Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Coțofana babei și coțofana moșului

Am îmbătrânit, așa că am ajuns să știu și alții cum sunt și tocmai de aceea îi mai îngădui răspopitului din Humulești să mă provoace la taifas. E drept că nu a avut o influență prea elegantă asupra lui Eminescu, acela îndrăznind să-l apuce de gleznă și să-l întoarcă înspre lamentările românești pe însuși Schopenhauer, Creangă îmboldindu-l să se agațe mai degrabă de fustele Veronicăi, iar, odată cu vinul, să arunce pe hârtie și niște birjărești, că n-o fi foc! Bietul Eminescu, ca mulți alți fraieri, a crezut că avea dreptul la viață personală, la intimitate. Ca și Hyperion, a mizat pe nemurire, neștiind că unii aveau să-i prindă de cravată și pendulul amigdalitei moldovenești. Creangă a umblat creanga, cădelnițând și altora, dar cel puțin s-a închinat la Ozana.

… și iacătă ce i-a trecut răspopitului prin minte. Cică a fost o dată o babă și-un moșneag. Moșul avea o mândrețe de fată, harnică și bună la inimă, baba avea o slută, leneșă și țâfnoasă. Baba intenționa să lase fie-sii moștenire acareturile, așa că l-a bătut la cap pe moș să-și trimită fata în lume, să-și caute și ea un serviciu și să trimită valuta acasă, pentru că satul uitat de politicieni era în deficit bugetar. Fata moșului nu a avut norocul să dea peste oameni, a dat peste câini, pomi fructiferi, fântâni, cuptoare, toate cunoscătoare de argou moldovenesc. Apoi, cum se întâmplă și în viață, a dat tot peste o babă, mare îmblânzitoare de dihănii. A trebuit să slugărească la jivine pentru că celelalte locuri de muncă fuseseră amanetate de un șmecher căruia i se polimerizase inteligența și comunica doar cu inventatoarea Elena Ceaușescu. Gândiți-vă numai câte pârțuri de vacă, câte râgâieli de porci, câtă poluare de ou expirat de găină a trebuit să suporte biata fată pentru un amărât de cufăr din care, când a ajuns acasă, au ieșit tot dihănii poluante! La țară, însă, și gospodarul mai trage câte o puturoasă, așa că nimănui nu-i trece prin cap să facă vaca de rușine. Eleganții conturilor bancare grase pot afuma și îngurgita câte imprimante vor, că trebuie să ne scape cineva și de plastic. Baba a plătit niște cursuri IT pentru fie-sa și i-a făcut vânt în lume, să-și caute de lucru pe la corporații, că până și proteza îi clănțănea de plăcere când moșul atârna la răcoare caltaboși și cârnați, din cei țărănești, cu damf de usturoi. Fata babei a dat peste ong-uri care înțărcau maidanezi, pălincă de pere făcută din miros de pere, fântâni arteziene cântătoare și gogoșerii cu cont pe Instagram. De la babă, după ce le-a vorbit dihăniilor despre importanța relaxării înainte de a înfrunta orice tip de gândire, a luat cel mai frumos cufăr, plin tot cu dihănii, dar din cele imaginare.

Dar să ne întoarcem la caii noștri verzi, rămași fără pereți: imaginați-vă surpriza lui Putin când Hamas s-a răsculat chiar de ziua lui de naștere! N-a explodat mămăliga, dar s-a învârtoșat kebab-ul în ei. Dacă ar fi citit și Povestea coțofenei babei și a coțofenei moșului și nu numai titlurile celor 1001 de nopți, hamașii ar fi avut motiv să cugete și să nu se supere cu profețiile lui Nostradamus.

În mare parte din Orientul mijlociu, baba înseamnă tot moș (tată, bunic, înțelept). Coțofana babei carevasăzică e tot o coțofană de moș. Moșii în cauză nu împart o căsnicie, ci o țară. Dar oare sunt doi moși sau doar unul care își pune la încercare progeniturile? Fata bună îi învață pe cei pe care îi întâlnește legea curățeniei, a purificării, dar la întoarcere, prin cealaltă fată, considerată nemiloasă, dihăniile sunt trimise înapoi în turbincă, în cutia frumos smălțuită a Pandorei.

Așa sunt poveștile, pot fi citite și de la stânga la dreapta, și de dreapta la stânga, și cu mintea, și cu sufletul, și cu prostia la vedere. Dumnezeu nu ne vrea proști.

De născut, ne naștem inspirați, deși unora le expiră. Nu mă laud eu cu vorba de duh, ci chiar Ion Cristoiu:

“Buletinul e expirat.
— Nu vă putem da banii dacă aveţi buletinul expirat – zice funcţionara şi se întoarce la hîrtiile din faţă ca şi cum ar fi plecate definitiv.

Cetăţeanul ia foc de indignare.
Debutează prin a aduce critici serioase Guvernului şi încheie prin a ameninţa că se duce la OTV.

Pleacă val vîrtej.
În urma lui o bătrînică blajină se interesează dacă OTV e şeful ăl Mare.” (Supliment literar-artistic, “Secvență la Poștă”, 7 iunie 2021)

Mulți dintre cei pe care i-am cunoscut mărturiseau că se închină la Dosarele X.

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *