Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (3)

3.
Potrivit Programului, la 12,40, ora Macedoniei, aterizăm pe aeroportul militar Petrovec, situat lîngă aeroportul civil. Atmosferă de război: elicoptere, avioane de luptă, corturi, militari cu banderolă.

Documentele de presă primite la Londra ţin să ne convingă că Forţele Britanice sînt oaspete în Macedonia. Ne urcăm în microbuz fără a ne întreba cineva de paşapoarte. Ceea ce mă face să am serioase îndoieli că British Forces sînt oaspeţi şi nu stăpîni în Macedonia.

4.
Şoferul microbuzului e în ţinută de război. Are puşca mitralieră la îndemînă. O tăbliţă de pe parbriz cu inscripţia NATO ne dă dreptul să trecem prin toate punctele de control fără a fi opriţi.
După ce ne lăsăm bagajele la hotel (Ambasador îi e numele), microbuzul ne duce înapoi la aeroport. Nu pentru a o lua spre Londra, ci pentru a lua prînzul. Nu departe de aeroportul militar se află Înaltul Comandament al Forţelor Britanice dislocate în Macedonia.
5.
Totul se plăteşte pe lumea asta. Inclusiv lunch-ul. Înainte de a merge la masă, e musai să-i ascultăm (şi să ne notăm) pe Brigadier Bill Rosso, comandantul Brigăzii a 4-a de tancuri, vorbind despre Operaţiunea Agricola. Briefingul are loc într-un cort uriaş, dotat cu toate cele de trebuinţă unei întîlniri cu jurnaliştii. Scaune rabatabile, pe care sîntem invitaţi să luăm loc, retroproiectoare, prăpăd de cafele pe margini. Ca şi la Londra, cafelele sînt cu autoservire.

6.
Graţie mai ales materialelor de presă primite, fiecare hîrtie avînd titlul Media Operations, mă lămuresc deplin ce-i cu Operaţiunea Agricola.
Pe 17 februarie 1999, în contextul ascuţirii conflictului din Kosovo, dar şi al războiului mondial mediatic dus împotriva Serbiei, NATO aprobă un plan de deplasare în zonă a unei forţe de intervenţie, alcătuite din 26.000 de oameni. Dintre aceştia, 5000 sînt britanici. Britanicilor li s-a repartizat Macedonia.

Oficial, Operaţiunea Agricola, pentru că acesta e numele de cod al Operaţiunii englezeşti, avea menirea de a interveni pentru garantarea acordurilor de la Rambouillet. Stabilită în Macedonia dinainte de încheierea negocierilor de lîngă Paris, Brigada a 4-a de tancuri, dotată cu 40 de blindate Warrior şi baterii de tunuri AS80, ar fi urmat să treacă din Macedonia în Kosovo pentru a garanta militariceşte respectarea înţelegerilor.

La Rambouillet nu s-a ajuns la nici un acord. Forţa militară britanică a fost sporită în zonă. Celei de a 4-a Brigăzi de blindate i s-a alăturat The Kings Royal Hussars Battlegroup. După începerea campaniei militare împotriva Serbiei, a fost deplasat în Macedonia Batalionul 1 din The Irish Guards Armound Inantry Batllegroup.
Forţa militară britanică din Macedonia aşteaptă ca Serbia, constrînsă de loviturile NATO, să accepte acordurile de la Rambouillet. După care va trece în Kosovo, pentru a menţine pacea.
Asta nes pune Brigadier W. Rollo (Bill) la briefing. Asta zic materialele de presă pe care le-am primit noi, cei doisprezece care trebuie reeducaţi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *