Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (10)

În sfîrşit, NATO cu faţă militară!

1.
Militarii britanici au fost dislocaţi în Macedonia pentru a transpune în viaţă înţelegerile de la Rambouillet. Negocierile au eşuat. Forţa militară britanică a căpătat alt rol. Cel de a supraveghea mişcările armatei sîrbeşti din Kosovo. Şi, la o adică, de a trece graniţa, pentru invadarea terestră a Serbiei.

După NATO cu faţă umană, e musai să vedem şi NATO cu faţă militară.
Altfel spus, NATO cu adevărata sa faţă!

Ultima zi a stagiului de reeducare scurt, dar intens, e rezervată vizitei la Bateria 52 din cadrul Regimentului 4 Regal de Artilerie. Aparţinînd Brigăzii a 4-a de Blindate, Regimentul numără 40 de ofiţeri şi 710 de soldaţi.

De la hotel, unde asistăm la un scandal de tip balcanic, angajat la recepţie între doi băştinaşi, un microbuz ne duce la locul de unde luăm elicopterul spre Kumanovo. La Kumanovo se îmbarcă – pentru a ne însoţi –, într-un alt microbuz, oficiali NATO. De la Kumanovo, cu un alt microbuz, ne deplasăm spre Matice. 80 de militari britanici au fost dislocaţi aici, cu piesele de artilerie. La doar 20 de kilometri de graniţa cu Kosovo.

2.
Trecem cu cele două microbuze prin sate sîrbeşti. Unuia dintre ele îi depistez numele: Lukovar. Sate pricopsite: uliţe lună, case din cărămidă, cu aspect de vilă. Pe pereţii celor mai multe dintre ele, inscripţii anti-NATO: Nu dăm Serbia! Trăiască Iugoslavia! Jos NATO! De la însoţitori aflu că-n zilele de după primele lovituri aeriene împotriva Serbiei maşinile NATO au fost lovite cu pietre. Deşi acum lucrurile s-au mai liniştit, microbuzele noastre sînt însoţite de două taburi NATO, cu armament de luptă la bord.

Satelor sîrbeşti le urmează cele albaneze. O diferenţă uriaşă, de ordinul prăpastiei. Diferenţă de gospodărie. Case din chirpici, cu varul descojit, garduri într-o rînă, grădini neîngrijite, ferestre fără perdele, curţi cotropite de buruieni. Diferenţă de atitudine. Mai toţi aşa-zişii gospodari tîndălesc pe la porţi. Ne fac semnul victoriei cu degetele răşchirate. Puradei goi pînă la brîu, desculţi, cu un viitor implacabil de cerşetori, aleargă după convoi, zbierînd cît îi ţin bojocii: NATO! NATO!

3.
Trecem de Matice (sat de albanezi macedoneni, sporit cu mulţi refugiaţi din Kosovo) şi urcăm la Bateria numărul 52. Militarii de aici sînt veniţi doar de trei săptămîni. Pentru ei, militari profesionişti, e un job. Alcătuiesc nucleul armatei terestre care ar putea invada Serbia. Deşi liderii NATO agită chestiunea unui eventual atac sîrbesc, războiul e pentru ei destul de depărtat. O prezenţă care se face simţită doar prin exploziile rachetelor de croazieră dincolo de munţi.

(Din cartea Ion Cristoiu ”În vestă printre fracuri”, Editura Historia, București 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog