Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Decizii contrastante în epidemia din 1918-1919 (I)

Green Bay Presse Gazette este un periodic cu vechime, apărut încă din 1873 în comitatul Door din statul Wisconsin. De la jurnalistul Robert Johnson, colaborator al acestei publicații, aflăm impresionante detalii din teribila perioadă a epidemiei din 1918 întâmplată în Door County, ce coincidea cu anul final al primului război mondial. 1918 a fost un an greu pentru întreaga lume. Războiul din Europa care se dezlănțuise, lua viața tinerilor pe câmpurile de luptă străine. Ziarele raportaseră, în mod regulat, pierderile, iar comitatul Door din statul Wisconsin nu fusese scutit de această durere. Apoi, pe neașteptate un soi de vânt bolnav avea să aducă cu sine un tip de moarte împotriva căreia autoritățile medicale nu erau pregătite să lupte. Gripa spaniolă* care a luat viața tinerilor și multor oameni sănătoși din țările îndepărtate ale Europei s-a mutat rapid peste ocean și în întreaga lume. Gripa a fost devastatoare. Cu pierderi la nivel mondial care se ridicau la 50 de milioane, puține familii au scăpat fără să fie atinse de moarte.

Medicii au fost surprinși cu privire la modul în care oamenii au contractat gripa, dar era clar că a fi în contact cu cineva bolnav era periculos. Pentru a combate gripa, s-a decis izolarea populației. Departamentele locale de sănătate au controlat școli, săli de jocuri, săli de dans, săli de spectacole și alte locuri publice, inclusiv bisericile.

Pe măsură ce, odată cu toamna, se apropia data serbării Zilei Recunoștinței, familiile se țineau departe de casele de închinare din teama de a nu se îmbolnăvi. Aceasta a fost o grea încercare, nu doar pentru biserici, ci și pentru familiile care, în mod obișnuit, se reuneau în timpul sărbătorilor cu prilejul Zilei Recunoștinței și a Crăciunului.

Un fel de negură se așternu peste comitatul Door și era lesne de înțeles de ce. După pierderile din război și decesele cauzate de gripa spaniolă, comunitatea avea nevoie mai mult decât oricând de alinare, de încurajare, care venea doar prin adunarea cu alții și împărtășirea reciprocă a durerii și a poverii. În loc de un timp al bucuriei, cu lumânări aprinse, copaci împodobiți festiv, petreceri pe fundalul sonor al cântecelor de sărbătoare, domnea tăcerea, născută din izolarea forțată de contagiune.

A fost un timp sumbru nu numai în comitatul Door, ci și în lume, pe măsură ce pierderile au crescut. Ziarele locale au continuat să tipărească numele celor pierduți în război, precum și al celor care au căzut răpuși de gripă. Putea să fie Crăciunul suprimat chiar în momentul în care comunitatea avea cel mai mult nevoie de el? Ce era de făcut atunci când însăși adunarea oamenilor ar fi putut favoriza contractarea bolii? Preotul și pastorii de toate confesiunile au simțit nevoia să-și mângâie enoriașii, numai că prezența lor între ei putea aduce boala chiar în casele membrilor parohiei lor. Era la începutul lunii decembrie 1918, un timp sumbru și greu, plin de tristețe și izolare. Ce era de făcut? Ar fi prima dată în istoria Sturgeon Bay când Crăciunul nu ar fi sărbătorit.

Oficialii din domeniul sănătății și medicii au simțit și ei povara izolării auto-impuse. O pâclă întunecată se așezase deasupra lumii și, cum în decembrie se înserează devreme, întunericul iernii amplifica întunecarea sufletească a tuturor.

A fost pe 20 decembrie 1918, la cinci zile distanță de Crăciun, când oficialii Departamentului de Sănătate și medicii locali s-au sfătuit și au analizat listele celor ce muriseră săptămâna precedentă din cauza gripei spaniole. Au observat că numărul morților părea să scadă. Lista era mai scurtă decât în ultimele șapte săptămâni. Să îndrăznească oare să ușureze restricțiile? Cu siguranță, au înțeles că comunitatea are nevoie de libertatea și de oportunitatea de a se uni într-o acțiune care să ridice spiritele chiar la timp pentru întâmpinarea Crăciunului.

Acea zi, de 20 decembrie, a fost momentul în care Consiliul Sănătății a decis că starea generală a celor bolnavi de gripă s-a îmbunătățit suficient pentru a anula ordinul privitor la închiderea tuturor activităților publice la ora 17:00. Tot atunci s-a ridicat și interdicția asupra adunărilor în biserici.

În acele câteva zile rămase până la Crăciun, ușile bisericilor au fost deschise și întunericul sumbru, care le acoperise timp de șapte săptămâni, s-a retras. Multe familii și-au jelit în continuare rudele pierdute, dar nu mai erau singure, în biserici au răsunat iarăși frumoasele colinde. Și, într-adevăr, cum ar fi putut cineva să ia în considerare suprimarea Crăciunului?


https://ro.wikipedia.org/wiki/Sturgeon_Bay,_Wisconsin

https://en.wikipedia.org/wiki/Green_Bay_(shipwreck)

*De ce gripa „spaniolă”? Pandemia de gripă din 1918 este uneori numită „gripa spaniolă” nu pentru că a provenit din Spania, ci pentru că națiunea respectivă a rămas neutră în timpul războiului și a raportat în mod liber și susținut știri despre evoluția contaminărilor.

https://www.edwardianpromenade.com/health-2/living-with-enza-the-spanish-flu-pandemic-1918-1919/

https://www.library.wisc.edu/archives/archives/our-collections-2/online-collections/

https://chicagoandcookcountycemeteries.com/2019/12/24/still-alarm-christmas-eve-1919/

https://www.library.wisc.edu/archives/archives/our-collections-2/online-collections/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *