CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Companiile producătoare de roboți se pregătesc pentru următoarea pandemie

Pe măsură ce nenumărate întreprinderi au fost forțate să închidă, companiile producătoare de roboți s-au trezit într-o situație neobișnuită. Multe companii au înregistrat o creștere uriașă a numărului de comenzi. De atunci încoace, o adevărată armată de roboți a fost desfășurată în întreaga lume. Însă, cel puțin pentru moment, nu toți roboții funcționează în mod autonom, mulți dintre ei, de fapt, având nevoie de supraveghere umană directă, majoritatea limitându-se la sarcini simple și repetitive. Însă, acesta este doar începutul. Producătorii de roboți spun că experiența dobândită în timpul acestei desfășurări de probă va face ca viitoarele lor mașinării să fie mai inteligente și mai capabile. Un lucru dubios este reprezentat de faptul că extrem de multe site-uri și companii scriu deja despre cum ar putea fi capabili roboții să ne ajute în cazul următoarei pandemii. Știu deja ceva ce noi nu știm?

La Spitalul Popular Shenzhen Third People’s Hospital, din China, un robot numit Aimbot conduce pe holuri, impunând regulile privind măștile de față și de distanțare fizică și pulverizând dezinfectant. Autoritățile din mai multe țări au încercat să folosească drone pentru a impune măsuri de izolare și reguli de distanțare, dar eficacitatea acestor măsuri rămâne neclară. Este vorba de o preluare totală a controlului de către roboți, deoarece pe străzile și trotuarele a zeci de orașe din întreaga lume „au câștigat teren” roboții.  JD.com din China, una dintre cele mai mari companii de comerț electronic din țară, utilizează 20 de roboți pentru a transporta bunuri în Changsha, provincia Hunan, fiecare vehicul având 22 de compartimente separate, pe care clienții le deblochează cu ajutorul autentificării faciale. În Tunisia, poliția folosește un robot asemănător unui tanc pentru a patrula pe străzile capitalei, Tunis, verificând dacă cetățenii au permisiunea de a ieși în oraș pe durata nopții. Iar în Singapore, administrația parcului Bishan-Ang Moh Kio „a dat drumul” unui câine robot Spot, dezvoltat de către Boston Dynamics, pentru a căuta „infractori” (da, acesta este termenul folosit de către o parte din mass-media), care încalcă normele de distanțare fizică. Spot nu va lătra la aceștia, ci va reda mai degrabă un mesaj înregistrat care le va reaminti vizitatorilor parcului să păstreze distanța. Utilizarea, din ce în ce mai frecventă, a roboților va da naștere la mai multe preocupări etice, cum ar fi încrederea în sistem sau protecția datelor în interacțiunea cu robotul. Mai jos vă prezint o listă de întrebări referitoare la utilizarea roboților, și implicit, riscurile pe care le aduce o asemenea utilizare:

Autonomie: În ce măsură poate un robot să ia decizii fără control uman?
Înlocuirea și implicațiile sale pentru muncă: Sunt roboții utilizați pentru a economisi bani prin înlocuirea oamenilor?
Încredere și siguranță: Se poate avea „încredere” în robot? Cum poate un robot să garanteze siguranța utilizatorilor care interacționează cu el?
Confidențialitatea și protecția datelor: Ce date sunt colectate? Cum sunt stocate acestea? Cine are acces la ele?
Prezența socială – Gradul de „umanizare”: Cum se poate stabili o conexiune „socială” cu un robot?
Responsabilitate: Dacă robotul preia sarcini umane, cine este responsabil, în cele din urmă, pentru aceste sarcini?

Dezvoltarea următoarei generații de tehnologii de roboți de servicii va avea un impact semnificativ asupra productivității firmelor, asupra locurilor de muncă și asupra experienței cu clienții. În consecință, problema intervenției roboților va fi un subiect important pentru societatea noastră. Această revoluție uriașă ar trebui să fie însoțită de o înțelegere aprofundată a situației, care să includă punctele de vedere ale tuturor părților interesate. Este (încă) o activitate în curs de desfășurare, astfel încât putem să ne comunicăm punctele de vedere. Oare ne vor „fura” roboții locurile de muncă?

Fotografii: Colaj realizat de mine, sursa: spectrum.ieee.org


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *