România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Dan Barna o dă pe telenovelă turcească

Preocuparea numărul unu a presei, și prin ea, evident a opiniei publice din România o reprezintă tensiunile pe cale de a exploda din interiorul Coaliției de guvernare, mai precis, dintre PNL și USRPLUS. În tot acest timp, UDMR, după cum îi este felul, asistă impasibilă, sau poate cu un zîmbet ironic în colțul gurii la această confruntare.
Bătălia dintre cele două partide a depășit de mult zona de culise a politicii, pentru a se desfășura pe scena politică în plină lumină a reflectoarelor și deja cu un huruit spectaculos.

Punctul maxim al acestei Bătălii a fost atins prin păruiala dintre premier și un ministru, Vlad Voiculescu.
Confruntarea dintre cei doi a devenit nu numai publică, dar a luat și forme grotești, nemaiîntîlnite în postdecembrism, deși perioada n-a dus lipsă de grotesc. Premierul a trimis Corpul de Control al Premierului, adică al său, pentru a investiga o posibilă infracțiune la Ministerul Sănătății: E vorba de infracțiunea numită accesarea ilegală a unor date considerate secrete.

Vlad Voiculescu și-a asumat această accesare și a pus-o pe seama politicii de transparență.
Premierul, după întoarcerea Corpului de Control, fără a aștepta un Raport, a trimis o plângere la Parchetul general, deocamdată in rem, în legătură cu această așa-zisă infracțiune.
Împotriva propriului ministru!
USRPLUS a sărit imediat în sprijinul ministrului.
Nu oricum, ci printr-un Comunicat oficial al Conducerii.

Duminică, 11 aprilie 2021, s-a ivit o altă formă grotescă a acestei confruntări:
Două conferințe de presă ținute concomitent, la distanță, de premier și de ministrul Vlad Voiculescu. Nu putem pune acest moment pe seama lipsei de comunicare dintre cei doi. Un politician de top, Liderul Opoziției, de exemplu, cînd vrea să țină o conferință de presă se interesează dacă altcineva din spațiul public nu ține și el o conferință anunțată mai înainte.
Conferințele de presă ținute în paralel au fost și un soi de duel la distanță dintre cei doi.

Confruntarea dintre PNL și USR în punctul numit Florin Cîțu – Vlad Voiculescu este doar un aspect al confruntării generale dintre cele două partide. Presa a consemnat aspectele acestei confruntări. Inutil să le mai reamintim. Singurul lucru pe care vrem să-l precizăm este că acest război a cuprins nu numai Coaliția de guvernare la nivel de Guvern, dar și Coaliția de guvernare la nivel de administrație locală. În Sectorul 1, Clotilde Armand îi face schizofrenici pe consilierii PNL. La rîndul lor, consilierii PNL o acuză pe ea că se ține de năstrușnicii în loc să administreze Sectorul 1.

Tensiuni în interiorul unor Coaliții de guvernare, mai ales cînd a fost vorba de coaliții de Dreapta, au mai existat în istoria postdecembristă. Cea mai importantă e confruntarea dintre CDR și PD din Coaliția care a guvernat România între 1996-2000. De precizat însă că în cazul Coaliției din regimul Constantinescu semnele acestei confruntări au apărut doar la un an și ceva de la investirea guvernului Ciorbea, prin legendarul interviu acord lui Claudiu Săftoiu, de la Evenimentul zilei, de Traian Băsescu, ministrul Transporturilor, un fel de Vlad Voiculescu al vremii respective, prin care era atacat premierul Victor Ciorbea, premier din partea CDR.

În cazul actualei Coaliții războiul a izbucnit înainte de chiar de a fi investit Guvernul Florin Cîțu.
Tensiuni care au dus la un divorț spectaculos, divorțul numit Mineriada din septembrie 1991, s-au ivit treptat-treptat și în interiorul FSN din 1990-1991 între Ion Iliescu, pe de o parte și Petre Roman, pe de altă parte.
Din experiența mea de pînă acum știu că prima reacție a părților în confruntare e de a nega ferm orice tensiuni, de a mima amiciția, asta în timp ce părțile se păruiesc.

În excelenta sa carte de memorii, Arta sinuciderii, Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne în Guvernul Roman, dezvăluie un moment de confruntare din culise dintre gruparea lui Ion Iliescu și gruparea lui Petre Roman cu mult înaintea anului 1991, cînd semnele confruntării politice au izbucnit la suprafață. Citirea paginilor dedicate acestei confruntări m-a făcut să-mi amintesc că la vremea respectivă m-am numărat printre jurnaliștii care au sesizat această confruntare de culise, o confruntare negată violent de cei doi care, pentru a arăta că ei nu se războiesc, au simțit nevoia să iasă în public împreună. Însă, așa cum intuisem eu atunci și mă bazez și pe niște date, pe niște surse, și cum îmi confirmă, iată și amintirile lui Doru Viorel Ursu, confruntarea exista de mai mult timp.

Am făcut acest lung expozeu pentru a ajunge la reacția lui Dan Barna la întrebarea dacă există tensiuni în coaliție. Dan Barna a fost invitatul lui Aleph News la emisiunea Sorinei Matei. Întrebat despre tensiuni domnia sa a negat acest adevăr deja al realității și expus de presă aproape zilnic, declarînd următoarele:

„Asta cu cearta este atît de marketing. Pentru că deseori sunt cu Vlad și cu Florin Cîțu la masă în Guvern, în biroul premierului sau în ședința de Guvern, ne uităm la televizor și nu poți să nu rîzi cînd vezi ce se inventează că ai fi spus sau ai fi declarat sau care ar fi fost scopul din spate, multe dintre ele neavînd nicio legătură cu realitatea. Dar bine, asta știm, că na, media de marketing așa funcționează”.

Dan Barna și ceilalți lideri USRPLUS au cîștigat simpatia unei părți a electoratului prin programul intitulat Un alt fel de politică. Un alt fel de politică, adică diferită de cea a partidelor tradiționale. Printre notele Vechii politici s-a numărat și ascunderea realităților neplăcute sub o pojghiță de spumă de săpun trandafiriu. Citind argumentul lui Dan Barna nu știi ce să faci mai întîi. Să izbucnești în rîs la imaginea de telenovelă turcească propusă de ditamai vicepremierul, fost candidat la Președinție, ba chiar la un moment dat cotat cu șanse serioase de a-l învinge pe Klaus Iohannis. Să-ți faci cruce, pentru că Dan Barna, adeptul unei Alt fel de politică a apelat la această imagine incredibilă în contrast șocant cu ceea ce e în realitate.

Există însă și o a treia posibilitate de reacție:
Anume aceea de a considera că Dan Barna n-are o minimă inteligență politică.

Și dacă n-ar fi existat tensiuni la nivelul acesta în interiorul coaliției răspunsul n-avea cum să fie cel expus de Dan Barna. Un minim om politic, nu neapărat un politician care face o Alt fel de politică ar fi acceptat că pot exista tensiuni, ba chiar că există, că ele sunt firești într-o Coaliție precum cea dintre PNL și USRPLUS, o coaliție care, așa cum remarca, în interviul de la Aleph News Valeriu Stoica, are marele dezavantaj că nu s-a format ca o Coaliție electorală, formată înainte de alegeri. Și ceea ce s-ar fi întîmplat în perioada de campanie, adică apropierea dintre cele două partide sau normalizarea relației între ele, are loc acum prin guvernare. Dan Barna nu numai nu procedează așa, minim inteligent, dar repet, exagerează în negarea acestor tensiuni într-o asemenea măsură încît devine hazliu, dar mai ales intră în conflict cu ceea ce se vede.

N.B. Despre reacția Puterii la noua tragedie din spitalele românești – pacienți care în loc să se însănătoșească prin internare, mor din cauza accidentelor din spital și nu pentru că i-a răpus boala – am vorbit pe larg în Jurnalul meu video. Rezum ceea ce am spus acolo:

Cînd s-a anunțat că premierul va face declarații de presă despre tragedia din Tirul lui Arafat de la Victor Babeș la ora 23, am fost convinși că va anunța demisii sau demiteri spectaculoase. Am uitat însă că Florin Cîțu nu e premierul României, ci bietul Cîțu-Mîțu. Prin urmare, la ora 23, Florin Cîțu a ieșit în spațiul public pentru a-l introduce pe Raed Arafat care ne-a explicat amănunțit cum au murit cei trei din punct de vedere tehnic. Raed Arafat e triplu responsabil de moartea celor trei nevinovați:
Ca șef al SMURD care a cumpărat din banii unui teledon Tirurile fatale.
Ca șef al ISU care a impus spitalele improvizațiile numite Tiruri.
Ca responsabil direct de buna funcționare a Tirului de la Victor Babeș.
În loc să-și anunțe demisia Raed Arafat ne-a avertizat că vor mai muri și în alte spitale pacienți internați pentru a se însănătoși.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Dan Barna o dă pe telenovelă turcească”

 • Barna e un tzopirlan certificat, minte scurta, ego imens, tupeu rar, de-o prostie inimaginabila. Toate rebuturile societatii romanesti, au ajuns pe cai mari: directori, CEO, coordinatori de campanii, sefi si directorasi de departamente, consilieri de toate felurile, ministri, presedinti,etc., incepe sa-mi fie groaza cind ma gindesc cine a ajuns sa conduca o tara si mi-e si mai groaza cind ma gindesc ca tot specimene rare ca barna, au ajuns sa conduca si-n lume. Oligofrenii se pare ca au sanse de reusita maxime, daca vor sa se faca politicieni, succesul le este asigurat. Asa am ajuns azi, anul 2021, sa constat ca planeta e la mina oligofrenilor care fac decizii in numele meu si pt binele meu, desi nu am rugat pe nimeni nici sa aiba grija de mine, nici sa-mi faca un bine dupa mintea si intelegerea lor. Cititi pe TVR stiri si vedeti clipul de acolo sub titlul „Vicepremierul Dan Barna, la TVR: În lupta cu pandemia, Vlad Voiculescu e vârful de lance. Foarte puțini din acest guvern ar fi rezistat la atacurile mizerabile și la vânătoarea revoltătoare de care are parte”, o sa va cruciti de perlele care-i ies pe pliscul provincialul asta de barna…auzi la el :”…sistemul de sanatate e un sistem in care s-a osificat niste tectonice…”, las la o parte acordurile, partea de gramatica, da’ ca sa ai astfel de „puliticieni” care incaseaza salariul din banii platiti de contribuabil si mai are si privilegii duium, imi pun intrebarea ce ar face analfabetii astia funtionali care domina scena politica a tarii, in situatia in care pandemia ar fi reala. N-am crezut in piesa asta de teatru jucata „live” si adaptata zilnic de mai bine de un an incoace, cind ii vad in ce hal sint ai nostri „mai mari”, imi vine rau si nu mai am nevoie sa ma convinga nimeni ca ce se intimpla azi e o schema financiara din care singurii cistigati sint aia care au pornit-o. Cacarafat, marele responsabil cu serviciul de urgenta, si-a dat arama pe fata demult, cred ca sceneta de proasta factura pe care a jucat-o cu demisia, de a facut oamenii sa iasa in strada si sa-l laude si sa-l sustina, are alte itze ascunse, si anume basescu stia ce hram poarta cacarafat si pe la care mese cinta cacarafat, si de aia s-a grabit dom doftor sa iasa repede pina nu-l da piratu’ in vileag. In timp ce oamenii zbierau in strada, vestu’ salbatic a intervenit si uite asa cacarafat n-a mai dus pina la capat sceneta, si-a reintrat in rol chiar mai hotarit decit o facea inainte. Avem fel si fel de tradatori pe care nui ia nimeni la intrebari, e clar ca n-au ei nicio treaba cu ce se intimpla in tara, ei fac doar act de prezenta, baga de seama, se prefac ca fac si ei ceva si raporteaza unde trebuie, ce trebuie, ca „serviciu'” lor nu e sa scape populatia de pandemie, mai ales ca asa ceva nu e.Toata clasa politica trebuie schimbata din radacini, nici unul nu trebuie lasat sa continue circareala asta. De 31 de ani puteau sa faca tara asta sa fie comparata cu Soarele, ce fac ei in schimb numai administrare nu se numeste. Am zis de multe ori si voi repeta; sint prea multe partide si partiduletze, tara nu poate fi condusa de un partid sau altul, tara se conduce cu oameni competenti si educati cu adevarat.Pina acum, nici un partid nu si-a indeplinit promisiunile, imediat dupa alegeri, incep sa sufere de amnezie, ba chiar au si un tupeu nebun sa nege sau sa rastalmaceasca ce au promis de fapt. Herr ciolhanis ar trebui demis primul, neghiobul asta dislexic, in afara de faptul ca-i lung cit o prajina, altceva nu este de remarcat in cazul persoanei lui, asta nu poate conduce o trotineta, degeaba se da biciclist si mare schior, daca nu-mi arata cum merge pe trotineta, inseamna ca restul de „sporturi” pe care zice ca le practica sint doar de reclama.Mai mult de atit, cind faci sporturi diverse, apai iti trebuie timpi ca sa le practici pe toate, deci cind iti mai ramine timp a administrezi o tara ca doar nu esti Kal-El.Ridicolul in rindul politicienilor a depasit orice limita admisibila. Inteleg ca se simt protejati de catre sefii lor din strainatate, dar daca tot sint mnealor asa loiali strainatatii, de ce nu se muta acolo si sa lase pe aia capabili sa inceapa sa puna la punct ce s-a distrus pina azi, poate asa se reuseste iesirea din troaca UE si restul de „niuni” fara sens. Aia e.

 • Barna…trebuie terminat acest nenorocit….si tot partidu lui de secaturi….plus javra aia de Ciolos….afara din tara cu toate putorile astea venetice….vremea vorbei a trecut….

 • Avem de-a face de o SERIE de scandaluri si DEZASTRE..! Dar scandalurile nu conteaza, pentru ca asa au fost..babuinizati si dresati de catre propagande iobăgimile electorale iohannist-liberala si pesedista: sa adore circul politic si mediatic..! Plus promiscuitatea in care isi duc traiul plin de lipsuri si umilințe..! Ceea ce conteaza sunt si mai ales DEZASTRELE intamplate in timpul regimului Iohannis+PNL+Noua Securitate+birocratii corupti din staff-ul de la Bruxelles. Dezastre de tot felul..! Daca toate aceste dezastre din spitale, din economie, din educatie, din sanatate, din cultura, din..etc..etc..s-ar fi intamplat in timpul guvernarii pesediste cu Viorica Dancila premier, mafiotii PNL cu Iohannis in frunte ar fi dat in apoplexie ”live si la ora de varf” de ..”indignare patriotica”..! Iar ”acoperitii” din presa ar fi facut adevarate crize de isterie colectiva si ar chemat ”#rezistii” Noii Securiati la lupte de strada impotriva guvernului. Insa acelasi Iohannis, aceiasi mafioti PNL, si aceiasi ”acoperiti” n-au nicio probleme (nici macar de constiință) cand aceste dezastre se produc in timpul regimului si guvernarii lor criminale la propriu, nicidecum..metaforic..! Gasesc un ”acar Paun” nou venit in ”Sistem” (unul ca Vlad Voiculescu, de exemplu) isi pun ”deontologii” din presa liberal-iohannist-neosecuristica (coruptă, cumparata de REGIMUL LOR cu bani publici) sa-l ”toace” pe indelete, si gata..! Au rezolvat problema..! Ei n-au niciun fel de responsabilitate pentru ceea ce se intampla in REGIMUL LOR criminal, si in timpul GUVERNARII LOR criminale..! Jigodism politicianist criminal, profund anti-national si anti-romanesc, numele tau e liberalism iohannist-neosecuristic..! Grofii UDMR-ului, puii de securisti si ”dronele”Noii Securitati din USR, plus de-alde Mihai Chirica si inca vreo 200 de primari si consilieri pesedisti deveniti peste noapte ”brav liberali” si oameni de baza ai regimului iohannist-neosecurtic, stiu de ce..!

  • Se stia deja si nimeni nu mai putea nega adevarul fara sa se umple de penibil: in spitatele gestionate de actualul regim se moare in chinuri : arsi de vii si legati de paturi..! Mai nou, regimul si-a adaugot o noua performata in materie de tratat pacientii loviti de pandemie si internati in spitale: sufocare lor..! Aflu ieri din presa ca ”Trei persoane au murit, după o pană de oxigen la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti”..! Deci iar au murit cu zile oameni aflati in spitalele gestionate de acutalul regim. Sufocati..! Guvernantii oare stiu cat de cumplit de chinuitoare e moartea prin sufocare..? Nu..! Ei nu stiu nimc in afara de jocurile lor politicianiste, la fel de mizerabile ca si propaganda cu care incearca sa prostesca populatia ca ei sunt..salvatorii natiunii..! Daca ii intrebati pe Iohannis, Cîțu, Orban, Arafat si pe ceilalalti conducatori ai idiocratiei mitomano-cleptocratica-iohannist-liberal-neosecuristica (adica ”Romania iohannistă a lucrului bine facut”) de ce continua sa moară oamenii cu zile in spitalele regimului lor criminal, va vor raspunde : ”Ghinion”..! Si vor da vina pe ”mostenirea grea” sau ii vor scoate vinovati pe niste prapaditi de ..”acari Paun”..! Pentru ca se stie, corifeii acestui regim tradator de neam si tara, cozile astea de topor ucigase de oameni si sperante, pe langa faptul ca sunt dezgustator de lase, au si un caracter intr-atat de mizerabil incat nu-si asuma niciodata nimic..! Jigodism politicianist de cea mai joasa speta..!

   • Nu exista pe planeta asta la ora actuala un guvern mai penal, mai habarnist, mai mincinos, mai meschin, mai tradator de interese nationale, mai pus pe jafuri si devalizari, mai anti-national si mai dedicat distrugerii tarii pe care o conduce si babuinizarii si invrăjbirii populatiei acesteia, decat guvernul Iohannis+PNL+ USR+UDMR+ Noua Securitate+birocratii putrezi de corupti din staff-ul de la Bruxellles..! Useristii, daca se vor destepti si patrioti, trebuie in primul rand sa scape imediat de Dan Barna (santajabil cu niste dosare penale) si sa părăsească cat mai repede distrugatoarea, anti-nationala si anti-romaneasca alianta cu PNL si UDMR..! Pe lângă guvernarea Iohannis+PNL+Noua Securitate+birocratii putrezi de corupti din staff-ul de la Bruxelles, fosta guvernare pesedista, cu Viorica Dancila premier, pare acum uluitor de devotata intereselor nationale si ideii de demnitate nationala, ba chiar patriotica si suverana, ultra-competenta si super-onesta..!

    • Mai tineti minte..? ”A fost nevoie să moară oameni ca Guvernul să demisioneze. Dacă s-ar fi respectat legile, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Aştept ca primul ministru demisionar să îmi înainteze demisia” (Klaus Iohannis, 04.11.2015)

     Iohannis, guvernul Ponta si-a dat demisia atunci, desi n-avea nici cea mai mica responsabilitate pentru faptul ca acei oamenii murisera arsi intr-un club de distractii privat, nicidecum in instiutii si locatii de stat, gestionate de guvern..! Cand ai de gand sa ceri demisia ”guvernului tau”, gestionarul spitalelor regimului tau, si totodata responsabil direct pentru faptul ca oamenii mor cu zile arsi de vii prin spitale, sufocati si legati de pat, in timp ce tu si ministrii tai liberali asigururati populatia pe care o mintiti, o umiliti, o saraciti si o ostracizati ca totul e sub control ..?)

 • Este inca plina tara de basisti agresivi si suparati ! Toti ii vor capul lui Arafat pt ca de la el a pornit declinul regimului BASECU in 2012 ! Daca il demit ,sa vezi balamuc cu pandemia de Covid 19 ! Abia astept !

 • USR+ ne cred fraieri pe toti ! Toti mint pe la TV,cu o mare siguranta ! Voiculescu,Barna,Bulai,Seidler,Mostean sunt campioni ! Cred ca dupa ce presteaza live, se intalnesc si rad de noi ! MIZERABILI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *