Où sont les neiges d’antan? Unde sunt zăpezile de altădată? Această expresie a călătorit până la noi din Evul Mediu, de la poetul François Villon. Pun și eu celebra întrebare privind iarna primăvăratecă de afară. Cine poate să îmi dea un răspuns ca lumea? Eu am apelat tot la un poet, dar de pe vremea noastră, de la noi din țară. Numele său este Elena Coca Mahalu, din județul Botoșani. Citind poemele sale valoroase am descoperit o poezie chiar cu acest titlu: Unde sunt zăpezile de altădată?
Dar, prima dată să cunoaștem autorul.
-Vă rugăm să vă prezentați….
– M-am născut într-o frumoasă zi de toamnă (30 septembrie 1969), în satul Draxini, comuna Bălușeni, județul Botoșani. Am cochetat cu poezia încă din copilărie, versurile mele de atunci, scrise într-un caiet de dictando, s-au pierdut odată cu el, în negura timpului. Anul 2015 a venit la pachet cu întreruperea activității profesionale, din motive medicale. Având mai mult timp liber, mi-am redescoperit pasiunea pentru scris. Mai întâi, am scris pentru mine. Apoi, la îndemnul și cu sprijinul doamnei scriitor și editor Rodica Elena Lupu, am început să-mi postez creațiile pe pagina mea de Facebook și pe câteva grupuri cu drag de poezie, ulterior publicând în câteva antologii și reviste literare. Apariții literare: Antologii: – ,,Carmen”, vol.XXIII, editura Anamarol, București, mai, 2018; – ,,Carmen”, vol.XXVI, editura Anamarol, București, septembrie, 2018; – ,,Apulum 100-Unire în cuget și-n simțiri”, editura Anamarol, București, decembrie, 2018; – ,,Carmen”, vol.XXIX, editura Anamarol, București, februarie, 2019; – ,,Metamorfoză”, vol.VI, editura Anamarol, București, noiembrie, 2019; – ,,Metamorfoză”, vol.IX, editura Anamarol, București, februarie, 2020; – ,,Cuvântul IUBIRII, Iubirea CUVÂNTULUI”, editura ECREATOR, Baia Mare, septembrie, 2020; – ,,Toamna inorogilor”, ediția I- Inorogii de cleștar, editura Amurg sentimental, București, decembrie, 2020; – ,,Recunoștință prieteniei”, redacția Lucval&Ken, Petroșani, 2020; – ,,Recunoștință preteniei”, redacția Lucval&Ken, Petroșani, 2021; – ,,Ciclul Anotimpurilor După Vivaldi”, vol.1, editura Anamarol, București, ianuarie, 2022; – ,,GALAXY- antologie de ecouri literare- Autori români contemporani, editura Globart Universum, vol.2, Montreal, Canada, 2022; – ,,Insomnii stelare”- antologie din ciclul ,, Poemele sufletului meu”, editura PIM, vol.2, Iași, 2022; – ,, Aripa verii scrie versul”- antologie din ciclul ,, Poemele sufletului meu”, editura PIM, vol.3, Iași, 2022; -,,Poeme fără parfum”-,, Ionel Arădoaie: Un nume pentru veșnicie”- antologie de poezii postume, editura Armonii culturale”, Slobozia, 2022; – ,, Prin anotimpuri”- antologie lirică, editura Anamarol, București, 2022/ 2023, Reviste literare: – ,,Poezii pentru sufletul meu”, revistă de literatură, artă și cultură, nr.1, editurile Celestium și Globart Universum, Montreal-Canada, noiembrie-decembrie, 2019; – ,,Luceafărul din vale”, revistă de literatură, cultură și artă, nr.7, editura Proșcoala, Râmnicu Vâlcea, iulie, 2020; – ,,Luceafărul din vale”, revistă de literatură, cultură și artă, nr.8, editura Proșcoala, Râmnicu Vâlcea, august, 2020; – ,,Zbor spre înălțimi”, revistă de cultură, de la prima apariție și până în prezent.
Cu sprijinul doamnei editor și scriitor Elena Rodica Lupu, în toamna acestui an am reușit să-mi împlinesc visul și anume, să-mi tipăresc primul meu volum de versuri. Volumul se numește ,,Dor de curcubeu”, apărut la editura Anamarol, București, 2022.
-Felicitări. Ce a fost mai departe?
-Anul 2021 a început pentru mine, din punct de vedere literar, cu speranța ,,nașterii” primului meu volum de versuri. Nu s-a concretizat această dorință, așa că, am scris-o din nou, pe lista către Moș Crăciun. Iar Moșul, probabil plictisit de insistențele mele, a îndeplinit-o, chiar mai înainte termen. Deci, pot spune cu mâna pe inimă, că anul 2022 a însemnat pentru mine, încununarea muncii mele ca autor de versuri! Pentru anul viitor, mi-aș dori mult să scot al doilea volum de versuri, este visul meu, să las în urmă un semn că am trecut pe aici, prin lumea asta, că mi-am pus în pagini de suflet, toate gândurile și dorurile mele. Câteva exemplare din primul volum, au fost dăruite prietenilor, apropiaților și celor care îmi apreciază versul. Cu mult timp în urmă, eram întrebată când scot cartea mea și de unde poate fi cumpărată. Acum, când a apărut, se pare că nimeni nu o mai vrea, Deci, financiar, nu e o afacere bună editarea unei cărți…pentru mine însă, acest volum reprezintă cea mai mare realizare pe plan literar, iar sufletește, e împlinirea visului meu, din copilărie. Pe pagina mea de Facebook, pe lângă poemele mele, se regăsesc diplomele și premiile primite la unele concursuri pe diferite grupuri literare. Cei care iubesc versul meu, îl pot regăsi și pe YouTube, pus pe muzică și interpretat de Ghiuri Mezabrovschi, Dan Lucian Corb și Sofia Antimir. Sunt un om simplu, care iubește poezia și își trage seva din versurile lui Eminescu, geniul și poetul nostru nepereche!
La final de an, doresc tuturor sărbători cu mult bine în suflet și un an nou mai bun, mai frumos, mai curat! La mulți ani!
– Mulțumim frumos de urare. Și noi vă dorim tot binele din lume, sănătate în primul rând. Acum este momentul să vedem și noi niște versuri pe care le semnați. Ce ne propuneți?
Unde sunt zăpezile de altădată
(versurile mele, pe muzica și în interpretarea lui Ghiuri Mezabrovschi )Unde sunt zăpezile de altădată
Unde sunt acei copii frumoși
Care abia așteptau sania-n poartă
Și alergau spre ea, gălăgioși?Unde sunt acele ierni geroase
Care ne strângeau pe lângă foc,
Învățând colindele frumoase
Ca, la sărbători s-o luăm din loc?Unde sunt bunicii ce așteptau
Cu drag, s-asculte urarea noastră,
Iar cu ochii umezi ne priveau
Și zâmbeau duios, după fereastră?Nu mai sunt zăpezi și nici bunici
Au plecat ca să colinde cerul,
Iar cei care am rămas aici
Nu mai știm cânta azi, lerui lerul…!