Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (3)

Noi, cei doisprezece, sîntem însă împotriva războiului declanşat de NATO. E drept, am fost aduşi aici la reeducare. La finele călătoriei ar urma să fim alţii. Să fim entuziaşti ai războiului împotriva Iugoslaviei. Şi să scriem, evident, articole elogioase despre bravii militari NATO care se sacrifică bombardînd oraşele sîrbeşti pentru ca sîrbii să nu mai fie criticaţi de CNN.
Noi însă ne aflăm abia la începutul stagiului de reeducare. Explicabil de ce, în timp ce notăm cele spuse de gazdele atît de drăguţe, ne gîndim că întreaga forţă armată de aici are drept scop crearea unei presiuni extraordinare asupra Serbiei.

La o adică, dacă sîrbii nu-şi vîră minţile în cap după atîta pisat cu bombe, tancurile britanice din Macedonia vor trece graniţa şi-i vor călca în picioare cu şenilele.
Gîndim aşa, dar nici unul dintre noi nu ridică mîna să i-o spună lui Brigadier W. Rollo.
Se simt deja primele efecte ale reeducării?
Nici vorbă.
Se simt deja efectele politeţii britanice asupra noastră.
A fost de ajuns o şedere la hotel, un popas la Ministerul Apărării şi o călătorie cu avionul pentru a deveni britanici.
Dacă de exemplu, se urinează cineva în capul nostru, de la balconul pe sub care trecem, nu-i strigăm, ameninţîndu-l cu pumnul: Băăă, eşti tîmpit?! Ci, ridicînd privirile, îi spunem surîzînd: nu vă supăraţi, n-aţi vrea să urinaţi un pic mai rece?!

7.
Indiferent de rolul care li se va atribui în îngenuncherea Serbiei, gazdele sînt persoane interesante.
În materialele primite, citesc despre Bill Rollo că e căsătorit, că are trei copii, că a fost obligat de profesie să meargă în Kansas, în Zimbabwe, în Bosnia.
A devenit comandantul Brigăzii a 4-a de blindate în mai 1998.

8.
Ne-am dat obolul ascultării şi notării conştiincioase. Putem merge la masă. Ne-am cîştigat din plin acest drept.
Luăm prînzul împreună cu militarii la un soi de McDonald’s NATO. În drum spre cortul de unde vine zvon de tacîmuri, trecem pe lîngă tancuri şi tunuri mascate de frunziş.
La intrare trebuie să faci două lucruri: să te consemnezi într-un registru şi să ai grijă să nu te loveşti de cei care ies cu cafele.
Nu de alta, dar pînă acum brava armată britanică n-a avut nici o victimă.
Ar fi culmea să provocăm noi una!
Prin oprărire!

Formula e cea de self-service. Neştiind dacă nu cumva consumul extra se plăteşte, iau doar un ou. Ajuns la locul liber de la o masă, realizez că alţii au luat cîte patru. Mai iau şi eu unul.
Tacîmurile şi farfuriile sînt din plastic. După ce mănînci, le arunci într-o cutie.
Toţi cei din jur au puştile la ei. În timp ce mestecă, le ţin alături. Unii pe banchetă, alţii pe masă.
La ieşire, rămîn surprins de cîţi inşi fac jogging.

(Din cartea Ion Cristoiu ”În vestă printre fracuri”, Editura Historia, București 2007)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *