Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cronica de sâmbătă. Nu omul se trage din maimuță, ci invers

Trăim sfârșitul unei veri cum n-a mai fost alta. Finalul unor concedii și vacanțe cum n-au mai fost altele. Trei luni de foc, cele mai călduroase, cică, de când omul a inventat măsurătorile termodinamice, trei luni în care s-a ridicat mercurul în termometre și s-a scurs mult sânge și multe lacrimi. Cel puțin la noi!

Da, dragi cititori, cea mai călduroasă vară din istorie. Nu știm ce-au trăit dinozaurii atunci când a venit tăvălugul peste ei, ce apă și fulgere a înghițit Pământul în Cartea Genezei, ce focuri și pucioasă au căzut din cer peste Sodoma și Gomora, ce veri au îndurat marile imperii antice în campaniile lor de cucerire a noroadelor lumii. Sau cât de arzător și luminos a fost întunecatul Ev Mediu. Știm totuși că, de când neamțul Daniel Gabriel Fahrenheit, în 1724, care a introdus scara termometrică cunoscută sub numele „scara Fahrenheit“ (folosită acum restrâns doar în spațiul SUA și câteva state/insule), iar mai apoi de când suedezul Anders Celsius, cu scară sa din 1742, iar peste doi ani, un alt suedez, Carl Linné, care  i-a dat forma actuală (folosită peste tot), n-a mai fost o asemenea căldură pe pământ. Nu-i nimic, anul viitor, așa cum ne-au obișnuit specialiștii, va fi din nou cea mai călduroasă vară din istorie.

Se spune, pe drept cuvânt, că la temperaturi excesive toate ființele vii o iau razna. De la insecte și până la homo sapiens. Viespile, păianjenii, țânțarii, până și bietele furnici devin agresive, adică înțeapă, ciupesc, umblă bezmetic. Animale domesticite de homo sapiens, de-a lungul veacurilor, respectiv pisici, câini, găini, ovine, bovine, cabaline, trântesc, smucesc, mușcă, zgârie. Într-un cuvânt, ceva se întâmplă cu ele, micile lor sisteme de gândire sunt afectate de căldură. Citez din Wikipedia, eu neavând studii de specialitate, dar nici în clin nici în mânecă cu acest domeniu, – „Sistemul nervos (latină Systema nervosum) al unui animal (incluzând omul) coordonează activitatea mușchilor, monitorizează organele, primește și prelucrează informațiile primite prin organele de simț și inițiază acțiuni. Cu alte cuvinte, sistemul nervos este responsabil pentru menținerea homeostaziei (echilibrul intern al corpului). Cu cât urcăm pe scara de evoluție a organismelor, cu atât sistemul nervos devine tot mai complex, iar posibilitățile lui de a recepționa, interpreta și reacționa corespunzător informațiilor din mediul înconjurător, sunt tot mai perfecționate.”

Rețineți, vă rog, cele două afirmații esențiale: „Sistemul nervos  al unui animal (incluzând omul)” și, respectiv,  „cu cât urcăm pe scara de evoluție a organismelor, cu atât sistemul nervos devine tot mai complex”.

Acum, explicați-mi și mie, vă rog, cum, exceptând animalele care,  independent de voința lor, sunt afectate de mediul înconjurător, celelalte animale – homo sapiens-, cele mai superioare vietăți de pe Terra, pot comite cu bună știință, fapte abominabile, ucid, înfometează și își umilesc semenii prin răutate, nebunie corupție și ignoranță? Bătrânii exterminați în azile de ”lux”, mame care își aruncă pruncii pe geam, beizadele drogate în mașini de colecție care umplu de sânge șoselele, mușamalizări prin telefoane la cine trebuie, stații GPL mai eficiente decât atacurile aviației germane asupra Ploieștiului, în 1944, australopiteci veniți pe litoral să bată salvamarii care vor să-i salveze de la înec. Sau pe jandarmi.

Sub budigăii de vară, fustițele până la fund și sânii pe-afară, sub pantalonii de in și “ștofă dă firmă”, dacă adie o țâră vântul mai tare și le saltă poalele… răsare părul de maimuță. Dar nu ca o consecință a neglijenței sau o lipsă a pudibonderiei moderne sau a igienei, ci a sinistrei involuții. Peste decenii, dacă vom mai face umbră acestui pământ, care își repetă ciclul, nu ne vom mai trage din maimuță, ci, vom avea onoarea ca maimuțele să se tragă din noi..


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Cronica de sâmbătă. Nu omul se trage din maimuță, ci invers”

  • Este o vera neobisnuita de calduroasa, marcand o modificare in sistemul nostru nervos si obiceiuri. Cred ca ne implicam adesea mai mult in reactii emotionale si mai putin in gandire rationala atunci cand suntem subjugati de caldura. Dar trebuie sa invatam sa folosim latura noastra rationala, chiar daca caldura din aceasta vara ne-a dat unele momente dificile. Trebuie sa fim responsabili in actiunile noastre si sa incercam sa constientizam ratiunea in toate actiunile noastre, indiferent cat de dificil ar fi.

  • Pe scurt, ce descrieti este omul mizerabil, omul fara Dumnezeul. Omul cu morala relativa, adica dupa cum bate vantul. Cel care considera ca este mult prea inteligent, de-a dreptul atotcunoscator si deci valorile spirituale ar fi sunt sub demnitatea lui. Nu l-as compara cu maimuta, ci mai degraba cu un soricel slab si in permaneta flamand.

  • Eu am spus-o primul. Imi pare rau ca n-am facut cerere pt copyright! :mrgreen:

  • Recunosc faptul ca mi-am adancit cunoasterea omului studiind viata maimutelor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *