se remarcă în presa interbelică și prin inițiative care depășesc granițele scrisului la gazetă. Subscripiția pentru diferite cauze publice e una dintre multele inițiative. În 1924 Stelian Popescu deschide lista de subscripție pentru construirea unei Case a studenților la București, actuala Casă a studenților. Potrivit mărturiilor din epocă, pe șantier au lucrat zi și noapte studenți legionari. Refugiații din Basarabia și Bucovina de Nord, după Dictatul de la Moscova din noaptea de 26 spre 27 iunie 1940 constituie una din marile probleme ale României din vara de coșmar a Istoriei românești. Universul din 5 iulie 1940 anunță lansarea unei liste de subscripție.

„PENTRU FRAŢII BASARABENI ŞI BUCOVINENI IN REFUGIU
Subscripţia ziarului «Universul»
Cunoaştem astăzi cu toţii, toată tragedia fraţilor basarabeni şi bucovineni smulși pe negândite de vitregia soartei, de la căminurile lor.
Mii de familii pribegesc fără să aibă adăpostul, hrana, ori posibilităţile de muncă, asigurate.
Solidaritatea românească s’a manifestat şi de data aceasta şi multe suferinţe au fost vremelnic alinate.

Sunt încă multe de făcut în acest domeniu! O operă de ajutorare demnă şi grabnică trebuie înfăp­tuită, şi în acest scop facem apel la simţămintele cititorilor noştri, cari, suntem siguri că vor răspunde cu generozitatea pornită din suflet de român, de creştin şi de frate!
«Universul» se înscrie cu suma de lei … 100.000
Stelian Popescu, directorul ziarului „Universul” … 50.000”

Cercetînd presa de la vremea respectivă, am aflat cam care era valoarea celor 50 000 lei dați de mogulul Stelian Popescu. Iată cîteva exemple din Unversul:

Universul, nr. 183, sâmbătă, 6 iulie 1940, pag. 4:
„În Obor au sosit 36 care cu ce­reale. S’au plătit: porumbul led 430— 460 suta kg., porumbul avariat lei 400—420 şi grâul lei 540 suta kg.”
(50 000 lei = 9260 kg de grâu sau 10 870 kg de porumb)

Universul, nr.185, luni, 8 iulie 1940, pag. 10:
„SINAIA închiriez 2 camere mari parter bucătărie, mobilate lei 15.000, tot sezonul. Informaţiuni Pavel Buzeşti 1, Telefon 5.47.79.”
(50 000 lei = închirierea apartamentului acesta pentru trei sezoane și ceva)

Universul, nr.187, miercuri, 10 iulie 1940, pag. 8:
„Farmacia La Traian Sulina angajează imediat farmacistă 4.000 lunar. Adresaţi direct.”
(50 000 lei = salariul pe un an al unei farmaciste)

Universul, nr. 191, duminică, 14 iulie 1940, pag. 10:
„VÂND Ford ga­briolet-sport 1929, 2 locuri în bună stare plus 6 cau­ciucuri, preţ fix 45 000. Telefon 3.84.95.”

Universul, nr. 192, luni, 15 iulie 1940, pag. 12:
„CUMPĂR garsonieră. Oferă 100.000. bani gata. Ziar O. 72”
(50 000 lei = jumătate de garsonieră).

Mogulul Stelian Popescu a donat așadar fraților basarabeni salariul unei farmaciste pe un an.

Zilnic, din acest moment, ziarul publică pe prima pagină numele celor care subscriu împreună cu suma. Cităm de dragul amănuntului care face Istoria:

  • Constantin Tănase, 3000 lei.
  • Academia Română, 200 000 lei.
  • Dumitru Mociorniță, 50 000 lei.
  • Un anonim, 21 000 lei.

Deși aparent fără nici o legătură cu gazetăria, astfel de inițiative contribuie la creșterea autorității ziarului și chiar a tirajului. Mulți inși cumpără ziarul pentru a vedea cine și cît a contrubuit. Prin asumarea unor responsabilități civice ziarul se apropie tot mai mult de cetățeni, de cititori, adică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Cînd generalii români se plîng rușilor c-au suferit pe vremea dictaturii fasciste”

  • Cioclii pandemiei Arafat si Musta au fost inlocuiti de cioclii razboiului Radu Tudor si Geoana. Primii se bucurau cand anuntau sanctiuni cat mai dure, ceilalti doi au vise erotice cu razboaie, tancuri si avioane. Niste oameni zdraveni la cap nu gasim sa fie promovati la tv? Gen Cristoiu si Adrian Marinescu. Fara isterii, fara patetisme, fara urlete si racnete…..doar fapte si analize la rece.

  • acestea sint Vremurile Maestrilor

  • Maparea Viitorului inseamna cam asa, …in fapt inseamna cam ce se intimpla in ‘proiectul Ucraina’.
    definesti un efect si apoi cauze care intra in armonie il implinesc. ( deci mai intai e…efectul si dupaia cauza 🙂 )
    se prea poate ca ‘proiectul Ucraina’ sa fie prima manifestare publica a folosirii Logicii de catre Civilizatie ( logicii, adica a ambelor valente: ‘cauza-efect’ SI ‘efect-cauza’

    abia asta e ‘razboiul’ purtat la Nivelul Vremurilor. ( caz in care Definitia ‘razboiului’ se modifica brusc )

    ––
    ‘Maparea Viitorului’, chestie deloc noua, ea s-a mai manifestat, am tot povestit despre ea, poarta cu sine potentialul unei dinamici implacabile,
    pentru ca, pentru prima data in mod oficial, Efectul, adica ‘razboiul din Ucraina’, devine Cauza,
    moment in care clasicele ‘cauze’ care ar fi putut duce la manifestarea ‘razboiului in Ucraina’ devin simple…’efecte’, simple insa implacabile.

    este evident ca Rusia cunoaste jocul, insa pentru ca nu-l poate evita se prea poate sa foloseasca…tehnici aikido :)))

  • tot asa cum Marea Revolutie a inceput cu un soi de ‘nonactiune’, care ulterior s-a metamorfozat in ‘pandemia de covid’, devenind o ‘actiune mondiala’,
    faptul ca ‘razboiul din Ucraina’ poate incepe tot cu un soi de ‘nonactiune’ ne spune ca ‘razboiul din Ucraina poate deveneni unul care poate fi asimilat unuia real’ si se poate metamorfoza, la rindul lui, intr o ‘pandemie’, insa mai cu seama intr una…de efecte ( ale razboiului, nu o pandemie a razboiului )

    Marea Revolutie foloseste ca generatoare de energie pandemiile ( care infecteaza toate sistemele sociale, tinta fiind demolarea lor plenara, insa controlata, si inlocuirea acestora cu noi-noute sisteme sociale, potrivite nivelului de dezvoltare pe care se manifesta acum Civilizatia ),
    prin urmare orice dinamica in stare sa sustina o manifestare pandemica trebuie trecuta direct pe lista pandemiilor care au ca tinta demolarea sistemelor sociale. ( de unde rezulta ca felul in care se manifesta pandemia de covid poate fi definita ca istoric al felului in care se manifesta pandemia de inflatie, etc )

    • pandemiile care vizeaza infectarea mortala a sistemelor sociale se vor ‘termina’ odata cu manifestarea Nou-Noutelor sisteme sociale.
      prin urmare ‘pandemia de covid’ se va ‘termina’ atunci si numai atunci cind ‘sistemele sociale vizate de aceasta vor ajunge…Cenusa, din aceasta ‘cenusa’ urmand a se naste…Noul Sistem Social ( ca pesemne ca va fi doar unul singur, care inegreaza intr un Intreg toate sistemele sociale actuale )

  • ‘starea’ potrivita vremurilor Marii Revolutii e ‘starea de revolutie mondiala’.
    insa e de bun-simt ca aceasta sa nu fie recunoscuta, prin urmare nici activata.

  • ‘Am trăit să o văd și pe asta: Războiul pe surse!’

    prin simpla anuntare a momentului de incepere a razboiului i-ai marit probabilitatile de implinire, iar intrarea in armonie a probabilitatilor poate insemna chiar manifestarea razboiului la ora precizata in anunt :)), caz in care e vorba nu despre un razboi pe surse ci despre un razboi aparut din flora spontana, adica el se manifesta, insa niciuna din partile implicate nu l-a inceput.
    tocmai de asta el se va si termina la fel de brusc cum a inceput, insa pina se termina pot fi initiate sanctiuni impotriva Rusiei, iar opinia publica va sustine demersul. ulterioarele influente in dinamica Lumii Mari doar sustin Marea Revolutie, asa ca aceasta posibilitate devine probabila.

    Marea Revolutie ( care e si singurul ‘razboi mondial’ care se mai poate manifesta la nivel mondial ) deja se manifesta, prin urmare ‘cazul Ucraina’ se cade a fi privit prin prisma acesteia, mai exact prin potentialul de plenara innoire pe care un astfel de eveniment il poate genera, or din aceasta perspectiva potentialul e colosal, pentru ca poate reconfigura dinamici in mod fundamental, demoland cu fulgi cu tot temelii care astazi par a fi…de nezdruncinat.

    • exista si ‘razboi mondial’ care vizeaza intreaga Creatie.
      iar el este chiar Marea Revolutie, adica Revolutia Sinelui,
      prin urmare in Marea Revolutie e implicat…tot Universul, chiar daca dinamica aferenta ar putea fi asimilata, poate, unei simple dinamici planetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *