Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Coaliția politico-mediatică Jos Gabriela Firea! s-a întărit cu o nouă forță: Victor Ponta

De ceva timp atît în scris, cît și oral – Jurnalul meu video, intervenții la televiziuni, interviurile de la cristoiuTv – susțin că marea bătălie a anului 2020, bătălie crucială, care va angaja nu numai forțele politice, dar și instituțiile de forță ale României, va fi cea pentru funcția de primar al Bucureștiului. Teoretic, confruntarea electorală de la București se înscrie în confruntarea electorală pentru locale. Alegerile locale sînt anunțate pentru data de 27 septembrie 2020. Ați auzit, ați citit pînă acum de bătălia pentru Iași, de bătălia pentru Timișoara, de bătălia pentru Cluj? Ar fi fost normal să auziți sau să citiți. La alegerile locale vor fi puse în joc funcțiile de primar din toate localitățile țării și funcțiile de președinți ai Consiliilor din toate județele. Practic, judecînd după atmosfera din spațiul public, alegerile locale se reduc la o singură confruntare electorală. Cea pentru București. Într-un text publicat pe cristoiublog.ro din 6 iulie 2020 scriam că anul acesta bătălia pentru București nu va fi bătălia pentru cine cîștigă alegerile, ci bătălia pentru cine le pierde:

„De regulă, în astfel de cazuri se spune Cine cîștigă Bucureștiul, cîștigă practic alegerile locale, chiar dacă pierde la scor în alte orașe mari. În cazul localelor din 2020, care se anunță a fi ținute pe 27 septembrie 2020, se poate spune altfel. Și anume: Cine pierde Bucureștiul, pierde localele chiar dacă învinge în multe alte orașe mari.

Desfășurarea evenimentelor din 6 iulie 2020 pînă azi mă obligă la o rectificare a aserțiunii. Voi spune acum clar, răspicat:
Cine pierde alegerile pe București pierde nu numai localele, dar și parlamentarele.

Din acest punct de vedere n-are importanță cui aparține candidatul care va cîștiga alegerile. Are importanță doar faptul ca Gabriela Firea să piardă alegerile. Bătălia pentru București e văzută de Ludovic Orban, de Klaus Iohannis, de Alianța USR-PLUS, de Sistemul instituțiilor de forță, de unitățile de lucru din Presă ale SRI, ca eliberarea Capitalei de Ciuma roșie. Cine a urmărit atent pozițiile față de confruntarea pentru București va fi observat că pentru PNL, pentru presa prezidențială, candidatul Nicușor Dan nu prea există. E mai mult decît semnificativ că la negocierile dintre PNL și USR pentru primăriile de sector, Nicușor Dan nu e invitat. Din toate punctele de vedere acest fapt e ciudat. Nicușor Dan se bate să ajungă primar general al Capitalei. Pentru realizarea Programului său el are nevoie de primari PNL și USR la toate sectoarele, de consiliul general și de consilii de sectoare. Cum să nu participe la negocieri vitale pentru chiar victoria sa? PNL București declară că-l susține pe Nicușor Dan. Da, dar în acțiunile electorale ale organizației conduse de Violeta Alexandru, Nicușor Dan e practic inexistent. Toate acțiunile electorale ale PNL vizează atacarea Gabrielei Firea. Accentul pus aproape exclusiv pe înfrîngerea Gabrielei Firea, trecerea în plan secund a personalității celui care îi va lua locul, dau seamă de o strategie electorală bine pusă la punct.

Asistăm la formarea unei Coaliții politico-mediatice Jos Gabriela Firea! asemănătoare celei din 2009, care a avut drept slogan Jos Traian Băsescu! Din cîte își amintesc mulți, pentru Coaliția politico-mediatică anti Băsescu n-avea importanță dacă alegerile vor fi cîștigate de Mircea Geoană sau de Crin Antonescu. Avea importanță ca Traian Băsescu să piardă. O astfel de Coaliție are marele avantaj că te poți înscrie în ea fără a pleda pentru unul sau altul dintre contracandidații celui care trebuie dărîmat. Traian Băsescu duce de ceva timp o campanie violentă împotriva Gabrielei Firea. Astfel el e scutit de a se pronunța în favoarea lui Nicușor Dan. Și nu numai pentru că Nicușor Dan nu e încă și candidatul PMP, ci și pentru că a-l susține pe Nicușor Dan implică riscuri, pe cînd a o ataca pe Gabriela Firea înseamnă a sluji Dreapta.

Duminică, 26 iulie 2020, Victor Ponta și Robert Negoiță au ținut o conferință de presă comună în care au anunțat înființarea Alianței Pro București 2020 alcătuită din PRO România și București 2020. Potrivit declarațiilor, cele două partide vor avea candidați comuni la Primăria Capitalei, la sectoare, dar și la Consiliul General al Municipiului București și la consiliile de sector.

Despre Victor Ponta se poate spune orice. Eu i-am spus cînd era mare și tare iresponsabilul vesel. În nici un moment n-am spus că e un politician prost. Din punct de vedere al șanselor Pro România la alegerile locale din București, alierea cu București 2020, un partid înființat de Robert Negoiță în grabă și pe șest, ca și cum s-ar fi întors cu spatele pentru a se încheia la prohab, e o glumă nesărată. Pro Romînia se vrea un partid alternativă la PSD. Pentru ca partidul lui Victor Ponta să devină pentru electoratul de Stînga o fascinație se impunea ca PRO România să meargă singur în alegeri. La un interviu de la cristoiuTv, Adrian Țuțuianu a explicat pe larg de ce PRO România trebuie să meargă singur la locale. Printre altele și pentru că astfel partidul își verifică forța electorală. Aș adăuga și faptul că, mergînd singur Pro România, își păstrează originalitatea de program, de politică. Admițînd că la București s-a renunțat la aceste principii, alierea cu orice alt partid decît cel al lui Robert Negoiță era cît de cît justificată. Cu un partid ca ADN al lui Cătălin Ivan sau RE: Start România a Ramonei Ioana Bruynseels, alierea ar fi adus întărirea notei de partid care face un altfel de politică. Dar cu partidul lui Robert Negoiță despre ce altfel de politică poate fi vorba? Robert Negoiță e un personaj compromis din toate punctele de vedere: moral, politic, intelectual . Poate că el ar fi cîștigat alegerile pentru sectorul 3. Ar fi contat calitățile sale de bun gospodar. Ca lider de partid Robert Negoiță e ca un eunuc din Haremul Măritului Padișah. Teoretic e bărbat. Practic nu e nici măcar femeie. Cine ar putea crede în partidul înființat de Robert Negoiță? A te alia cu partidul București 2020 e ca și cum ai da mîna cu un felinar stins.

De ce s-a aliat Victor Ponta cu Robert Negoiță?
Răspunsul îl dă gestul prin care Robert Negoiță a devenit adversar al Gabrielei Firea. Dacă ne gîndim la relațiile de familie dintre Robert Negoiță ți Gabriele Firea ne vom da seama că ruperea lui Robert Negoiță n-are nici o legătură cu bătălia pentru locale. În definitiv, Robert Negoiță putea cîștiga primăria sectorului 3 și fără a se delimita public de Gabriela Firea. Votul în cazul său depindea numai și numai de activitatea de pînă acum ca primar. Da, dar schimbarea lui Robert Negoiță a avut drept scop:

  1. Dezechilibrarea Gabrielei Firea prin gestul cuțitului înfipt în spate.
  2. Crearea posibilităților ca în cadrul campaniei Robert Negoiță să facă dezvăluiri incomode despre viața personală și familială a Gabrielei Firea.

Altfel spus, Robert Negoiță n-a făcut altceva decît să se înscrie în Coaliția împotriva Gabrielei Firea.
Alierea cu Victor Ponta dă campaniei angajate de Robert Negoiță împotriva Gabrielei Firea o forță semnificativă. Pe de o parte alianța cu Victor Ponta îl legitimează pe Robert Negoiță drept o persoană frecventabilă, una cu care nu te-ai teme să străbați împreună un parc pustiu la orele întunericului. Pe de alta, multe dintre acuzațiile lansate de Robert Negoiță vor fi preluate și amplificate de Victor Ponta. Nu de alta, dar așa cum a arătat Victor Ponta în declarațiile de presă de duminică, din acest moment Gabriela Firea îi este adversar electoral. Și dacă îi e dușman electoral n-ar fi nimic anapoda s-o atace preluînd dezvăluirile aliatului Robert Negoiță.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *