Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Despre bufoni şi comédiile lor amare

Recitind articolul prietenei Cora Muntean – „Orban şi Câţu, clovnii de luni dimineaţă” – şi aşezându-mă lângă cafeaua cea de toate zilele spre o chibzuială straşnică, mare mirare!, am ajuns la concluzia că rolul acesta incomod nu şi-l asumă doar cei doi interpreţi, şi nu doar în prima zi a săptămânii. Faptul – s-o recunoaştem cu toţii – se dovedeşte cu prisosinţă o meteahnă preponderent valabilă a vajnicilor noştri politicieni, care (pare-mi-se oare doar mie?) s-au încins la o horă zăludă ori, cine ştie, poate mai degrabă, s-au sulemenit la o cutremurătoare întrecere bărbătească.  Din păcate, de cele mai multe ori măscările lor (era cât pe ce să scriu măgăriile) trec neluate în seamă, decât, poate în răstimpuri, de niscaiva jurnalişti vigilenţi şi fini observatori ai evenimentelor sociale. Norodul, în cel mai bun caz, adastă asupra inepţiilor curente câteva minute, după care caută ahtiat alte şi alte ziceri de pomină, alte isprăvi ce întrec de departe gogomăniile lui Dănilă Prepeleac. În scurt timp, vechile lor înfăptuiri sau mărturisiri se pierd în derizoriu, fiindcă alte giumbuşlucuri, şi mai năstruşnice, şi mai năucitoare, le iau locul celor precedente. Cu toate acestea, nimeni nu râde. Nimeni nu râde cu adevărat. Ne hlizim, rânjim, blagoslovim, după care, scurtă vreme, purtăm pe chip grimasa păgubitului. Dacă s-ar fi întrunit la curtea vreunui împărat pentru desemnarea celei mai vrednice paiaţe, de bună seamă, aceşti stângaci coţcari s-ar fi aflat într-o încurcătură din care, vă jur, n-ar fi scăpa basma curată.

Din punctul meu de vedere, atributul de „clovn” consacrat acestor indivizi, lipsiţi de empatie şi smerenie, scutiţi de ovaţii şi aplauze, mi se pare pe de o parte insuficient, iar pe de altă parte degradant pentru „Măria-sa, bufonul regelui!”, cel ce trăieşte cinstit pe seama caraghioslâcurilor (curtenitoare sau, dimpotrivă, usturătoare). Eu îi privesc mai degrabă, şi bineînţeles nu cu ochi buni, drept nişte ageamii vânzători de iluzii, nişte mocofani buieci şi buimaci cărora nu le-au mijit încă tuleiele şi – fie-mi binecuvântată vorba slobodă – nu le-au scoborât încă ouşoarele din desaga copilăriei. Neînfricaţi – de-şi râd în răspăr de Croitoraşul cel viteaz sau ar pune pe fugă ceata olimpică a Titanilor – şi bine ancoraţi în onorabilele lor fotolii – mai ceva ca Tronul de Fier (GoT Rules!) – conducătorii noştri se cred la timona unei corăbii ce nu cunoaşte primejdie pământească, nici cerească. Şederea în această postură le sporeşte, în ciuda indignării naţionale şi a remarcilor gazetăreşti (inclusiv a celor virtuale), îngâmfarea caprei şi încăpăţânarea catârului. Sunt atât de plini de sine şi atât de angrenaţi în misiunea „spectaculară” cu care au fost unşi în alegerile anterioare, încât nici măcar nu simt nevoia să se privească în oglindă. O oglindă obişnuită, lipsită de orice puteri magice, adusă şi aşezată cu sfinţenie, zi de zi, cu o dizgraţie crescândă, de un popor tot mai nemulţumit de înfăţişarea lor remarcabilă, dar deloc admirabilă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Despre bufoni şi comédiile lor amare”

  • atunci cind civilizatiile urmeaza sa faca pasul spre desavarsire ele sint arbitrate in mod absolut. asa se-ntampla si cu civilizatia curenta.

    cu Arbitrul pe teren, adesea imparatii devin clovni.
    clovni care-si canta de-ngropaciune, hlizindu-se.

    punerea la indoiala il face pe clovn, rege
    iar pe rege, clovn,
    atunci cind ea se manifesta plenar.

    atunci cind ‘creatia omului’ tinde spre o perpetua miscare,
    adica atunci cind o civilizatie tinde sa atinga desavarsirea,
    adica pe vremurile astea,
    ce se cere nu mai e deslusirea ‘binelui si raului’ ci a ‘Binelui si Raului’.

    mergind, spre Bine si Rau, pe drumul binelui si raului
    ajungi sa incurci binele cu Raul,
    adica sa incurci Raiul cu Raiul pe Pamant,
    adica sa incurci Nemurirea cu Vesnicia..

    iar seriozitatea cu care omenirea isi vede de drum…e chiar haioasa!:)))))

    oglinda relativa e expirata.
    cu Arbitrul pe teren, oglinda e cea absoluta.
    prin urmare…in timp ce unii se admira privindu-se-n oglinzi, cea care conteaza e oglinda absoluta,
    adica Natura.

    se prea poate sa arati ca un zan in oglinda ta relativa, in universul tau marginit,
    insa atunci cind te oglindesti in Natura…sa nu prea-ti placa ce vezi…

    Civilizatia e…Natura intoarsa pe dos si cu capul in jos!
    iar asta pentru ca…desavarsiri aici gasesti:
    Natura
    si…imaginea ei in oglinda.

    iar asta pentru ca Natura e Desavarsita,
    prin urmare orice alta desavarasire din creatie va tinde catre…Desavarsire!,
    mai simplu spus, ‘creatia omului’ se indreapta ori spre…a fi Natura!, ori spre a fi imaginea in oglinda a Naturii! simplu! alte variante nu exista! pur si simplu nu exista.

    Civilizatia, adica ‘creatia omului’, pare a fi Natura intoarsa pe dos!,
    prin urmare fix asa se va oglindi ea…in Natura!

    de unde rezulta ca Natura…o va lua razna!, scalambaindu-se dupa masura Civilizatiei!:))
    in asa fel incat…adunind imaginea Civilizatiei cu aia a Naturii…sa dai de Pace!

    deci acuma hai sa radem!:))))
    privind cum, serioasa nevoie mare, Civilizatia se ia la tranta cu Natura!, punind-o la indoiala!:)))) :))))))
    ca ce privim e chiar Raiul pe Pamant!:))), adica maretul bine…care in mod absolut e fix Raul!:)))
    in orice caz, asta e film pentru copii:)), nu e pentru oameni seriosi!,
    tocma’ daia astea sint…Vremurile Copiilor :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *