Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

De ce n-au fost studiate şmecheriile lui Caragiale

Pentru eseul mai amplu, Şmecherul Caragiale îmi trebuie date despre avatarurile gazetăreşti ale scriitorului. Am articolele care-l surprind schimbîndu-şi amicii şi adversarii de la un an la altul, după cum era plătit mai bine. Nu ştiu însă cum a ajuns Caragiale de la Alegătorul liber la Timpul, de la Timpul la Gazeta Poporului, de la Gazeta Poporului la Epoca şi de la Epoca la Drapelul.

Cel mai competent în materie, Şerban Cioculescu, nu mă lămureşte prin ale sale studii, Viaţa lui Caragiale şi Caragialiana.
Puţine lucruri aflu şi de la Marin Bucur, care a scris O biografie.
De la unu pînă la patru dimineaţa, caut prin bibliotecă, iau la mînă cărţi.

Concluzie bulversantă:
Avatarurile politice ale lui Caragiale sunt tratate cu îngăduinţă, dar mai ales cu superficialitate.

Înscrierea în Partidul Radical al lui G. Panu (sept. 1895) e văzută ca o giumbuşlucărie. La fel şi plecăciunile făcute şefului. De o privire veselă beneficiază şi obsesia lui Caragiale de a fi deputat, pisarea lui Maiorescu, devenit ministru, să-l pună Director la Naţional, adeziunea la Partidul Conservator-Democrat al lui Take Ionescu şi cuvîntările ţinute pe la banchetele electorale.

Despre zig-zagurile gazetăreşti, nici vorbă în cărţile despre Caragiale. În volumul care-i reuneşte întreaga publicistică, găsesc dovezi clare, categorice, ale giruietelor lui Caragiale, gata să critice Opoziţia Conservatoare, pentru că reproşează liberalilor uitarea făgăduielilor electorale, şi să-i critice, apoi, la Epoca, pe aceeaşi liberali pentru că n-au schimbat legile, aşa cum au promis.

În nici un studiu, în nici o monografie nu sunt surprinse aceste contradicţii flagrante, trimiţînd la gazetarii de azi, cei care-şi schimbă convingerile de la un patron la altul.
Mă întreb: de ce nu s-a ocupat nimeni de asta?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *