Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum i-a scos la tablă Klaus Iohannis pe ministrii USRPLUS, deși aceștia nu-i sînt elevi

Potrivit unui Comunicat remis presei, Klaus Iohannis a avut joi, 7 ianuarie 2021, ora 15, la Cotroceni o întîlnire cu cu premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, ministrul Justiției, Stelian Ion, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.

Formularea mea e nițel știrbă.
Textul întîlnit pe site-ul Administrației Prezidențiale, capitolul Anunțuri de presă, informează pe români, că Președintele „va avea o întîlnire” și nu că „Președintele a avut o întîlnire”.

Revenirea mea la textul corect al Comunicatului nu ține de o acribie de cercetător. Tine de o întrebare pusă sub credinței că democrația înseamnă transparență. Opinia publică din România e informată doar că va avea loc o întîlnire. Întîlnirea a avut loc. Ba mai mult, miniștrii au plecat vii și nevătămați de la întîlnire. Joi seara, erau prezenți, pentru a ciripi vesel pe crăcile televiziunilor de știri. Ar fi fost normal ca după întîlnire președintele României să dea publicității un Comunicat prin care să ni se spună scopul convocării miniștrilor și mai ales, ce s-a discutat.

Convocarea anticonstituțională a miniștrilor la Cotroceni a fost în Guvernarea de un an PNL o realitate marcată de psihologia poporului român. Fiind vorba de o premieră postdecembristă și, evident, de o încălcare a Constituției (Legea fundamentală reglementează precis relația dintre președinte și Guvern într-o republică semiprezidențială), presa și Opoziția au luat foc la cele dintîi convocări. Cum luările de poziție ale PSD și Pro România de la vremea respectivă n-au fost dublate de începerea procedurilor de suspendare, Klaus Iohannis a procedat în stil moldo-valah. Dacă nu i s-a întîmplat nimic (în Ferentari s-ar spune, dacă nu i s-a dat peste lăbuță) a considerat această încălcare a Constituției ca pe un drept cîștigat de el. Iar românii definiți prin sindromul focului de paie (aprindere iute, cu vîlvătăi, stingere iute, fără nici o urmă, nici măcar cenușă), au văzut, la rîndul lor, ceva firesc în convocarea anticonstituțională a miniștrilor în frunte cu premierul la Cotroceni. Deoarece despre aceste întîlniri sau mai degrabă convocări în stil de Carol al II-lea, Klaus Iohannis a catadicsit să vorbească la conferințele de presă și uneori chiar prin intermediul unui Comunicat, s-a priceput repede că ședințele de la Cotroceni țineau de transformarea de către Klaus Iohannis pe șest a Republicii semiprezidențiale în Republică prezidențială.

Miniștrii, în frunte cu premierul Ludovic Orban, erau convocați la Cotroceni ca la un superpremier. În prezența slugarnică a lui Ludovic Orban, președintele le cerea să dea raportul asupra a ceea ce au făcut, le freca ridichea celor care-l nemulțumeau și le dăruia un zîmbet binevoitor celor care-l satisfăceau, după care le împărțea indicații. Miniștrii și le notau conștiincioși în caiete. Premierul le nota pe toate, împărțindu-le pe nume de ministru, pentru a putea urmări îndeplinirea lor cu maximă sfințenie.

Această tutelare părintească a miniștrilor sau, în limbaj de frizerie, această Călărire a Guvernului, era posibilă și pentru că miniștrii, în frunte cu Premierul, aparțineau PNL, alintat de Klaus Iohannis drept Partidul Meu. Provenit din rîndul PNL, ba chiar fiind la un moment dat șef, Klaus Iohannis ne putea spune, dacă l-am fi întrebat, că îi convoca pe miniștri la Cotroceni nu atît ca Președinte în exercițiu, cît mai ales ca Tătuc al celor din PNL.

O simplă privire aruncată asupra miniștrilor convocați de Klaus Iohannis la Cotroceni, de Sfîntul Ion, ne dezvăluie un adevăr:
Dintre miniștrii celor trei partide care alcătuiesc Coaliția de Guvernare, Klaus Iohannis i-a chemat la ordine doar pe miniștrii USRPLUS.
E singura notă care sare în ochi în cazul acestui moment.

O altă notă ne e imposibil să găsim. Nu poate fi vorba de o întîlnire de lucru cu miniștrii Guvernului pe probleme economice, pentru că lipsesc ministrul Energiei, de la PNL, și al Dezvoltării, de la UDMR. Nu putem vorbi de o întîlnire cu miniștrii care țin de partidele de Dreapta, pe care președintele pariază în resetarea țării, deoarece lipsesc miniștrii PNL.

În absența unor note comune și mai ales în absența unui Comunicat din partea lui Klaus Iohannis, ne-am gîndit să iscodim declarațiile miniștrilor USRPLUS care au fost la întîlnire. Evident, declarațiile lor nu pot fi luate în serios de Istoricul clipei în dezlegarea misterului întîlnirii. N-ar fi prima oară în Istorie cînd, potrivit unei înțelegeri, participanții declară după întîlnire că s-a discutat despre ceva cînd în realitate s-a discutat despre altceva. Claudiu Năsui a dezvăluit la Antena 3 că președintele s-a interesat de ce au găsit ei prin ministere. Claudiu Năsui ne crede proști. Dacă ăsta ar fi fost scopul reuniunii, Klaus Iohannis trebuia să-i cheme pe toți miniștrii care au luat în primire ministere noi, nu numai pe cei de la USRPLUS. Tot Klaus Iohannis – spune Claudiu Năsui – i-a pus, într-un gest amintind de scosul la tablă (zic eu, nu, Doamne ferește! ministrul, cum să cuteze o asemenea formulare?) – pe fiecare ministru să-și spună prioritățile.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman a scris pe pagina sa de Facebook:

„După amiază, alături de prim-ministrul Florin Cîţu şi vicepremierul Dan Barna, am participat însoţit de colegii mei, miniştri din USR PLUS, la o întâlnire cu preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Am vorbit împreună despre priorităţile miniştrilor USR PLUS, iar preşedintele ne-a îndemnat să ne asumăm curajos reforme. Şi vom face acest lucru! Mai mult, nu doar că ne vom susţine unul pe celălalt pentru îndeplinirea obiectivelor pe care coaliţia de guvernare şi le-a propus, dar ne bucurăm şi de sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis”.

USRPLUS n-are nici o legătură cu Klaus Iohannis.
La prezidențiale, USRPLUS a avut candidat propriu. În campania electorală pentru parlamentare, liderii USRPLUS au criticat unele derapaje ale Președintelui. Din perspectiva platformei intitulate Un altfel de politică. Pentru că Un altfel de politică presupune și curmarea năravului prezidențial, semn al vechii politici, de a o face pe Tătucul Națiunii.

Ar fi fost normal ca miniștrii USRPLUS să nu meargă la Cotroceni. Hai, la o adică, dacă erau invitați, miniștrii și de la alte partide ale Coaliției, mersul lor la Cotroceni ar mai fi fost cît de cît acceptabil.
Dar așa, convocați doar ei și pentru a fi scoși la tablă de către președinte, miniștrii USRPLUS nu aveau ce căuta acolo.

Și nu numai pentru că USRPLUS a făcut mare caz de un Altfel de Politică, dar și pentru că scopul convocării de către Klaus Iohannis a fost cel de a demonstra românilor că nu numai PNL, dar și USRPLUS e Partidul Meu, Partidul care-l spală pe picioare cu limba, fără să-l doară șalele de atîta aplecare, deoarece stă în genunchi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Cum i-a scos la tablă Klaus Iohannis pe ministrii USRPLUS, deși aceștia nu-i sînt elevi”

  • Ma uit si la Trump,pana la urma e un personaj tragic,idiotu ,de fapt nici acum nu si a dat seama ca a fost folosit de o grupare masonico-neofascista,care,acum invinsa de catre iluminatii neomarxisti,il va lasa pe Trump sa fie sfartecat de catre democratii americani,in timp ce oculta lui Trump se va retrage discret,prefacandu se ca nu l au sustinut pe Trump niciodata (si ca nu l cunosc,desi ei l au creat,finantat si sustinut)si dandu se la fund sperand sa reapara in 2024 cu un alt maimutoi manciurian(un alt Trump).Trump va fi aruncat ca mancare pentru leii flamanzi democrati de catre proprii sustinatori care il vor sacrifica aruncandu l ca pe un prezervativ folosit,ca pe un gunoi,asteptand momentul in care i vor infrunta din nou pe adversarii lor asa zisi neomarxisti cu un alt candidat manciurian de tipul lui Trump.De fapt asta a fost mai mereu Trump,Candidatul Manciurian al unora,care in decurs de zile il vor arunca la WC ul istoriei ,urmand sa traga apa dupa el,si cautand un nou Candidat Manciurian pentru 2024.

    • Cat despre mostenirea lui Trump,ce sa vedem,o America aruncata intr un conflict rece care va dura decenii cu China,o superputere in ascensiune,o racire a relatiilor transatlantice(SUA-Europa),o America divizata si schilodita profund,o indepartare a Chinei de Occident(pina in 2016 China a fost ,de bine de rau ,mai pe jumatate asa,un fel de partener al Occidentului),China devenind de acum un adversar al Occidentului,fiind impinsa spre o alianta cu Rusia lui Putin,tocmai de politicile lui Trump.O alianta Rusia China in momentul actual este un cosmar pentru Occident,care pana acum s a chinuit sa faca fata Rusiei(cu mare greutate,Rusia singura s a dovedit capabila sa fie un adversar de temut al Occidentului,aratand in niste momente,ca poate chiar,singura sa invinga Occidentul),confruntarea Occidentului cu Rusia a fost pentru Occident foarte grea si dura,daca Rusia si China se aliaza,pentru Occident va fi o Deadly Aliance,insasi soarta Occidentului fiind pusa in cumpana.Deasemenea conflictul SUA China starnit de Trump a facut ca presiunea SUA pe granita de Vest a Rusiei sa slabeasca,iar presiunea Chinei,pe granita Amurului Siberian sa scada,dand Rusiei un respiro,si posibilitatea unei expansuni(mai ales spre Vest,spre Europa,SUA si China fiind concentrate una asupra celeilalte in Pacific).Deasemenea in Iran fundamentalismul conservator siit recastiga teren in fata factiunii moderate care era dispusa la dialog cu Occidentul.Deasemenea si minimalizarea pericolului Covid 19,reactia intarziata la acest pericol,proasta gestionare a acestei crize,facand ca si SUA sa fie principalul focar al Planetei de Covid 19,desi beneficiau de cele mai avansate facilitati si de o pleiada de experti si o logistica si o infrastructura de mare imperiu,totusi au gestionat aceasta criza mai prost ca tari din lumea a treia,haos, populism desantat,slogane si lozinci,asta a fost Administratia Trump.A BIG FAILURE,UN DEZASTRU COMPLET.ASTA ESTE MOSTENIREA LUI TRUMP,un MEGADEZASTRU.Asta ca un bilant ,acum cand ISTORIA(cu ajutorul OCULTEI lui TRUMP ,care l a creat,folosit si acum il arunca la WC pe Trump ca sa traga apa dupa el),va trage apa dupa Administratia Trump.Sa vedem peste 4 ani dupa cine va mai trage DOAMNA ISTORIE apa dupa DINSA(Vom mai vedea APA TRASA si dupa ALTII ,sa nu aveti grija).SIC TRANSIT GLORIA MUNDI.HISTORY SAYED: YOU ARE FIRED MR TRUMP,LET’ SEE THE NEXT IDIOT WILLING TO TRY ON MY TEST AND FAIL.(CA SA VEDEM DUPA CINE VA MAI TRAGE ISTORIA APA IN ANII CE VOR VENI).WE WILL SEE.

  • Filozofia doctrinei Anti este despre Antiom, asa e,
    insa schimonosirea, uratirea omului in fel si chip, doar doar o ajunge intors pe dos si cu capul in jos… nu e calea catre Antiom, pentru ca Antiomul nu e om.
    Doctrina Anti, adica doctrina Civilizatiei, e povestea Inteligentei Artificiale.
    Cei care spera, oameni fiind, oameni ramanand, ca pot fi politicieni in Civilizatie se afla intr o Contradictie. Doar ca Antioameni vor mai putea fi compatibili cu Civilizatia.
    PoliticaIA, spre fundamentala deosebire, este cu si despre Antiom. Prin urmare toti membrii acestui partid vor fi Antioameni, deci prin definitie nu se mai poate manifesta o intersectie a acestora cu Omul.

  • PoliticaBIO

    Pe vremea cand politicienii isi afisau marfa pe tarabe, iar cetatenii cumparau…dupa cum le venea la indemana, Piata era functionala.
    Iata, au sosit vremurile in care cetatenii vin la piata, stiu exact care le e dorinta si o cauta doar paia pe tarabe. Caz in care ramane de vazut care sint conditiile in care Piata ramane functionala Ce se stie e ca in Piata vor mai ramane doar doua tarabe, pentru ca Noua Poveste e despre produse naturale si despre produse artificiale.
    Odata cu Trump s-a nascut a doua oara PoliticaBIO. iar ea e, mai nainte de a fi o Reactiune, o Nonactiune. Ea a renascut ca urmare a inundarii Pietei cu produse modificate genetic, cu produse artificiale.
    PoliticaBIO e singurul tip de politica in stare sa se armonizeze cu dinamica Civilizatiei, prin urmare Armoniile vor fi implacabile, trendul pe care sta Civilizatia, azi, acesta fiind, in politica: PoliticaBIO.

    Globalizarea si-a consumat potentialul, e vremea Unificarii, e vremea SatelorStat.

    Sistemul politic e expirat in mod fundamental. Se mai misca exclusiv din inertie. ‘Se va declara impotent prin propria manifestare. Renascand din propria Cenusa.
    Pe Piata vor mai exista doar doua tarabe,
    una e Politica-BIO,
    alta e a Inteligentei Artificiale.

    Aceste doua potentiale sint plenare. orice alta constructie a vreunui sistem politic poarta in sine un potential leit Neantului.

  • Nu e chiar asa.
    Ieri au fost usereii, azi merg peneleii.
    Daca se duce Iohannis la guvern, trebuie sa discute si cu unii si cu ceilalti.
    Daca se duce la partid, iar nu merge.
    Fapt e ca scartie sandramaua si numai cu ordine latrate nu o dregi.

  • Exact ca si Putin,se pare ca presedintelui nostru i place modelul Putin.(Presedinte care este si prim ministru). Ce ar mai vrea iohanita,sa l unga pe raresica bogdan,delfinul sau, ca viitor presedinte dupa 2024,ca mai apoi raresica sa l puna prim ministru pe el,pe iohannis.Si atunci sasul se pregateste de prim ministeriat inca de acum.(Dupa modelul rocadei Putin-Medvedev).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *