Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Dacă cercetez viitorul, cel mai important lucru este modestia și supunerea” (Viktor Orbán)

În răspăr cu toată lumea bună din politică și din presă, semnez pe cristoiublog.ro un comentariu favorabil la discursul ținut de Viktor Orbán la Tușnad.
Despre șmecheria prin care se transformă în rahat o porție de icre, am mai scris și voi mai scrie, deoarece sînt ziarist și stiu cum se răstălmăcește o frază scoasă din context. La Tușnad Viktor Orbán a zis ceva despre rasa maghiară pură, pe care n-ar vrea-o amestecată cu imigranți. Afirmația sa numără cîteva rînduri dintr-un discurs de cîteva pagini. Tot restul discursului a fost lăsat deoparte și pus în umbră de cele cîteva propoziții, rapid transformate de presa TeFeListă într-o blasfemie. E curios că un american pe numele său Dan Brown a vîndut în peste 20 de milioane de exemplare un roman – Codul lui Da Vinci – unde scrie că Isus a fost însurat cu Maria Magdalena, cu care a făcut un copil și că apostolul Ioan din fresca lui Da Vinci de la Santa Maria delle Grazie de la Milano e de fapt o Maria Magdalena.

Mai mult autorul, care a făcut și un film cu tema asta, susține că Isus s-a însurat cu Maria Magdalena la Nunta de la Galilei. Și drept argument aduce faptul că doar mirele putea fi atît de îngrijorat de viitorul nunții ca să facă din apă vin și să înmulțească pîinile. O blasfemie! ar striga și pe drept cuvînt credincioșii. Cu toate aceste împotriva lui Dan Brown nu s-a dus nici o campanie, nici măcar din partea bisericii.

Într-o călătorie în Anglia, ca jurnalist la Viața studențească, am fost dus să văd spectacolul Jesus Christ Super Star. Și cum pe parcursul vizitei am întîlnit și niște înalte fețe bisericești anglicane, mi-am exprimat mirarea, eu, venit din Est, că Isus poate fi văzut pe scenă ca un cîntăreț rock, iar Maria Magdalena, cu fusta crăpată pe marginea pulpei, tăvălindu-se pe podele ca asistentă de regie. Înaltele fețe m-au liniștit spunîndu-mi că opera rock de mare răsunet în Anglia aduce la biserică mulți tineri, care altfel s-ar fi dus la discotecă. Nu eram suficient de nepoliticos ca să le spun ce credeam. Păi dacă e așa, dacă tinerii trebuie aduși cu orice preț la biserică, de ce nu împarte preotul droguri sau în loc de cîntări religioase să-i ardă o melodie deocheată?

M-a entuziasmat discursul lui Viktor Orbán prin acest început de mare mîhnire sadoveniană:

„De cînd ne-am întîlnit ultima oară, lumea s-a schimbat foarte mult. În 2019 am fost participanţii unei tabere deosebit de optimiste şi încrezătoare, însă deceniul care s-a deschis în faţa noastră, după cum se vede bine, va fi deceniul pericolelor, războiului şi nesiguranţei. (…)

Deci, am intrat în epoca pericolelor, iar acum se fisurează aceşti piloni ai civilizaţiei occidentale pe care îi credeam indestructibili. Voi aminti aici trei asemenea zdruncinări. Anterior am crezut că trăim într-un scut protector al ştiinţei, dar a venit COVID-ul. Am crezut că în Europa nu mai poate fi război, dar acum avem război în vecinătatea Ungariei. Am crezut că războiul rece nu se mai întoarce, dar foarte mulţi lideri ai lumii acţionează în direcţia organizării vieţii noastre într-un bloc. Acestea sunt evoluţii pe care în 2019 nu le-am amintit deloc, acestea ne învaţă să fim mai modeşti, deoarece posibilităţile noastre de previziune sunt serios limitate. Acest lucru este valabil şi pentru cei care vorbesc despre viitor. În 2019 nu am vorbit nici despre pandemie, nici despre războiul din Europa, nici despre o victorie de două treimi, nici despre reîntoarcerea la putere a stîngii în Germania şi nici despre faptul că îi vom învinge pe englezi acasă la 0-4 (la fotbal). Deci, dacă cercetez viitorul, cel mai important lucru este modestia şi supunerea. Nu poţi să iei pîinea de la gura Domnului.”

Neliniștea față de ceea ce ne poate rezerva viitorul care nu-i altceva decît Istoria pusă pe șotii cu noi oamenii sau Domnul cu supărările sale, cum spune Viktor Orbán, e una dintre permanențele scrisului meu.

La un dialog tv pe tema Discursului am reamintit soarta Imperiului Horezmian înainte de venirea mongolilor. Cînd fiul sultanului îi spune tatălui, la întoarcerea de la tabăra lui Ginghis Han, că acolo în Răsărit se pregătește furtuna, sultanul rîde și, arhisuficient, spune că Imperiul nu se teme de unul care doarme în iurtă. Și au venit mongolii și n-a rămas piatră pe piatră din Horezmul în care se petrecea de dimineață pînă seara.
Mongolii care dormeau în iurte și nu în Palate!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „„Dacă cercetez viitorul, cel mai important lucru este modestia și supunerea” (Viktor Orbán)”

  • cercetezi Viitorul privind spre Trecut
    cu cit mai departe privesti in Trecut, cu atit mai departe vezi in Viitor
    insa Trecutul spune mai multe prin ceea ce nu s a intimplat, decit prin ceeea ce s a intimplat
    cercetezi Viitorul cercetind dorinte manifestate in Trecut, dintre care unele s au intimplat iar altele nu.
    cercetezi Viitorul daca n ai dorinte. adica poti cerceta dorinte cita vreme tu nu ai. sau ai, insa sint dintre cele care sint non.
    cel mai important lucru e sa n ai dorinte, iar asta acopera si modestie si supunerea
    dorintele care sint non nu sint dorinte, in fapt, ci instincte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *