Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Comuniştii au intuit momentul

Ascensiunea dictaturii comuniste în anii imediat postbelici a fost studiată şi după decembrie 1989. Textele dedicate acestei perioade vorbesc cu îndărătnicie despre rolul decisiv jucat de Armata Roşie. În Rusia, bolşevicii au cîştigat puterea, ca să spunem aşa, prin ei înşişi. Urmaşii lor, românii, n-ar fi avut cum s-o facă dacă nu era Yalta. Indiferent ce-ar fi întreprins partidele istorice, totul ar fi fost zadarnic. Jocurile erau deja făcute. O dovedeşte, printre altele, şi faptul că în Ungaria ascensiunea dictaturii a fost asemănătoare celei din România, deşi, la Budapesta, partidele democratice au cîştigat primele alegeri libere.

Corectă, teza are însă o gravă deficienţă. Descurajează orice radiografie serioasă a României imediat postbelice. Dacă instalarea dictaturii comuniste a fost o fatalitate, nu văd de ce am mai scrie despre epoca respectivă. Toate cărţile ar trebui să se rezume la o frază: Pentru că la Yalta lumea a fost împărţită în sfere de influenţă, comuniştii au ajuns la putere în România şi în celelalte ţări din Est. Fireşte, în Istorie nu există ce-ar fi fost dacă… Şi dacă ne-am juca puţin cu acest ce-ar fi fost dacă? Şi dacă, de exemplu, am pune între paranteze ocupaţia sovietică şi am radiografia bătălia politică dintre comunişti şi celelalte partide ca o bătălie în sine, neinfluenţată nici de ruşi, nici de americani? Rezultatul ar fi, prin implicaţiile economice, social-politice şi morale respective, o tulburătoare lecţie asupra prezentului.

Remarcăm astfel imensitatea problemelor care şedeau în faţa tuturor forţelor politice româneşti. Remarcăm, de asemenea, că, excepţie făcînd social-democraţii, nici o forţă politică a momentului nu lua în serios aceste probleme. Partidele istorice nu intuiau nevoia de schimbare. Ele se iluzionau că românii se puteau întoarce cu totul şi cu totul la anii dintre cele două războaie mondiale. Or, aşa ceva nu era posibil. România acelei perioade fusese o ţară bolnavă de politicianism. Nu întîmplător, dictatura lui Carol al II-lea a fost primită cu satisfacţie de cea mai mare parte a populaţiei. Venise momentul unui tratament dur, extrem de dur, menit a o scăpa de tumoarea politicianismului interbelic.

Războiul complicase aceste probleme. Mai mult, le adăugase altele noi. Dictatura antonesciană îi obişnuise pe români cu mîna de fier. Sporiseră lipsurile. Se adîncise prăpastia socială. Ca şi în alte ţări ale Europei, conflagraţia trecuse prin foc şi prin pară nu numai pe soldaţi, dar şi pe toţi românii. Din nefericire, politicienii autohtoni nu sesizează realităţile. PNŢ şi PNL nu-şi dau seama de caracterul excepţional al momentului. De deplasarea spre stînga a societăţii româneşti. O deplasare cu pronunţate note de bolşevizares. De antipatia cu care erau priviţi îmbogăţiţii de război. Cele două partide cred că totul va merge ca în anii interbelici: concentrarea exclusivă pe jocuri de culise, inclusiv cele uzate de Camarilă, accentul exclusiv pus pe politica de club.

E drept, comuniştii au învins cu sprijinul ruşilor. Privindu-le însă politica, nu putem să nu observăm, totuşi, momentele de superioritate faţă de partidele istorice în perceperea realităţii. Comuniştii sesizează, de exemplu, rolul determinant al străzii. Ei folosesc din plin demagogia populistă. Merg în întreprinderi, bocesc pe umărul lucrătorilor, caută să le demonstreze că sînt de-ai lor. O problemă gravă a momentului e cea a speculanţilor. Comuniştii sînt extrem de duri cu aceştia. Partidele istorice nu iau atitudine. Ele se cramponează de stricta respectare a regulilor cerute de economia de piaţă. De aceea protestează faţă de măsurile de forţă luate împotriva speculanţilor de către guvernul Groza. Masele, exasperate de spectacolul luxului ostentativ, lovite de lipsuri, le aplaudă.
Dacă n-ar fi fost Armata Roşie, comuniştii n-ar fi pus mîna pe putere. Dar, mai mult ca sigur, ar fi dat mari bătăi de cap partidelor istorice!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Comuniştii au intuit momentul”

  • Sferele de influență în Europa au fost „opera” comună a lui Churchill (inițiator al infamului târg) și Stalin. S-au stabilit, la Moscova, in seara primei zile a vizitei de peste o săptămână a premierului britanic, la 9 octombrie 1944 (când WSC a scris – pe o filă desprinsă din bloc-notesul sau, nicidecum pe un șervețel, cum tot spun necunoscătorii… -, sub ochii gazdelor, „documentul blestemat”, acela cu procentele de influență anglo-sovietice; in cazul României, ea a fost sacrificată de occidentali in partidă cu Grecia – sunt fapte arhiștiute). Declarația finala a Conferinței de la Ialta (4-11 febr. 1945) nu a făcut decât să confirme cele statuate in octombrie precedent. Acolo, Romania nu apare explicit ca subiect de discuție decât în contextul prezervării intereselor britanice în țară noastră. Concluzia: Moscova, oct. ’44, nu Ialta, febr. ’45. Dar, ca de obicei, mitul este mai persistent comparativ cu faptele istorice indubitabile.

    • Nici pe istorici, cu interese profesionale directe să știe și să propage asta, nu-i interesează adevărul! Ce să cereți de la noi, oamenii simpli!?

  • Este surprinzator cum toti cei ce discuta despre jaful cu vaccinurile, evita, ocolesc si minimalizeaza SPAGA, PARANDARATUL, COMISIONUL care a revenit fiecarui participant din GRUPUL INFRACTIONAL ORGANIZAT. Daca presa a fost mituita cu zeci de milioane de euro, daca pana si Catu s-a bagat intr-o reclama pro-vaccin, daca o haita dezlantuita a fortat incalcarea drepturilor fundamentale ale romanilor si a determinat adevarate traume copiilor, batranilor…ASTA A FOST PE BANI,DA? PROOAGANDA ASTA!
    IAR, CE SA VEZI, ACHIZITORII VACCINURILOR AU FACUT SERVICIUL PRO BONO! DIN DRAGOSTE PENTRU SANATATEA ROMANILOR. CONTURILE DIN ANUMITE TARI CU TRADITIE OFF-SHORE IN ASCUNDEREA BANILOR AU BUBUIT IN PANDEMIE…CA EXEMPLU VIATA DE DUPA PANDEMIE A UNORA DIN PROTAGONISTII VACCINARII SI ACHIZITIILOR NEBUNESTI S-A SCHIMBAT TOTAL…DE UNDE PUHOIUL DE BANI CARE A CAZUT PESTE VALERIU GHEORGHITA, SPRE EXEMPLU. DE A AJUNS SUBIECT DE CAN-CAN CU RELATIA LUI CU O ACTRITA. TOTI EVITA SA VORBEASCA DESPRE CAT AU LUAT PENTRU A PARTICIPA LA JAFUL ASTA?! Adica in afaceri, in constructii, in orice misca un bugetar apare un comision si o spaga, iar aici…a fost doar greseala, voluntariat politic, orientare gresita?! Mai, sa fie! CAT DIN BANII TARII AU AJUNS IN CONTURILE PARTICIPANTILOR LA JAF?! SA NU SPUNETI CA NU SE STIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *