Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cum i-am păcălit noi, românii, pe marii jurnaliști din Vest în decembrie 1989

Duminică seara, lipsit de subiecte politice mai acătării la Jurnalul meu video, mă ocup de cum i-am păcălit noi pe jurnaliștii lui Pește veniți din Vest să vadă Revoluția în direct la București. Pînă acum am tratat chestiunea într-o cheie dramatică. M-am apucat să explic rotițele mașinăriei prin care au fost manipulați jurnaliștii străini și, grație guguștiucismului lor, nu doar românii, dar și occidentalii. La pastila video m-a bufnit rîsul conștientizînd cum au fost duși de nas ditamai reporterii. Franțuzii îndeosebi s-au burzuluit după aia, și-au trîntit zeci de pamflete împotriva noastră sau, asemenea lui Michel Castex, au încercat să arate că manipularea era fatală, deoarece la capătul ei se afla KGB.

Cum a avut loc tragerea pe sfoară?
Foarte simplu.
Jurnaliștii străini și nu dintre cei mai pirpirii profesional au aterizat în România nu doar cu o imagine preconcepută, cu un ansamblu de clișee de presă mic-burgheză, dar și cu dorința de a găsi la București o cascadă de lovituri de presă. Teoretic au luat cu asalt România pentru a scrie ei și nu pentru a copia scrierile celor din Est despre Revoluția Română, nepoțică peste veacuri a Revoluției franceze, care tocmai atunci își aniversa Centenarul.

Ce mai mură-n gură de proză gen apă de trandafiri decît povestea răsturnării Dictatorului de către un popor mic, dar cu mare inimă vitează!
Ai noștri le-au oferit din belșug fapte, evenimente, istorisiri care se potriveau perfect cu ceea ce doreau să audă și să scrie marii jurnaliști. Pe gratis, dar și contracost, revoluționarii le spun străinilor povești în care, evident, ei sînt eroi. Nica Leon îi convinge că el a lansat petarda. Primii intrați în sediul CC le istorisesc, sub influența filmelor sovietice despre Asaltul Palatului de Iarnă, cum au înfruntat ei tancurile și mitralierele pentru a pătrunde în sediu, cum i-au arestat pe nomenclaturiști, ce au găsit ei în bîrlogul Diavolului. Exact ce voiau să audă ziariștii străini descinși în România nu pentru a scrie despre realități, ci pentru a găsi la fața locului poveștile deja scrise de ei înainte de a pleca spre București. Fiecare își făcuse calcule de rating și tiraj.
Voi scrie despre eroismul revoluționar! Pentru asta va trebui să găsesc un revoluționar.
Voi scrie un reportaj despre atotputernica Securitate. Ca să fac așa ceva, am nevoie de un cetățean obișnuit care să istorisească despre spaima sa în fața Poliției Politice.
Voi scrie un reportaj despre lupta neștiută a românilor împotriva dictaturii. Sînt mii de jurnaliști străini în căutare disperată de personaje, locuri și istorisiri senzaționale pentru cititorul mic-burghez, fericit în fotoliul său că trăiește în democrație și nu în autocrație. Cum pretendenții sînt mulți și materia puțină, se declanșează o veritabilă vînătoare. De eroi revoluționari, de locuri sinistre, de istorisiri despre teroarea impusă de Securitate. De aici o realitate nițel comică. Locurile de documentare la fața locului sînt puține și mai ales păzite de revoluționari. În sediul CC se intră mai greu decît la Casa Albă. În cartea sa, Corespondentul Agenției TASS care a văzut totul, editura Fundației Culturale Române, 2002, Nikolai Morozov povestește cu umor despre cît de dificil era pentru jurnaliștii străini să intre în Cetatea condusă cu strășnicie de Dan Iosif:

„Nu fără greutate am reuşit împreună cu un grup de ziarişti occidentali să pătrundem în clădirea fostului CC, unde trecînd de la un etaj la altul trebuia să strigi parola, altfel riscai să primești un glonte de la o santinelă de pe următorul palier. Deschizînd o ușă oarecare puteai să nimereşti cu pieptul în țeava unui «Kalaşnikov» care te întîmpina fără ospitalitatea tradițională. Atmosfera din oraş a devenit relativ paşnică, de aceea noi tratam aceste incidente mărunte oarecum liniştit. Şi chiar revoluționarii, parcă, își jucau deja rolul cu un fel de lene. Înăuntru, era un dezastru total, pe pereți se vedeau urme de gloanțe, mobila zăcea răsturnată, geamurile erau sparte. Ici-colo erau aruncați saci de nisip, iar instalațiile de încălzire și de apă nu funcționau. Soldații și revoluționarii au ocupat cabinetul luxos al fostului dictator unde stăteau de vorbă, plini de importanță, cu jurnaliştii timizi, împodobiți cu aparate foto și magnetofoane, înarmați cu agende și pixuri.”

De observat trufia celor din sediu în fața jurnaliștilor străini și timiditatea marilor jurnaliști occidentali în fața Eroilor Noștri!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cum i-am păcălit noi, românii, pe marii jurnaliști din Vest în decembrie 1989”

  • Din pacate nu noi am pacalit jurnalistii din vest, ci vestul ne-a pacalit pe noi. Mascarada din decembrie cu varsare de sange a fost pusa in scena pentru a acoperi invazia SUA in Panama – intre 5000 si 10.000 civili ucisi intr-o tara cu o populatie de cam 4 milioane.
    „Vina” panamezilor era Canalul Panama a carui administrare SUA nu dorea sa o lase conform unui acord cu statul panamez.
    Pe langa asta, am mai avut si povestea cu armata, care a tras in populatie inainte de 22 decembrie si atunci au inventat TEORISTII ca sa devina o armata eroica devotata apararii „revolutiei”.

    V-ati intrebat vreodata de ce totul a inceput la Timisora si de ce „rusii” au intrat masiv in Timisoara prin Serbia, toti cu masini Lada (una din cele mai vandute masini la export de URSS) si nu au intrat din Ukraina sau Republica Moldova?

    Care serviciu secret occidental are cei mai multi vorbitori de limba rusa? Cred ca numarul lor era majoritar in 1989…

    Ghici ciuperca ce-i…..

    Va amintiti discutia Gorbaciov – Bush prin care rusii dadeau mana libera occidentuluii in privinta Romaniei, pentru ca Gorbaciov avea prea multe probleme in Rusia?

    Nu noi i-am inselat pe ei, ci ei ne-au inselat pe noi…

    Ce mai stiti de grupul Mansarda si de ce membri ei s-au cam carat din tara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *