Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum să ne spălăm pe mâini

„Iată cum se menține siguranța ÎMPOTRIVA X. Cetățenii care suspectează efecte secundare le pot raporta doctorului, autorității competente sau dezvoltatorului lui X. Rapoartele sunt colectate în Y, baza de date europeană pentru efecte secundare suspectate. Z monitorizează Y pentru a identifica tendințe neobișnuite în rapoarte. De regulă, efectele secundare suspectate după X nu au legătură cu sau nu sunt cauzate de X. Adesea, rapoartele cu efectele secundare suspectate nu sunt suficiente pentru a trage concluzii despre siguranța unui X. Z analizează continuu toată informația disponibilă, inclusiv date din studii clinice de amploare. Z poate trage concluzii despre siguranța X-urilor doar după o evaluare amănunțită. Dacă Z stabilește că există o problemă își va actualiza recomandările pentru public. Z poate solicita mai multe studii și chiar restricționa utilizarea X, dacă este necesar. X-urile sunt sigure. Pentru a te informa, consultă surse de încredere precum…”

Acest mesaj este plătit de Z să-ți apară pe ecran când navighezi pe net. E un film de un minut în care fiecare propoziție de mai sus rămâne pe ecran câteva secunde. Aldinele din textul de mai sus apar în mesajul original cu roșu, deci sunt evidențiate pentru prostime. Cursivele sunt sublinierile mele și transmit un mesaj aparte – sapienti sat. Verzalele subliniază coeficientul de inteligență al realizatorilor. În traducere liberă, mesajul plătit (din banii tuturor cetățenilor europeni, indiferent cât de spăimoși sunt) este următorul: „Noi ne asigurăm că X e bun.” (Nu a fost intenționată faza cu „ne asigurăm împotriva lui X”, că ar fi fost o recunoaștere a calamității de cutremur, vorba marelui comic.) „Dacă suspectezi că X îți atacă lingurica, păsărica, zmeurica și-alte chestii, spune-ne și nouă, dar să știi că X nu-ți atacă nimic. Noi identificăm, nu suspectăm, tu suspectezi, vezi să nu mai faci! Bunăoară, dacă tu insiști să presupui că ai impresia că mergi în cârje pentru că te-a călcat mașina, o să cerem părerea experților și pe urmă îți facem recomandări, dar să știi că mașinile nu calcă pe nimeni. Mai informează-te și tu, ce naiba! Ascultă aici la noi!”

Există două gafe logice foarte răspândite, inclusiv printre oamenii de știință, cărora le anulează uneori munca de-o viață. (Da, logica poate fi și parșivă.) Prima e legată de sofismul post hoc, ergo propter hoc. E un sofism din categoria „cauze false” și este inclus pe lista sofismelor ca să nu-ți imaginezi că dacă trăsnește afară și tu dai cu capul de prag în bucătărie cauza accidentării e trăsnetul. Totuși, „după aia, deci din cauza aia” nu e axiomă a vreunui sistem. E doar o precizare care îți cere să fii atent când te legi la șireturi, să legi stâng-stâng, drept-drept, ca să nu-ți julești nasul când începi să pășești. Însă, dacă un copac ia foc după ce a fost trăsnit nu te apuci să faci studii pentru a stabili cauza incendierii, fiindcă natura nu știe ce-i ăla sofism. A doua eroare e clauza pe care o vântură cu nesaț tot mai mulți (pseudo)științifici, de cele mai multe ori fără s-o înțeleagă: Correlation is not causation – „Corelația nu înseamnă cauzare”. Cu alte cuvinte, dacă doi parametri sau două seturi de date etc. evoluează în tandem, asta nu înseamnă neapărat că unul e cauza și celălalt efectul. Așa e. În afară de cazurile în care nu e așa. Cum ar fi, de pildă, toate studiile clinice medicale, care au la bază într-o proporție semnificativă (mai ales în aripa observațională) metode de cercetare inductivă – adică o logică nesigură –, dintre care face parte și metoda variațiilor concomitente, care ne permite să emitem ipoteza că după fiecare pahar de alcool îngurgitat crește alcoolemia în sânge. Or, asta e o ipoteză pe care istoria n-a reușit încă s-o falsifice. (Mai avem de făcut progrese științifice.) Ambele gafe pot duce la orori de raționament ridicole sau catastrofale, fără ca publicul general să observe vreo neregulă. Dar asta nu le face mai puțin orori, iar când contextul nu e comic pot apărea tragedii.

Revenind la mesajul nostru de marketing, din care reiese foarte clar cine-i ținta și cât are mintea de strecurătoare, putem acum să-i dăm o formă și mai scurtă: „Băi nene, nu te mai lua după toți proștii, fizica a făcut progrese și, prin cercetări amănunțite, am stabilit că, dacă pici lat după ce bagi degetele-n priză, ești impresionist. Ți s-a părut că te-a răpus curentul electric, dar mai cercetăm noi și-ți găsim cauza reală. Până atunci, bagă degetele-n priză când și de câte ori vrei tu (sau îți spunem noi), că nu apare nicio tendință neobișnuită, iar dacă apare, ți s-a părut!” Pe lângă paralizarea rațiunii și ologirea bunului-simț, ultimii doi ani ne-au adus o boală letală: progresul științific până dincolo de hotarele aristotelico-leibniziene. Ba chiar „științele medicale” (cum e botezată mai nou arta medicinei de inspirație științifică) au progresat atât de tare încât au ajuns să fie apanajul exclusiv al politicienilor și al plutocraților care îi țin în lesă (în Occident vorbim de majoritatea eșichierului politic, indiferent de țară). Mai rău e că și potentații și lacheii au rămas doar cu melodia de la tabla înmulțirii. E drept, din motive diferite, dar asta-i altă poveste.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cum să ne spălăm pe mâini”

  • „Bunăoară, dacă tu insiști să presupui că ai impresia că mergi în cârje pentru că te-a călcat mașina, o să cerem părerea experților și pe urmă îți facem recomandări, dar să știi că mașinile nu calcă pe nimeni.”
    .
    Cunoasteti vreun model matematic in care rezultatul sa fie ala care-mi convine mie? 🙂

  • mai intai cauza si dupaia efectul,
    Șİ
    mai intai e efectul si dupaia cauza

    insa…mai intai a fost seara si dupaia dimineata,
    deci mai intai e Cerul, Proiectul, si dupaia el devine Realitate, adica Pamant. ( mai intai Singularul si dupaia Pluralul, insa…nu exista ‘mai intai’ in Univers, pentru ca, spre ex, cei dintai sint cei de pe urma, etc, pentru ca Pamantul e imaginea din Oglinda a Cerului, deci e inversata, insa mai cu seama pentru ca Timpul nu exista pe Granita Universului, acolo Alfa fiind si Omega, Cauza fiind si Efect)

    trecerea, poate chiar brusca, de la o caua la un efect, in cazul in care efectul e…olecuț departat, probabilistic vorbind, se face prin Intamplare.

    Intamplator, cei care conduc isi vor pierde plenar increderea depusa in ei, intamplator la indemana va o inteligenta…oleaca mai riguroasa,…de fapt plenar riguroasa,..aia Artificiala, si va prelua ea aceasta sarcina…ingrata de a conduce Lumea…dupa placul cetatenilor…

    ce se stie din start e ca oricare le ar fi planul celor care conduc lumea, sau halci din ea, un alt plan se! manifesta…si ii acopera, implacabil.
    intamplator, daca nu altfel, cetatenii isi vor pierde plenar increderea depozitata in cei care conduc…state, orase, …orice.
    daca ceva…nu iese la socoteala din punct de vedere logic…, logica nu e buna, nu Logica( cu superpozitiile ei cu tot )

    cita vreme a te manifesta Artificial va fi ceva de ‘ bun-simt’, deci nu va genera reactiuni fundamentale in Civilizatie, insa le va generanla nivelul Creatiei,

    atunci cind extremele distributiei gaussiene se suprapun, Pacea devine…pol, iar ‘celalalt pol devine..Antinatura,
    iar noi acusica in situatia asta sintem, tocma daia si partidele ar trebui sa se suprapuna peste aceasta situatie

  • Asta inteleg, ce nu inteleg e de ce incearca sa ne ameteasca atat de prosteste?
    Cred ca daca mergeau pe sinceritate aveau procente mult mai mari de pro-X. Opacitatea mare era normala si de inteles pentru ca … date prea putine si variabile prea multe pentru a face corelari corecte, ca aproape intotdeauna in dumbrava minunata a acestui domeniu (sau, ma rog, asa mi se pare mie). Puteau sa ne spuna asta sincer si puteau sa ne spuna ca fara nimic poate fi mai rau, dar macar incercam ceva, fie doar si teoretic util. Deci un sincer „fiti cobai, ca alta solutie nu avem!”.
    Daca nu au vrut asa, de ce nu au folosit experti care ne pot manipula profesionist, ca doar sunt scoli si institutii de elita suficiente care au asa ceva. Sau macar apelau la cei care organizeaza black friday’s ca organizau mai bine. 🙂 „O intepatura cu ICS e o experienta de colectie (sau ocazie unica, acum e momentul!” 🙂
    Ce s-o fi intamplat, oare au intrat in panica? Asta am vrut sa va intreb de fapt, scuze pentru lunga introducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *