În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Dacă mai ține mult Pandemia, vom avea nu numai congrese on line, dar și nunți, cumetrii, ba chiar și sex online

Joi, 20 august 2020, după amiază am primit următorul email:

„Stimată doamnă/ Stimate domn,

Partidul Social Democrat va organiza sâmbătă, 22 august 2020, un Congres extraordinar, în cadrul căruia membrii partidului vor alege noua conducere a formațiunii și va fi aprobat noul program politic al partidului.

Din cauza riscurilor pentru sănătatea publică, generate de pandemia COVID-19, acest eveniment va fi organizat în condițiile cerute de legislația în vigoare, cu participarea fizică a unui număr limitat de persoane. De aceea, Congresul se va desfășura online cu participarea prin mijloace electronice a tuturor filialelor din țară.

Aș fi onorat dacă ne-ați putea fi alături online, prin intermediul fluxului live disponibil la următorul link”.

Am ezitat dacă să dau sau nu linkul pe care, accesîndu-l, pot urmări Congresul Extraordinar al PSD de sîmbătă, 22 august 2020. Nu știu dacă acest link poate fi accesat doar de beneficiarii unei invitații sau de toți cetățenii României, inclusiv de TeFeLiști.

Am 30 de ani de urmărire ca ziarist a spectacolului politic autohton, între care congresele de alegeri ale partidelor se profilează printre cele mai importante, pentru că el se soldează cu învinși și învingători. Chiar dacă la unele, precum cel al PSD de sîmbătă nu se anunță surprize, totuși, prezența fizică a jurnalistului e mai mult decît necesară. Cu atît mai necesară cînd e vorba de congrese care se lasă cu schimbări istorice. Un asemenea moment l-a reprezentat Convenția Națională a FSN din 16-17 martie 1991, la care am participat. A fost un moment istoric. Moțiunea lui Petre Roman Un viitor pentru România a fost cîștigătoare în bătălia cu Moțiunea celor care-l susțineau pe Ion Iliescu. Prezent în tribună ca jurnalist, am asistat la plecarea din sală a Grupului Ion Iliescu. A doua zi, 18 martie 1991, ei au înființat un nou partid, așa cum de altfel au amenințat la Convenție, după anunțarea rezultatelor. Așa s-a născut PDSR. Dar mai ales așa s-a divizat FSN, partidul care, dacă ar fi rămas unit, ar fi condus România un deceniu, dacă nu și mai mult. Aș putea aminti Convenția Națională Extraordinară a PD din 18-19 mai 2001, cînd Traian Băsescu îl înlătură de la șefia partidului pe Petre Roma obținînd 653 de voturi față de 304 obținute de Petre Roman, de precizat că s-a votat pe Moțiuni. Cea a lui Traian Băsescu s-a numit „România puternică – România Social Democrată”. Nu peste mult timp Traian Băsescu face din PD un partid de Dreapta, una dintre marile nenorociri ale României postdecembriste. Cu un PD partid de Stînga pe partea stîngă PSD ar fi avut un concurent serios. A mai fost un Congres cu surprize: cel al PDSR din 21 aprilie 2005, cînd Ion Iliescu pierde cu 530 voturi în fața lui Mircea Geoană, cu 964 voturi. Am fost fizic la ambele congrese. La cel al PD am asistat în direct la momentul în care Petre Roman a primit, pe scenă fiind, vestea pierderii la vot și drept urmare a părăsit sala supărat. Congresul PSD a fost mult mai dramatic. Prezența în sală mi-a dat posibilitatea să ghicesc jocurile prin care Ion Iliescu urma să fie eliminat. Fiecare dintre candidații la președinția partidului a ținut un discurs. La cel al lui Ion Iliescu am simțit răceala sălii. La cel al lui Mircea Geoană, pe care jurnaliștii nu pariau în confruntarea cu Ion Iliescu, am tresărit văzînd cum crește temperatura entuziasmului în sală. Țin minte că în timp de ziceam ceva în hol, la sala Palatului, la o televiziune, a ieșit din sală Mircea Geoană, înconjurat de entuziaști. Și-am zis în direct: Iată-l pe noul președinte al PSD!

Am scris aceste rînduri nu pentru a mă fuduli cu premonițiile mele, ci pentru a-mi aminti nostalgic de importanța prezenței fizice la un eveniment. Emailul primit joi după amiază anunță o premieră în viața mea de Istoric al clipei:
Participarea ca jurnalist la un eveniment politic major prin intermediul transmisiei on line.

Ar trebui să mă bucur:
Am scăpat de tevatura care e plecarea de acasă, mersul la locul Congresului, intrarea în sală, ocuparea unui loc și asistarea că vreau sau nu la toate discursurile din Congres. Stau în chioșc, la Găgești Deal, deschid calculatorul și particip la Congres. Participă la fel și delegații. La o adică pot sta cu picioarele pe masă sau pot mînca ceva.

Nu mă bucur.
Pentru că un jurnalist pierde enorm prin participarea on line la un eveniment politic. N-ai cum să simți temperatura sălii, n-ai cum să afli amănunte de culise, n-ai cum să auzi ce zic delegații în afara sălii de ședințe.

Ținerea on line a Congresului PSD e un eveniment istoric postdecembrist. La USR ținerea reuniunilor on line a devenit un obicei. On line și fără accesul muritorilor de rînd. PSD nu e un partid mic, precum USR, nu e un partid în care viața de partid se desfășoară între prepararea felului întîi și prepararea felului doi la bucătărie. E un partid a cărui putere a stat și stă în structurile din teritoriu și îndeosebi în contactul dintre șefi și membrii din teritoriu. Ținerea Congresului on line va goli evenimentul de orice conținut.

Scriu asta nu în chip critic, ci în chip melancolic.
Dacă mai ține mult Pandemia, vom avea nu numai congrese online, dar și nunți, cumetrii, ba chiar și bătăi online.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Dacă mai ține mult Pandemia, vom avea nu numai congrese on line, dar și nunți, cumetrii, ba chiar și sex online”

 • Batalia pentru ciolan e cel mai penibil moment al politicii.
  Iar domnul jurnalist e melancolic ca nu poate sa-l traiasca live.
  🙂

 • Cum s-ar spune, domnule Ion Cristoiu, vi/ni se oferă o prăjitură s-o savurați/savurăm prin vitrină, de pe trotuar! Poftă bună!

 • „Dacă mai ține mult Pandemia, vom avea nu numai congrese on line, dar și nunți, cumetrii, ba chiar și sex online ”
  Aia cu sexul online e o treaba buna , caci nu se mai inmultesc boii de pe facebook

 • @ez
  cind impresia devine certitudine
  a….devine da
  abra devine dabra.
  daia se si zice abra…ca dabra, ca…tot aia!
  :)))))))))))))))

 • despre ‘online’ si ‘offline’, despre ‘ ‘online’ si ‘offline’ ‘
  .
  viitorul e online,
  pentru ca desavarsirea Civilizatiei presupune suprapunerea trecutului si viitorului peste realitate,
  pentru ca desavarsirea Civilizatiei presupune suprapunerea capetelor Curcubeului peste Pace, peste Verde, intru asamblarea treimii ‘oului absolut matematic’,
  iar astea pentru ca accesarea ‘tot timpului’ in ‘timpul lui Planck’ e echivalenta cu ‘maparea viitorului’ (deci si a trecutului ),
  iar ‘spatiul’ potrivit masurii acestei harti e eminamente virtual, pentru ca cel mai ‘incremenit in timp’, spatiu, e cel virtual. ( manifestarea ‘tot timpului’ vine la pachet cu manifestarea ‘lipsei spatiului’ )

  prezentul e online, pentru ca ‘spatiul virtual’ e singurul capabil sa implineasca dorinte instantaneu,
  suprapunerea viitorului peste prezent putind fi asimilata cu implinirea dorintei…fix in timp ce ea e dorita,
  ‘trecutul’ redefinindu-si Definitia folosind ‘valenta vremii’, adica ‘tot timpul’, daia si ‘trecutul’ e online
  :)))
  :))))

  asamblarea ‘treimii’ …’oului absolut matematic’ e posibila exclusiv prin asamblarea intr un intreg a trecutului prezentului si viitorului, or acest intreg pare a fi fix spatiul virtual,
  prin urmare spatiul virtual presupune suprapunerea lui 3 si 9 peste 6,
  3-6-9 fiind ‘capetele Curcubeului’,
  in fapt ‘esenta’ legamantului cel vesnic’,
  sau, cum le numea Tesla, ‘cheia Universului’.

  Nemurirea, …chestia care sta sa se nasca, e legata ombilical de ‘Timpul si Spatiul’ virtual,
  pentru ca Nemurirea e o Vesnicie ‘intoarsa pe dos si cu capul in jos’,
  tot asa fiind si ‘ ‘Spatiul si Timpul’ virtual ‘, un ‘ ‘Spatiu-Timp’ intors pe dos si cu capul in jos’.

  ‘Clipa’ despre care vorbiti e fix cea care defineste Nemurirea,
  atunci cind ea cuprinde in sine si Viitorul si Trecutul,
  ea, Clipa, fiind ‘esenta spatiului virtual’, esenta prezentei online.

  insa tot asa cu Miscarea din Nemiscare se naste, tot asa Radacina prezentei online e ‘offline’-ul, abia acesta putind fi asimilat cu Vesnicia
  .
  :)))))
  )))))))))

  • in timp ce online iti gasesti gasesti desavarsirea la Infinit, offline iti regasesti Radacina, care e ‘Totul, nu Nimicul’
   in timp ce manifestarea online va deveni ‘esenta civilizatiei’, devenind si esenta antiomului, prezenta offline va deveni singurul cuib disponibil omului…

   • va veni si vremea, dar stai!, …a venit, deja!:)), in care traseul ‘realitate virtuala-realitate augmentata’ va fi intors pe dos, realitatea augmentata transportind elemente reale in lumea virtuala.

    • Maestre, te declar Muza!:)))
     azi ai fost o Muza performanta rau!:)))))
     Bravo!:)))
     Asa Da!”:))))))))

 • Maestre, nunti deja au fost online in sala fiind doar mirii, nasii si lautarii restul invitatilor privind doar; scoala s-a derulat online. Totul se deruleaza impersonal, departe de lume… fara niciun farmec.

 • Stimate maestre, ma bucur enorm ca si Domnia Voastra, ca si mine, sunteti alaturi cu inima si cu sufletul alaturi de PSD, acest Partid-Forta care ne va consduce din nou spre un viitor maret. Nu stiu daca si Domnia Voastra sunteti la fel de nerabdator ca si mime sa aflati ce loc de frunte va ocupa cu acest prilej Duamna Gabi, aceasta Ana Ipatescu a timpului nostru, cum imi place mie sa-i zic. Sper ca locul doi i se cuvine de drept. Sau, mai stii? Poate locul unu. Daca asa va fi, sunteti primul care va consemna asta in Istoria Clipei.

 • Ion Creangă vorbind cu Ion Luca Caragiale, la Capsa pe cand Ion Creanga viziteaza Bucurestiul in timpul pandemiei Covid-19.
  Ion Creangă:
  Domnule Caragiale mi se pare mie sau conducatorii tzarii noastre chiar isi bat joc de noi.
  Ion Luca Caragiale:
  Ce te face sa crezi asta draga prietene de suflet si bun amic?
  Ion C:
  Pai, ma gandeam bunaoara ca aceasta pandemie are si alte scopuri si reactiuni ascunse.
  Ion LC:
  Stai asa ca m-ai facut curios de atent. Care sa fie obiectivele si planurile ascunse ale conducatorilor nostrii?
  Ion C:
  Draga Luca, mie imi miroase urat treba asta. Cred ca aceste conditiuni in care vor avea loc alegerile vor lasa loc de mari fraude si tradari din partea guvernatilor, ca sa poata controla numararea voturilor si conditiile de votare.
  Ion LC:
  Care va sa zica, guvernantii, se tem sa nu fie alesi sau realesi (desi nu sunt alesi acum, ma rog trecem peste asta), si atunci vor numara doar voturile care „trebuie” numarate…?!
  Ion C:
  Mda, ma tem ca aceasta este inscenarea care ni se intinde ca alegatori cinstiti si creduli ce suntem. Ne vor pune conditii sa NU putem vota in persoana la aceste alegeri si sa votam alternativ prin posta, sau electronic.
  Ion LC:
  Formidabil, mai Ioane. Ce tradare ni se intinde ca alegatori onesti si de buna vointza ce suntem. Noi credem ca vor iesi cei mai buni si cand colo vor iesi tot cei care „trebuie” sa iasa.
  Ion C:
  Asadar, aveai dreptate mestere Luca, cand ai scris capodopera aceea „O scrisoare pierduta”. Cred ca acesti conducatori perfizi si vocleni, au si citit-o deja, desi sunt de o incultura grasa, si de o demagogie si mai grosiera.
  Ion LC:
  Si atunci noi ce sa facem? Cum sa trezim lumea sa iasa la proteste?
  Ion C:
  Nu cred ca e tarziu sa le dam pe fatza cartile acestor conducatori, insa intrebarea este: Ne va crede lumea? sau mai concret: Vor fi in stare alegatorii sa-si invinga teama de Covid si sa iasa in strada?
  Ion LC:
  Cred in inteligentza natiei mele si cred ca in patriotismul veritabil al multor cetateni. Insa cred ca mai intai trebuie sa se dea foc la toate trambitzele mincinoase care alimenteaza aceasta pandemie. Trebuie sa chemam minerii, pe toti tovarasii de munca, pe toti oamenii de bine si foarte bine, si pe toti cetatenii onorabili si veritabili, sa isi exprime liber si public puntctul de vedere la aceste televiziuni. Trebuie sa le luam cu asalt.
  Ion C:
  Hai sa terminam cafeaua si sa mergem in cateva pietze publice sa luam cuvantul. Vom gasi cativa camarazi buni cu care apoi vom merge la unitatile militare sa le spunem adevarul si sa cerem arme pentru a putea lua cu asalt televiziunile.
  Ion LC:
  Si apoi, si spoi vom lovi in acesti guvernanti, si vom spune la TV public ca pandemia s-a terminat. Ca Arafat a fost arestat si este anchetat, si ca guvernul a cazut la motiunea de cenzura.
  Ion C:
  Bine bine dar nimic din toate acestea nu s-au intamplat inca!
  Ion LC:
  Ele nu s-au intamplat dar urmeaza sa se intample, iar noi doar vom spune ce urmeaza sa se intample. Iar de acolo inainte va urma un efect de domino si cei ce ne asculta vor iesi si ei in strada, si altii vor cere arme iar altii vor inconjura cladirile guvernamentale, iar altii vor intra in ele, si tot asa altii vor aresta lichelele care ne conduc.
  Ion C:
  Esti genial maestre. Astfel vom putea sa facem un guvern provizoriu al oamenilor pentru oameni, si vor avea alegeri cinstite. Este inimaginabil si totsi cat de simplu si direct…cat de usor este de realizabil acest deziderat. Sa mergem cu Dumnezeu inainte si sa arestam toate lichelele care ne-au supt tzara si ne-au bagat in datorii.
  LA ARME DRAGI ROMANI INAINTE ! PESTE NOI CEI DIN LINIA INTAI NU SE TRECE ! precum bine spuse stimatul Sergiu Nicolaescu!
  Pe iei ba fratzilor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *