Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Constituția – tîrfa de serviciu a lui Klaus Iohannis

Sub titlul inspirat din punct de vedere publicistic Înalt prea-călcătorul de Constituție, știripesurse.ro publică sub semnătura lui Cristi Șelaru unul dintre cele mai puternice articole din presa ultimului timp. Redacția a simțit nevoia să precizeze încă din titlu „Opinie”, semn al prudenței manifestate de întreaga presă cînd vine vorba de Klaus Iohannis, Stăpînul instituțiilor de forță din România lui 2019, de o ranchiună devastatoare pentru ficatul său și pentru statul de drept din România.

Textul semnalează în premieră o realitate asupra căreia presa noastră zisă și independentă s-a ocupat sporadic sau chiar de loc în cazul unităților militare condeiere:

„Viktor Orban, premierii Poloniei din ultimii ani, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko pălesc de invidie în fața reușitelor în materie de materie de călcare a Constituției pe care le-a săvîrșit-o pro-europeanul, pro-atlanticul și apărătorul Constituției, Klaus Iohannis. Niciunul dintre cei numiți mai sus nu are sentințe ale Curții Constituționale din țările lor că ar fi călcat legea fundamentală.”

Citatul se referă la ultima gravă încălcare a Constituției cu valoare de infracțiune la adresa Siguranței naționale:
Refuzul de a transpune în practică o decizie a Curții Constituționale.
Fapt pe care, așa cum corect sesizează confratele nostru, nu și l-a îngăduit nici măcar Aleksandr Lukașenko.

Încălcările Constituției de către președintele României în cei cinci ani de mandat sînt însă mult mai multe și mai grave.
Putem spune astfel, fără riscul de a greși, că singura realizare a lui Klaus Iohannis în cei cinci ani de mandat e încălcarea Constituției.
Și nu sporadic, ci constant.
Și nu pe șes, ci fățiș, ostentativ, gen, mă doare-n cot de acuzația c-o calc în picioare, ce-o să-mi faceți, o să-mi luați caii de la bicicleta cu care mă duceam pe vremuri la mîndruța Carmen de la Sibiu?!

Și dacă n-a pățit nimic, dacă nici măcar n-a fost supus unei amenințări cu suspendarea, e mai mult ca sigur că următorii cinci ani de mandat, garantați lui Klaus Iohannis de Instituțiile de forță, în frunte cu Serviciile secrete, vor fi cei ai unor incredibile abuzuri anticonstituționale din partea lui Klaus Iohannis. Dacă în primul mandat, cel în care președintele a avut grija examenului care e confirmarea la prezidențiale, Klaus Iohannis și-a făcut de cap, tratînd Constituția ca pe o tîrfă de serviciu, ce ne putem aștepta în al doilea mandat, cînd el va fi scutit de această grijă și mai ales cînd va avea Guvernul Meu?

Axat doar pe încălcarea Constituție prin sfidarea deciziilor CCR, comentariul nu trece în revistă lungile încălcări ale Constituției de către Klaus Iohannis:
De la coborîrea în stradă, pentru a incita mulțimea să protesteze împotriva Guvernului, pînă la asumarea posturii de lider al unui partid politic.
Klaus Iohannis a încălcat Constituția doar ștergîndu-se la fund cu deciziile CCR?
Nici vorbă.
În cei cinci ani de Mandat sînt zeci de încălcări flagrante ale Constituției.
În discursurile de după Moțiune el și a asumat intervenția fățișă pentru a impune Parlamentului un vot de trecere a Moțiunii.

Ludovic Orban a susținut asta public și chiar i-a mulțumit președintelui pentru intervenția sa anticonstituțională.
„Eu sunt convins că președintele României a purtat discuții cu toți actorii politici implicați în această reușită și că a avut o influență extrem de importantă.”, a spus Ludovic Orban joi, 10 octombrie seara, la România Tv, după trecerea Moțiunii de cenzură.

Ce treabă are președintele cu soarta unei Moțiuni?
Soarta unei Moțiuni e atributul strict al Parlamentului.
Klaus Iohannis putea fi cît de cît prudent, chiar dacă în secret s-ar fi întîlnit cu liderii partidelor de care depindea succesul Moțiunii.
Putea să spună Sper ca Moțiunea să treacă sau Din cîte a declarat Ludovic Orban, șeful PNL, care negociază votul la Moțiune cu liderii altor partide sînt șanse ca Moțiunea să treacă. Pe acest fond Klaus Iohannis putea chiar să danseze Sirtaki, ca în filmul Zorba Grecul. Nu putea, fără a sfida Constituția, să declare înainte de Moțiune că PNL trebuie să se pregătească de guvernare, iar după Moțiune să-și asume fățiș, fără mimimă prudență, succesul Moțiunii.

După Moțiune Klaus Iohannis a declarat solemn că noul Guvern nu va tăia pensiile și salariile.
Dincolo de nerozia de a răspîndi și mai abitir prin declarația asta șoaptele PSD că vor fi tăiate pensiile și salariile, angajamentul e anticonstituțional.
Chiar dacă noul Guvern e Guvernul lui Klaus Iohannis, cu Ludovic Orban pe post de Ține calul, Constituția îi interzice președintelui să facă astfel de angajamente. Dacă n-ar fi considerat Constituția o tîrfă, Klaus Iohannis ar fi avut grijă să precizeze c-a fost asigurat de PNL că nu vor fi tăiate pensiile și salariile. Presupunînd că viața va cere, ca și în cazul din 2010, tăierea de salarii, mai ales că avem un aparat bugetar supradimensionat, cum va asigura Klaus Iohannis ca Guvernul să nu ducă o politică de austeritate? Va da buzna peste Ludovic Orban în ședința de Guvern? Va reda casele luate cu japca statului pentru ca prin vînzarea acestora statul să aibă bani pentru a asigura pensiile și salariile?

Traian Băsescu a fost un președinte care venea de fiecare dată în fața țării cu Constituția în mînă. Indiscutabil a forțat Constituția, a pus de la el acolo unde erau pete albe, a interpretat în folos propriu texte confuze ale Legii fundamentale. A avut grijă însă să arate românilor că respectă Constituția. Nu de teama suspendării, ci din înțelepciune de om de stat. Nu poți cere românilor să respecte legea, în timp ce tu, președintele țării, o încalci pe față, în chip ostentativ.

Despre transformarea Constituție într-o tîrfă ieftină de către Klaus Iohannis am scris numeroase editoriale începînd din decembrie 2016, cînd președintele, încălcînd Constituția a refuzat-o fără motiv pe Sevil Shhaideh. De fiecare dată am atras atenția PSD că are obligația constituțională de a-l suspenda pe Klaus Iohannis. Cu orice preț. Fără acest dat peste lăbuțe, Klaus Iohannis va fi pe zi ce trece tot mai consecvent în actele sale arbitrare. Iată cîteva titluri ale textelor mele de pe cristoiublig.ro:

 • Suspendarea lui Klaus Iohannis – o necesitate istorică – trebuie pregătită de pe acum printr-o poziție de maximă înțelepciune din partea PSD în cazul premierului (28 decembrie 2016);
 • Dacă Klaus Iohannis îl respinge și pe Sorin Grindeanu, înseamnă că vrea să fie suspendat cu orice preț. Și dacă omul vrea asta, PSD și ALDE n-au încotro. Trebuie să-i facă pe plac! (29 decembrie 2016);
 • Dacă Klaus Iohannis nu va fi suspendat, Binomul SRI-DNA va porni un război crîncen împotriva dușmanilor din politică și din presă (7 ianuarie 2017);
 • Fiecare zi care trece cu Klaus Iohannis la Cotroceni e un atentat la siguranța națională! (24 ianuarie 2017);
 • Pune la cale Klaus Iohannis o Criză politică echivalentă cu o Lovitură de stat? (23 ianuarie 2017);
 • Asistînd nepăsător la încălcarea Constituției de către Președinte, Parlamentul poate fi acuzat și el de complicitate (18 iunie 2018);
 • În relația cu Guvernul, Klaus Iohannis nu mai e de demult președintele României. E candidatul partidului de Opoziție PNL (9 ianuarie 2019).

Mai mult ca sigur, unii se vor întreba:
Nu știam eu din experiența Traian Băsescu adevărul că suspendarea președintelui e inutilă, deoarece el rămîne pînă la urmă în funcție?
Sigur că știam.

Am explicat de fiecare dată că prin Constituția noastră schizofrenică Președintele poate să tragă cu mitraliera într-un autobuz plin de copii fără să fie tras la răspundere penal. Printr-o decizie cu cîntec a fostei CCR, președintele beneficiază de imunitate. Singura sancțiune prevăzută de Constituție e suspendarea. Suspendarea are astfel valoarea uriașă a unei trageri de mînecă. Nu e obligatoriu ca Referendumul să-l demită pe președinte. Suspendarea înseamnă trimitrea președintelui la judecata poporului. Dacă PSD și ALDE ar fi fost preocupate de respectarea Constituției Parlamentul l-ar fi trimis pe Klaus Iohannis la judecata poporului încă din 2017. Poate că Klaus Iohannis nu era demis. Nu cred însă că după experiența asta ar mai fi cutezat să încalce Constituția. Deși deținea majoritatea parlamentară, PSD și ALDE n-au pus o clipă problema suspendării. Mai mult PSD n-a luat niciodată în acești doi ani și ceva o poziție fermă la nivel de conducere colectivă față de derapajele anticonstituționale ale lui Klaus Iohannis. De fiecare dată PSD s-a mulțumit să bombăne prin talk showuri sau prin declarați pîș-pîșiste, precum cele ale lui Liviu Dragnea. Niciodată însă în acești doi ani și ceva PSD n-a luat în serios nevoia unui avertisment oficial, dur dat lui Klaus Iohannis. Să ne mai mirăm că Klaus Iohannis a ajuns să trateze Constituția ca pe tîrfa sa de serviciu! Asta în condițiile unui guvern PSD. Cum o va trata cînd va avea Guvernul Meu?! Nici nu vreau să mă gîndesc la asta.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Constituția – tîrfa de serviciu a lui Klaus Iohannis”

 • Deciziile CCR ar trebui sa fie DOAR cu privire la Constitutie si eventualul conflict intre unele legi/regulamente/ordonante (acte normative) si Constitutie. Alta institutie trebuie sa regleze conflictul atunci cand exista, nu CCR sa dicteze. Altfel apare un conflict in atributiile CCR. Pentru orice incalcare a Constitutiei exista organisme/institutii care sa-l traga la raspundere (si nu numai pe Iohannis). Parlamentul ar fi primul care trebuie sa reactioneze, sa suspende Presedintele sau altcumva. E si asta incalecat de Iohannis?

 • OLAF îl caută la …fonduri pe Dan Barna !
  Asta înseamnă că ar cam trebui sa se retragă din cursa prezidențială !
  Căz doar, vorba ceea : FĂRĂ PENALI !!!
  HE, HE, HEEE ❗ ???

 • Îmi retrag cuvintele urâte pe care le-am spus ieri despre Orban.
  Aseara am avut rabdarea sa-i ascult mai multe interventii televizate si am ajuns la concluzia ca nu-i chiar tâmpit si ca va fi un prim-ministru mai bun decât Dancila. Va putea face treaba buna daca nu va fi sapat de colegii din opozitie, mai ales de catre Ponta, pesedistul cu doua fete, cel care face jocurile politice ale momentului. Pinochio îi joaca pe degete pe toti cu tupeul si nesimtirea lui arhicunoscuta. :mrgreen:

  • Daca imi dai voie, pe tine te revolta faptul ca ursul mormaie si lupul urla la luna…

   • Draga alphas, eu banuiesc ca tot tu esti si bethas. Deci va salut pe amândoi, dragutilor!

    • Banuiala gresita. Dar multumesc pentru politete si te salut si eu. Vrei sa ma contactezi? Cere IT-istului care se ocupa de blogului maestrului e-mailul meu si scrie-mi un mail privat. Cand pot, iti raspund! Zi frumoasa, tuturor!

  • Degeaba ti le retragi, Orban este un slugoi si un NUL.
   Ca ar fi un prim-ministru ¨mai bun decat Dancila¨. Asta e o calitate pe care o are si o conopida.

  • Poți să-ți retragi cuvintele urâte, de ieri, doar dacă le înlocuiești cu altele, de azi !
   Dar, cam tot aia e !

  • Daca e cu 5 minute mai destept ca si toti astia,bravo lui,Ponta a inteles ca in jocul puterii cel mai tare nu este cel care pare cel mai mare,ci acela mic,dar care detine menghina unde sunt stranse toate fuduliile,acela este cel mai puternic.Cand strangi toate fuduliile intr o mengina,atunci esti stapanul jocului,nu cand te dai marele campion cu oastea cea mai mare,cum fac toti prostii si geamparalagii care zic „au valoare”,cica,asta i adevarul. La ora actuala Ponta si Kelemen sunt cei mai puternici politicieni din Romania,de ei depinde totul,toti sunt la mina lor,nu ca as fi un admirator al lor,dar bravo lor,au jucat inteligent(admir schema de joc nu oamenii). 😉 😎 😎 😈 😈 😈

 • Bună dimineaţa

  Dle Cristoiu, acum vreo 10 ani, după prezidenţialele câştigate de TB, postasem eu o parabolă despre relaţia preşedinţilor cu Constituţia, pe care aţi preluat-o ca atare (explicit, deci licit) într-un articol pe care l-aţi publicat în JN. Ziceam acolo că abordarea posturii de preşedinte a fost făcută de fiecare din cei trei de până atunci (II, EC, TB) ca un fel de navigare pe un canal, ale cărui maluri sunt republica prezidenţială şi republica parlamentară. La nivel explicit, unul ţinea barca mai pe mijloc (II), altul mai spre malul parlamentarismului (EC) şi al treilea aproape lipita de malul prezidenţialismului.

  Dacă ar fi aduc la zi (ar trebui să zic „updatez”, să fiu şi eu la modă), oamenii noului preşedinte, KWJ, au lansat o ceaţă groasă deasupra canalului şi azi nu mai ştii nici măcar dacă el mai navighează pe undeva, ori o fi legat barca de ponton şi s-o fi pornit la vânătoare de pesedişti pliznoţi pe câmpiile patriei. Ori poate la un meci de tenis.

  Paradoxul zilei este că dacă primii trei preşedinţi, cum-necum s-au menţinut în limitele Constituţiei, actualul, neamţ lent şi plicticos, de la care nu te-ai fi aşteptat la voluntarisme şi deviaţii pe cont propriu, iese de o vreme cu maximă seninătate din marjele ei, profitând în primul rând de faptul că principalii lui combatanţi, pesediştii, au măcar două slăbiciuni, tot în raport cu Constituţia.

  Mai întâi, că au mai bruscat-o şi ei, pe ici, pe acolo. Ba câteodată au mai băgat-o în câte-un colţ, mai pe întuneric, căutând s-o siluiască, cu un CCR complice, care ţinea de şase. În al doilea rând, nu remuşcările i-au blocat pe pesedişti să îl suspende pe KWJ, ci faptul că, având sechelele căpătate după episoadele cu Băsescu, au ajuns să sufle în borcanele cu iaurt, înainte de a le lua de pe raft.

  Dar principalul motiv al derapajelor lui KWJ este că pare că a înţeles filonul profund al românului, miezul expectanţelor sale: mentalitatea românului este prin excelenţă una a căutătorului de tătuci. Puterea nu este a instituţiilor, ci a şefilor. Iar funcţionarea lor nu se face după RNP-uri (reguli, norme, proceduri), ci după bunul plac şi bunăvoinţă şefului celui mare.

  Scufundată într-o asemenea mentalitate, o constituţie gândită prost, dar cu intenţie bună (ca mai tot ce facem noi) şi croită pe ideea de „checks and balances nu are cum să fie eficace. Când prima întrebare a cuiva care intră până şi într-o stână este „Cine-i şeful?”, a încerca să echilibrezi lucrurile prin control şi echilibru reciproc mi se pare o iluzie complet neproductivă.

  Din acest motiv, sunt unul dintre cei care am susţinut încă de acum vreo 15-20 de ani că, pentru a sistemul nostru politico-administrativ să fie mai eficace şi chiar mai corect, câtă vreme preşedintele este ales prin vot universal şi acesta continuă să fie evenimentul electoral cu cele mai importante prezenţe la vot, România trebuie să treacă printr-o reformă constituţională destul de importantă, care să facă cu adevărat din preşedinte un şef al statului.

  Ca să reconectez la titlul dvs., cam acid pentru gustul meu, oi fi putând face din curvă, doamnă, dar noi nu de domni avem nevoie la guvernare, ci de gospodari. Tot înţelepciunea populară zice că multe se pot face, dar nu din curvă gospodină!

 • e usor pentru Iohanes sa ignore Curtea Constitutionala, e greu pentru orice partid sa il suspende:

  1)Durează,
  2) rezultatul e nesigur,
  3) Iohanes ar creste in sondaje (el a reusit sa aducă 6 milioane la un referendum pe justitie, aia sunt de partea lui, a fost abil si i-a atras. Se poate da victimă a penalilor toate lunile alea pana la ziua referendumului)

 • Deci, zicala „Nuți, spaima constituti’i”, a căzut, devenind actuală cea cu Klaus, …!
  Nu mai rimează, dar se potrivește ! Din păcate !

 • Ar fi facut din el o victima-erou, toate incalcarile s au facut in aplauzele entuziaste ale ambasadelor, poate chiar la sugestia lor. Fara MACAR un aliat extern ce poti sa faci? In msm ar fi aparut ca de fapt guvernul incalca legea, sri ul plus consilierii cia ar fi organizat inca un colectiv si gata. Qui prodest? Istoricilor?
  Dragnea e la puscarie pentru muuult mai putin.
  Trump si Bibi s au dovedit aliati de carton. Coalitia a incercat sa castige timp, prin compromisuri mari – grindeanu, tudose, aparent inofensiva dancila, isarescu reales, ‘statul paralel nu exista’, sinistra birchall …

  Asa de bine de rau s a creat o inertialitate greu de intors, fara a se compromite total noul guvern, desi ordinele externe sunt probabil dure. Au fost ingrozitor de inepti la comunicare, ar fi trebuit conferinte de presa in fiecare vineri si dezbateri hashtag in direct. Dar oricum, cu ce s au ales?
  A ramas cat de cat un nucleu POLITIC pe scena, restul sunt filiale securici. Au avut in final o echipa cat de cat rodata, poate capabila sa creeze cadre mai departe. La tineret stau mai prost ?. Au mai ramas apoi liniile unui program national, pentru vremuri mai bune. Si un standard de viata mai buna, insesizabil da, dar imediat perceptibil daca e amenintat ?
  Cred ca e chiar un merit ca inca rezista, cand pana si masoneria, infiltrata si ea de securisti, le era explicit ostila. Priviti ce crivat e printre partidele clasice la nivel european.

  Dincolo in cealalta tabara am impresia ca prostia, lichelismul si linsuldecurextern sunt chiar mai mari decat in 96.

  • Maestre, dacă scrieți cu îmdoială de Știri pe surse care încă mai manifestă o anumită independență, ce să zicem atunci de cealaltă tîrfă de serviciiu a lui Klaus Iohannis, site-ul ziare/com a lu întreținuta de lux Ioana Dogioiu, analfabeta care își scria(scrie) textele la dictarea lu Florian Coldea? 😎

  • Masoneria romana cam are culoare rosie la noi,este cam pesedista,daca te uiti la PSD cam toti pe acolo poarta sortulet,daca i iei la bani marunti,de asta confratii lor cu sortulet de prin Occident nu i privesc cu multa incredere,in fine in alta ordine de idei Iohanita nu prea respecta deciziile CCR datorita si perceptiei,devenita generala in societate,ca CCR ul este al PSD ului,nu al Romaniei,ideea e ca CCR ul este cam politica,pe vremea lui Base sustinea Dreapta,acum cam sustine PSD ul,in functie de „vantul”politic care bate,la ora actuala in CCR sunt oameni ai PSD ului,si oameni de ai lui Base,ramasi pe acolo,dar care au sustinut deciziile PSDragnea,ca sa scape oameni de a lui Base odata cu masurile lui Dragnea de modificari in justitie.Cine sa respecte CCR cind in 2012 astia s au facut pres in fata lui Base si au mictionat la ordinele lui Base pe voturile a 7 milioane de oameni,dupa care s au facut pres in fata lui Dragnea si i au sustinut lui asta toate tampeniile,CCR devenind un pres politic,astfel ca poporul dispretuieste CCR,iar iohanita este destul de smecher sa simta acest trend popular,si pe baza acestui trend popular,isi permite sa mictioneze pe deciziile CCR,pentru ca „mictiunea” lui are sprijin popular.De ce? Simplu,pentru ca CCR a fost un pres al tuturor regimurilor politice,si nu o inalta curte dreapta,impartiala si neafiliata politic formata din excelente in ale dreptului,cum ar fi trebuit sa fie o astfel de institutie,de aia isi permite iohanita ce isi permite.

  • Daca masoneria a ajuns infiltrata de securisti,atunci securistii aia merita felicitati,ar insemna ca sunt adevarati asi in meseria lor,sincer am unele dubii,masonii sunt extrem de greu de infiltrat,mai degraba ei infiltreaza pe altii,daca unii zic de servicii si de securisti ca sunt duri si periculosi,ei sunt mici copii in comparatie cu masonii, dar in fine,ma opresc aici. ❗ ❗ ❗

   • Ma gandesc ca,de fapt singurii „securisti”,care ar indrazni,pe lumea asta ca sa incerce sa i infiltreze pe masoni,ar fi serviciile rusesti,si poate,serviciile chinezesti,sau iezuitii de la Vatican,cred ca astia ar fi singurele servicii de informatii de pe Planeta,care au capabilitatea sa „joace”la nivelul asta,si nu oricine,nici macar de la astia,ci doar cadrele de elita din cadrul acestor structuri,cei mai buni dintre cei mai buni,din structurile astea s ar incumeta la asa ceva.Nici cele mai tari carti despre conspiratii nu pot descrie,cat de puternici,duri si necrutatori sunt de fapt masonii in realitate,asta e adevarul.CIA,Mossadul,serviciile secrete vest europene sunt niste biete pisicute,comparativ cu masonii,cred ca asta e realitatea.

 • „cu PSD-ul… m-am suit eu in capul lor” (Klaus, discurs)

  https://www.youtube.com/watch?v=o61pWzvQMsU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *