Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Editorialistul de la ziarul „Adevărul”, Morariu, trimitea SMS-uri macabre scriitoarei Marta Petreu: „Mihail Petroveanu a murit la cutremurul din 1977… Eram invitată să mă întâlnesc cu un scriitor mort”

Scriitoarea Marta Petreu anunță că Parchetul Judecătoriei Cluj l-a „albit” pe Mircea Morariu, profesor la Universitatea Oradea și „vector de opinie” la ziarul „Adevărul”, individ identificat ca autor al unei campanii de hărțuire prin SMS fără precedent în lumea academică: potrivit mărturiei lui Petreu, în perioada decembrie 2017-29 ianuarie 2019 ea a fost terorizată printr-o „campanie” de cca 100 de mesaje SMS – sosite sub psedudonime inclusiv feminine, la originea căreia s-a aflat (cu recunoaștere în fața polițistului care a anchetat) Morariu. Contextul a fost bizar: o clujeancă primea primea mesaje de la un individ din Oradea pe care- potrivit propriei mărturii- nici nu îl cunoștea. Efectele hărțuirii este rezumată de scriitoare într-o frază de articol- găzduit în revista „Apostrof”: „Vreme de un an şi cîteva luni am fost terorizată, batjocorită, jignită şi umilită cu metodă”.

În Regatul Unit

 într-un caz de hărțuire prin mesaje SMS din martie 2020, Curtea de magistrați Manchester l-a condamnat pe hărțuitor la muncă în folosul comunității și i-a interzis să mai contacteze victima: eventual, de aici pleacă solemnitatea Justiției din Marea Britanie- care nu e făcută la televizor, nu strânge liste de procurori „activiști” care „dă-i și luptă”, nu trimite o liotă de magistrați cu „plângeri” la Curtea Europeană CJUE, nu strânge liota de magistrați la „proteste” pe scări de Tribunal alături de haștagiști, în timp ce în viața reală apare ca incapabilă să protejeze cetățeanul care i se adresează- cum se întâmplă adesea în România. Eventual, în Marea Britanie, lucrurile sunt clare: magistrații aplică legislația promulgată de aleșii națiunii. Punct.

Magistrații de la Manchester

…au decis în cazul numitului Tomasz Kardas efectuarea a 64 de ore de muncă în folosul comunității pentru hărțuirea unei femei, căreia i-a trimis (în perioada 28 sept. 2019- 25 ian. 2020) mai mult de 100 de mesaje SMS și apeluri pe telefon. În plus, Curtea a decis ca Tomasz Kardas să participe la „activități de reabilitare” (12 ore), l-au obligat să plătească 124 de lire în costuri și cheltuieli de judecată și i-au impus interdicția să mai contacteze victima.

În România în schimb

… într-un caz de hărțuire prin texte SMS (potrivit victimei, este vorba de mai mult de 100 mesaje în 14 luni), scriitoarea și profesorul universitar Marta Petreu (de la Universitatea Babeș- Bolyai) vine să dezvăluie că Parchetul Judecătoriei Cluj a închis dosarul: halucinant, procurorii și-au justificat decizia cu faptul că ”autorul (Morariu-n.n.) este la rândul său profesor universitar şi nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca acţiunile suspectului să degenereze sunt scăzute” (sic!-n.n.). Pentru mulți, este un mister această frază care ar sugera că o calitate de profesor universitar a hărțuitorului ar însemna „integrare în societate” și eventual un „risc scăzut” pentru victimă.

Despre această soluție a procurorilor

… scriitoarea Marta Petreu a conchis: „Nu am presupus niciodată că, pentru o faptă înregistrată în Codul Penal, a fi profesor universitar este o circumstanţă de integrare socială: adică, o circumstanţă atenuantă!”. Mai plastic vorbind, republica procurorilor la Cluj naște dileme într-un dosar de hărțuire, când era așteptată să nască, în primul rând, răspunsuri clare la principalele întrebări născute de un caz ireal cum este „cazul Marta Petreu”.

Urmărind declarația Martei Petreu

… rezultă trei lucruri elementare pe care opinia publică avea dreptul să le afle de la Parchetul Judecătoriei Cluj: ”motivul” pentru care Mircea Morariu a trimis peste 100 SMS-uri în 14 luni unei persoane care nu îl cunoștea (mesaje calificate „batjocoritoare” sau chiar „de ură”), apoi de unde avea Morariu informații (local) despre victima „campaniei SMS” („era perfect informat unde mă duc şi ce urmează să fac şi îşi anunţa iminenta prezenţă”, menționează Petreu) respectiv traumele suferite de victima Marta Petreu: ar fi trebuit să fie evident, inclusiv la Parchetul Judecătoriei Cluj, că astfel de „experiențe” pot produce stări de disperare, de suspiciuni exacerbate, de depresie și spaimă: într-un cuvânt, suferințe.

Marta Petreu a și descris

…în articolul său din „Apostrof”, un astfel de mesaj „al urii” sosit dinspre hărțuitor: „În preajma zilei mele de naştere, mi-a făcut un „cadou“ care sună aşa: „09.03.2018, orele 16:54:37/ Am scris o minunata cronica la romanul tău. A apărut în Paradisul literar. Ti-o arat cînd ajungi la noi. Mihail Petroveanu“. Deoarece Mihail Petroveanu a murit la cutremurul din 1977, deoarece revista „Paradisul literar“ nu a existat niciodată, era clar că mă invita să trec în lumea celor morţi; recunosc, un asemenea SMS, prin care eram invitată să mă întîlnesc cu un scriitor mort acum mai bine de 40 de ani, mi s-a părut născut din ură şi m-a înspăimîntat”.

Avem deci un text lugubru

… despre un scriitor decedat care așteaptă o femeie să „ajungă” la el, respectiv referiri la o revistă „paradis” care nu există: sunt amănunte teribile ce ar fi reținut atenția oricui, dar care au fost ignorate la Parchetul clujean.

În cazul din Manchester- Marea Britanie, magistrații i-au transmis hărțuitorului Kardas un semnal puternic că a avut un comportament inacceptabil și că a pricinuit suferințe victimei sale. În cazul din România, în schimb, Parchetul Judecătoriei Cluj nu a transmis unei persoane hărțuite, care a cerut protecția Justiție, un elementar sentiment de siguranță, în condiții presupuse de „superioritate a legii”: „Eu cred că un profesor este un educator”, scrie Marta Petreu. „Şi dacă eu aş fi vînzătoare de bilete de troleu şi nu ceea ce sînt, iar hărţuitorul meu exact ceea ce este, profesor universitar integrat în societate, legea este una pentru toţi”.

Referitor la faptul neverosimil

… că hărțuitorul Morariu ar fi început „fără niciun motiv concret” hărțuirea unei persoane care nu îl cunoștea, Marta Petreu a conchis: „Păi, dacă nu a existat un motiv concret, nu ar fi fost cazul să afle totuşi cineva – Poliţia? Procuratura?, nu ştiu cine… – care anume a fost motivul? De ce numitul Morariu Mircea a trimis, vreme de 14 luni, peste o sută de mesaje către mine? Nu cumva o persoană care acţionează vreme îndelungată pentru a-i face rău alteia, cu care nici măcar nu se cunoaşte personal, nu cumva o asemenea persoană poate face oricînd, orice?”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Editorialistul de la ziarul „Adevărul”, Morariu, trimitea SMS-uri macabre scriitoarei Marta Petreu: „Mihail Petroveanu a murit la cutremurul din 1977… Eram invitată să mă întâlnesc cu un scriitor mort””

  • Unui bolnav psihic ca Morariu i se dau studenți să îi „învețe”? Ce să îi „învețe unul ca ăsta? A , sau a contat că scrie mizerii la Adevărul. Da apropo, mai sînt și alții ca el în media care-s „analiști”?

  • „risc scazut” pentru ca e Profesor Universitar”?
    Si pentru ca nu are antecedente penale?
    Deci el e comparat cu un semianalfabet care a dat cu toporul si mai are si antecedente.
    Conform acestui principiu, Adrian Nastase, Adrian Severin, Dr. Mecinicopolschi, Prof. Voiculescu trebuiau iertati. DAR la ei faptul ca sunt universitari a constituit o circumstanta agravanta.
    Asa ar trebui sa fie si cu acest Morariu. Am citit cateva din textele lui.
    Frustrare, ura, invidie, asta le defineste. Macar o expertiza psihiatrica ar fi putut cere Procuratura.
    Ma astept ca Senatul Universitatii Oradea sa-l dea afara pe Morariu, ii compromite. UNITER, la fel.
    Iar, Dnei. Petreu sincere felicitari ca l-a dat in fapt pe acest nemernic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *