România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

De ce nu sînt Lenin politicienii noştri

Mă apropii de finele volumului 2, Opere, de Anton Pavlovici Cehov. Era inevitabilă întîlnirea mea cu Majurul Probişev, capodopera prin care scriitorul rus dovedeşte că pornirile dictatoriale sînt înnăscute la unii oameni. Nevoia de ordine a rezervistului Probişev, trezită brusc în toate împrejurările, indiferent că trebuie sau nu, stîrneşte rîsul.

Am rîs şi eu.
După care, brusc serios, mi-am amintit de pe vremuri de o pagină din Vladimir Ilici Lenin în care Părintele fondator al bolşevismului îl invocă pe celebrul majur.

Nu numai Lenin, dar şi alţi politicieni bolşevici convocau referinţe literare, toate luate din clasicii literaturii ruse.
Asta înseamnă că:

  1. Respectivii politicieni îi citiseră pe clasicii ruşi pînă la gradul de memorie involuntară.
  2. Auditoriul ştia despre ce scriitor e vorba, ba deseori, percepea doar aluzia culturală şi – lucru capital – împărtăşea o jubilaţie interioară.
  3. Bolşevicii se doreau continuatorii ideilor lansate, înaintea lor, de pilonii culturii ruseşti – marii scriitori – oglinzi mai sensibile decît o suprafaţă a unui luciu de apă, neliniştilor sufletului rus la finele secolului al XIX-lea şi debutul secolului al XX-lea.

Întrebare încuietoare:
Cîţi dintre politicienii noştri de azi folosesc în intervenţiile lor televizate referiri la marii scriitori români?
De fapt întrebarea ar trebui să fie aceasta:
Cîţi dintre telespectatorii de azi ar şti despre ce scriitor e vorba?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „De ce nu sînt Lenin politicienii noştri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *