Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dorel Zaica, artistul care s-a așezat între materie şi lumină

Galeria Romană găzduiește expoziția de pictură ”Grădinărirea omului”, care cuprinde lucrări din mai multe perioade de creație ale artistului Dorel Zaica.

Mulți dintre oamenii care trec prin Piața Romană, după ce-și aruncă ochii pe afișul din fața galeriei, intră să vadă expoziția. Artistul, care împlinește curând 84 de ani, a fost profesor și mentor pentru mulți tineri. Dar nu doar ei vin să-i vadă lucrările, ci și părinți și bunici. Este, poate, cel mai emoționant omagiu adus artistului.

Detalii de la vernisaj, AICI

Dorel Zaica, pictor, grafician și scriitor, s-a născut pe 22.07.1939 în București. Absolvent al Liceului de arte plastice și al Institutului de arte plastice ”Nicolae Grigorescu”, este și inițiatorul metodei pedagogice Zaica. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, începând cu anul 1968, secția pictură de șevalet.

A debutat în anul 1965 printr-o expoziție colectivă în cadrul Cenaclului Tineretului Uniunii Artiștilor Plastici, alături de Horia Bernea, Paul Neagu si Virgil Ghinea. A participat la numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, cât și în străinătate.

Între 1965 – 1978 – Profesor de desen la Școala generală nr 84 din București.

Între 1978 – 2000 – Profesor de desen și pictură la Liceul de Arte Plastice ,,Nicolae Tonitza,, din București (director al liceului între 1990-1992).

Între 1978 – 1986 – Coordonator al Studioului de pictură de la Muzeul Colecțiilor.

În anul 2002 a fost decorat prin Decret Guvernamental al Statului Republica Federativă Brazilia, pentru activitate artistică, didactică în cadrul programului “Uzina de vise” (Fundația Brazilia – România).

”Pictura lui Dorel Zaica e proiecția unei meditații grave asupra condiției umane. Nu în înțelesurile ei abstracte, ci în formele tragice ale istoriei noastre recente. Istoria unei țări oropsite, strivite de apăsarea politică, socială, morală a unei forțe inumane. Durerea se concentrează aici în imagini care comentează, în metafore clare, universul din care face parte artistul însuși.

Sunt formele începuturilor, piatra și pământul (mai ales piatra): aici, în straturile străvechi ale culturii, pictorul află puterea de a rezista adversităților, de a crea o lume a speranței.

În orizonturile unei lumi tragice, Dorel Zaica încearcă să redescopere temeiurile unei statornice încrederi în destinul omenirii.” (Dan Grigorescu)

”Fără coloratură confesională, fără tezisme cu iz de tămâie şi cu vanităţi abia camuflate, arta lui Dorel Zaica, pictura sa, în speţă, se înscrie într-o tendinţă spiritualistă mai largă, în care miza fundamentală nu este clamarea unui anumit tip de credinţă, ci reconstrucţia legăturilor dintre om şi ierarhiile cereşti. Reflexul plastic al unei asemenea atitudini este rigoarea caldă a formelor, frumuseţea proporţiilor, rafinamentul cromatic şi, nu în ultimul rând, haloul inefabil care învăluie fiecare compoziţie şi pe care, aşa cum este şi de aşteptat, doar privirea directă îl poate identifica şi asuma până la capăt.
Dacă ar fi să căutăm un registru în care această pictură s-ar putea înscrie şi defini, acela ar fi de găsit în procesul alchimic al conversiei materiei în lumină. Iar Dorel Zaica acolo s-a şi aşezat: între materie şi lumină.”  (Pavel Şuşară).

 

”El învaţă învăţându-i pe alţii, se împlineşte ca artist modelând împlinirea celorlalţi .

Dorel Zaica este, de multă vreme, cea mai importantă şi mai originală figură a pedagogiei artistice din România. Specializat în educaţia copiilor de vârstă şcolară, aşadar într-un domeniu care cere, mai mult decât altele, ingeniozitate, fineţe psihologică şi răbdare, el nu se mulţumeşte să transmită simple elemente de meşteşug, ci caută să stimuleze creativitatea elevilor, apelând la instinctul lor ludic, la inocenta lor îndrăzneală, la prospeţimea experienţei lor de viaţă.” (Andrei Pleșu)

 

Expoziția este deschisă până în 20 iulie 2023.

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Program galerie: Luni – vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00

 

Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, Intell News, Modernism, Agenția pentru carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Nine O’Clock.

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *