Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Debandadă totală în Nigeria

Peste 1.800 de deținuți au evadat după ce o bandă puternic înarmată a atacat o închisoare din sud-estul Nigeriei folosind explozibili, au anunțat, luni, autoritățile penitenciare. Este una dintre cele mai mari evadări din istoria acestei țări din Africa de Vest. Atacatorii și-au deschis drumul prin explozie în închisoarea Owerri din statul Imo, angajând gărzile penitenciarului într-un schimb de focuri și eliberând deținuții, a precizat într-un comunicat autoritatea penitenciară națională.

„Pot să confirm faptul că comandamentul din statul Imo al Serviciului penitenciar nigerian a fost atacat de bărbați înarmați necunoscuți în Owerri”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Serviciului penitenciar din statul Imo, James Madugba, adăugând că numărul deținuților evadați nu a fost încă confirmat. „Situația este sub control”, a precizat el. Atacatorii au sosit cu ajutorul unor camionete și autobuze, apoi au luat cu asalt unitatea, a precizat autoritatea corecțională. Niciun grup nu a revendicat asaltul, deși președintele Muhammadu Buhari a calificat atacul drept un „act de terorism” comis de „anarhiști” și a îndemnat forțele de securitate să îi captureze pe atacatori și pe deținuții evadați.

Guvernatorul statului vecin, Abia, a impus stare de asediu pe timp de noapte în două orașe din această zonă pentru a proteja localnicii, fără a face referire directă la atacul de la închisoare. Închisorile din cea mai populată țară din Africa sunt adesea supraaglomerate, iar până la 70% dintre deținuți sunt în arest preventiv și pot fi ținuți în așteptarea procesului ani de zile. Buhari se confruntă cu mai multe provocări în materie de securitate, inclusiv cu o insurgență jihadistă veche de peste zece ani în nord-estul Nigeriei, un val de răpiri în masă comise de bande criminale în nord-vestul țării și o creștere a pirateriei asupra navelor comerciale din Golful Guineea, în largul coastelor.

Statul Imo face parte dintr-o regiune care a fost mult timp un focar al grupărilor separatiste și unde tensiunile dintre autoritățile federale și populația autohtonă Igbo sunt adesea ridicate. Poporul Indigenist din Biafra (IPOB) a postat recent pe rețelele de socializare videoclipuri cu zeci de luptători la antrenament. Dar purtătorul de cuvânt al IPOB, Emmanuel Powerful, a respins orice implicare în atacul de la închisoare într-o declarație trimisă AFP, respingând orice acuzație, catalogându-le drept „minciuni”. Începând din ianuarie, mai multe secții de poliție și vehicule din sud-estul Nigeriei au fost atacate, iar cantități mari de muniție au fost furate. Nimeni nu a revendicat aceste atacuri.

Confruntările dintre Boko Haram și forțele guvernamentale nigeriene s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce luptele au depășit granițele și au devenit din ce în ce mai regionalizate. Numai în ultimele săptămâni, gruparea a comis, de asemenea, atacuri mortale împotriva civililor din Ciad, Camerun și Niger. Mai mult de două milioane de persoane fuseseră deja strămutate din cauza luptelor, iar aproximativ 16 300 de civili au fost uciși, în timp ce nenumărate alte persoane au suferit atrocități și încălcări ale legislației privind drepturile omului. Nouăzeci la sută dintre cei strămutați au fost integrați în comunitățile gazdă, ceea ce a îngreunat și mai mult economia acestora. Numai în Yola, populația orașului s-a dublat, de la 300 000 la 600 000 de locuitori, din cauza afluxului masiv de persoane strămutate în interiorul țării.

Foto: Kizzi Asala și Africanews cu AFP


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *