CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Cum li s-a inoculat românilor o mentalitate de slugi

Ionuț Cojocaru, colaborator al cristoiublog.ro și-a strîns într-o carte eseurile publicate de-a lungul timpului pe cristoiublog.ro. Cartea a apărut la editura Alexandria Publishing House sub titlul, eminamente provocator, Colonizatori în colonie. E a treia carte prin care un autor oferă librăriilor scrierile sale publicate mai întîi pe cristoiublog.ro. În 2020, Cora Muntean a tipărit la editura Mediafax culegerea de reportaje semnate mai întîi pe cristoiublog.ro Bucureștiul sub dictatura Coronavirus, iar în 2021, Sabina Ivașcu a publicat la editura Maiko volumul Cronica de la Salcâmu Mic.

În vederea apariției editoriale Ionuț Cojocaru m-a rugat să scriu Prefața. Am acceptat bucuros. Și nu numai pentru că era vorba de texte publicate pe cristoiublog.ro, ci și pentru că – dacă nu mai ales – scrierile lui Ionuț Cojocaru reprezentau pentru mine o provocare intelectuală seducătoare.

Din această Prefață, care a ajuns să fie de 20 de pagini, deși îmi propusesem să scriu doar trei, intitulată Un Înalt Reprezentant al disciplinei Istoria în publicistica social-politică, public mai jos, la rubrica Gîndurile lui Cristoiu, cîteva fragmente de interes care depășește hotarele cărții.


Istoria e invocată în publicistică de mulți autori. Cu sau fără pregătire de istorici. Avînd drept temei adevărul că Trecutul se repetă în întîmplările din Prezent, chiar dacă în forme diferite și că astfel reprezintă o lecție pentru cei de azi, mulți publiciști fac trimiteri la evenimente din trecut pentru ca lectorul să înțeleagă mai bine semnificațiile evenimentelor din actualitate, invocă personaje din trecut pentru a le arăta celor din prezent cum au procedat înaintașii în împrejurări asemănătoare. Trecutul folosește publiciștilor și nu numai lor, ci și politicienilor, ca autoritate de lucru judecat. Personajele din trecut sînt cunoscute azi cu o anumită imagine, bună sau rea. Ștefan cel Mare e Înțeleptul. Mihai Viteazul e Viteazul, Ferdinand e Unificatorul. Știm cu toți că Alexandru Ioan Cuza beneficiază de imaginea unui conducător patriot, care a făcut reforme, care a întemeiat statul român modern. Prin urmare, Alexandru Ioan Cuza poate servi drept modelul la care publicistul îi raportează pe liderii politici de azi. Fie pentru a-i lăuda, fie pentru a-i critica. Ionuț Cojocaru convoacă și el Trecutul în folosul Prezentului.

Trecutul trebuie să fie pentru Prezent o școală. De aceea autorul consideră drept cea mai mare greșeală a unui politician să nu știe Istorie cu ochii închiși. El nu-și imaginează, de exemplu, un europarlamentar român care să nu știe cum s-a clădit România:

„Ar fi fost util ca europarlamentarii noștri să înțeleagă cum s-a clădit România. Să-și înțeleagă propria istorie, cu bune și mai puțin bune, cu emoțiile rezultate în urma Păcii de la Paris și cu entuziasmul unirii și afirmării identității naționale. Cum se poate raporta un europarlamentar român la propria țară dacă nu-i cunoaște evoluția?”

Autorul crede atît de tare că Trecutul trebuie să fie o Carte de învățătură pentru politicienii postdecembriști încît le cere acestora să urmeze un curs de Istoria românilor:

„De aceea este bine să știm, să cunoaștem, să învățăm! Să nu uităm, să nu repetăm trecutul. Să condamnăm derapajele autoritare. Să înțelegem ce înseamnă putere colonizatoare și să fim atenți la suveranitatea și drepturile noastre. Dar pentru acest deziderat toți politicienii ar trebui să facă un curs de istoria românilor cel puțin. Să știe cine sunt, de unde vin și ce reprezintă!”

Într-un alt loc Ionuț Cojocaru menționează și ce ar trebui să învețe politicienii la acest Curs:

„Ca români ne-am croit un drum spre consolidarea tuturor românilor într-un singur stat. Nu a fost simplu. Pentru acest scop au murit milioane. Avem un trecut din care ne putem trage seva. Ne poate inspira, ne poate oferi modele.”

Principala lecție dată Prezentului de Trecutul românesc se dovedește – în concepția lui Ionuț Cojocaru – lupta pentru identitate națională:

„România este o națiune care s-a construit în timp, cu multă trudă, cu mulți pași înapoi, cu suferințe multiple dar și cu realizări. Realizările individuale centrate în jurul ideii de națiune au contribuit decisiv la propășirea societății. De la iluminism la făurirea statului național modern, de la obținerea Independenței la România Mare, sunt evenimente prin care elita românească a contribuit la ceea ce avem azi (chiar dacă nu am reușit să păstrăm ceea ce am realizat în 1918), la ceea ce ne oferă statul azi: o identitate!”

Conștiința identității naționale înseamnă însă asumarea demnității naționale. O mare parte din textele istoricului Ionuț Cojocaru sînt mustrări ale politicienilor postdecembriști, pentru că, spre deosebire de marii politicieni din trecut, nu se străduiesc să afirme în lume o Românie cu o identitate proprie:

„Ca și celelalte state din lume, comparativ cu cele din aria noastră geografică, ne-am luptat cu destinul încercând să intrăm și noi în clubul lumii occidentale. România nu are mentalitatea de Imperiu. Nu a fost stat colonizator! Cu toate acestea suntem în NATO și U.E. dar nu avem tăria de a fi noi.”

Afirmarea demnității naționale a fost boicotată – spune Ionuț Cojocaru – de o campanie pe termen lung, bine ticluită, pentru a li se inocula românilor o mentalitate de slugi:

„De prea mult timp românilor li s-a inoculat ideea că sunt slabi, că nu au o istorie cu modele, că suntem o națiune care tot timpul a plecat capul iar străinii, fie ei ruși, turci, germani sau alții ne-au sacrificat în jocurile lor politice.”

Identitatea națională a fost pusă la îndoială și prin rescrierea Istoriei astfel încît marile personalități ale trecutului românesc să nu mai fie modele pentru generațiile de azi:

„Azi putem observa că după 1990 toate valorile naționale au fost criticate, s-au pus sub semnul întrebării realizările lor. Prin marginalizarea istoriei în școli, fără o cultură temeinică, în lipsă de cunoștințe, mulți au crezut că Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Iorga sau Titulescu nu au fost români neaoși sau au fost oamenii unora sau altora. În anii 1950, istoria a fost rescrisă în așa fel încât să reiasă că doar rușii au fost cei care ne-au ajutat în comparație cu occidentul. Azi se predă istoria României în context european. Faptul că avem zeci de modele de la care ne-am putea inspira nu reprezintă nimic pentru clasa noastră politică, superficială.”

Principala cauză a slugărniciei trebuie căutată în neglijarea Istoriei naționale în școală, în presă, în societate:

„Nu ne ridicăm la înălțimea înaintașilor noștri, suntem rupți de trecut, nu mai există un interes real pentru propria noastră istorie, nu găsim o preocupare pentru istoria prin filme, documentare. Elevii din ziua de azi știu mai bine când este ziua Statelor Unite sau a Franței decât a României!”

Disprețul politicienilor față de țara pe care o conduc izvorăște din dezinteresul lor față de Istorie:

„Când nu ești interesat de istorie, când nu vrei să o cunoști este evident că nu poți aprecia cu adevărat această țară.”

Ionuț Cojocaru nu propune politicienilor un Curs oarecare de Istorie a românilor, ci un Curs axat pe lupta românilor pentru respectarea drepturilor lor istorice, un Curs menit a-i învăța pe politicieni de importanța demnității naționale. Deși eu nu cred că politicienii noștri sînt slugi pe la uși străine, pentru că nu cunosc Istoria neamului, sînt de acord că n-ar strica acestor politicieni nu un Curs, e prea mult pentru mintea lor, ci un abecedar, o Carte de citire despre Trecutul românesc.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

53 comentarii pentru articolul „Cum li s-a inoculat românilor o mentalitate de slugi”

  • -in context, peste 30 de la „revolutie”,
    cerem lista membrilor PARTIDULUI COMUNIST DE OCUPATIE DIN ROMANIA!

  • anonimului cu clipul de youtube:
    -satanele se servesc de bani DOAR CA MIJLOC DE BATJOCORIRE SI ATATA TOT,
    vita intelege doar numarul lor nu si scopul,
    vita nu intelege TITLUL folosirii lor.

  • „Eu nu știu nici un scriitor actual, nici un pictor, nici un arhitect.”
    .
    Pe principiul „ce nu stiu eu, Adriana, nu exista” ? Vezi ca autorul articolului si unul dintre comentatori sunt scriitori, de exemplu. Mai viziteaza cate o librarie din cand in cand, ca sunt multi. Nu astepta sa te sune scriitorul ca i-a aparut cartea. 🙂

  • Bravii noștrii politicieni asr trebui să dea mai multe examene încă înainte de a li se încredința funcții importante în Statul Român. La mai multe materii, nu doar la istorie.

  • Paradoxal, la noi, cu subfinanțarea cronică 33 de ani la Edu-Cultură, clasa intelectuală nu e mai brează decât aia politică! Muzeul Național de Istorie stă în reparații din 2002, fără ca anomalia asta să deranjeze cărturarii măcar de Centenar, iar Unirea de la 1918 a fost pusă la îndoială de istoriografia postmodernă eseistică bestsellară. Încât ne și mirăm azi de patriotismul halucinant din Ucraina.

  • Stiintele Naturii se manifesta prin superpozitii.

    Civilizatia foloseste Stiintele Naturii care au ca referinta Matematica,
    Natura, deci si Stiintele aferente, foloseste ca referinta Adevarul

    Matematica este…AntiAdevarul.
    …ca si Civilizatia este AntiNatura, adica Patria Artificialului :)))
    ––
    pe Ecrane se vor manifesta ambele superpozitii ale Stiintelor Naturii 🙂
    de fapt…chiar se intampla asta :)))

  • Involuția României se vede după limba sărăcită, lipsită de cuvinte, de strălucire pe care o vorbim.
    Vocabularul nostru este minimal.
    Apoi, lipsa totală a oamenilor de cultură. Eu nu știu nici un scriitor actual, nici un pictor, nici un arhitect.
    Școala românescă nu mai este în stare să pregătescă ingineri remarcabili sau doctori.
    Ultima generație este superficială, dezinteresată, fără nici o scâteie de imaginație.
    O generație plată, o turmă de oi negânditoare care se lasă dusă, mulsă și tunsă.
    Nu cred că este vorba de o „mentalitate de slugi” ci o mentalitate de turmă cu o lene imensă.
    Behee, beehee!

    • b
      creca e cam asa: Beehehehehee, beeheheheheee… :)))))

      • Stati linistiti stimabililor, daca se va da un premiu si pentru behaiala pe aici, oricum o sa-l partajati.

    • Adriana, io creca tu n-ai avut oi, cind erai mica :))))

    • „Eu nu știu nici un scriitor actual, nici un pictor, nici un arhitect.”
      Pe principiul „ce nu stiu eu, Adriana, nu exista” ? Vezi ca autorul articolului si unul dintre comentatori sunt scriitori, de exemplu. Mai viziteaza cate o librarie din cand in cand, ca sunt multi. Nu astepta sa te sune scriitorul ca i-a aparut cartea. 🙂

    • „Eu nu știu nici un scriitor actual, nici un pictor, nici un arhitect.”
      Pe principiul „ce nu stiu eu, Adriana, nu exista” ? Vezi ca autorul articolului si unul dintre comentatori sunt scriitori, de exemplu. Mai viziteaza cate o librarie din cand in cand, ca sunt multi. Nu astepta sa te sune scriitorul ca i-a aparut cartea. ?

  • Inteligenta e o ecuatie de miscare.
    in fapt e una cu Adevarul.

    caz in care orice date bagi intr un Inteligent, el…se misca!:)))), asta e faza cu Inteligentii, ca…pastreaza ‘pura’ Ecuatia de Miscare, adica….pur si simplu sint Prosti, lor le e proprie Ecuatia de Miscare, care poate fi verificata de…diferite chestii :)))

    cu Desteptaciunea e…invers!,
    adica…stiind tot tot tot, la limita fiind infinit de Desteapta, ea…tinde sa fie o ‘ecuatie de miscare’ 🙂

    deci Inteligenta e Ecuatia de Miscare, fiind Proasta
    iar
    Desteptaciunea e lipsita de Inteligenta…, insa e ‘desteapta la Infinit’ , tinzand sa fie ‘ecuatie de miscare’
    :))

    • tocmai daia un Inteligent nu poate fi copiat,…doar exprimarile Inteligentului pot fi copiate :))

      insa o mica mutatie in ‘datele problemei’ e imposibil sa fie ‘rezolvata’ folosind copiile alea, pentru ca …e necesara Ecuatia de Miscare :))
      ( in care sa vari datele problemei 🙂 )

      incercind sa ‘copiezi’ un Inteligent se prea poate sa dai dovada… de Desteptaciune :)))
      Desteptaciunea e Mandra, inteigenta,…pentru ca e Proasta, e si lipsita de Mandrie,
      insa…prin Definitie, pentru ca ea e cu Daruirea, nu cu Acumularea :)), si e cu Daruirea pentru ca…asta e Dorinta ei :)))))

      • un Destept poate fi copiat, ca te apuci, usurel, si il copiezi pagina cu pagina, ca ‘in el’ se gasesc…’pagini’ :))))

        cu Inteligentul e olecut mai greu, ca asta fiind prost, …ce ‘pagini’ sa i copiezi, nenica?!:)))
        tre sa i copiezi…Ecuatia de Miscare.
        or asta… e putin cam greut, ca tre sa folosesti chiar referinta Absoluta pentru a afla ecuatia asta, or in cazul asta…’Ecuatia de Miscare’ de fapt e chiar in tine insuti!, ca daca ajungi sa folosesti tu insuti referinta Absoluta atunci esti un…Inteligent,
        deci ce sa mai ‘copiezi’ ?!:)))

        intre Destepti si Inteligenti e…fix ce se afla intre Cer si Pamant :)))

  • indiferent ce faci ai nevoie de o referinta.
    cum sa te apuci de ceva fara sa ai o referinta?

    Referinta Absoluta este Adevarul ( care e o ecuatie de miscare verificata de…tot ce misca in Creatie )

    mai intai…Adevarul, …care e insasi Viata, si abia dupaia se poate vorbi despre tot felul de chestii care verifica aceasta ecuatie de miscare, spre ex Istoria Trecutului…

  • Istoria nu poate fi analizata numai prin fapte ci si prin analize economice.

    • Din experienta am constatat ca istoria trebuie recitita periodic pentru a intelege mai profund motivatiile faptelor istorice.
      Acestea nu sunt „cum scrie in cartea de istorie” trebuie judecate de fiecare.
      Mentalitatea de sluga a romanului nu are la baza necunoastearea istoriei ci a fost inoculata de guverne si corporatii in scoala si societate.
      Modelele tinerilor si copiilor au fost si sunt niste slugi.

  • Am inchis abonamentul TV,pensionarii din Bucuresti au gradinarit pe langa blocuri,culorile florilor galben,alb,rosu,verde.Acasa am revazut doua filme cu doi actori extraordinari,,Vandut pe viata,,2003 si Doi oameni perfecti,1999,cu Robert de N si Philip S.H

  • mai intai Adevarul, care e Ecuatia De Miscare a platformei de dezvoltare in stil fibonacci numita Creatie,
    mai apoi Dinamica Dorintelor, care povesteste despre felul in care Dorinta se ‘plimba’ intre Cer si Pamant, verificind Ecuatia de Miscare numita Adevar,
    iar mai apoi studiul Dinamicii Cerului, respectiv studiul Dinamicii Pamantului,
    adica, spre ex, Istoria Viitorului si Istoria Trecutului.

    din ce se vede…Istoria Trecutului e….la coada:))))
    cum sa incepi, domne, cu Istoria Trecutului si…sa si pricepi ceva?! 🙂

    insa….cum sa pricepi Istoria Trecutului daca n-o echilibrezi cu Istoria Viitorului…e ceva chiar si mai tare:)))

    Maestre, ‘stiintele’ de pe lumea asta sint…cam cu capul in jos, …ca sa nu spun ‘cu fundul in sus’ :)))

    • Stiintele Naturii, atunci cind ‘matematica’ a intervenit in poveste, apucindu-se de clonat Adevarul, au devenit ‘Stiintele AntiNaturii :)))

      Adevarul, adica ‘Ecuatia de Miscare’, adica…Viata ( ca tot sintem in Postul Mare :)) ) este chiar…Iubirea 🙂
      Adevarul, atunci cind…paseste Cerul pe Pamant, lasa o Amprenta,
      aceasta Amprenta, ‘armonioasa’, se numeste…Matematica :)))
      deci iata ce e ( adica…mai are olecut si e ) matematica, …Amprenta Iubirii 🙂
      insa ea e o amprenta si atat, deci e…Seaca!, si e asa prin Definitie, ca una e amprenta Iubirii si alta e Iubirea, adica una e Adevarul, si cu totul alta treaba Amprenta Adevarului :)))

      Matematica, adica Secatura Universului, a intors pe dos Stiintele Naturii, praf si pulbere le-a facut, asa ca daca vrei sa studiezi Natura, pe vremurile astea ultradeosebite, …tre sa faci cumva si sa scapi de ‘matricile’ pe care ‘matematica’, in drumul ei spre desavarsire, ti le-a varat in cap:))))

  • Foarte bine scris.Ieri langa Obor,am fost acostata de cateva persoane de la BAM.Pe strazile Bucurestiului sunt doar multe fete singure si fericite,multi straini si multi pensionari.Voi revedea in seara asta filmul Pasarea Spin

  • Dinamica Dorintelor este o stiinta fundamentala,
    Dorinta e ‘lege’ in Creatie, …odata manifestata ea se va implini in mod absolut, implacabil.
    ( in fapt asta si e definitia…Libertatii,
    putinta de a-ti dori…orice!,
    si mai apoi dorinta sa se implineasca,
    …chiar daca pentru asta e nevoie de un ciclu al anotimpurilor care dureaza cit ‘timpul lui Planck’ sau unul care ‘dureaza’ cit Anotimpurile Creatiei ( chestiei asteia i se mai zice Timp,…’tot Timpul’ , Timpul, exprimare plenara )

  • opinia mea, deja e clasica…:)), este ca
    mai intai Istoria Viitorului si abia dupaia Istoria Trecutului.

    Istoria are Doua Aripi,
    una e Istoria Viitorului
    cealalta e Istoria Trecutului.
    intre ele se afla Adevarul, …care e o ecuatie de miscare pe care ‘dorintele’ o verifica in ambele sensuri :))

    studiul Istoriei este ulterior studiului ‘ Dinamicii Dorintelor’
    nu prea pricep… cum se poate pricepe Istoria, si cele doua aripi ale sale, in lipsa intelegerii Dinamicii Dorintelor, insa….s-o putea, habar n am… 🙂

  • ‘De aceea autorul consideră drept cea mai mare greșeală a unui politician să nu știe Istorie cu ochii închiși.’

    asa zic si eu, tocmai daia ‘istoria’ se preda…inainte sa deschizi ochii pe lumea asta!:)))))
    Istoria Viitorului e cea care defineste Prezentul.
    Realitatea este ‘o suma de dorinte care au ajuns la soroc’ , nascindu se din Viitor ( unde se aflau in Gestatie ), in Prezent
    Dinamica Dorintelor…e si ea o Stiinta 🙂

  • Sau, pe scurt, politicienii romani ar trebui sa se ridice la inaltimea celor polonezi, unguri, ucrainieni, de exemplu.

  • ‘Autorul crede atît de tare că Trecutul trebuie să fie o Carte de învățătură pentru politicienii postdecembriști încît le cere acestora să urmeze un curs de Istoria românilor:’

    pai…uite, daia nu merge treaba, ca ‘le ceri’ …dupa ce s-au nascut!:)))
    ei trebuiau trimisi la cursuri inainte sa se nasca,
    iar cu treaba asta, adica cu Dinamica Dorintelor se preocupa Istoria Viitorului.
    deci…Viitorul! tre sa fie Carte de Invatatura, Trecutul…va fi descoperit pe cale naturala, dupaia… 🙂

  • ‘Avem un trecut din care ne putem trage seva.’

    opinia mea e alta, din Viitor ne putem trage Seva, iar in Viitor se gradinareste exclusiv Radacina.

    e cam asa: pai…faza e ca oamenii, odata nascuti, …sint nascuti, nenica! ce sa i mai dai pe brazda?! :)))
    ei se vor misca in mod natural…dupa cum le e natura, …pina la urma.

    important e ce ‘sadesti’, adica…ce fel de ‘oameni care se vor naste’ insamantezi in neam!, ca ce insamantezi…aia se va naste:)),
    insa…in general cu ‘gradinaritul in Viitor’ se preocupa din ce in ce mai putini…:)

  • ‘Principala lecție dată Prezentului de Trecutul românesc se dovedește – în concepția lui Ionuț Cojocaru – lupta pentru identitate națională:’

    despre ce mai inseamna ‘identitatea’ in vremea Globalismulu, insa mai cu seama ce inseama ‘identitatea’ pe vremea Unificarii ( adica pe vremurile astea ) se pot scrie carti intregi. insa tot la ‘seminte’ se ajunge.

  • ‘Ca și celelalte state din lume, comparativ cu cele din aria noastră geografică, ne-am luptat cu destinul încercând să intrăm și noi în clubul lumii occidentale. România nu are mentalitatea de Imperiu. Nu a fost stat colonizator! Cu toate acestea suntem în NATO și U.E. dar nu avem tăria de a fi noi.’

    pun la indoiala zicerea asta!
    neamul asta a fost gradinarit SI de intelepti, nu numai de panarame. asa ca…nicio grija!, ce au insamantat Inteleptii Neamului nu va pica in veci!

    avem o identitate bine definita, insa Intelept definita. atunci cind te afli in Patria Soarelui, chiar Soarele e cel pe care nu l vezi. asa si cu ‘taria’

  • ‘De prea mult timp românilor li s-a inoculat ideea că sunt slabi, că nu au o istorie cu modele, că suntem o națiune care tot timpul a plecat capul iar străinii, fie ei ruși, turci, germani sau alții ne-au sacrificat în jocurile lor politice.’

    e imposibil. pur si simplu e imposibil. daca asta s-ar fi intamplat, atunci toate serviciile de securitate ale tarii s-ar dovedi tradatoare de neam, in mod fundamental!.
    deci de-asta zic ca e imposibil.

  • ‘Identitatea națională a fost pusă la îndoială și prin rescrierea Istoriei ‘

    pai…daca tu, ‘cel care conduci neamul’, scrii Istoria Viitorului, ..ce ti mai pasa cum rescriu altii istoria?!:))))
    tu…gradinaresti in Viitor!, atunci cind ce sadesti acolo va rasari, procesul va fi implacabil!, pentru ca ce ai sadit, in bunul-simt ai sadit, adica…din fabricatie!
    mai altfel: una e sa mani la cursuri despre demnitatea nationala un neam intreg, si cu totul e sa insamantezi pe ogor ‘traitul pe romaneste’ :)),
    atunci cind el va rasari…el se va misca natural!

  • ‘Nu ne ridicăm la înălțimea înaintașilor noștri, suntem rupți de trecut, nu mai există un interes real pentru propria noastră istorie, nu găsim o preocupare pentru istoria prin filme, documentare. Elevii din ziua de azi știu mai bine când este ziua Statelor Unite sau a Franței decât a României!’

    pe unii ii intereseaza Istoria Trecutului, insa mai inainte ca ‘istoria’ sa devina ‘a trecutului’, ea s-a manifestat ca Istorie a Viitorului, care si ea e scrisa,
    cu dorintele manifestate in neam, de-a lungul vremurilor.

    si daca ai avea servicii de securitate de nota 10, daca ‘dorintele’ care se manifesta prin neam se misca brownian…geaba sint ele de nota 10, ca in fapt nu fac doua parale 🙂

    prin multitudinea de servicii de securitate s-o gasi barim un…birou, …nu mai mult, care sa se preocupe cu Dinamica Dorintelor ?
    adica…barim teoretic sa existe si posibilitatea ca ‘dorintele neamului’ sa fie gradinarite…dincolo de timp, dincolo de generatii…, pentru ca mai important decit ce rasare prin ogorul nuit neam e…ce insamantezi:)

  • ‘Când nu ești interesat de istorie, când nu vrei să o cunoști este evident că nu poți aprecia cu adevărat această țară.’

    dragul de a trai pe romaneste il inveti in primii sapte ani de viata. parerea mea!
    apoi…doar ‘reactionezi’, atunci cind simti ca ‘traitul pe romaneste’ e…atacat!:)))

  • ‘Curs menit a-i învăța pe politicieni de importanța demnității naționale.’

    suna cam asa: Curs menit i ai invata pe oameni bunul-simt. pai…ori il are din fabricatie, ori il are inactivat din fabricatie.
    indiferent la cite cursuri de istorie ii trimiti pe politicieni, daca le lipseste bunul-simt… cursul e lipsit de sens.

  • Si va fi si mai rau.Dupa ’90 inversarea valorilor a fost dusa „pe cele mai inalte culmi”,dar mai este loc de mai rau daca vedem modul in care functioneaza pilaraia fara jena cu persoane fara cea mai mica legatura cu domeniul si platite gras.La fiecare scimbare a puterii batalia nu este pentru o cat mai eficienta guvernare, ci pentru locurile cele mai caldute. pentru „urmasii,urmasilor” LOR.

  • Numai Putin cu tancurile il mai poate da jos pe babuinul sef Johannis….jos regimul babuinului sef Johannis!.. ROMEXIT…jos globalismul pervers…

    • @Momo ,da ,si de pe tancul rusesc se vor da jos ca sa violeze mamele,sotiile,fiicele unora ca tine(iar pe tine te vor pune sa privesti inainte de a ti da glontul in scafarlie),vezi ca tanchistii rusi cu asta se indeletnicesc in Ucraina.Iesi tu din Europa,du te tu la Putler in Rusia ,ca noi suntem bine unde suntem.

      • Asta cand nu se iradiaza singuri la Cernobal,ca nu i a invatat Putler la scoala militara rusa,ca nu i bine sa stai printre deseuri radioactive(cine stie poate e si asta o strategie a lui Putler sa i bage la radiatii poate ies X meni soldatii rusi si asa castiga poate razboiul). 😆 😆 😆

  • Politicienii ne-au făcut slugi când nu au negociat nimic în favoarea poporului la condițiile de aderare in UE,au negociat doar in favoarea companiilor străine care ne spoliază tara,și ne-au mai făcut slugi când au permis străinilor sa cumpere pământ și terenuri in tara,in special teren agricol,păduri,vom fi daca nu suntem deja arendași și argați in propria noastră țară.
    Ar trebui renegociate multe aspecte din așa zisa aderare.

  • Nici nu am cuvinte sa comentez prefața dumneavoastră la cartea domnului Ionuț Cojocaru și la cele scrise în acest articol ! Tinerii de astăzi , bine nu toți, dar în marea lor majoritate, nu mai au niște repere sigure în realizarea lor ca indivizi în România, pentru ca, necunoscând bine istoria trecutului nostru , politicienii de astăzi nu pot scrie cu certitudine istoria prezenta și viitoare a neamului românesc și nici sa le dea un exemplu de demnitate și de cunoaștere tinerilor noștri !

  • Scuze, da’ cam slabutz ce zice domnu’ istoric Ionut…suna frumos pt clasa a III-a si-a IV-a, deja de la clasa a V-a copiii se plictisesc de vorbe in vint.Problema cu istoria nu sta musai la Ministerul Educatiei unde analfabeti pe linie fac reguli pe care nici ei nu le inteleg. Problema sta in noile generatii de asa zisi istorici, absolventi de dupa ’89, care au vrut si ei un loc de munca in lipsa de altceva…multi dintre acesti asa zisi „istorici” nu numai ca nu cunosc istorie, sint slab pregatiti, dar de frica se supun tratamentului aplicat de cine-i conduce, instructiunile venind de sus, sus de tot…depasesc Ministerul Educatiei…Ce vreau sa spun…daca am avea istorici adevarati, nu ar accepta compromis cind vine vorba de ce a fost, sau n-a fost cu adevarat in istoria tarii…Uite un exempluL cunosc pe cineva, mult mai tinar,profesor de istorie in zona Suceava.A fost trimis in diverse locuri la pregatire, instruire, diversificarea cunostintelor, imbunatatirea lor…toate vorbele umflate din dex ca sa justifice mai marii de ce l-au trimis sa invete mai multa istorie decit ce-a facut la Universitate in Romania.Printre altele,unde credeti ca a fost trimis mai mult de o data?In Israel ca sa invete despre holocaust, plus holocaustul din Romania…auzi aici, holocaustul din Romania…merge in israel ca sa invete de ce a fost in Romania…bun. Pai chiar el, profesor de istorie, spune ca e o gogorita ordinara ideea asta de holocaust in Romania, asa ceva n-a fost niciodata. Dar, in Israel invata ca a fost. Acest program la care a fost trimis, a fost platit de Ministerul Educatiei din cite am inteles, dar initiat de mai sus de Ministeru’ asta…Desi stie ca ce-a”invatat” acolo e o minciuna ordinara, preda la scoala gogorita asta…Daca nu ar face-o, si-ar pierde locul de munca, si altceva ce-ar putea sa faca? Strungar? Nus tie nici ce-i ala strung sau subler…Deci ce poate face el, ISTORIC, in conditiile in care isi risca locul de mnunca, deci sursa de venit din care sa-si ingrijeasca familia?Ce face? PREDA GOGORITZE LA COPIII DE SCOALA GENERALA.Nu se simte confortabil, ba chiar a zis ca are noduri in git cind trebuie sa predea timpenii unde nici macar nu exista o baza reala, informatiile prezentate sint luate din context, puse in asa fel ca sa iasa ce trebuie. De ce istoricii din Romania, TOTI istoricii din Romania, nu au coloana vertebrala si impreuna sa se opuna minciunilor pe care unii vor sa le bage in cap copiilor la orele de istorie?Daca istoricii stiu ca anumite lucruri sint gresite, neadevarate, de ce nu fac front comun si sa se opuna acestui nou fel de a innebuni mintile generatiilro in formare.Ce-i sa faca ministerul?O sa concedieze toti profesorii de istorie?Atunci ceilalti profesori care predau alte materii, cum ar vedea o astfel de decizie a Ministerului?Inddreptatita? Adica mintim copiii cu buna stiinta ?Aia e scoala? pai toti profesorii ar trebui sa puna piciorul in prag si sa spuna Ministerului ca politica si educatia sint doua domenii diferite.Pina la politica, e nevoie de educatie, nu orice educatie, ci una bazata pe adevar stiintific, notiuni de cultura generala,aprofundare acolo unde e necesar si materia respectiva are aplicatii lumea reala…Se minte prea mult si scoala se depreciaza intentionat…citeam ca ministrul educatiei, Cimpeanu, vrea sa renunte la semestre si trimestre si sa bage module…vreo 5 module…cine-i domne imbecilu’ care vine cu ideile astea???Ala care propune asa o timpenie, a predat o zi in viata lui la vreo clasa? Stie cum sa predea ca sa-i faca pe elevi sa inteleaga si apoi sa fie in stare sa tina minte ce-au invatat?Pt ca un profesor cu adevarat bun, te face sa intelegi si odata ce-ai inteles despre ce e vorba, iti amintesti acele informatii predate, faci legaturi, gindesti…asta vrea acum 5 module cu nu stiu cite vacante intre ele…ba mai mult, vrea ca fiecare judet sa-si stabileasca vacantele…Doamne apara si pazeste, cine a putut gindi o asa aberatie???Sistemul de invatamint nu se organizeaza dupa cum i se pare „judetului”, o sa ajungem ca profesorii sa predea ce vor, cind vor si daca vor…cum e in hamerica…fiecare profesor e liber sa decida cit de mult avanseaza cu un anume subiect…Ministerul iti da „guide lines”, restul e interpretabil. Poti sa fi in LA la inmultiri si impartiri, iar in Colorado stai la adunari si scaderi…la aceeasi categorie de virsta…iar profesorul care preda matematica, poate sta la acelasi subiect pina cind se plictiseste el, pt ca nu toti copiii reusesc sa inteleaga lucruri elementare cind vine vorba de matematica…DE CE? Simplu: fac matematica din an in paste…module…nu li se dau teme acasa ca sa nu fie stresati, li se dau exercitii banale la clasa ca sa-si termine copiii tema in timpul orelor de curs…E o prostie ce face acest Minister a; invatamintului din Romania, a luat-o razna complet. Se distruge scoala de 32 de ani incoace…daca nu sint in stare, sa se dea deoparte…s-a depreciat si calitatea profesorilor, sint putini, foarte putini, capabili sa predea clar copiilor…scoala a devenit o „afacere” nicidecum „educatie”, nu se mai face educatie…Am vazut la ISMB dudui inspectoare pline de artzag, cu unghii de plastic lungi, de prost gust, incapabile sa vorbeasca fara sa zbiere.Habarniste cind vine vorba de predare la clasa, dar invirt tzigara intre unghii si o dau cu „legea”in sus si-n jos…e de speriat ce-a ajuns scoala…la minister la fel…astia-s oamenii care vor baga scoala in pamint, una pt ca habar n-au de nimic cind vine vorba de „scoala”, apoi pt ca orice timpenie li se pare ca suna bine, o vor imediat fara sa inteleaga consecintele…Scoala si Romania trebuie readusa cu picioarele pe pamint…manualele trebuie gindite cu cap si coada…lasa-ma-n pace cu jdemii de manuale la matematica, fiecare scoala are un autor preferat…se preda dupa manual unic, culegeri de probleme scrise de Gheba si Arimescu…erau culegeri facute cu sens, s-a depus o munca titanica ca sa poata fi cuprinse toate notiunile de baza, de nivel mediu si avansat, olimpiada… si s-a ales praful de munca asta.Scoala nu se face din doi in doi, din an in Paste,module si inventii timpite…scoala se face fara intreruperi inutile…trimestre ar fi solutia perfecta din toate punctele de vedere…vacanta ca inainte de ‘89,15-Iunie – 15-Septembrie, pt ca avea un sens, nu prosteala asta de azi copiata de la amerolaci si alti ingimfati straini…Orele de matematica, 5-6 ore pe saptamina, cel putin…Limba Romana la fel, 5-6 ore…sa se tina cont de ce anume i se cere unui elev sa memoreze, si cit…daca elevul intelege, tine minte…cine a bramburit in asa hal ca nu o mai recunosti…Politica trebuie scoasa din joc, politicianul nu are ce cauta in decizii legate de invatamint.In invatamit e nevoie de unul care intelege ce e aia predare la clasa si are har pt asa ceva.Politicianul de azi e prea timpit ca sa inteleaga orice altceva cu exceptia ideii de „cistig”, bani…nimic altceva…la atit se rezuma gindirea lor si interesul national…afara cu politicienii care fac decizii pt generatii de oameni…afara ci politicianul din sistemul de sanatate, ca si aici innebunesc oamenii, omoara cu zile prin decizii timpite facute pe criterii financiare…au dat cu pandelia ditamai tunu de miliarde, acum o sa le arunce la gunoi, da’ firmele care le-au bagat sub nas mizeria asta numita vaccin, si-au incasat trilioanele…afara cu politicienii cind vine vorba de asa ceva…Revenind la articol,m tot politicianul e cel care-si vira coada intr-un domeniu in care e habarnist total…daca vreun politician chiar crede ca la noi in tara a fost holocaust, eu cred ca trebuie saltat pe loc si dus pa psohiatru…daca-i nu-i intreg la cap, trebuie scos de pe post si dus la spital la tratament…daca-i intreg la cap, trebuie saltat si dus la judecata, apoi la puscarie pt ca ce face nu e doar o meschinarie fara egal, ci manipulare execrabila, o bataie de joc din are or are de cistigat, or nu-i pasa, el urmeaza ordinele cuiva…(ale cui???)Mie-mi pace foarte mult felul de-a fi al lui Mircea Dogaru…are dreptate cind spune ca avem nevoie de istorici adevarati si lingvisti adevarati, nu din aia care nu au habar ce-i aia „lingvistica”, habar n-au de definitie…spre exemplu, spunea ca, daca o luam pe linie lingvistica, majoritatea numelor de zei din antichitate, provin de la traci…unele nume de zei au suferit in timp cite 10-12-15-16 modificari…Asta nu e un lucru de ignorat dupa parerea mea…cine studiaza asa ceva?NIMENI.DE CE?Ca sa nu se afle ca sintem popor mai important decit se crede si se invata la „istorie”????Cine ne vrea stersi si nestiuti????Placutele de la Tartaria…cea mai veche scriere din lume, cea mai veche gasita vreodata pe planeta asta, si citi stiu de ea???Se minuneaza fel si fel de istorici straini de descoperirea asta, se stie de ani buni de ea…citi istorici romani au facut vreodata referire la aceste palcute???Dar palcutele dacice gasite la Sinaia si apoi povestea lor fiind schimbata si para mamii ei de poveste modificata pina nu se mai stie care e adevarul…culmea e ca lipsesc exact placutele, exact alea care descriu dacii…ba se vehiculeaza ca Zamolxis a fost elevul lui Pitagora, desi Zamolxis a trait inaintea lui Pitagora…Numai cind citesti astfel de informatii incepi sa-ti pui intrebarea ce fac istoricii nostri???Dorm in post??? Suna frumos sa scrie carti si sa ia bani pe ele, (asa cum face dom’ istoric asta mentionat in articolul dvs),da’ care e valoare cartilor scrise…ce invata cititorii din cartea aia scrisa in scop comercial…a te vaita ca avem inoculata mentalitatea de slugi, nu cumva e datorata si unor istorici care bat cimpii si in loc sa fie fermi cind vine vorba de adevar istoric, ei cad un fund in fata ordinelor primite pe linie politica???Ce era inainte de ’89 pe ideea de a fi membru de partid, da’ ce e azi cind e plin de maculatura in librarii, toti scriu carti, inclusiv nea herr nshpe case si merge „pas cu pas” in timp ce da cu bita in mingea de golf sau apasa o pedala o data cind merge cu bicicleta, si-n rest????Istoricii sa puna mina pe carte sa invete corect mai intii, ei sa invete ca asta e meseria pe care si-au ales-o, apoi sa stea ferm cind vine vorba de adevar…Aia e.

    • @Se știe
      E foarte adevărat că ne punem cenușă în cap mai mult decât trebuie în ce privește holocaustul. Și asta are cauze multiple, în principal fiind necunoașterea exactă a evenimentelor și predarea de istorici a unor lucruri impuse de alții. Dar ce vreau să vă spun e că mai facem o greșeală în sens invers, care ne pune pecetea caracterului duplicitar. Ceea ce se știe și nu se neagă este că am trecut nepermis cu armatele peste Prut, în URSS, (vezi “Ostași, vă ordon, treceți Prutul!”, ordin dat de Antonescu fără consimțământul elitei politice românești sau măcar a Regelui Mihai I). Acest fapt a cântărit enorm în balanța pagubelor de război pe care le-am avut de plătit după 1944 sovieticilor. Întoarcerea armelor nu ne-a scutit de pedeapsă.
      Mai este însă un fapt istoric pe care-l trecem cu vederea. Și anume, că am mai trecut o dată nepermis cu armate împotriva unui alt stat. Este vorba de anul 1913 și statul e Bulgaria. Ne-am băgat ca musca în lapte într-un conflict iscat între Serbia și Grecia, pe de o parte, și Bulgaria, de cealaltă parte. (Serbia ocupase Macedonia și n-a mai vrut s-o cedeze Bulgariei, așa cum fusese înțelegerea când Serbia, Grecia și Bulgaria porniseră război împotriva Turciei, război pe care l-au câștigat.) La acea implicare aiuristică România a trecut Dunărea în Bulgaria, românii n-au murit ca militari în luptă, dar au murit mulți de holeră. Astfel i-am avut ca dușmani pe bulgari când am început în 1916 războiul împotriva Austro-Ungariei și Germaniei. (Vezi înfrângerea de la Turtucaia) Bulgarii ne-au fost dușmani până la 1940 și după 1940, când ne împresuraseră toți cu cereri de teritorii și Bulgaria și-a luat înapoi, pe drept, teritoriul din sudul Dobrogei, vezi ”Tratatul de la Craiova”. România a avut pe nedrept Cadrilaterul între 1913 și 1940, teritoriu cu populație preponderent bulgară. Deci neprezentarea reală a faptelor are urmări catastrofale pentru un popor. Nu trebuie să cerșim iubire, trebuie să ne dorim respect. Și băgatul în conflictele altor țări e cel mai periculos. Îl practicăm și acum într-un elan și veselie generală.

      • Pt. doamna Stoican – uitati de ce imi pace atit de mult ce scrie Mircea Dogaru istoric militar:
        https://drive.google.com/file/d/0B_wQyWdrZsEdbjBRTHRldEQ2Wmc/view?resourcekey=0-jOc-MfqsC83euQivMRQvUw
        Va mai pun un link la o pagina interesanta:https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/natiunea-romana/
        Eu nu am har pt istorie, retin insa foarte usor acele evenimente sau descrieri ale vremurilor stravechi care mi-au placut mult, sau care m-au impresionat in vreun fel. Ce vreau sa spun…istoria se scrie si rescrie dupa cum vrea clasa conducatoare de moment. Cei care spun adevarul, pot fi usor dati deoparte de clasa conducatoare,pe motiv ca au intotdeauna „slugi” care sa le urmeze ordinele si care pt un titlu sau o recunoastere de moment ar vinde-o si pe mumasa…am vazut cu vreo 10 ani in urma(cel putin), un documentar cu o doamna arheolog, deosebita, toba de istorie, cu o memorie de computer,care a facut niste descoperiri in Mexic care ar intoarce cu susu’ in jos tot ce se cunoaste pina acum…nu doar ca a fost marginalizata dupa ce-a facut descoperirea si a prezentat-o la conferinte de specialitate, dar i s-au taiat complet fondurile pt cercetare, a fost ridiculizata, practic batjocorita ca sa i se distruga orice credibilitate.Intrebarea e DE CE? Pt ca „somitatile” in domeniu, aia care au scris carti sau ocupa pozitii importante,sint recunoscuti international,sint stimati, au titluri de pe urma carora primesc si bani, privilegii, plus respect, nu vor admite in veci ca au gresit sau au mintit atunci cind datele nu au fost concludente sau au fost incomplete…asa ca au umplut golurile cu ce li s-a parut si lor…Cind cineva face o descoperire pe care o poate explica cu dovezi, imediat e dat deoparte ca sa nu strice reputatia unor oportunisti care sint si mincinosi pe deasupra…Asa si la noi…Din ce-am cititi de-a lungul anilor, eu inteleg ca stramosii nostrii detineau teritorii mult mai ample decit bucatica asta de azi din care multi inca vor sa smulga cite ceva.Cu toate acestea cam toata lumea se concentreaza pe istoria pe ultimii aproximativ 100 de ani.E ca si cind istoria Romaniei a inceput doar dupa Unirea de la 1918…cine ne vrea redusi doar la anumite evenimente?De ce? Inteleg ca cei care au condus tarimul asta au facut greseli, unele de neiertat, dar daca cineva sapa mai adinc in istorie, o sa descopere ca Bulgaria era de fapt parte din Romania, chiar daca in antichitate nu se numeau asa, legatura dintre noi si bulgari e mult mai adinca decit se intelege.S-au facut atitea descoperiri si la noi si la bulgari, incit concluzia e una: aici a trait un singur popor care a respectat aceleasi obiceiuri, au construit la fel, au sarbatorit la fel, ba descoperirile diverselor obiecte, fie din aur sau ceramica, arata ca produsele finale sint identice. Din ce imi amintesc de la olimpiada de istorie, nu tin minte cartea pe care ne-a adus-o profesoara care ne pregatea pt concurs, dar imi amintesc ca Dobrogea a fost pamint romanesc, desi bulgarii sustin ca Dobrogea a fost dintotdeauna a lor…Herodot, Strabo ( si nu numai), au descris cu lux de amanunte, fiecare in perioada in care a trait, bune si rele despre locuitorii din zona noastra, inclusiv Dobrogea…au fost fel si fel de triburi migratoare care au trecut peste paminturile astea, dar eu inteleg, din istoria asta scrisa de „istoricii” moderni, ca lucrurile s-au schimbat dramatic in zona odata cu venirea romanilor…ca sa nu o lungesc cu vorba in gol, cred ca pamintul asta al nostru a fost dorit si inca e, de fel si fel de popoare, or azi daca nu se iau la trinta (cum face rusu cu fratesu), folosesc greselile facute de unii in trecut, sau forteaza noi greseli azi, care sa le fie in avantaj miine. Eu cred ca istoria e partial corecta, mai ales in ultima suta de ani,cind datorita dezvoltarii si modernizarii mijloacelor de comunicatie la distanta, s-a ajuns ca ala mai tare in gura sa cistige. Plus decizii facute Dumnezeu stie cum si de ce, care or au intinat imaginea acestui popor, or i s-au pus in circa romanului fara sa se mai stie unde e adevarul. Noi stim ce s-a „vazut”, dar nimeni nu cred ca va afla vreodata, decit daca a ramas ceva in scris cu cap si coada, cum s-a ajuns cu adevarat la ceea ce s-a intmplat intr-o perioada sau alta. Interesele unora vor depasi mereu interesele unei tari sua alta. Asa si cu tara noastra…Daca fiecare ar sta la el acasa si si-ar vedea de lungul nasului, sa avem relatii economice si diplomatice, da’ atit, poate ca lumea ar deveni altfel…dar dintotdeuna a fost cite unu’ mai cu motz, sau cite un grupuletz de „destepti” care au vrut sa traga spuza doar pe turta lor. Sper sa aiba sens ce-am scris, am prostul obicei de a ma intrerupe si dupa ce termin alte treburi, revin si mai scriu cite un pic…Daca am batut cimpii, mii de scuze.In mintea mea are sens, sper ca am redat cursiv citeva idei…Va doresc numai bine si va multumesc pt dialogul la alt nivel in comparatie cu ce dialog se poate avea pe aici pe unde-mi duc zilele. Astia n-au auzit in viata lor de Herodot …Aia e.

        • @Se știe
          Vă mulțumesc pentru cele două trimiteri. Mi-au produs multă suferință sufletească. Începe să mi se dilueze optimismul că adevărul va învinge. Până să învingă va fi mort. Evenimentele politice actuale îmi întăresc temerile.

    • Măi guralivu’ lui pește! Măi, fudulule!
      Habar nu ai ce scrie în cartea lui Ionuț Cojocaru și îți permiți să îl tratezi de sus pe autor, criticând ceea ce îți trece ție prin căpățână că scrie?
      Nu ești normal, individule!

  • Principala cauză a slugărniciei este caracterul infect. Asta se mosteneste .

    • Afirmatia dv e lamarckista .Lamarckismul e contrazis de catre darwinism si genetica moderna .
      Omul creste influentat de modelele pe care le vede . In Rou , unele persoane care s-au intitulat „boierii mintii „, „elita”, au constituit modele de slugarnicie… ( sa ne amintim numai de „intelectualii lui Basescu „) Ce sa invete omul de rand cand „modelele” se prostitueaza ?

      • Cineva mi-a zis astazi : ” pierzi prea mult timp cu ineptiile romanilor !.”
        Eugenia functioneaza in China (acum), iar terapiile genetice „functioeaza” la scara mondiala.
        ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
        Au curaj istoricii sa prezinte populatiei realitatea ?? Studiile lor se gasesc la BAR. Personajele istorice au si bune,
        dar si …rele. Ex. Mihai Viteazul, un alogen, grecotei, imbogatit de unchiul sau Ianis (Ban al Craiovei). A fost „descoperit’
        de N.Balcescu. MV a introdus iobagia si armata de mercenari. Iobagia a fost desfiintata 140 ani mai tarziu de catre
        Constantin Mavrocordat (un progresist).
        ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
        In febr. 2022 cand s-a discutat despre A.I. Cuza, un singur istoric respectabil a vorbit public despre vara lui 1865.
        Natiile sunt si ticaloase. Sa ne asumam si sa discutam public si aceste aspecte.
        –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
        Si mai lasati dracului americanii si ganditi cu mintile proprii !!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *